Afbeelding overbrengen op glas

verftechnieken-transcryl-flessen

Er zijn allerlei technieken om een afbeelding over te brengen op meubels, muren of accessoires. Ook voor iemand die totaal geen teken- of schildertalent heeft. Een van de bekendste is denk ik wel decoupage En ook met Art medium kun je geweldige resultaten bereiken, zoals ik vorig jaar al eens liet zien in een blogartikel. Maar nu heb ik een product ontdekt waarmee je zo goed als onzichtbaar een afbeelding kunt overbrengen, zelfs op een lastige ondergrond zoals glas. Het heet Transcryl. Het leuke is dat je van de afbeelding een soort transparante versie maakt zodat het plaatje echt een onderdeel wordt van het geheel.

verftechnieken-transcryl-stap-1-4

Hoe werkt Transcryl?

Het is een kwestie van afbeelding printen of kopiëren en uitknippen. Daarna insmeren met enkele lagen Transcryl, laten drogen, in een bakje warm water leggen en een half uurtje laten weken.

verftechnieken-transcryl-stap05

Als het papier zacht is geworden kun je dit er afrollen. Ga door tot er geen spoortje papier meer over is en klaar is je doorzichtige afbeelding.

verftechnieken-transcryl-stap06

Plak de afbeelding (ook weer met Transcryl) op de gewenste ondergrond. Ik heb een gewone doorzichtige wijnfles gebruikt die ik een verweerd effect heb gegeven. Het glas heb ik (vóór het plakken van de afbeelding) ingespoten met Matte spray vernis. Zo creëer je wat meer grip op het gladde oppervlak

verftechnieken-transcryl-fles-cl

Et voilà!

verftechnieken-transcryl-fles

Nog even samengevat de werkwijze: · Kies een afbeelding (knipsel, print of kopie) en knip deze uit met een marge van 1 cm. · Leg het plaatje op je werkblad. Breng in totaal 4 lagen Transcryl aan (op de goede kant) die je tussentijds laat drogen. Na de laatste laag knip je het plaatje uit, zo dicht mogelijk langs de randen van de afbeelding. · Laat het 30 minuten weken in warm water. · Leg het plaatje op de kop op een plat oppervlak en verwijder heel voorzichtig het papier van de achterzijde door dit af te rollen. Als al het papier is verwijderd draai je de afbeelding om en zul je zien dat de inkt is overgebracht en de transfer klaar is. · De transfer kan (ook weer met behulp van Transcryl) gelijmd worden op allerlei materialen, zoals karton, polystyreen, papier, hout en geschilderde oppervlakken. Niet poreuze ondergronden (plastic, glas, metaal) eerst voorbehandelen met een transparant vernis. Bijvoorbeeld LeFranc Déco spray Matt vernis. · Na het plakken kun je eventueel nog extra effecten aanbrengen zoals een craquelé effect of patina.

verftechnieken-lefranc-transcry_transfer-medium

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

3 gedachten over “Afbeelding overbrengen op glas

 1. Angelika

  Hoi wat voor soort kwast kun je het beste gebruiken bij het insmeren van de foto met transcryl? Nu krijg ik van die strepen. Groetjes

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Angelika, je kunt het best een kwast gebruiken die geschikt is voor producten op waterbasis. Dus een synthetische kwast, dat wil zeggen een kwast van kunststofvezel. Dit wordt vaak een acrylkwast genoemd. Ook een sponskwastje is overigens handig voor dit soort klusjes.
   Succes!

Reacties plaatsen niet mogelijk.