denim effect met verf & kwast

verftechnieken.nl - denim effect

Denim is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Denim, spijkerstof, jeans; dat is echt iets van alle tijden. Er zijn maar weinig mensen die geen jeans bezitten en ook in het interieur zie je de denim look regelmatig weer opduiken.

Fauteuils gestoffeerd met denim, woonkussens van spijkerstof, vloerkleden en zelfs porselein. Gecombineerd met staal, beton, leer en industriële elementen is een denim look in het interieur zowel stoer als sfeervol.

decoratieve_verftechnieken_vtmagazines

op de foto: pagina’s uit vtwonen

Ook nu weer zie ik denim in de woonbladen voorbijkomen. Voor mij reden om een al lang sluimerend idee van mij om met verf een denim-look te creëren eens uit te voeren. Kijk even mee naar mijn variant van een denimlook met verf en kwast.

Deze techniek zou je kunnen toepassen op een muur, waarbij je het effect in banen kunt aanbrengen. Maar ook prima te doen op een plaat MDF of hardboard voor een wandpaneel of voorzetwandje.

Deze techniek pas je toe op een zijdeglans basis en je brengt het effect aan met glaceerverf. Dat is een transparant medium dat je op kleur brengt met krijtverf. Glaceerverf droogt langzaam zodat je er nog een tijdje in kunt werken om effecten aan te brengen. In dit geval dus een streperig denim effect.

Voor de basis gebruikte ik Abbondanza Soft Silk in de kleur Old White (010). Breng dit in een dekkende laag aan en laat goed drogen, bij voorkeur zo’n 24 uur. Voor de blauwe denim look gebruikte ik krijtverf in (hoe kan het ook anders) de kleur Jeans (435). Ik voegde 1 deel Jeans toe aan 5-6 delen Classico glaceerverf.

verftechnieken.nl denim effect

Het voert iets te ver om een letterlijke stap-voor-stap beschrijving te geven en ik ben vergeten foto’s te nemen tijdens het werken. Maar even in het kort uitgelegd: op de basis van Soft Silk Old White breng je met een brede spalter een dunne (!) gelijkmatige laag Classico aan, gekleurd met de kleur Jeans.

Werk bij het aanbrengen van de glaceerverf in banen van ongeveer een meter breed om te voorkomen dat de verf droogt voordat je het effect gaat aanbrengen. Breng de glaceerverf in de lengterichting (dus verticaal) aan zodat je direct al een streperig effect krijgt.

Je kunt ook banen vooraf afplakken en deze om en om bewerken. Als alles droog is plak je opnieuw af en doe je de rest. Op die manier krijg je het effect alsof er banen stof (of behang) zijn aangebracht.

Terwijl de blauwe glaceerlaag nog nat is sleep je met een klopkwast (ook wel sleepkwast genoemd) eerst in horizontale en daarna in verticale richting door de glaceerlaag zodat een mooi ‘geweefd’ effect ontstaat. Als je geen zin hebt om hiervoor een klopkwast aan te schaffen kun je hiervoor eventueel ook een droge brede spalter gebruiken. Laat het geheel goed drogen, een glaceerlaag is de eerste 24 uur nog kwetsbaar en droogt langzaam.

verftechnieken-denimlook

Combineer deze look met ruig pallet- of steigerhout, robuust glas, staal en stoffen zoals canvas of linnen. Zo creëer je met de denim-techniek een stoer en sfeervol effect. Leuk voor een industrieel interieur of een stoere kinderkamer.

Tip: je kunt in plaats van de kleur Jeans ook kiezen voor de kleur Canvas (135) en hiermee een canvaslook creëren. Ook andere natureltinten zijn geschikt.

Veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

6 gedachten over “denim effect met verf & kwast

 1. Pingback: Kleurinspiratie {Jeans} | Verftechnieken

 2. Pingback: Trend: flesvazen {stoer} | Verftechnieken

 3. MOODZ

  Mooi MOOI mooi….hoi Mirjam ik heb wat voor je…kijk maar even op mijn blog…
  fijne avond,
  Tamara

 4. La Flotte

  Ik vind het geweldig!
  Dat heb je écht mooi gedaan, komt heel realistisch over…lijkt me leuk voor een kinder/tienerkamer!

  groetjes Heidi

Reacties plaatsen niet mogelijk.