Welkom bij Verftechnieken.nl

Patineren

 

Doorleefd effect

Patineren is een methode om een verflaag een wat ouder aanzien te geven. Dit kun je met verschillende producten en technieken doen, die we op deze pagina zullen bespreken.

De klassieke methode is om een wit oppervlak met een donkergekleurd (omber) patina te behandelen. Je werk krijgt hierdoor een mooie waas van ouderdom. In alle dieper gelegen delen (houtsnijwerk, ornamenten, reliëf) zal het patina zich ophopen en deze onderdelen accentueren. Ook (opzettelijk aangebrachte) kwaststrepen, kleine krasjes en beschadigingen kunnen zo worden geaccentueerd. Dit geeft een prachtige doorleefde uitstraling.

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot een wit oppervlak, ook andere kleuren kun je heel mooi verouderen. Een simpel helderblauw verander je op deze manier in doorleefd antiekblauw. Naturellen en grijstinten maak je er donkerder mee. En felle kleuren kun je ermee temperen.

En tenslotte kun je ook nog de kleur van het patinamengsel variëren. De klassieke bruine ombertint kun je vervangen door grijs, oker, zwart of zelfs wit.

Tip: Ook goud, zilver of koper lenen zich goed voor een patina. Gebruik zwart patina op bladzilver of zilver metallic verf voor een antiek zilver effect. Voor antiekgoud gebruik je een omberkleurig patina en koper geef je een doorleefde look met mintgroen of turkoois.

  Verftechnieken.nl Patineertechnieken

 
verftechnieken.nl Patineren met antiekwas  

Patineren met was

Was is verkrijgbaar in verschillende tinten, zoals bruin, grijs, zwart, taupe en kalkwas. Voor een klassiek patina kies je bruine antiekwas. Met Abbondanza lichtbruine antiekwas creëer je een subtiel licht patina, met de donkerbruine was een meer dramatisch effect. Met Abbondanza Extra Chalky Kalkwas breng je een witte waas aan, dat een prachtig effect heeft op bijvoorbeeld zwart, naturellen en blauwtinten. Meer hierover kun je lezen op de pagina’s over whitewash. Met de Extra Chalky Grijze of Taupe kleurwas creëer je een licht of warm vergrijsd patina dat wat minder klassiek oogt. Dit sluit ook heel goed aan bij de trends van 'old wood', sloophout en verweerd steigerhout.

Hoe breng je patina met was aan?

Boenwas breng je altijd aan op een poreuze ondergrond, zodat de was er in kan trekken. Een glanzende verflaag of een verflaag op terpentinebasis is daarom niet geschikt. Gebruik daarom bij voorkeur Abbondanza krijtverf.

Breng de was aan met een doek of zachte kwast. Laat even intrekken en veeg overtollige was af met een pluisvrije doek. Er mag maar een dun laagje overblijven, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en blijven kleverig. Laat de was enkele uren uitharden en boen vervolgens op.

Tip: Vooral als je met een donker gekleurde was gaat werken, is het verstandig om eerst een laagje blanke (kleurloze) boenwas aan te brengen. Op deze manier verzadig je de poreuze krijtverf en kun je daarna de gekleurde was beter verdelen en doseren.

Afwerking:

Als je de waslaag goed hebt opgeboend, is deze verder afwerken niet nodig - en overigens ook niet mogelijk. Je kunt een waslaag namelijk niet afwerken met vernis.


 

Patineren met verniswas

Verniswas is van origine ontwikkeld om hout een mooi doorleefd kleureffect te geven en te beschermen. Hoe je dat aanpakt kun je lezen op de pagina's whitewash en vergrijzen & old wood effect.

Verniswas is echter ook goed te gebruiken om een laag krijtverf te een oude look te geven. Het is gemakkelijk overschilderbaar, is goed vochtbestendig en vergt geen onderhoud. Verniswas is daarom een goed alternatief voor boenwas.

Verniswas patina aanbrengen

Werk op kleine delen tegelijk. Breng aan met een kwast en verdeel over het oppervlak. Vervolgens heb je twee opties:
1: Tamponneer het natte oppervlak met de punten van een brede (blok)kwast. je zult zien dat de kwaststrepen verzachten. Er blijft alleen een waas achter.
2: Een andere methode is om het mengsel met een pluisvrije doek uit te vegen zodat er slechts een heel dun waasje overblijft. Je kunt op sommige plekken zelfs bijna alles wegvegen. Normaal gesproken laat je in hoekjes, op ornamenten en reliëf wat meer zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden.

Geschikte kleuren

Met verniswas Gouden Den creëer je een klassiek en doorleefd patina op bijvoorbeeld een laag Pure White, of een antiekblauw effect op een laagje Pale Jeans. Witte verniswas is een goed alternatief voor kalkwas op zwarte krijtverf, voor een Leisteen effect. 

Patina van verniswas afwerken

Bij normaal gebruik is afwerken niet nodig, maar naar wens kun je enkele laagjes decorateursvernis aanbengen.

 

hakblok gepatineerd met verniswas

Op het hakblok werd verniswas
Gouden Den gebruikt op een
basis van Pure White krijtverf.


 

verftechnieken-patineren-patina-bruin

 

Patineren met kant en klaar patina

Een kant-en-klaar patineerproduct heeft standaard een klassieke (rood)bruine kleur. Eventueel kun je het patina een beetje verdunnen met water,  hierdoor zal het iets transparanter worden.

Hoe breng je kant en klaar patina aan?

Als basis gebruik je bij voorkeur een zijdeglans verf zoals Abbondanza Soft Silk. Op een matte (en dus poreuze) verf, zal het product direct intrekken en heb je weinig controle meer over het effect.

Breng aan met een kwast en verdeel over het oppervlak. Doe niet alles in één keer, maar bewerk deel voor deel. Laat even intrekken en veeg dan het oppervlak af met een pluisvrije doek, zodat er slechts een waas overblijft. Je kunt naar wens meer of minder wegvegen. Normaal gesproken laat je in hoekjes, ornamenten en reliëf wat meer zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden. Afwerken met decorateursvernis of blanke boenwas.


 

Patineren met glaceerverf

Glaceerverf is een transparant, traag drogend medium waaraan kleur (verf of pigment) wordt toegevoegd. Het wordt gebruikt voor allerlei decoratieve effecten en is ook heel geschikt om mee te patineren. Groot voordeel van patineren met glaceerverf is dat je je eigen kleur kunt mengen en dat het langzaam opdroogt zodat je op je gemak kunt werken. Je hebt ongeveer een uur de tijd om te werken in de glaceerlaag.

Wij hebben twee soorten glaceerverf in ons assortiment; Classico en Patino. Classico kleur je met Abbondanza krijtverf.Patino wordt gekleurd met acrylpigment. Hierdoor is het glaceermengsel fijner van structuur en geeft een transparanter effect.

Glaceermengsel maken

Classico wordt gekleurd met verf; 1 deel verf op 4-6 delen Classico. Je hebt dus een ruime keuze uit de Abbondanza collectie.

Patino kleur je met Polyvine vloeibaar universeel acrylpigment. Een klassiek patina krijg je door de een ombertint te gebruiken, zoals Omber natuur. Het pigment is sterk geconcentreerd. Voeg het beetje voor beetje toe aan de glaceerverf en test tussendoor de intensiteit van de kleur tot je tevreden bent.

Glaceermengsel aanbrengen

Als basis gebruik je een zijdeglans verf op waterbasis, zoals Abbondanza Soft Silk. Breng een dun laagje aan met een kwast en verdeel dit gelijkmatig in één richting over het oppervlak. Doe kleinere stukken tegelijk. Bijvoorbeeld eerst een kastdeurtje, dan de zijkant, etc.

Nu heb je twee opties. Je kunt de kwaststrepen verzachten door het oppervlak te tamponeren met de punten van een kwast en het zo te laten. Een andere methode is om het mengsel met een pluisvrije doek uit te vegen zodat er slechts een waas overblijft. Je kunt naar wens meer of minder wegvegen. Normaal gesproken laat je in hoekjes, op ornamenten en reliëf wat meer zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden. Laat goed drogen.

Afwerking:

Patino hoef je niet af te werken, tenzij je een extra duurzame afwerking wilt hebben. Gebruik dan decorateursvernis.

Classico moet je altijd afwerken met decorateursvernis of blanke boenwas. Wacht minimaal 48 uur en test of het oppervlak goed droog is, voordat je gaat vernissen. Werk voorzichtig want een glaceerlaag blijft lange tijd kwetsbaar.

  verftechnieken-patineren-glaceerverf

 
     
     
     

 

Artikelen 1 tot 10 van 14 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. Abbondanza antiekwas lichtbruin

  Antiekwas lichtbruin

  € 11,50

  Abbondanza antiekwas is vervaardigd naar authentiek recept, op basis van zuivere bijenwas en caraubawas. Te gebruiken om houten meubels te onderhouden, of als licht gepatineerd effect op een laag krijtverf. Abbondanza lichtbruine antiekwas creëert een subtiel en licht patina, het verzacht felle kleuren en tempert wittinten. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina Patineren elders op deze website

  Werkwijze:
  1: Je kunt antiekwas aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect.
  2: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak en veeg na een kwartier tot half uur de overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  3: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Verder afwerken is dan ook niet nodig.
  Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6 m2 per blik

  .

   

  Meer info
 2. Abbondanza Antiekwas donkerbruin

  Antiekwas donkerbruin

  € 11,50

  Abbondanza antiekwas is vervaardigd naar authentiek recept, op basis van zuivere bijenwas en terpentijnolie. Te gebruiken om houten meubels te onderhouden, of als extra gepatineerd effect op een laag krijtverf. Creëert een donker patina en veroudert gekleurde verflagen. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina Patineren elders op deze website.

  Werkwijze:
  1: Je kunt antiekwas aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect.
  2: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak en veeg na een kwartier tot half uur de overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  3: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Verder afwerken is dan ook niet nodig.
  Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6 m2 per blik

  Tip: Omdat de donkerbruine antiekwas sterk gepigmenteerd is, kun je bij het werken op een krijtverflaag beter eerst een laagje blanke boenwas of lichtbruine antiekwas aanbrengen. Op deze manier verzadig je de (poreuze) laag krijtverf en kun je de donkere was beter doseren en verdelen.

  Meer info
 3. Abbondanza grijze kleurwas

  Kleurwas Grijs

  € 14,95

  Abbondanza Extra Chalky grijze kleurwas. Met extra krijt voor een mooi licht vergrijsd greywash effect.

  Te gebruiken op onbewerkt of gebeitst hout. Vooral geschikt voor houtsoorten met een open nerf zoals eikenhout, of zachtere houtsoorten zoals vuren of grenen en minder geschikt voor harde houtsoorten met een fijne structuur.

  Grijze kleurwas is ook te gebruiken voor een over Abbondanza Krijtverf, voor een mooi lichtgrijs patina. Verder kun je grijze boenwas mengen met andere keuren. Je kunt de lichte grijze tint donkerder maken door de was te combineren met Abbondanza zwarte kleurwas voor een donkere greywash. Of combineer de grijze was eens met Kalkwas. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina's Vergrijzen of Patineren

  Werkwijze
  :

  1: Voor extra grip kun je eikenhout vooraf uitborstelen met een messing draadborstel. Hiermee verwijder je de zachte houtvezels en open je de nerven.
  2: De was aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect. Pas hierbij op voor grijze verkleuringen t.g.v. het staalwol.
  3: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak, druk het goed in de poriën van het hout. Laat een kwartier tot half uur intrekken en veeg dan overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt, vooral de nerven accentueert en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  4: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op met een pluisvrije doek.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Het is aan te bevelen om voor extra bescherming en onderhoud een laagje blanke boenwas aan te brengen. Hiermee kan het oppervlak ook worden onderhouden.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6 m2 per blik

   

  Meer info
 4. Abbondanza Extra Chalky Taupe kleurwas

  Kleurwas Taupe

  € 14,95

  Abbondanza Extra Chalky Taupe kleurwas voor een mooi warm taupe vergrijsd effect. Te gebruiken op onbewerkt of gebeitst hout. of als extra effect op een laag krijtverf.

  Verder kun je Taupe kleurwas mengen met andere kleuren en gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld Abbondanza Kalkwas, Grijze kleurwas of antiekwas. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina's Vergrijzen of Patineren

  Werkwijze:
  1: Voor extra grip kun je eikenhout vooraf uitborstelen met een messing draadborstel. Hiermee verwijder je de zachte houtvezels en open je de nerven.
  2: De was aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect. Pas hierbij op voor grijze verkleuringen t.g.v. het staalwol.
  3: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak, druk het goed in de poriën van het hout. Laat een kwartier tot half uur intrekken en veeg dan overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt, vooral de nerven accentueert en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  4: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op met een pluisvrije doek.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Het is aan te bevelen om voor extra bescherming en onderhoud een laagje blanke boenwas aan te brengen. Hiermee kan het oppervlak ook worden onderhouden.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6 m2 per blik

  Meer info
 5. Abbondanza Zwarte kleurwas

  Kleurwas Zwart

  € 14,95

  Abbondanza zwarte kleurwas voor een stoer effect. Te gebruiken op onbewerkt of gebeitst hout, of als extra effect op een laag krijtverf. Verder kun je zwarte boenwas mengen met onze andere waskleuren of gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld Abbondanza grijze boenwas of antiekwas. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina's Vergrijzen of Patineren

  Werkwijze
  :
  1: Je kunt kleurwas aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect.
  2: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak, druk het goed in de poriën van het hout en veeg na een kwartier tot half uur overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt, vooral de nerven accentueert en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  3: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Verder afwerken is dan ook niet nodig. Eventueel kun je voor extra afwerking en onderhoud een laagje blanke boenwas aanbrengen.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6 m2 per blik.

  Meer info
 6. Abbondanza Antiquing Powder 'Dusty Grey'

  Abbondanza Antiquing Powder Dusty Grey

  € 8,95

  Abbondanza Antiquing Powder is een 100% natuurlijk poeder om snel en gemakkelijk een authentiek patina te creëren op meubels en accessoires.

  Abbondanza Antiquing Powder wordt aangebracht op een basis van boenwas en is ideaal voor het patineren van gedecoreerde voorwerpen zoals ornamenten, spiegellijsten, kandelaren, lampvoeten, consoles of meubels met reliëf. Dit originele en veelzijdige antiekpoeder is eveneens te gebruiken om de barstjes in een craquelé effect te accentueren. Abbondanza Antiquing Powder is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het is dus volledig biologisch afbreekbaar, geurloos en veilig.  

  Kleuren
  Antiquing Powder is verkrijgbaar in de kleuren ‘Dusty Grey’ en ‘Dusty White’. Met ‘Dusty Grey’ creëer je een prachtig poederig vergrijsd patina zoals je dat ziet op brocante meubeltjes en accessoires. Met ‘Dusty White’ breng je een licht krijtachtig patina aan dat het fantastisch doet op een donkere ondergrond.

  Werkwijze met boenwas
  Bewerk je meubel of accessoire zoals normaal en eindig met 1 of 2 lagen krijtverf, al dan niet doorgeschuurd voor een extra doorleefd effect. Laat de verflaag goed drogen.

  Breng dan een laagje Abbondanza blanke boenwas aan. Verwijder eventueel overtollige was en wacht een paar minuten om de was even te laten intrekken. Blijf in de buurt, want de was mag niet volledig opdrogen en moet kleverig blijven.

  Breng vervolgens met een droge kwast Abbondanza Antiquing Powder aan, met extra aandacht voor de  plaatsen met wat meer reliëf. Verdeel het antiekpoeder en werk het met je kwast goed in alle hoekjes en gaatjes tot je tevreden bent. Laat het nu 20 tot 30 minuten intrekken en drogen. Tip: overtollig poeder kun je naderhand verzamelen en opnieuw gebruiken.|

  Veeg met een schone, pluisvrije doek het oppervlak af. Veeg vooral de hoger gelegen delen en platte vlakken schoon, zodat het poeder achterblijft in de groeven, krasjes en dieper gelegen delen. Eventueel kun je met een enigszins vochtige doek nog wat meer verwijderen. Tip: Ben je een beetje te enthousiast geweest en is het effect te zwaar, dan kun je met een doekje met wat terpentine of een likje blanke boenwas een teveel aan kleur verwijderen.

  Laat nu het geheel enkele uren tot een nacht drogen. Het Antiquing Powder zal samen met de was uitharden. Boen tot slot het geheel op voor een subtiel glanzend en gepatineerd oppervlak. Eventueel kun je nu nog een laagje blanke was aanbrengen om je werk extra te beschermen.

  Alternatieve werkwijze met vernis
  Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook aanbrengen op een basis van vernis. Als je met vernis werkt kun je Antiquing Powder ook op alle soorten acrylverf en oude verflagen werken. Dit geeft dus nog meer mogelijkheden!
  De werkwijze is ongeveer hetzelfde; breng een laagje watergedragen matte vernis aan op het te behandelen oppervlak en laat even aandrogen. Let op: de vernislaag moet kleverig blijven. Blijf dus in de buurt want watergedragen vernis droogt heel snel. Breng vervolgens Antiquing Powder aan, net zoals op een waslaag, en veeg het poeder van de hoger gelegen delen af. Als het geheel droog is veeg je het overtollige poeder weg met een schone kwast of borstel. Afwerken is niet per se nodig, maar als je wat extra bescherming wilt, kun je nog een laagje vernis aanbrengen. 

  Antiquing Powder op craquelé
  Antiquing Powder kan ook gebruikt worden als alternatief voor patineermiddelen om de barstjes in een craquelure te accentueren.
  Werkwijze
  Breng de craquelure op de gebruikelijke wijze aan en laat goed drogen en uitharden. Breng vervolgens een dun laagje Abbondanza blanke boenwas aan en laat even aandrogen. Dan Antiquing Powder aanbrengen, verdelen met een schone droge kwast en goed in alle barstjes werken. Na een uur of vier (of een nacht) de waslaag even goed opboenen en voilà, je craquelure is klaar en afgewerkt.  

  Meer info
 7. Abbondanza Antiquing Powder 'Dusty White'

  Abbondanza Antiquing Powder Dusty White

  € 8,95

  Abbondanza Antiquing Powder is een 100% natuurlijk poeder om snel en gemakkelijk een authentiek patina te creëren op meubels en accessoires.

  Abbondanza Antiquing Powder wordt aangebracht op een basis van boenwas of vernis en is ideaal voor het patineren van gedecoreerde voorwerpen zoals ornamenten, spiegellijsten, kandelaren, lampvoeten, consoles of meubels met reliëf. Dit originele en veelzijdige antiekpoeder is eveneens te gebruiken om de barstjes in een craquelé effect te accentueren. Abbondanza Antiquing Powder is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het is dus volledig biologisch afbreekbaar, geurloos en veilig.  

  Kleuren
  Antiquing Powder is verkrijgbaar in de kleuren ‘Dusty Grey’ en ‘Dusty White’. Met ‘Dusty Grey’ creëer je een prachtig poederig vergrijsd patina zoals je dat ziet op brocante meubeltjes en accessoires. Met ‘Dusty White’ breng je een licht krijtachtig patina aan dat het fantastisch doet op een donkere ondergrond.

  Werkwijze met boenwas
  Bewerk je meubel of accessoire zoals normaal en eindig met 1 of 2 lagen krijtverf, al dan niet doorgeschuurd voor een extra doorleefd effect. Laat de verflaag goed drogen.

  Breng dan een laagje Abbondanza blanke boenwas aan. Verwijder eventueel overtollige was en wacht een paar minuten om de was even te laten intrekken. Blijf in de buurt, want de was mag niet volledig opdrogen en moet kleverig blijven.

  Breng vervolgens met een droge kwast Abbondanza Antiquing Powder aan, met extra aandacht voor de  plaatsen met wat meer reliëf. Verdeel het antiekpoeder en werk het met je kwast goed in alle hoekjes en gaatjes tot je tevreden bent. Laat het nu 20 tot 30 minuten intrekken en drogen. Tip: overtollig poeder kun je naderhand verzamelen en opnieuw gebruiken.|

  Veeg met een schone, pluisvrije doek het oppervlak af. Veeg vooral de hoger gelegen delen en platte vlakken schoon, zodat het poeder achterblijft in de groeven, krasjes en dieper gelegen delen. Eventueel kun je met een enigszins vochtige doek nog wat meer verwijderen. Tip: Ben je een beetje te enthousiast geweest en is het effect te zwaar, dan kun je met een doekje met wat terpentine of een likje blanke boenwas een teveel aan kleur verwijderen.

  Laat nu het geheel enkele uren tot een nacht drogen. Het Antiquing Powder zal samen met de was uitharden. Boen tot slot het geheel op voor een subtiel glanzend en gepatineerd oppervlak. Eventueel kun je nu nog een laagje blanke was aanbrengen om je werk extra te beschermen.

  Alternatieve werkwijze met vernis
  Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook aanbrengen op een basis van vernis. Als je met vernis werkt kun je Antiquing Powder ook op alle soorten acrylverf en oude verflagen werken. Dit geeft dus nog meer mogelijkheden!
  De werkwijze is ongeveer hetzelfde; breng een laagje watergedragen matte vernis aan op het te behandelen oppervlak en laat even aandrogen. Let op: de vernislaag moet kleverig blijven. Blijf dus in de buurt want watergedragen vernis droogt heel snel. Breng vervolgens Antiquing Powder aan, net zoals op een waslaag, en veeg het poeder van de hoger gelegen delen af. Als het geheel droog is veeg je het overtollige poeder weg met een schone kwast of borstel. Afwerken is niet per se nodig, maar als je wat extra bescherming wilt, kun je nog een laagje vernis aanbrengen. 

  Antiquing Powder op craquelé
  Antiquing Powder kan ook gebruikt worden als alternatief voor patineermiddelen om de barstjes in een craquelure te accentueren.
  Werkwijze
  Breng de craquelure op de gebruikelijke wijze aan en laat goed drogen en uitharden. Breng vervolgens een dun laagje Abbondanza blanke boenwas aan en laat even aandrogen. Dan Antiquing Powder aanbrengen, verdelen met een schone droge kwast en goed in alle barstjes werken. Na een uur of vier (of een nacht) de waslaag even goed opboenen en voilà, je craquelure is klaar en afgewerkt.  

  Meer info
 8. verftechnieken.nl - verniswas Gouden Den

  Polyvine Verniswas Gouden Den

  Beginnend op: € 18,25

  Verniswas ‘Gouden Den’
  Een mooie warme antiek grenen tint. Heel geschikt voor een zacht en subtiel patina.
  Tip
  : Kijk eens op de pagina Patinerenom meer te lezen over patineren met verniswas.

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Werkwijze: gebruik een platte kwast. Breng verniswas aan (niet te dun) en strijk uit in de richting van de houtnerf. Veeg overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting en laat drogen. De eerste vijf dagen na applicatie beschermen tegen vocht en stoom.

  Afwerking: Je hoeft verniswas voor normaal gebruik niet verder af te werken. Alleen voor trappen en vloeren is extra bescherming in de vorm van een watergedragen vloervernis aan te bevelen. Keukenkastjes of andere zeer intensief gebruikte oppervlakken kun je afwerken met decorateursvernis. Voor een sterke afwerking met een matte uitstraling breng je 2 dunne lagen zijdeglans aan en een toplaag extra matte decorateursvernis.

  Rendement: ca. 15-20 m2 per liter (7-10 m2 per flacon van 500ml)

   

  Meer info
 9. Polyvine verniswas Notelaar

  Polyvine Verniswas Notelaar

  Beginnend op: € 18,25

  Verniswas 'Notelaar'
  Voor een instant 'Old wood effect'.

  Notelaar is een prachtige, warme vergrijsd bruine houttint. Wil je een iets lichter of grijzer effect, dan kun je 'Notelaar' mengen met verniswas 'Grijs'. Natuurlijk kun je de verhouding Notelaar/Grijs helemaal naar eigen smaak aanpassen. Tip: Kijk ook eens op de themapagina 'Vergrijzen & Old Wood Effect'

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Werkwijze: gebruik een platte kwast. Breng verniswas aan (niet te dun) en strijk uit in de richting van de houtnerf. Veeg overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting en laat drogen. De eerste vijf dagen na applicatie beschermen tegen vocht en stoom.

  Afwerking: Je hoeft verniswas voor normaal gebruik niet verder af te werken. Alleen voor trappen en vloeren is extra bescherming in de vorm van een watergedragen vloervernis aan te bevelen. Keukenkastjes of andere zeer intensief gebruikte oppervlakken kun je afwerken met decorateursvernis. Voor een sterke afwerking met een matte uitstraling breng je 2 dunne lagen zijdeglans aan en een toplaag extra matte decorateursvernis.

  Rendement: ca. 15-20 m2 per liter.

   

  Meer info
 10. Polyvine verniswas Taupe

  Polyvine Verniswas Taupe

  Beginnend op: € 18,25

  Verniswas 'Taupe'
  Voor een doorleefd taupe kleureffect op onbehandeld hout, of als patina op een laag krijtverf.

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Werkwijze: gebruik een platte kwast. Breng verniswas aan (niet te dun) en strijk uit in de richting van de houtnerf. Veeg overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting en laat drogen. De eerste vijf dagen na applicatie beschermen tegen vocht en stoom.

  Tip: Kijk ook eens op de themapagina 'Vergrijzen & Old Wood Effect'

  Afwerking: Je hoeft verniswas voor normaal gebruik niet verder af te werken. Alleen voor trappen en vloeren is extra bescherming in de vorm van een watergedragen vloervernis aan te bevelen. Keukenkastjes of andere zeer intensief gebruikte oppervlakken kun je afwerken met decorateursvernis. Voor een sterke afwerking met een matte uitstraling breng je 2 dunne lagen zijdeglans aan en een toplaag extra matte decorateursvernis.

  Rendement: ca. 15-20 m2 per liter.

   

  Meer info

Artikelen 1 tot 10 van 14 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-