De voordelen van verftechnieken.nl

Vergrijzen & old wood effect

verftechnieken.nl - vergrijzen

 

Vergrijzen is een techniek om nieuw hout een oude en doorleefde uitstraling te geven. Greywash, weathered wood, old wood, driftwood, zomaar een paar termen die voor dit effect gebruikt worden. Op deze pagina laten we je zien met welke producten en technieken je je meubels of accessoires een stoere vergrijsde look kunt geven.

Op deze pagina:

Welke techniek kies je?
Rekening houden met de houtsoort
Rekening houden met de toepassing en afwerking
Greywash met wax
Greywash met krijtverf
Steigerhout vergrijzen en een oude look geven
Vergrijzen met verniswas


 


Welke techniek kies ik?

De technieken voor het vergrijzen komen grotendeels overeen met de whitewash technieken. Maar terwijl bij een whitewash de kleur al vaststaat (wit of gebroken wit) kan dat bij het vergrijzen nogal verschillen. Echt oud hout kan immers ook de meest uiteenlopende tinten hebben.

Houtsoorten

De basiskleur van het hout bepaalt voor een groot deel het eindresultaat. Een donkere, of roodachtige houtsoort zal een heel ander effect geven dan een lichtgekleurde houtsoort. Ook de mate van poreusheid speelt een rol. Hiermee moet je dus rekening houden.

Verder hebben bepaalde houtsoorten vervelende eigenschappen. Eikenhout bevat looizuur (tannines). Dit zijn kleurstoffen die onder invloed van watergedragen producten kunnen oplossen en gelige vlekken kunnen veroorzaken. Bij een lichte tint kan dit storend zijn, maar de ervaring leert dat dit bij een vergrijzingstechniek vaak geen probleem is. Ook sommige tropische houtsoorten kunnen verkleuringen geven of hechtingsproblemen. Doe daarom bij voorkeur een proefstuk, zeker voordat je een groot oppervlak onder handen neemt.

Toepassing

Op sommige oppervlakken (tafeblad) of in bepaalde ruimtes (keuken/badkamer) wil je graag een goed afwasbare, vlekbestendige afwerking. Kies dan een methode waarbij je als afwerking een vernis (of vloervernis) kunt aanbrengen. Dus bijvoorbeeld een wash van krijtverf of verniswas.

Hieronder kun je wat meer lezen over de verschillende technieken. Gebruikte producten vind je onderaan de pagina.

Tip: bestel het e-book 'Vergrijzen & Old Wood Effect'.
In dit e-book vind je de belangrijkste technieken om hout een oude look te geven, inclusief informatie over producten, ondergrond en voorbehandeling.

Er worden drie projecten stap voor stap beschreven; een vergrijsde salontafel, een old wood eettafel en de steigerhout look op een vurenhuten eettafel.

  verftechnieken vergrijzen

 
vergrijzen met grijze was  


Greywash met wax

Gekleurde was is vooral geschikt voor een houtsoort met een open nerf zoals eikenhout of zacht hout. Houtsoorten met een fijne nerfstructuur zullen minder was (en dus kleur) opnemen. Was is niet geschikt voor buiten of voor vochtige ruimtes. Abbondanza antiek- en colourwax is er in diverse tinten. Kleuren kun je met elkaar mengen of combineren door ze naast of over elkaar heen te zetten.  Let op: het effect van was kan niet versterkt worden door meerdere lagen aan te brengen. Voor een meer dekkend effect kun je kiezen voor bijvoorbeeld een krijtverfwash of verniswas, zoals verderop wordt uitgelegd.

Hoe breng je was aan?

Voordat je de was aanbrengt, moeten oude lak- en/of waslagen van het hout worden verwijderd zodat je op kaal hout werkt. Voor extra grip en wat meer reliëf in het hout, kun je de nerven uitborstelen met een messing draadborstel. Werk hiermee altijd in de richting van de houtnerf!

Breng de was aan met een doek of oude kwast. Overtollige was afvegen met een pluisvrije doek. Laat de was enkele uren intrekken en uitharden. Boen de waslaag vervolgens stevig op. Het oppervlak zal dan glad en harder worden en een subtiele glans krijgen. Breng geen dikke laag aan, want dan kun je de laag niet meer goed opboenen en zal deze kleverig blijven. Laat de was goed uitharden, het kan enkele weken duren totdat de waslaag zijn volledige sterkte heeft bereikt. Wees tot die tijd voorzichtig met vlekken en vocht.

Afwerking:

Je kunt was niet afwerken met bijvoorbeeld vernis. In principe is een goed geboende waslaag vlekbestendig en afneembaar, maar vergt iets meer onderhoud dan bijvoorbeeld vernis. Wel kun je een gekleurde waslaag onderhouden met blanke boenwas en naar wens de kleur af en toe bijwerken.


 


Greywash met krijtverf

Een eenvoudige én snelle methode om een greywash aan te brengen is door te werken met verdunde Abbondanza krijtverf. Het voordeel van deze methode is dat je heel veel kleuren tot je beschikking hebt. Verder kun je het resultaat vrij gemakkelijk beïnvloeden door de verf meer of minder te verdunnen of meerder lagen aan te brengen. Hiermee kun je het effect dekkender maken.

Welke kleuren zijn geschikt om mee te vergrijzen?

Vergrijsde en naturelle kleuren zoals Taupe (085), Loam (090), Silt (095) en Soft Silt (100) zijn mooie tinten voor een vergrijsd ‘Old wood’ effect. Een combinatie van Silt (095) en Driftwood (125) is heel geschikt voor een ‘steigerhout effect' (dit wordt verderop beschreven).
Tip: Als je deze tinten te grijs vindt, dan is ook een combinatie van Cley (110) en Driftwood een optie.

Recept voor een wash:

Verdun 1 deel Abbondanza krijtverf met 1 tot 2 delen water. Hoe dunner het mengsel, hoe transparanter het effect zal zijn..
Het rendement van onverdunde krijtverf is ca. 10-12 m2 per liter. Als je gaat verdunnen zal het rendement iets toenemen maar dat is mede afhankelijk van de ondergrond. Werk in ieder geval niet te zuinig want dan droogt de wash te snel op.

Hoe breng je greywash aan?

Verwijder oude was- of laklagen. Breng de wash aan met een brede kwast (bijvoorbeeld een spalter) en veeg de overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af, in de richting van de houtnerf. Hoe langer je het mengsel laat intrekken en hoe poreuzer de ondergrond, hoe minder goed je de wash nog kunt uitvegen. Ook de mate van verdunning bepaalt het effect. Doe daarom eerst een proefstuk om te testen. Werk altijd in kleine stukken, bijvoorbeeld plank voor plank, of bij meubels onderdeel voor odnerdeel (zijkant, deurtje, bovenblad, etc.). Werk niet te zuinig en breng de wash niet te dun aan om aanzetten te voorkomen.

Riet vergrijzen:

Ook riet kun je vergrijzen met een wash van krijtverf. De rieten stoel en de manden op de foto's op deze pagina zijn behandeld met de kleur Taupe. Wil je een iets minder grijs effect, kies dan voor de kleur Cley. Ook kun je in meerdere lagen en tinten werken, zoals de steigerhout techniek die hieronder wordt uitgelegd. Ook de combinatie Cley en Linen doet het goed op rieten manden.

Afwerking:

Of je een wash nog moet afwerken hangt af van de situatie. Een spiegellijst, mand of kast hoef je eigenlijk niet af te werken,. Maar voor een vloer of tafelblad is dat weer wel belangrijk. Je kunt de wash afwerken met vloer- of decorateursvernis of met boenwas. Gebruik voor buitenmeubelen transparante verniswas.
Meer over het aanbrengen van een krijtverfwash vind je in het e-book 'Vergrijzen & Old Wood Effect'

  vergrijzen met een wash van krijtverf

 


Steigerhout vergrijzen

Voor het mooie gemêleerde steigerhout effect, kun je werken met een wash van de eerder genoemde twee tinten krijtverf; Silt (095) en Driftwood (125).

Werkwijze:
Maak van beide kleuren een wash, volgens het recept hierboven (Greywash met krijtverf). Breng eerst over het gehele oppervlak een egale wash aan van de eerste kleur. Volg ook hierbij de werkwijze zoals beschreven bij Greywash met krijtverf. Als de basislaag droog is breng je een wash aan van de tweede kleur, maar dit keer werk je nonchalant en streperig en dus niet helemaal dekkend.

De volgorde waarin je de beide tinten aanbrengt kun je wisselen en je zult zien dat dit ook het eindeffect beïnvloedt. Dit zie je op de afbeelding hiernaast. Een Driftwood basis neigt iets meer naar naturel/beige, een Silt basis is iets grijzer. Experimenteer er gewoon mee en creëer zo je favoriete effect. Als je de planken allemaal net even een andere look geeft (en de scherpe kantjes van nieuw hout even een beetje rond schuurt) krijg je een nog geloofwaardiger oud effect.

Afwerking

Steigerhouten meubelen worden vaak buiten gebruikt. Gebruik dan als afwerking de transparante verniswas. Voor binnen is dit overigens ook prima, maar daar mag je ook decorateursvernis of boenwas gebruiken.
In het e-book Vergrijzen & Old Wood Effect lees je ondermeer hoe wij een vurenhouten tafel een steigerhout look geven.

   steigerhout effect

 
vergrijzen met verniswas  


Vergrijzen met verniswas

Verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Het is een half transparant, gekleurd mengsel, dat in wit, zwart, grijs en diverse houttinten verkrijgbaar is. Al deze kleuren zijn onderling mengbaar. Verniswas is een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking, voor binnen en voor buiten.

Welke kleuren zijn geschikt?

De kleur Notelaar is een mooie vergrijsde en warme houttint. Wij hebben diverse kleurexperimenten gedaan en onze favoriet is een combinatie van Notelaar met Grijs. Begin met een mengsel in de verhouding 1:1 en doe dan een testje. Wil je het iets grijzer of juist iets bruiner? Pas gewoon de verhouding aan.

Verniswas kleuren met pigment

Door vloeibare acrylpigmenten toe te voegen aan transparante verniswas kun je ook je eigen tint maken. Experimenteer met de verschillende houtkleuren, Eiken, Teak, Oud grenen, etc.

Hoe breng je verniswas aan?

Verniswas wordt, net als een krijtverfwash, aangebracht op onbehandeld hout, met een platte kwast of spalter en uitgeveegd met een doek, in de richting van de houtnerf. Werk niet te dun om aanzetten te voorkomen. Een dunne laag droogt nl. te snel op.

Afwerking:

Je hoeft verniswas in principe niet af te werken. Maar wil je toch extra bescherming (eettafel, keukenkastjes) kun je decorateursvernis aanbrengen. Voor een extra sterke laag en toch een matte uitstraling breng je eerst 1 of 2 lagen zijdeglans decorateursvernis aan en daarna een toplaag extra mat.

In het e-book Vergrijzen & Old Wood Effect kun je lezen hoe we een salontafel en een eettafel een doorleefde look geven met ondermeer verniswas.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

15 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

15 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-