De voordelen van verftechnieken.nl

Whitewash

verftechnieken.nl - whitewash

 

Whitewash is een geweldige techniek om houten meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven. Op deze pagina bespreken we alle mogelijkheden en producten waarmee je een whitewash effect kunt creëren. 

Op deze pagina:

Wat is whitewash?
Welke techniek kies je?

Rekening houden met de houtsoort
Rekening houden met de toepassing en afwerking

Whitewash met kalkwas
Whitewash met verniswas
Whitewash met krijtverf
Whitewash met kalkpasta


 


Wat is whitewash?

Vroeger werden muren van bijvoorbeeld boerderijen vaak bewerkt met kalk. Dit deed men ondermeer omdat kalk een ontsmettende werking had. Overgebleven kalk werd gebruikt voor de houten meubelen en vloeren. De kalk trok in de nerven van het hout met als resultaat een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect, ook wel white wash genoemd, kun je op verschillende manieren, met verschillende producten bewerkstelligen.

Welke techniek kies ik?

Welk product of welke whitewash techniek je kiest hangt af van een aantal zaken, met name de ondergrond en de toepassing. De kleur van de ondergrond bepaalt bijvoorbeeld mede het eindresultaat omdat die blijft doorschijnen. Maar ook de houtsoort speelt mee. En tenslotte is de toepassing belangrijk; moet het oppervlak vlekbestendig zijn of is dat minder van belang?

Houtsoorten

Sommige houtsoorten hebben vervelende eigen-schappen. Zoals eikenhout, dit bevat looizuur (tannine). Deze kleurstof zal onder invloed van watergedragen producten oplossen en gelige vlekken veroorzaken. Om deze reden is het beter om eikenhout met kalkwas te behandelen. Dit is immers niet op waterbasis. Bovendien leent eikenhout zich vanwege de open nerfstructuur sowieso al goed voor een behandeling met kalkwas. Ook sommige tropische houtsoorten, zoals het bekende teakhout kunnen verkleuringen geven.

Hout met veel noesten of een onrustig patroon zul je waarschijnlijk liever een iets dekkender afwerking geven. In dit geval (en als het geen bloedend houtis) is een whitewash met verdunde krijtverf geschikt omdat je dit gemakkelijker wat dekkender kunt maken.

Toepassing

Op sommige oppervlakken (vloer, trap, tafeblad) of in bepaalde ruimtes (badkamer) wil je graag een goed afwasbare, vlekbestendige afwerking. Kies dan een methode waarbij je als afwerking een vernis (of vloervernis) kunt aanbrengen. Dus bijvoorbeeld een wash van krijtverf of verniswas. Kalkwas kun je niet extra beschermen. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende technieken. Alle genoemde producten vind je onderaan de pagina.

  verftechnieken whitewash technieken

 
whitewash met abbondanza kalkwas  


Whitewash met kalkwas

Hout bleken met kalkwas is vooral geschikt voor een houtsoort met een open nerf zoals eikenhout, ruw hout, of een zachtere houtsoort zoals vuren of grenen. Kalkwas is niet geschikt voor harde houtsoorten met een dichte structuur, want daar kan de was niet goed op hechten.

Ondergrond voorbehandelen

Voordat je kalkwas aanbrengt moeten oude lak- en/of waslagen van het hout worden verwijderd. Voor extra grip en wat meer reliëf kun je de nerven uitborstelen met een messing draadborstel. Werk hiermee altijd in de richting van de houtnerf!

Hoe breng je kalkwas aan?

Breng de wax aan met een doek of stevige kwast. Daarna alle overtollige kalkwas afvegen met een pluisvrije doek. De kalkwas blijft in de nerven achter. Laat de was enkele uren intrekken en uitharden. Het mag niet meer kleverig aanvoelen. Boen de waslaag vervolgens stevig op. Hierdoor zal het oppervlak glad en harder worden en een subtiele glans krijgen. Zorg dat je geen dikke laag aanbrengt, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en worden snel vuil.

Afwerking:

Verder afwerken is niet nodig en overigens ook niet mogelijk; je kunt wax niet afwerken met vernis o.i.d. Wel kun je de waslaag onderhouden met blanke boenwas en, indien nodig, af en toe weer bijwerken met kalkwas. Ook vlekjes en plekjes kun je altijd weer plaatselijk bijwerken.


 


Whitewash met verniswas

Polyvine witte verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Het is een half transparant, gekleurd mengsel, overigens niet alleen in wit maar ook in zwart, grijs en diverse houttinten verkrijgbaar. Verniswas kleurt én beschermt alle houtsoorten. Het is een duurzame watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking.

Ondergrond voorbehandelen

Voordat je verniswas aanbrengt moeten oude lak- en/of waslagen worden verwijderd.

Hoe breng je verniswas aan?

Verniswas aanbrengen met een kwast of spalter en uitvegen met een doek, in de richting van de houtnerf. Om aanzetten te voorkomen moet je, net als bij de krijtverfwash, niet te zuinig werken in aanzetten te voorkomen. Ook hierbij is het beter om in kleinere vlakken of plank voor plank te werken.

Afwerking:

Je hoeft verniswas niet verder af te werken. Alleen voor trappen en vloeren of andere zwaar belaste oppervlakken is extra bescherming in de vorm van een watergedragen vloervernis aan te bevelen.

 

whitewash met polyvine verniswas


 
whitewash met abbondanza krijtverf  


Whitewash met krijtverf

Een eenvoudige én snelle methode om te whitewashen is door te werken met verdunde Abbondanza krijtverf. Je kunt zowel Pure White als Old White gebruiken. Voordeel van een krijtverfwash is dat je dekkingsgraad kunt aanpassen door de verf meer of minder te verdunnen, een langere of kortere intrektijd aan te houden, of meerder lagen aan te brengen.

Ondergrond voorbehandelen

Was- of olielagen moeten worden verwijderd. Eventueel kun je een krijtverfwash aanbrengen op een oude laklaag, mits deze zeer goed is ontvet en egaal dof geschuurd. In dat geval de verf niet verder verdunnen dan 1:1. Een krijtverfwash is niet geschikt voor bloedend hout.

Recept voor krijtverf wash:

Verdun Abbondanza Krijtverf met water in een verhouding van ongeveer 1:1 tot 1:2 (verf : water). Hoe dunner het mengsel, hoe transparanter het effect zal zijn. Als je de verhouding afmeet en noteert hoef je niet direct een heel blik te verdunnen, je kunt portie voor portie aanmaken. Zo verspil je geen verf.

Hoe breng je een wash aan?

Breng de wash overvloedig aan met een brede kwast (bijvoorbeeld een spalter) en veeg de overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af, in de richting van de houtnerf. Niet te zuinig aanbrengen om aanzetten te voorkomen. Hoe langer je het mengsel laat intrekken en hoe poreuzer de ondergrond, hoe minder goed je de wash nog kunt uitvegen. Doe bij voorkeur eerst een proefstuk. Werk 't liefst in vlakken, bijvoorbeeld plank voor plank. Bij een meubelstuk werk je per onderdeel (zijkant, deurtje, bovenblad, etc.).

Afwerking:

Of je een wash nog moet afwerken hangt af van de situatie. Een spiegellijst, kast, of kist hoef je eigenlijk niet af te werken, voor een tafelblad is dat weer wel belangrijk. Bekijk het dus van geval tog geval. Je kunt een krijtverfwash afwerken met vernis of met boenwas.


 


Kalken met kalkpasta

Kalkpasta is een waterverdunbaar product om onbehandeld (ongelakt) of gebeitst hout te kalken. Het is, net als kalkwas, niet geschikt voor harde houtsoorten of hout met een dichte structuur. Gebruik het ook liever niet op bloedend hout.

Ondergrond voorbehandelen

Voordat je kalkpasta aanbrengt moeten oude lak- en/of waslagen worden verwijderd.

Hoe breng je kalkpasta aan?

Eventueel het hout met een messing draadborstel open borstelen in de nerfrichting. Breng dan de kalkpasta met een kwast of doek op het hout aan en druk aan, zodat het goed in de nerven en gaatjes komt te zitten.
Vervolgens zijn er twee mogelijkheden; de kalkpasta wegvegen zolang deze nog nat is, of de kalkpasta laten drogen en daarna met schuurpapier wegschuren. De pasta blijft achter in de dieper gelegen delen (nerven, gaatjes, kiertjes) en zorgt daardoor voor een prachtig ingewit effect. De laatste methode is erg mooi maar ook redelijk arbeidsintenstief.

Afwerking:

Afwerken met vernis om de afwerklaag te beschermen. Dit benadrukt tevens het kalkeffect. Het mooiste is om extra matte vernis te gebruiken.

 

whitewash met kalkpastaDisclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

5 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. Abbondanza Kalkwas - Liming Wax

  Kalkwas - Liming wax

  € 14,95

  Abbondanza Kalkwas
  Abbondanza Extra Chalky Liming Wax voor een prachtig whitewash effect. Abbondanza Liming Wax (ook wel kalkwas of krijtwas genoemd) bevat behalve pigmenten extra veel krijt, waardoor de was wat dikker en stugger is en meer dekking en kleureffect geeft.  Abbondanza was is vervaardigd naar authentiek recept, op basis van zuivere bijenwas en terpentijnolie. Maar hoewel er van oude recepten gebruik wordt gemaakt, voldoet Abbondanza was aan alle huidige milieu eisen.

  Kalkwas is vooral geschikt voor houtsoorten met een open nerf zoals eikenhout, of zachtere houtsoorten zoals vuren of grenen en minder geschikt voor harde houtsoorten met een fijne structuur. Abbondanza kalkwas is ook te gebruiken als patineerlaag over Abbondanza Krijtverf. Felle of donkere kleuren kun je er een mooi zongebleekt of Scandinavisch effect mee geven. Een prachtig leisteeneffect creëer je met zwarte krijtverf en kalkwas. Verder kun je kalkwas ook mengen met andere waskleuren en toepassen in combinatie met antiekwas, taupe- of grijze kleurwas.

  Linken naar artikelen over onze kalkwas:
  Positieve ervaringen van gebruikers van de kalkwas kun je lezen op onze Facebookpagina. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten. Uitgebreide uitleg vind je op de pagina whitewash. Hoe je het mooie leisteen effect creëert lees je in dit artikel op ons blog

  Werkwijze:
  1: Voor extra grip kun je eikenhout vooraf uitborstelen met een messing draadborstel. Hiermee verwijder je de zachte houtvezels en open je de nerven.
  2: Kalkwas aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect. Pas hierbij op voor grijze verkleuringen t.g.v. het staalwol.
  3: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak, druk het goed in de poriën van het hout. Laat een kwartier tot half uur intrekken en veeg dan overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt, vooral de nerven accentueert en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  4: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op met een pluisvrije doek.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Het is aan te bevelen om voor extra bescherming en onderhoud een laagje blanke boenwas aan te brengen. Hiermee kan het oppervlak ook worden onderhouden.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6 m2 per blik

  Meer info
 2. Verftechnieken.nl - Verniswas Wit

  Verniswas Wit

  Beginnend op: € 18,25

  Verniswas Wit - Whitewash
  Te gebruiken als whitewash op onbehandeld hout of om een laag krijtverf te bleken.

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.
  N.B.: op bloedend hout (eiken, teak, merbau, etc.) kunnen -zoals bij alle watergedragen producten- verkleuringen ontstaan. Dit kan met name bij  een lichte tint storend zijn.

  Werkwijze: gebruik een platte kwast. Breng verniswas aan (niet te dun) en strijk uit in de richting van de houtnerf. Veeg overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting en laat drogen. De eerste vijf dagen na applicatie beschermen tegen vocht en stoom.

  Afwerking: Je hoeft verniswas voor normaal gebruik niet verder af te werken. Echter voor trappen en vloeren is extra bescherming in de vorm van een watergedragen vloervernis wel aan te bevelen. Keukenkastjes of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je afwerken met decorateursvernis. Voor een sterke afwerking met een matte uitstraling breng je 2 lagen zijdeglans aan en een toplaag extra matte decorateursvernis.

  Rendement: ca. 15-20 m2 per liter.

   

  Meer info
 3. Kalkpasta

  Kalkpasta

  € 19,95

  Waterverdunbare kalkpasta
  Om onbehandeld of gebeitst hout te kalken
  Blik 250 ml

  Het kalken van meubels en vloeren is een traditionele afwerking. Vroeger op het platteland werden muren van een boerderij met kalkverf geschilderd, waarna de overgebleven kalkverf op de meubels en vloeren werd aangebracht. Na enige tijd sleet de kalkverf weg en bleef alleen in de nerven van het hout achter. Dit is het effect wat je met kalkpasta kunt nabootsen.Je werkt op onbehandeld hout of hout dat gekleurd is met beits of een wash. Oude lak- of verflagen moeten dus eerst verwijderd worden. Belangrijk is dat de nerf van het hout open is, zodat de kalkpasta hierin achterblijft. Daarom is kalkpasta niet geschikt voor harde houtsoorten of een gladde ondergrond.

  Werkwijze:
  Eventueel het hout met een staalborstel open borstelen in de nerfrichting. Breng de kalkpasta met een kwast of doek aan en druk goed in de nerven en kieren. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden; de kalkpasta wegvegen zolang deze nog nat is, of de kalkpasta laten drogen en daarna met schuurpapier wegschuren. Het is de bedoeling dat de pasta alleen achterblijft in de nerven, gaatjes en kiertjes en zorgt daardoor voor een prachtig ingewit effect.

  Afwerken:
  Werk kalkpasta altijd af, met bijvoorbeeld extra matte decorateursvernis, om de afwerklaag te beschermen. Dit benadrukt tevens het kalkeffect.

  Rendement:
  Afhankelijk van de ondergrond; 8-10 m2 per liter.
  Dus 2 - 2,5 m2 per blik van 250 ml.

  Meer info
 4. Abbondanza Pure White 005

  005 Krijtverf Pure White

  Beginnend op: € 5,50

  Pure White is de witste tint uit de Abbondanza collectie. Fris wit, maar zeker niet een te koude tint.

  Voor meer info zie de productinformatie hieronder, bij 'details'.

  Meer info
 5. Polyvine Classico glaceerverf

  Glaceerverf Classico

  Beginnend op: € 27,95

  Classico is een transparante acryl glaceerverf, die op kleur wordt gebracht met acrylverf, krijtverf of latex.

  Werkwijze:
  Meng 1 deel verf op 4 tot 6 delen Classico.
  De gekleurde Classico glaceerverf moet op een niet zuigende ondergrond worden aangebracht. Een geschikte basis is Abbondanza Soft Silk. Voor een muur voldoet vinyl- of acryllatex ook. Vervolgens kan de natte glaceerlaag nog ongeveer een uur lang worden bewerkt tot een decoratieve afwerking. Classico is geschikt voor patineren, whitewashen, colourwash, fresco-effecten, etc. Voor de fijnere afwerkingen, zoals marmer- , hout- of schildpadimitatie is glaceerverf Patino beter geschikt. Classico moet worden afgewerkt met vernis op waterbasis, bijvoorbeeld extra matte of zijdeglans decorateursvernis.

  Rendement: 10 - 20 m2 (afhankelijk van de ondergrond en gekozen techniek)

  Meer info

5 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-