Decoreer je muur met stucco en stencils

Hoe maak je van een lelijke beschadigde muur een geweldige eyecatcher? En dan ook nog betaalbaar? Lees gauw verder hoe ik onze hopeloze keukenmuur met stucco en stencils zelf een creatieve en mega low budget make over gaf.

Toen wij onze nieuwe keuken gingen installeren wist ik zeker dat ik geen bovenkastjes meer wilde. Voor een ruimtelijk effect leek het me mooier om de muur vrij te houden. Maar na het verwijderen van de oude tegels en bovenkastjes, en nadat de elektricien zijn hielen had gelicht, zag de keukenmuur er wel behoorlijk triest uit. Het was één en al gaten, beschadigingen, butsen, sleuven en groeven. Als ik dus die muur vrij wilde houden moest daar wel het een en ander aan gebeuren.

In plaats van een stukadoor te laten komen om alles netjes strak en glad te strijken, besloot ik zelf de uitdaging aan te gaan. Ik wilde een statement muur, dat was zeker. En ik wilde iets doen met stucco, structuur en stencils. Oh ja en iets met koper.

Hieronder zie je een voor- en na foto van de keukenmuur.

Muur decoreren met stencils en stuc, voor en na.

De muur egaliseren met stucco

Omdat ik stencils in reliëf en dus structuur ging aanbrengen hoefde ik me niet zo heel druk te maken over te veel oneffenheden. Het leek me leuk om daar juist gebruik van te maken en een onderdeel te maken van het effect. Wel heb ik eerst de ergste gaten en onregelmatig gedicht en de wand wat gladder gemaakt met Abbondanza stucco, maar een deel van de onregelmatigheden heb ik gewoon zo gelaten.

Abbondanza stucco limeplaster

Stencils aanbrengen met stucco

Toen werd het tijd om creatief los te gaan met een aantal decoratieve stencils. Ik besloot om de muur optisch te verdelen door onderaan, langs het gehele aanrecht, een soort spatwand te creëren.

Voor deze spatwand gebruikte ik twee verschillende tegelstencils uit onze collectie. Deze stencils bestaan uit verschillende tegelmotiefjes, zodat je heel gemakkelijk een decoratief tegelpatroon krijgt. Deze twee stencils gebruikte ik om en om, afwisselend naast elkaar, en zo ontstond er een quasi betegeld wandje van 60 cm hoog.

stencils aanbrengen met stucco

Vervolgens begon ik met het bovenste stuk van de muur. Ik heb eerst hier en daar enkele grote mandala muurstencils uit onze eigen collectie aangebracht. Dit deed ik met onze Stucco limeplaster. Op bepaalde plekken gebruikte ik een compleet stencil, maar voor een speels effect heb ik ook op bepaalde plaatsen, tussen de grote stencils door, slechts een deel van de stencils aangebracht. Verder gebruikte ik op sommige plaatsen een patroonstencil (ik zal alle stencils onderaan linken).

Als finishing touch heb ik tussen de stencils door nog wat structuur en decoraties aangebracht door eerst een laagje stucco op te strijken waarna ik er met gaas en andere voorwerpen structuur en vormen in aanbracht. Toen ik tevreden was over het geheel heb ik alles goed laten drogen, zodat ik de volgende dag verder kon met de afwerking.

Kleur op de muur en de stencils accentueren

Ik begon met het aanbrengen van een egale laag krijtverf in de warmgrijze tint Long Island uit onze collectie. Toen dit droog was heb ik met twee kleuren Abbondanza Glaze een colourwash effect aangebracht. Op die manier creëer je een levendige uitstraling en zo accentueerde ik ook de aangebrachte structuren en de stencilmotieven. De glaze op zich is kleurloos en je brengt het op kleur met krijtverf. Hiervoor gebruikte ik twee bijpassende grijstinten; Zinc (051) en Long Island (053).

glaze voor een colourwash op de muur

Een glaze is een langzaam drogend half transparant verfmengsel. Dit zorgt ervoor dat je alle tijd hebt om effecten aan te brengen. Ik bracht de beide tinten glaze naast elkaar en door elkaar aan en met een vachthandschoen liet ik de kleuren in elkaar overlopen.

Op onze site, op de pagina colourwash, leg ik stap voor stap uit hoe je een glaze maakt en hoe je een colourwash aanbrengt.

Spatwand met tegelstencils in hoogglans koper

Tot slot heb ik de spatwand (met de tegelmotieven) afgewerkt met onze High Gloss Metallic Copper koperverf. Om ervoor te zorgen dat alleen de opstaande delen van het stencil een koper afwerking kregen, gebruikte ik voor het aanbrengen een platte spons.

spons insmeren met koperverf

Ik smeerde de spons in met de koperverf en daarna streek ik dit uit over de gestencilde motieven. Het effect hiervan is verbluffend. Je ziet gewoon onder je handen het stencilmotief tot leven komen.

Tip: verderop in dit blogartikel kun je dit in de video van dit project heel goed zien.

Omdat de spatwand natuurlijk goed vlekbestendig moest zijn werkte ik dit af met twee lagen Abbondanza zijdeglans vernis.

Hieronder een close-up van een stukje van de muur. Zo kun je ook wat beter de stencils zien die in reliëf op de bovenkant van de muur zijn aangebracht.

Ik ben echt superblij met het resultaat. Het is al met al een unieke wand geworden en een echte eyecatcher in onze keuken. Vooral de koperkleurige tegelwand staat prachtig in combinatie met de grijsgroene kleur van onze keuken.

xoxo Mirjam

keukenmuur gedecoreerd met stencils en stuc
keukenmuur gedecoreerd met stencils en stuc

Bekijk hieronder de video van dit project:

Lijst van gebruikte producten

Abbondanza Stucco: https://www.verftechnieken.nl/stucco-limeplaster.html

Mandala stencil Freedom: https://www.verftechnieken.nl/stencil-mandala-freedom.html

Mandala stencil Gratitude: https://www.verftechnieken.nl/stencil-mandala-gratitude.html

Stencil Random Rectangles: https://www.verftechnieken.nl/stencil-random-rectangles.html

Stencil Tile Panel: https://www.verftechnieken.nl/stencil-tilepanel-abbondanza.html

Stencil Tiles & Mandala: https://www.verftechnieken.nl/stencil-tiles-mandala.html

Krijtverf Long Island 053: https://www.verftechnieken.nl/krijtverf-long-island.html

Krijtverf Zinc 051: https://www.verftechnieken.nl/krijtverf-zinc.html

Glaze Classico: https://www.verftechnieken.nl/glaceerverf-classico.html

High Gloss Metallic Copper: https://www.verftechnieken.nl/high-gloss-metallic-copper.html

Abbondanza zijdeglans vernis: https://www.verftechnieken.nl/abbondanza-vernis-zijdeglans.html

Kwasten en gereedschappen zoals verfrollers, blokkwast, spalters, krijtverfkwast, vachthandschoen, plakspaan, etc.: https://www.verftechnieken.nl/kwasten-gereedschap.html

Houten tuinmeubels en verweerd hout opknappen

Zijn jouw houten tuinmeubels lelijk of vlekkerig geworden, groen uitgeslagen, of verkleurd? Geen nood, je kunt ze in een aantal eenvoudige stappen weer in een fris nieuw jasje steken. Lees verder voor mijn tips.

Tips: tuinmeubels en verweerd hout opknappen

Wij hadden een teakhouten tuintafel die er nogal triest uitzag na een aantal seizoenen buiten. En hoewel teakhout er om bekend staat dat het buiten zo prachtig kan vergrijzen, was dat bij deze tafel niet bepaald het geval. Het hout was verkleurd naar een vreemde bleekroze tint. Bovendien waren de verschillende planken waar de tafel uit bestond allemaal op een andere manier verkleurd.

Tot overmaat van ramp zat het tafelblad ook nog eens vol met vlekken. Dat was eerlijk gezegd wel onze eigen schuld, want de tafel had jarenlang op ons dakterras gefungeerd als plantentafel, zelfs een seizoen lang met moestuinbakken erop. De vlekken, veroorzaakt door vocht en viezigheid waren dus diep doorgedrongen in het hout.  

Maar verder was hij nog heel degelijk. En ik had mijn zinnen er op gezet om hem naar binnen te verhuizen om hem als salontafel te gebruiken. Dus tijd om de mouwen op te stropen. Hieronder zie je hoe het tafelblad eruit zag.

Tafelblad vol hardnekkige vlekken

Uiteraard ging ik de tafel eerst te lijf met een gewoon sopje. Eerst met een schuurspons en later met een harde borstel. Ik probeerde verschillende schoonmaakmiddelen. Maar helaas; de vlekken wegpoetsen met allerlei verschillende schoonmaakproducten lukte niet. Zelfs schuren hielp niet. De vlekken bleven na iedere poetsbeurt weer de kop opsteken. En ook het kleurverschil tussen de planken verdween niet.

Tijd voor een meer drastische aanpak

Ik besloot de tafel te behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een oplossing van oxaalzuur. Hiermee kun je vlekken en zelfs zwarte plekken (het ‘weer’) verwijderen uit hout. Ook kun je verkleurd of vergrijsd hout terugbrengen naar de oorspronkelijke houtkleur. En verder kan ontweringswater worden gebruikt om groene aanslag te verwijderen.

Ik bracht ontweringswater aan over de hele tafel en wreef het goed in het hout. Daarna nam ik de tafel af met schoon water en liet het drogen. Dit maakte gelukkig wel een verschil. De ergste vlekken waren voor een groot deel verdwenen of verminderd en ook de kleur was een beetje verbeterd. Na de behandeling met ontweringswater zag het blad er zo uit:

Tafel behandeld met ontweringswater

Hoewel de vlekken minder zichtbaar waren geworden, waren ze, zoals je ziet, niet helemaal verdwenen. Ik denk dat er behalve vocht, ook vetvlekken door eerder gebruik diep in het hout zaten. Ook kon je zien op welke plekken ik hard had moeten poetsen om het hout schoon te maken. Kijk maar naar die grijze vlek op de foto, rechtsboven op het blad. Verder vond ik de kleur nog steeds niet erg mooi. Dus ik besloot verniswas aan te brengen.

Ik bracht twee lagen Abbondanza verniswas aan in een mix van 1:1 Gouden Den en Grijs. Met deze combinatie van twee tinten verniswas kreeg de tafel een stoere warmgrijze kleur en verdwenen de laatste vlekken en oneffenheden als sneeuw voor de zon. Verniswas is niet dekkend, maar toch dekkend genoeg om subtiele kleurverschillen wat te temperen. Hieronder zie je het eindresultaat:

Verniswas is echt ideaal voor het behandelen en kleuren van alle soorten hout. Het is een watergedragen product, verkrijgbaar in allerlei prachtige kant en klare tinten die desgewenst ook onderling kunnen worden gemengd (zoals ik dus deed). Bekijk hier alle kleuren. (Tip: je kunt ook eerst een testpotje bestellen).

Zit jouw kleur er niet bij? Je kunt je je eigen tinten maken door transparante verniswas zelf op kleur te brengen met pigment. Verder beschermt Abbondanza verniswas het hout tegen vlekken en kan ook buiten worden toegepast. Dus ideaal voor schuttingen, overkappingen en houten tuinmeubels. Tip: kijk voor alle tips, voorbeelden en uitleg op onze themapagina over verniswas.

Het resultaat na gebruik van ontweringswater en verniswas

Ik was heel blij met het uiteindelijke resultaat. De tafel was zo mooi opgeknapt dat hij na al die jaren buiten in weer en wind, weer een ereplekje kreeg in de woonkamer als stoere salontafel.

Teakhouten tafel opgeknapt met verniswas.

Hieronder zie je nog even in het kort de stappen die ik heb doorlopen:

Tuinmeubel opknappen, stappenplan
  • poetsen met ontweringswater
  • nawassen met schoon water en laten drogen
  • verniswas mengen; 1 deel Gouden Den en 1 deel Grijs (of gebruik een van de kant en klare tinten)
  • het hout behandelen met twee lagen verniswas

Heb jij ook verweerde of lelijk geworden (tuin)meubels? Probeer dan eens mijn tips en transformeer jouw meubels in een paar stappen!

Heb je vragen, neem dan gerust contact met me op via onze website (telefonisch, per mail of WhatsApp) en ik help je graag verder.

xoxo Mirjam