Abbondanza Antiquing Powder

Abbondanza Antiquing Powder

Vandaag laat ik je kennismaken met een uniek product uit de Abbondanza collectie; Abbondanza ‘Antiquing Powder’. Antiquing powder is een patineerpoeder waarmee je een authentiek patina kunt creëren op meubels en accessoires.

Wat is Abbondanza Antiquing Powder?

Antiquing Powder is een poeder, bestaande uit puur natuurlijke grondstoffen en pigmenten. Antiquing Powder is dan ook volledig biologisch afbreekbaar, geurloos en veilig. Antiquing Powder is er twee tinten. Antiekgrijs: Dusty Grey en wit: Dusty White.

Abbondanza Antiquing Powder Dusty Grey

Abbondanza Antiquing Powder Dusty White
Wat is het verschil tussen Antiquing Powder en andere patineerproducten?

Normaal gesproken zijn patineerproducten vloeibaar of smeerbaar. Antiquing powder is droog en kun je in een nog natte was- of vernislaag strooien. Het grote voordeel is dat je op die manier een unieke doffe poederige uitstraling kunt creëren.

Met Antiquing Powder Dusty Grey creëer je een zacht en mat vergrijsd patina zoals je dat ziet op brocante meubeltjes en accessoires. Hieronder zie je het effect van Dusty Grey patineerpoeder op een basis van Abbondanza krijtverf Old White.

Abbondanza Old White met Antiquing Powder Dusty Grey

Met Antiquing Powder Dusty White breng je een licht krijtachtig patina aan dat het fantastisch doet op een donkere ondergrond. Een voorbeeldje hiervan zie je hieronder: Dusty White op een basis van Abbondanza Black.

Abbondanza Black met Antiquing Powder Dusty White

Hoe breng je Antiquing Powder aan?

Het werken met Abbondanza Antiquing Powder is heel gemakkelijk! Je brengt het aan op een basis van net aangebrachte boenwas. Het patineerpoeder blijft als het ware aan plakken in de nog natte laag en het vormt na het uitharden één geheel met de waslaag.

Antiquing Powder is vooral heel mooi voor gedecoreerde voorwerpen zoals ornamenten, spiegellijsten, kandelaren, lampvoeten, consoles of meubels met reliëf. Hieronder een kleine tutorial zodat je kunt zien hoe het werkt.

Abbondanza Antiquing Powder - stap 1

Breng 1 of 2 lagen krijtverf aan, al dan niet doorgeschuurd voor een extra doorleefd effect. Laat de verflaag goed drogen. Het sample hierboven heeft een  basislaag in de kleur Cley met een toplaag Old White die ik heb doorgeschuurd.

Abbondanza Antiquing Powder - stap 2

Breng nu een laagje Abbondanza Clear Wax (blanke boenwas) aan. Verwijder eventueel overtollige was en wacht een paar minuten om de was even te laten intrekken. Blijf in de buurt, want de was mag niet volledig opdrogen en moet kleverig blijven.

Abbondanza Antiquing Powder - stap 3

Bestuif nu de was met Abbondanza Antiquing Powder. Dit gaat gemakkelijk met een droge kwast. Schenk extra aandacht aan de plaatsen met wat meer reliëf.

Abbondanza Antiquing Powder - stap 4

Verdeel het patineerpoeder en werk het met je kwast goed in alle hoekjes en gaatjes tot je tevreden bent. Laat het nu 20 tot 30 minuten intrekken en drogen.

Tip: overtollig poeder kun je opvangen en opnieuw gebruiken.

Abbondanza Antiquing Powder - stap 5

Veeg met een schone, pluisvrije doek het oppervlak af. Veeg vooral de hoger gelegen delen en platte vlakken schoon, zodat het poeder achterblijft in de groeven, krasjes en dieper gelegen delen. Eventueel kun je met een enigszins vochtige doek nog wat meer verwijderen.

Tip: Ben je een beetje te enthousiast geweest en is het effect te zwaar, dan kun je met een likje blanke boenwas een teveel aan kleur verwijderen.

Abbondanza Antiquing Powder - stap 6

Et voilà; het resultaat.

Hieronder nog even een foto waarop je het verschil goed kunt zien tussen een waslaag zonder en met Antiquing Powder. Links vóór, rechts na.

Abbondanza Antiquing Powder Before-After

Hieronder Dusty White Antiquing Powder op een ondergrond van krijtverf Black:

Abbondanza Black met Antiquing Powder Dusty White - close

Antiquing Powder op een vernislaag

Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder aanbrengen op een basis van vernis. Als je met vernis werkt kun je ook op oude verflagen werken, of op meubels die ooit met een alkydlak of andere verf op terpentinebasis zijn bewerkt. Dit geeft dus nog meer mogelijkheden!

Hieronder een voorbeeld. Op deze sample gebruikte ik Antiquing Powder Dusty White op een basis van Abbondanza krijtverf in de kleur Zinc.

Abbondanza Zinc met Antiquing Powder Dusty White

De werkwijze is ongeveer hetzelfde; breng een laagje Abbondanza matte vernis aan op het te behandelen oppervlak en laat even aandrogen. let op: de vernislaag moet kleverig blijven. Blijf er dus bij, want watergedragen vernis droogt heel snel!

Breng vervolgens Antiquing Powder aan zoals in de werkbeschrijving hierboven. Dep het goed in de nog natte vernis. Als het geheel droog is veeg je het overtollige poeder weg met een schone kwast of borstel. Afwerken is niet per se nodig, maar als je wat extra bescherming wilt, kun je nog een tweede laagje matte vernis aanbrengen.

Antiquing Powder op craquelé

Tenslotte wil ik je nog even het effect van Antiquing Powder laten zien op craquelé. Zoals je weet worden de barstjes van een craquelure pas zichtbaar als ze worden geaccentueerd. In het onderstaande geval heb ik dat met boenwas en Antiquing Powder Dusty Grey gedaan. Meer hierover kun je lezen op onze themapagina over craqueleren.

Abbondanza Antiquing Powder op craquele close

Antiquing Powder is super gemakkelijk in gebruik. Je kunt het heel goed doseren en zo precies de gebieden accentueren waar je de aandacht op wilt vestigen. Je kunt er een subtiel effect mee creëren, maar ook een dramatisch effect. Je hebt maar heel weinig poeder nodig want het is erg zuinig in gebruik. Het is eindeloos houdbaar, licht in gewicht, milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar.

Ik hoop dat je zin hebt om dit leuke product eens te proberen. Antiquing Powder is verkrijgbaar in de webshop verftechnieken >

xoxo Mirjam

Update: bekijk ook het gebruik van Antiquing Powder in combinatie met onze betonlook in dit artikel op ons blog.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *