Bloempotten verven met krijtverf: snelle betonlook

Bloempotten verven met krijtverf

Ik heb al zo’n 20 jaar twee grote bloempotten in mijn bezit waar ik best aan gehecht ben. Helaas was er eentje gesneuveld tijdens de vorst van afgelopen winter; er zat een grote barst in. Het was nog net niet zo erg dat de pot in twee stukken lag, maar erg genoeg om actie te moeten ondernemen. Dus besloot ik de potten te promoveren naar ‘pot-voor-in-de-woonkamer’ en ze op hun oude dag gewoon lekker binnen te houden.

De barst heb ik aan de binnenkant en de buitenkant zo goed en kwaad als het ging opgevuld c.q. gelijmd en toen waren de potten klaar voor een facelift. Helaas ben ik vergeten ‘voor-foto’s’ te maken, want ik hield me alleen bezig met EHBO voor tuinpotten. Maar geloof me; ze waren geglazuurd en donkergroen.

Supersnelle betonlook met Abbondanza krijtverf

De eerste stap is het aanbrengen van een goed dekkende basislaag van Abbondanza krijtverf in de kleur Zinc. Deze laag goed laten drogen en uitharden.

Bloempotten verven met krijtverfDaarna is het tijd voor een ‘wash’ van Abbondanza krijtverf Slate. Een wash houdt in dat je de verf ca. 1:1 verdunt met water. Een uitgebreide uitleg over het maken en aanbrengen van een krijtverfwash vind je op onze website. Kijk bijvoorbeeld hier: Greywash van verdunde krijtverf

Bloempotten verven met krijtverf

Het aanbrengen van de wash

Linker afbeelding: hier zie je hoe ik de wash aanbreng met een kwast. Dit mag lekker nonchalant, hoeft allemaal niet zo netjes.
Rechts: de wash direct weer  uitvegen met een pluisvrije doek.

Doe steeds kleinere delen tegelijk en zorg dat er op de ene plek iets meer van de wash achterblijft dan op de andere. Zo krijg je een gemêleerd effect.

Afwerking van het beton effect

Als finishing touch bracht ik nog wat Abbondanza colourwax Grey aan voor een mooi grijs-wit patina (sorry, geen foto’s van gemaakt). Ik heb de was niet opgeboend, want ik wilde een echt matte uitstraling houden. Door de was op te boenen gaat het enigszins glanzen.

Tip: boenwas is niet geschikt voor buitengebruik. Potten die buiten komen te staan kun je beter patineren met verniswas. Meer over patineren kun je lezen op de pagina Patineren op onze website. Hier kun je ook alle producten kopen die ik gebruik.

Bloempotten verven met krijtverf

Het primen van geglazuurde bloempotten

ik gebruikte geen primer op de geglazuurde potten, iets wat ik normaal gesproken wel aanbeveel op gladde ondergronden. Maar als je snel en vlot kunt werken en de potten blijven binnen staan (of het is maar een kleine accessoire) dan kun je soms best een beetje smokkelen.

Wil je een echt duurzame afwerking, staan de  potten buiten, of gaat het om een voorwerp dat veel te lijden heeft, breng dan altijd eerst Abbondanza Multiprimer aan en laat dit minimaal 24 uur drogen. Als je werkt op een poreuze ondergrond, zoals hout, beton, steen of terracotta, dan is een primer niet nodig en kun je heel snel doorwerken.

Ga  je zonder primer werken op een gladde ondergrond, let dan op het volgende:
1: Laat de krijtverflaag wat langer uitharden dan normaal, liefst 24 uur.
2: Werk snel als je de ‘wash’ en eventuele volgende afwerklagen gaat aanbrengen, om te voorkomen dat de verf loslaat van de gladde ondergrond.

Bloempotten verven met krijtverf

Voilà: een eenvoudige betonlook met een groots effect.

Gooi bloempotten die niet meer trendy zijn of niet meer in je interieur passen dus niet weg, maar geef ze een tweede kans.

Tip: Meer over diverse betonlook technieken vind je op onze site Verftechnieken, op de pagina over betonlook.

En misschien vind je onze video over betonlook met structuur ook leuk om te bekijken.
Bekijk deze video op ons YouTube kanaal
Ik wens je weer veel verfplezier
xoxo Mirjam
 Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

2 gedachten over “Bloempotten verven met krijtverf: snelle betonlook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *