Brocantevondst; stempel Ville de Mezin

Zoals ik een tijdje geleden al schreef, zijn we tijdens onze vakantie in Frankrijk (natuurlijk) ook naar een paar brocantemarkten geweest. Eén van mijn trofeeën was een oude houten stempel. Kennelijk het wapen van het plaatsje Mezin.

stempel_villedemezin

Mijn fantasie sloeg natuurlijk direct op hol; bestaat die plaats echt? En zo ja, is dit stempel echt ooit door de ijverige ambtenaren van dit stadje gebruikt? En zouden er nog meer van dit soort stempels in omloop zijn? Thuisgekomen ga ik direct googlen. Tot mijn vreugde bestaat het plaatsje echt. En dat niet alleen; het wapen is ook inderdaad hetzelfde. Het ‘Blason de Ville de Mezin’ dat ik vind, is identiek aan mijn houten stempel.

blason ville de mezin stempel_villedemezin_spiegelbeeld

Even in spiegelbeeld gezet, zodat je het beter kunt zien. Ik neem een kijkje op de website van het stadje. En zoek op de kaart van Frankrijk waar Mezin ligt.

krt_frankrijk_mezin

Na nog wat zoekwerk lees ik dat Mézin een middeleeuws stadje is dat al aan het eind van de 11de eeuw ontstond rond een klooster. Eind 19e eeuw komt Mézin tot grote bloei en wordt een van de belangrijkste steden in de kurk-industrie. Grappig allemaal. Ik ben niet zo’n geschiedenisfreak hoor, dus veel verder dan dit gaat mijn nieuwsgierigheid niet. Ik ben veel meer geïntrigeerd door het stempel zelf. Zou het echt gebruikt zijn? En waarvoor dan? Voor het opsieren van belangrijke documenten, voor de sier, of zomaar voor de lol? En wat natuurlijk het meest kriebelt in mijn hoofd; zal ik het stempel eens gaan proberen?
MAAR NATUURLIJK!
Hoe kan ik zo’n uitdaging negeren?

Zoiets blijft de hele tijd in m’n hoofd spoken en dan zal en moet ik het uitproberen! Ik ben dus aan het rommelen geslagen met een lino-rollertje en een flinke scheut Oost-Indische inkt op een stempelkussen. Het probleem was nu even dat het geen gewone rubberstempel is. Dit is een blok hout, dus in feite moest ik gaan blokdrukken. En dat doe je normaal gesproken met een pers. Die ik natuurlijk niet heb. Toen ik een paar waardeloze en mislukte afdrukken had gemaakt en heel beteuterd stond te balen, kwam mijn lief er bij. Hij heeft een achtergrond in de grafische industrie, dus hij kon me wel wat tips geven. ‘Veel meer inkt gebruiken’ was zijn commentaar. ‘En de achterkant stevig inrollen’. (Ik had het papier op het blok gelegd en er een zware doos op gezet bij wijze van gewicht.) Toen ging de telefoon. Het was mijn dochter, net weer gearriveerd met het vliegtuig uit Congo. Dus even bijkletsen. En, verrassing, nadat ik had opgehangen had mijn lief al een prachtige afdruk gemaakt. Jihaa! Ik vond hem geweldig.

Afdruk_bckgr_wit

‘En wat ga je er nou mee doen dan?’ vroeg lief heel droog.
Ja nou, dat is nou weer typisch een vraag voor een man. Toch?
Gewoon. Zomaar. Misschien wel op stof drukken voor een mooi kussen of zo.
‘Een kussen? Maar je woont toch helemaal niet in Mezin?’

Nou ja zeg, wat is dat nou weer voor gedachtengang!? Snappen jullie dat nou? Het lijkt me juist ontzettend leuk. De afdruk is 22 x 30 dus hij is er groot genoeg voor. Leuk toch zo’n kussen met een unieke afdruk? Of ik stempel hem op mooi papier en lijst hem in. In ieder geval weet ik nu dat het werkt, dus ik ga er binnenkort echt iets leuks mee doen. Fijne zondag allemaal!

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

7 gedachten over “Brocantevondst; stempel Ville de Mezin

 1. Hannekie

  wat leuk zeg deze stempel. en inderdaad mannen snappen er niets van. ik denk dat een kussen echt prachtig zou zijn ermee… oo mijn fantasie slaat ook al op hol…
  gr hannie

 2. Dani

  Leuk zo'n stempel. En inderdaad genoeg leuke dingen mee te verzinnen, kussens, tafelkleden op deurtjes van kastjes etc etc.
  Veel plezier er mee!
  Fijne week,
  Dani

 3. La Flotte

  Wat een goede vondst! En een leuk verhaal erachter,toch bijzonder.
  En ja, je hoeft het eigenlijk niet eens te proberen om op zo'n mannenvraag een antwoord te geven natuurlijk want dat komt toch niet aan! haha

  ik heb vandaag de kasten gevernist en jee, wat was dat fijn werken en het is mooi geworden!
  Ik had de Nero(donker grijs)kalkverf op de kasten gedaan en de vernis maakte hem een beetje donkerder wat de kamer nou nét nodig had.

  Als ik nog eens wat nodig heb zal ik zeker in je webshop komen kijken.

  Gr Heidi

 4. Brigitta

  Wow, wat een fantastische stempel, die had ik ook willen hebben hoor, al was het alleen maar voor de heb, en ik weet zeker dat je er leuke dingen mee gaat bedenken.

  Groetjes
  Brigitta

 5. Meiden mama

  O die vier-luik mooi inlijsten en een plekje geven of nog mooier kijken of je elk deeltje op canvas kunt maken zodat je een echte vier-luik op de muur hebt hangen in vier aparte doeken….veel plezier ermee (maar dat zal wel lukken)

 6. yvet

  Geweldig, wat een mooie stempel! Je moet het maar kunnen vinden.
  Ik heb vandaag jouw boek gekocht en hoop dat het me nu lukt om onze houten tafel een mooie witte kleur te geven, ik hou je op de hoogte
  groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.