Hoe breng je krijtverf aan?

Hoe breng je krijtverf aanTips en trucs over het werken met krijtverf

Wij krijgen regelmatig vragen over het werken met krijtverf. Krijtverf aanbrengen is echt niet moeilijk. Maar doordat er zoveel verhalen gaan over krijtverf, kalkverf en whitewash en al deze producten ook nogal eens met elkaar verward worden, ontstaat er soms wat onduidelijkheid.

Veel gestelde vragen over krijtverf zijn bijvoorbeeld:
Is krijtverf dekkend of niet?
Breng je krijtverf aan met een kwast, of met een doek?
En als je dan een kwast gebruikt; wat voor kwast?
Is krijtverf wel veegvast? Kun je krijtverf afnemen en schoonmaken?

In dit artikel zal ik je wat meer uitleg geven over krijtverf en hoe je hiermee werkt.

Hoe breng je krijtverf aan?

Wat is krijtverf?

Allereerst even dit: ik kan niet spreken voor alle merkjes die je momenteel ziet verschijnen. Krijtverf is booming en iedereen wil een graantje meepikken. Helaas met als gevolg dat er nogal wat rommel (excusez le mot) op de markt is verschenen. Ik heb wat marktonderzoek verricht en testjes gedaan en soms sprongen de tranen me in de ogen… Dus even voor de duidelijkheid: mijn tips en trucs en alle uitleg over voorbehandelen of nabehandelen hebben betrekking op Abbondanza Krijtverf.

Abbondanza krijtverf

Abbondanza krijtverf  is een watergedragen verf die poedermat en, fluweelachtig oogt en een egale afwerking geeft. Abbondanza krijtverf bestaat nu bijna 10 jaar en heeft zich dus inmiddels wel bewezen. Abbondanza krijtverf is in principe gewoon dekkend. Afhankelijk van de kleur kan krijtverf variëren van vrij dik tot redelijk normaal van consistentie. Dit heeft te maken met de hoeveelheid en soort toegevoegde pigmenten die nodig zijn om de kleur te maken. De pigmenten bepalen mede hoe dekkend de verf is, omdat alle pigmenten een andere structuur hebben en in meer of mindere mate licht doorlaten. Je gebruikt krijtverf dus normaal gesproken onverdund, maar ik zal verderop uitleggen hoe (en waarom) je de verf ook kunt verdunnen met water.

Abbondanza krijtverf is tevens ademend en vochtregulerend. Omdat er vochttransport mogelijk is zal de verf dus ook niet snel bladderen. Bladderen ontstaat namelijk als het vocht onder de verflaag niet weg kan. Deze eigenschappen maken Abbondanza krijtverf ook bij uitstek geschikt voor decoratieve verftechnieken op meubels en accessoires, zoals het doorschuren van verflagen en effecten met antiekwas, kalkwas of colourwax. Kijk voor uitleg over al deze technieken op onze website, iedere techniek heeft daar een eigen pagina met uitleg en werkbeschrijvingen.

decoratieve verftechnieken met krijtverf

Hoe breng je krijtverf aan?

Abbondanza krijtverf kan worden aangebracht op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, (behang)papier, stucwerk, muren, etc. Oude verf- of laklagen hoeven er niet altijd af. Gewoon goed ontvetten en dof schuren is bijna altijd voldoende. Voor meer info over schuren, gronden en andere voorbereidingen kun je ook dit artikel lezen.

Voor een authentiek effect gebruik je bij voorkeur een kwast.  Je kunt hiermee de verf glad opzetten, maar je kunt ook opzettelijk een ietwat streperig effect aanbrengen. Een gladder effect krijg je als je werkt met een synthetische kwast. Een beetje reliëf of wat lichte kwaststrepen in de verf kan prachtig zijn als je later nog gaat patineren met antiekwas of kalkwas. Het patina zal dan dat licht gestreepte effect nog eens accentueren. Als je dit wilt dan kun je ook een spalter (varkensharen kwast) gebruiken.

krijtverf aanbrengen

Kun je krijtverf aanbrengen met een roller?

Dat kan, en vooral voor grote oppervlakken zoals muren is dat ook erg handig. Gebruik een velours acrylrollertje voor grote meubels of een latexroller voor je muren. Eventueel kun je ook de verf met een rollertje vlot aanbrengen en verdelen en dan direct even in één richting na strijken met de punten van een kwast. Zo voorkom je een ‘sinaasappel effect’ en kun je toch – als je dat wilt- nog wat kwaststrepen aanbrengen. Omdat krijtverf snel droogt kun je beter vlot werken. Niet te lang op één plek blijven strijken. Breng liever 2 dunne lagen aan dan hardnekkig proberen het in één laag te laten dekken. De verf droogt enorm snel dus je kunt al gauw weer een tweede laag aanbrengen.

Tip: wil je echt liever een gladder en wat strakker effect? Kies dan voor Abbondanza Soft Silk krijtlak. Soft Silk is satijnachtig, bijna mat en creëert een krasvaste, vlekbestendige laag die niet hoeft te worden afgewerkt. Soft Silk kan zelfs op houtwerk buiten worden gebruikt.

Kun je krijtverf ook verdunnen?

Abbondanza krijtverf is echt een heel veelzijdige verf. Je kunt de verf bijvoorbeeld verdunnen met water. Hierdoor zal de verf niet alleen dunner, maar ook transparanter worden. Op deze manier kun je de verf gebruiken als een ‘wash’. Een krijtverf wash is niet dekkend, geeft een kleurwaas en laat dus de ondergrond doorschijnen. Met witte krijtverf (bijvoorbeeld Abbondanza Pure White of Old White) kun je dus zelf een whitewash mengsel maken.

Maar ook andere kleuren lenen zich voor een wash. Met een wash van een grijstint of vergrijsd taupe, kun je hout of riet vergrijzen en een oude look geven. Voor meer informatie hierover kun je een kijkje nemen op onze themapagina over greywash.

Abbondanza krijtverf wash

Of klik even door naar het artikel op ons blog over het vergrijzen van Lloyd loom en rieten stoelen met Abbondanza krijtverf.

rieten mand vergrijzen met krijtverf

Moet je krijtverf ook afwerken?

Dit is niet altijd nodig. Een muur hoef je bijvoorbeeld niet af te werken. Maar een houten lambrisering in een bijkeuken, of een spatwand in de keuken kun je wel (plaatselijk) even afwerken en een extra beschermlaag geven. Dit kun je doen met Abbondanza extra matte vernis zodat het nauwelijks opvalt.

Abbondanza vernis extra mat

Of je krijtverf moet afwerken is dus afhankelijk van de toepassing (en de kwaliteit van de verf). Dit geldt ook voor meubels; een kast in de woon- of slaapkamer hoeft gewoonlijk niet, maar een buffetkast in de keuken zou ik wel afwerken. Ook het blad van je eettafel, of een werkblad kun je beter wel beschermen.

Waarmee werk je krijtverf af?

Je kunt krijtverf afwerken  met Abbondanza vernis (extra mat of zijdeglans) of met blanke boenwas. Twijfel je over de beste afwerking en weet je niet of voor vernis of was moet kiezen? Kijk dan op onze pagina met uitleg over het verschil tussen was en vernis.

Abbondanza krijtverf brocant kastjeMeer over Abbondanza krijtverf kun je lezen op de themapagina werken met krijtverf op onze website. Ook kun je daar de verf en alle andere producten bestellen. En kijk ook zeker even op de pagina Meubels restylen met krijtverf. Een superleuke pagina met nog veel meer tips en trucs!

Veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

4 gedachten over “Hoe breng je krijtverf aan?

  1. Corinne

    Kan ik een gelakte trap ( van die bruinige lak bedoel ik) met krijtverf of kalkverf doen? Heb geen zin alles weg te schuren, en op de treden zitten trapmatjes Je loopt dus niet op de verf

  2. Tania

    Interessante en duidelijke uitleg over het gebruik van krijtverf. Met mooie foto’s die de uitleg ondersteunen.
    Een echte aanrader als je niet weet hoe het moet!
    Dankjewel Mirjam

Reacties zijn gesloten.