Kleurbommetjes – colour bombs

Ik ben al jaren gefascineerd door pigmenten; die prachtige ienie-mini-kleurbommetjes die ons leven letterlijk kleur geven.

Lang geleden, voordat de verffabrieken in opkomst kwamen, was het voor een schilder doodnormaal om zelf zijn verf te maken. Een schilder was ook niet zomaar alleen schilder, maar een halve alchemist. Zijn werkplaats stond vol met allerlei potjes en flesjes met grondstoffen met geheimzinnige namen zoals waterglas, sandrak, siccatief, houtgeest, kolophonium of saffloerolie…. Voor ieder klusje of probleem was er een recept of middeltje. De schilder moest in zijn werk immers ook de strijd aan met allerlei vervelende zaken die we nu dankzij goede isolatie en centrale verwarming beter onder controle hebben zoals kletsnatte muren, schimmelgroei, roetaanslag of grote temperatuurschommelingen.

pigment-waskleuren

Lang geleden heb ik geleerd om mijn eigen verf- en glaceermengsels te maken voor bijvoorbeeld hout- en marmerimitaties of fresco’s. En ik vind het zo heerlijk om te doen! Het is zo’n kick om je eigen pigmenten te slijpen en te werken met je eigengemaakte brouwsels. Ah… alleen al die geuren van terpentijn, lijnolie of papaverolie!

Om het juiste pigment voor je klus uit te kiezen moet je er wel het een en ander van af weten. Is het kalkbestendig? Hoe is de dekkracht? Is het bestand tegen hoge of lage temperaturen? Voor een fresco kun je bijvoorbeeld alleen kalkbestendige pigmenten gebruiken. En voor bepaalde hout- of marmerimitatie moet het pigment transparant zijn. Het is bijna scheikunde, en dat aspect fascineert me enorm. Hmm… waarom heb ik vroeger op school nou niet beter opgelet…
Maar het leukste is toch wel; die prachtige pure kleuren!
Een potje ultramarijn blauw! WAUW!

pigment_close

 

Deel dit artikel

7 gedachten over “Kleurbommetjes – colour bombs

  1. Ineke

    Hoi! Mag ik vragen waar je die prachtige achtergrond vandaan hebt op je blog? Ik zoek me suf naar zo iets en nu kwam ik toevallig op jou blog via via en zie ik een achtergrond waar ik al lang naar op zoek ben!
    Alvast bedankt!
    Ineke

  2. vosges paris

    Hoiii ik heb weer eens een vraagje een vriendin heeft een schouw gekocht die in de grondverf (bestaat dat eigenlijk ook in olie of latex basis) staat en die wil ze een doorleeft uiterlijk geven wat denk je zou ze dat leuk met kalkverf kunnen doen of beter gewoon met iets anders haha ik ben zelf ook een leek en zij denkt dat ik t allemaal snap , er komen trouwens alleen gelpotten in de haard dus echt heet wordt ie nietmaar toch is kalkverf daar tegen bestand… en wat is nou een makkelijk/goed merk hiervoor dat niet te duur is?

    ik ga haar zo wie zo de link sturen van je boek dan kan ze zelf alles lezen haha maar ze wil gewoon nu naar de winkel en weet niet of ze kalkverf dan moet kopen ze wil in iig geen gelakt effect.
    lieve groetjes
    PS als je t vervelend vind dat gevraag hier kun je mijn berichtje verwijderen hoor en in mijn album verder kletsen 😉

  3. vosges paris

    haha ik hoefde niet eens te kijken wat er op blz 9 van de VT wonen stond… dat kon ik wel raden natuurlijk 😉 Over enkele maanden ga ik een nieuwe kamer bouwen en daar zit net zo;n muur in…. vandaar mijn moodnoard/album 😉

  4. vosges paris

    Ik kan me wel iets voorstellen bij de kick van t zelf mensen van kleuren, ik vergaapte me wel eens op de franse blogs aan sommige kleurscharkeringen die dan zelf gemaakt waren,

    La Ru in Amsterdam ken je vast wel, die hebben ook een wand met allerlei vreemde (haha voor mij dan want ik lette ook nooit op bij scheikunde) potjes met vreemde namen en olietjes en poeders in grote potten. Heerlijk om naar te kijken en nog mooier natuurlijk als je weet wat je erme kan doen.

  5. le ciel flamand

    Ken je ‘Le lion d’or’ in Brussel? Als je er nog niet bent geweest: echt een reisje naar Brussel waard! Alles is er nog zoals de winkel ooit begon: een reuzegrote kast met schuifjes, allen voorzien van een emaillen bordje met de naam van het produkt dat zich er in bevindt, een geur zoals je die alleen in dit soort winkels kan ruiken, en alle mogelijke poedertjes, mengsels en brouwsels door de eigenaars zelf volgens oude recepten gemaakt, kortom een paradijs voor iemand zoals jij!!! Groetjes, Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *