Kleuren kiezen; zoek je stijl

Heb je zin om de boel eens om te gooien? Ben je flauw van de kleuren in je huis, maar heb je geen idee waar te beginnen, of welke kant je op wilt? Zoek dan eerst je stijl.

Nou ja; eigenlijk hoef je die stijl niet echt te zoeken. Ik bedoel; je hoeft er niet voor op een spirituele zoektocht naar Tibet. Jouw stijl is natuurlijk gewoon al wel aanwezig, je moet misschien alleen wat trucjes gebruiken om voor jezelf zichtbaar te maken wat je eigenlijk écht mooi vindt. En natuurlijk telt ook de mening van je eventuele partner of huisgenoten mee (eh… toch, dames?).

verftechnieken kleurrijke muur

Knippen en scheuren
Begin door een soort knipselarchiefje aan te leggen. Welke (woon)bladen lees je graag? Welke covers spreken jou aan? Scheur of knip foto’s of artikelen uit van interieurs, meubels, accessoires of kleurencombinaties die jij mooi vindt. Van deze knipsels kun je ook een moodboard maken, bijvoorbeeld een moodboard voor iedere ruimte die je wilt gaan decoreren. Je zult op een gegeven moment een soort patroon gaan ontdekken. Misschien kom je tot de ontdekking dat je steeds weer op bepaalde kleurcombinaties valt, dat je blijkbaar een voorkeur hebt voor een landelijke stijl, of romantisch, of industrieel.

Online moodboard
Pinterest is een leuk online platform om foto’s te verzamelen. Je eigen foto’s, maar ook foto’s die je op internet tegenkomt. Je bewaart de afbeeldingen dan niet op de harde schijf van je computer, maar je verzamelt ze op een soort online prikbord. Je kunt categorieën (boards) aanmaken om de afbeeldingen te sorteren op onderwerp, op kleur, interesse, wat je maar wilt.

 verftechnieken-pinterest-printscr

Help, ik heb een gespleten persoonlijkheid
Ik hoor regelmatig van vrouwen dat ze in hun woonruimtes een landelijke of rustige uitstraling willen (of al hebben) met veel wit, of vergrijsde tinten, of taupe kleuren en stijlvolle accessoires. Maar hun alter ego vindt het daarnaast helemaal geweldig om op bijvoorbeeld de kinderkamers helemaal uit te pakken met kleurtjes, pasteltinten, opvallende behangetjes, of leuke stofjes. Ze komen steeds die twee kanten van zichzelf tegen. Zien ze een foto van een mooi ingetogen interieur, zoals hieronder, dan willen ze dat. Maar als ze even later een lieve pastelblauwe muur of vanillegeel ladekastje in een blad zien staan, dan zijn ze daar óók weg van.

Heb jij ook zo’n ‘meerdere-interieurstijl-stoornis’ (I know: Freud zou zich in zijn graf omdraaien) dan is dit misschien wel de oplossing voor jou: kies voor de veelgebruikte ruimtes in je huis (bijvoorbeeld de woonkamer of hele benedenverdieping) de ‘milde’ stijlversie (je kunt immers ook daar altijd nog uitpakken met kleuraccenten d.m.v. accessoires) en leef je verder uit op andere ruimtes in je huis. Wordt het dus dit?

verftechnieken-grijze-muur-voorbeeld

Of dit?

verftechnieken-kinderkamers-kleur-voorbeeld

Oh ja een tip: het is misschien verleidelijk om er in een kinderkamer een bonte boel van te maken. Maar wist je dat bepaalde felle kleuren je kindertjes drukker of agressiever kunnen maken? Rood is bijvoorbeeld een stimulerende kleur. Teveel rood kan zelfs agressie en opvliegendheid veroorzaken.

verftechnieken-meisje-voorbeeld

Reality check
Als je een idee hebt van wat je wilt, komt natuurlijk direct de reality check. Want tenzij je het plan en het budget hebt om je inboedel op de stoep te zetten en helemaal opnieuw te beginnen, is het toch vaak zo dat er een bepaalde uitgangssituatie is. Je was immers van plan om te gaan schilderen, niet om een nieuwe vloer te kopen of alle gordijnen de deur uit te doen. Begin dus met te bepalen welke aspecten vaststaan. Dat kan de kleur van de vloer zijn, deuren, gordijnen, grote schilderijen, meubels, kortom alle zaken die je wilt behouden of die je niet wilt of kunt veranderen. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer, meubels of keukenkastjes in een bepaalde stijl en je wilt deze niet verven, houd daar dan bij het kiezen van je kleuren rekening mee.

Blikvangers in je huis
Zijn er bepaalde details die je wilt of kunt benadrukken? Mooie brede plinten bijvoorbeeld, speciaal gevormde kozijnen, een doorgang, een pilaar, een haardombouw? Geef deze aspecten dan een contrasterende afwerking of kleur. Bijvoorbeeld door ze lichter of donkerder te maken dan de muren, of door glans aan te brengen. Als je woning geen speciale details heeft, kun je ook een muur uitkiezen waar je een kleuraccent op gaat aanbrengen. Stel je voor dat je een prachtige witte vitrinekast hebt en je wilt de muren ook licht van kleur houden. Je zou dan de muur achter deze kast een contrasterende kleur kunnen geven. Zo komt je kast beter tot zijn recht en geef je ook de kamer een boost. Kies voor een accentmuur overigens niet de grootste muur. Een sterke kleur op een kleine muur heeft al een grote impact op de ruimte. Het voordeel hiervan is ook dat je zo’n kleinere accentmuur relatief gemakkelijk (en voordelig) weer eens een andere kleur kunt geven.

verftechnieken-lambrizering-voorbeeld
verftechnieken-raampartij-voorbeeld

Verschillende ruimtes
Door je kleurkeuze kun je de verschillende ruimtes in je woning samenbrengen of ze juist een aparte functie geven. Door dezelfde kleur door te voeren van de ene in de andere ruimte creëer je eenheid. Maar je kunt ook bewust een andere tint uit hetzelfde palet gebruiken om een bepaalde ruimte (televisiekamer, eetkamer) visueel af te bakenen. Hou ook rekening met de manier waarop de ruimte wordt gebruikt. In een woonkamer of slaapkamer wil je misschien een relaxte sfeer, terwijl je in een keuken, hobbyruimte of werkplek vaak actief bent. Daar mag dan best een kleuraccent of frivool tintje komen.

verftechnieken-kleurrijke-ruimte-voorbeeld
verftechnieken-kleurrijke-ruimte2-voorbeeld

Spelen met de ruimte – groter kleiner maken
Door met donkere en lichtere kleuren te spelen, kun je ruimte groter of kleiner laten lijken. Een plafond lijkt hoger door het in een lichtere kleur te schilderen dan de muren. Bepaalde kleuren laten de muren wijken (blauwtinten, groentinten, violet), terwijl andere kleuren de muren meer op je af laten komen (rood, oranje, bruin). Dit gegeven kun je gebruiken om een kleine kamer groter te laten lijken, of een grote ruimte iets intiemer.

verftechnieken-muur-oranjekleur-voorbeeld
verftechnieken-blauwe-muur-voorbeeld

Lichtbronnen
De lichtinval heeft een grote invloed op de beleving en uitstraling van een kleur. Daglicht, zonlicht, noord, zuid, gloeilampen, spaarlampen, led-licht, hebben allemaal een ander effect op de kleur. Door testpotjes te gebruiken op de muren, of te gebruiken om grote stalen te schilderen, kun je de kleur testen op verschillende momenten van de dag en in de verschillende ruimtes in je huis.

 verftechnieken-kamer-licht-voorbeeld
Hieronder zie je wat licht doet met de kleur. Dat is goed te zien aan het verschil tussen de schaduw- en lichtplekken.

verftechnieken-licht-inval-voorbeeld

Abbondanza kleuren
De Abbondanza verfcollectie bestaat uit maar liefst 170 kleuren. De waaier is zo in elkaar gezet dat de kleuren heel natuurlijk worden opgebouwd van de witten, grijzen en naturellen naar groentinten, blauwtinten, blauwpaars, rood, bruintinten, oranje/terra en tenslotte geel. De kleuren zijn onderverdeeld in groepjes van 5 uit eenzelfde kleurgroep. Je kunt dus bijvoorbeeld een van de lichtere tinten uit zo’n rijtje gebruiken als basiskleur en met de donkerder tinten kun je accenten aanbrengen, de meubels verven of ruimtes afbakenen. Dat is gemakkelijk kiezen dus.

verftechnieken-abbondanza-kleurenwaaier

Abbondanza handgeschilderde kleurenwaaier

Ook kun je nog variëren in glansgraad. De Abbondanza krijtverf is poedermat en fluwelig en prachtig op de muren. Abbondanza Soft Silk is subtiel glanzend en dus heel mooi (en praktisch) voor kozijnen of ander houtwerk.

Heb je inspiratiefoto’s verzameld, een moodboard gemaakt, je sfeer bepaald, je keuzes gemaakt? Dan is het handig om de gekozen kleur(en) eens uit te proberen voordat je ze aanschaft. Bestel dan zo’n handig testblikje. We hebben deze testblikjes zo ontworpen dat ze met brievenbuspost kunnen worden verzonden. Zo kun je lekker voordelig een of meer kleuren uitproberen.

Have fun!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *