Colourwash in een mediterraan sfeertje

Wil jij wel eens iets anders op je muur dan een egaal dekkend verflaag? Probeer dan eens een colourwash of een fresco look. In dit artikel leg je er alles over uit!

Onderstaande foto met blauwe muur in een oude ariadne atHome (uit juni 2011) viel me direct op. Wat dat hebben we lang niet gezien; die opvallende verfeffecten op de muren.

In de jaren ‘90 deed ik niet anders, maar de laatste jaren wilde iedereen glad, mat (of kalkachtig) en grijstinten, naturellen of taupe, met een uitschieter naar groen. En toch is het eigenlijk wel heerlijk om naar te kijken, die felle kleurtjes en gewaagde kleurcombinaties. Je krijgt er direct een vakantiegevoel van. 

Mediterraanse sfeer met een colourwash in blauwtinten

Muurtechniek: colourwash 

Wat vind jij van dat gave verfeffect op de blauwe muur? Ik vind het geweldig! Helaas wordt er in het desbetreffende tijdschrift niets gezegd of uitgelegd over de gebruikte producten of de techniek. Want hoe en waarmee krijg je nou dat gemêleerde meerkleurige effect? Daar wil ik je in dit blogartikel wel wat meer over vertellen. Als ik een dergelijk effect zou nabootsen, zou ik een colourwashtechniek toepassen.

Wat is een colourwash?

Een colourwash wordt altijd gemaakt met behulp van een glaceermiddel. Dit is een langzaam drogend mengsel van glaceermedium en verf of pigment. Doordat het zo langzaam droogt heb je alle tijd om effecten aan te brengen. Bij een colourwash werk je altijd met meerdere tinten uit dezelfde kleurfamilie.

Het glaceermengsel is nooit 100% dekkend, dus de kleur van de ondergrond blijft iets doorschijnen. De kleur van de ondergrond is dus de eerste kleur en belangrijk voor het eindresultaat. Vervolgens ga je kleur aanbrengen met het glaceermengsel. Voor een basic effect gebruik je dan 1 kleur voor het effect. Maar veel mooier is het om met twee (of zelfs drie) tinten glaceer te werken.

Hieronder zie je welke kleuren ik zou gebruiken om het turquoise-blauwe effect van de inspiratiefoto na te bootsen. Als je goed kijkt zie je meerdere tinten op de muur. Voor de basis zou ik Abbondanza krijtverf in Pure White of Old White gebruiken. Vervolgens zou ik voor de glaceermengsels twee turquoise tinten kiezen, bijvoorbeeld Bright Ocean en Turquoise. En tenslotte nog een iets donkerderblauw; de kleur Jeans. In het algemeen gebruik je van de lichtste kleuren het meest en de donkerste of fellere kleuren gebruik je alleen hier en daar als accent.

Colourwash in turquoise en blauwtinten

Hoe maak je een colourwash of een fresco-effect?

Er zijn, zoals bij iedere verftechniek, meerdere opties en varianten mogelijk. Je kunt de colourwashtechniek heel subtiel houden, met zachte overgangen waarbij de verschillende tinten subtiel worden geblend en bijna onzichtbaar in elkaar overlopen. Je ziet dit op de foto hieronder. Dat zachte effect kun je heel goed bereiken met een vachthandschoen voor verf effecten. Daarvoor heb je dan wel een gladde muur nodig.

Maar je kunt ook een iets ‘ruigere’ variant creëren waarbij je werkt met een blokkwast zodat de kwaststrepen nog enigszins zichtbaar zijn. Dat is een goede methode op een muur met wat meer structuur. Voor een verweerde fresco-look kun je het geheel na het drogen nog wat opschuren met een schuurblokje of prop staalwol.

Colourwash muurtechniek

Basislaag aanbrengen

Breng een dekkende basislaag aan met Abbondanza krijtverf of Soft Silk verf in de lichtste tint uit het gekozen kleurenschema. Voor veel subtielere colourwash effecten is wit of gebroken wit ook prima. Tip: Voor een rustiek of stoer effect kun Je structuur creëren door de verf hier en daar wat dikker aan te brengen en/of de kwaststrepen zichtbaar te houden. Gebruik voor dit effect dan wel krijtverf omdat dit iets dikker is en meer structuur geeft.

Glaceermengsel aanbrengen

Als de basis verflaag goed droog is maak je je glaceermengsels klaar. Je kunt hiervoor Abbondanza Classico of Patino gebruiken. Op onze site lees je er alles over. Breng het glaceermengsel kris kras met een brede kwast aan op de muur. Schilder een dunne laag en zorg dat je niet het gehele oppervlak insmeert. Hier en daar mag je stukken openlaten, op andere delen breng je wat meer aan.

Met de vachthandschoen of de punten van een blokkwast of brede spalter vervaag je de kwaststrepen en werk je de verschillende lichtere tinten in elkaar. Daarna kun je het geheel eventueel nog verder uitvegen met een doek. Veeg op de ene plek iets meer weg dan de andere. Als je van te voren structuur hebt aangebracht zie je dat in de dieper gelegen delen meer kleur achterblijft.

Tip: kijk voor de volledige stap voor stap werkbeschrijving op onze pagina colourwash.

Colourwash kleurvarianten

Op de inspiratiefoto zie je dat ook de muur in de kamer achterin een colourwash heeft gekregen in oranje. Je kunt een soortgelijk effect krijgen door te werken met een glaceermengsel van Classico gekleurd met krijtverf in de kleur Rusty Orange of Bright Terracotta (of allebei).

Je kunt ook werken met aardpigmentkleuren. Maak dan een glaceermengsel aan van Patino met universeel acrylpigment in aardtinten zoals Ongebrande of Gebrande Siena, Rode Oker en/of Gele Oker.

Hierboven zie je een voorbeeld waarbij ik met Siena pigmenten en glaceermedium een fresco-effect heb gemaakt. Bovenstaande foto is er eentje uit de tijd dat deze kleuren erg in de mode waren. Ik maakte in de jaren ‘90 meters en meter fresco-look met deze warme tinten. Maar je kunt je vast wel voorstellen dat ditzelfde effect in een hedendaags interieur ook prachtig is in natureltinten, of met grijstinten voor een betonlook.

DIY pagina Colourwash

Wil je ook eens zo’n effectmuur maken? Kijk voor een uitgebreide en volledige stap voor stap werkbeschrijving op onze website op de pagina colourwash.

Producten >
– Abbondanza krijtverf
– Abbondanza Soft Silk
– diverse soorten glaceerverf

In de productomschrijvingen van de beide soorten glaceerverf kun je lezen wat het verschil is tussen Classico en Patino en hoe je deze product mengt, gebruikt en afwerkt.

Veel verfplezier!
xoxo Mirjam

Deel dit artikel

9 gedachten over “Colourwash in een mediterraan sfeertje

  1. Geert-Jan

    hallo

    had nog een vraag over de oranje fresco muur
    mijn muur heeft al old White eropzitten
    ik wou de fresco muur verder behandelen met abonanza krijtverf en glassico
    is 1 kleur krijtverf genoeg bv rusty oranje of bright terracotta
    of beide?
    gezien ook de kosten

    Vriendelijke groet

    Geert-Jan Peels

    1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

      Beste Geert-Jan, persoonlijk vind ik het altijd mooier om met twee tinten te werken. De lichtere tint gebruik je dan meestal voor 80% en de donkere of felste tint voor 20%. Werken met meerdere tinten hoeft niet direct heel veel duurder te worden want je hebt dan van beide kleuren immers ook minder nodig. Bovendien gebruik je voor deze techniek sowieso relatief weinig verf, want je gebruikt maar 1 deel verf op 4 tot 6 delen Classico. Mijn tip is om altijd proefstukken te maken met behulp van testpotjes krijtverf, dan zie je pas goed hoe het effect van de kleur is. Succes!

  2. Geert-Jan

    hallo

    voor dat oranje fresco effect gebruik je dan een ook zo’n handschoen
    of een blokkwast,of een platte spatler?

    Vriendelijke groet Geert-Jan Peels

    1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

      Hallo Geert-Jan het kan allebei. Met de handschoen krijg je een heel zacht en mooi geblend effect, maar dat is alleen geschikt op een gladde muur. Heb je wat meer structuur, of wil je wat meer structuur, dan zou ik een blokkwast gebruiken. Eventuele kwaststrepen kun je direct ook weer even blenden (als je dat wil) met een droge schone spalter of blokkwast. Succes!

    1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

      Hallo Geert-Jan, ik gebruikte voor het oranje-achtige fresco effect als basislaag gebroken wit en voor de kleur siena pigment. Je zou bv Abbondanza Old White (010) als basis kunnen gebruiken. Het kleureffect kun je aanbrengen met Abbondanza Glaze Patino, gekleurd met siena pigmenten (gebrande en ongebrande siena). Of je kiest Glaze Classico, dat kun je mengen met krijtverf. Uitleg over deze techniek kun je vinden op onze Colourwash pagina: https://www.verftechnieken.nl/werkbeschrijvingen/colourwash.html Veel succes!

  3. Lot

    Hoi wat gaaf in die terracotta kleur! Maar hoe doe ik dat buiten? Ik heb een oude grijze betonschutting die ik een gedeelte om wil toveren in deze look.

    1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

      Hallo Lot, op onze pagina over de colourwash techniek kun je er alles over lezen: https://www.verftechnieken.nl/werkbeschrijvingen/colourwash.html Wel wil ik even benadrukken dat je voor een buitenmuur beter kunt gaan werken met Patino glaze i.p.v. Classico. Je kunt de Patino kleuren met onze acrylpigmenten. Mocht je verdere vragen hebben, neem dan gerust contact op via de contactopties onze website: https://www.verftechnieken.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *