Nieuw steigerhout oud maken

steigerhout vergrijzen met Abbondanza krijtverf

Steigerhout vergrijzen en verouderen

Kun je nieuwe steigerdelen of nieuw vuren- of grenenhout een oude steigerhout look geven? En zo ja; hoe pak je dat aan? Wij krijgen vaak de vraag wat nu precies de goede kleur krijtverf (of het beste product) is om de look van oud steigerhout te creëren. In dit artikel leg ik je uit wat je het beste kunt gebruiken en hoe je dit aanbrengt.

Als je oude steigerdelen goed bekijkt, dan zie je dat het niet egaal van kleur is. Oud steigerhout is meestal vergrijsd met wit uitgeslagen plekken of bijna wit met hier en daar een grijze waas, of vlekken die wat donkerder zijn. Om dit effect na te bootsen is het dus zaak om met twee tinten te werken.

Werkwijze nieuw steigerhout oud maken

Begin met een wash in de kleur Silt en strijk met een brede spalter het hout hiermee in. Veeg dit dan weer uit met een doek in de richting van de nerf en laat drogen. Ga dan verder met een wash in de kleur Driftwood. Breng de wash nonchalant en niet helemaal dekkend aan op de basislaag. Zo creëer je een doorleefd effect dat uit twee tinten bestaat. Een uitgebreid stappenplan vind je op onze website.

Plank voor plank werken

Omdat normaliter verschillende steigerplanken er allemaal net iets anders uitzien is het het mooist als je je meubel ook plank voor plank of deel voor deel behandelt. Varieer de verhoudingen en werkvolgorde dan per onderdeel of per plank. Dus bv de ene keer beginnen met Silt en dan eroverheen met Driftwood. En de andere keer andersom. De ene keer wat meer Silt, de andere keer wat meer Driftwood. Dan krijg je echt een mooie en natuurlijk ogende uitstraling.

Steigerhout oud maken en vergrijzen

De volgorde bepaalt het effect

Hieronder zie je het effect van een basislaag in de kleur Silt met een toplaag in de kleur Driftwood.

Je kunt deze volgorde echter ook omwisselen, dus eerst Driftwood aanbrengen en dan Silt. Je zult zien dat dit een ander effect geeft. Hieronder zie je dat dit een iets warmer effect geeft. Je kunt dus met de beide tinten naar eigen smaak variëren.

Tip: Ook met een combinatie van andere kleuren kun je een prachtig effect creëren. Voor een iets grijzer effect is de kleur Concrete ook prachtig. Bekijk de verschillende kleuren en effecten op onze pagina Steigerhout oud maken op de website.

Veel verfplezier
xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel dit artikel

7 gedachten over “Nieuw steigerhout oud maken

 1. Leonoor

  Ik ben zelf enorm fan van steigerhout, maar nieuw steigerhout in een oude look verven heb ik nog nooit gezien. Ik ga dit zeker uitproberen! Thanks voor de info en leuke invalshoek!

 2. Marlies

  Maar over het algemeen heeft steigerhout naar mijn idee al een zeer oude en ruige uitstraling, ik zou het zonde vinden als iemand over mijn steigerhout zo’n goedje zou smeren. Maar dat is uiteraard ieder z’n ding .

 3. Cynthia

  Hoi!

  Ken je misschien iemand die het vergrijzen voor me kan doen? Ik durf niet zo goed. We hebben een steigerhouten tafel en kast. De kast vooral is door het zonlicht erg geel geworden. Deze kast is op maat gemaakt en kostte rond de 2000 euro vandaar dat ik niet zo goed durf.

  Ik hoor het graag!

  Groeten Cynthia

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hoi Cynthia, ik denk dat je iemand moet zoeken die bij je in de buurt zit en bij je langs kan komen. Misschien kun je eens kijken of er een Abbondanza dealers bij jou in de buurt zit. Niet allemaal zullen ze werken in opdracht, maar misschien is er iemand bij die het wil doen. Je vind de verkooppunten hier: http://www.abbondanza.com/contact.html En tenslotte is het misschien een tip om een stukje steigerhout te kopen bij de bouwmarkt en dan zelf gewoon even te testen. Of je probeert het uit op de onderkant van het tafelblad. Dan kun je daar even op oefenen en durf je het misschien toch zelf aan. Succes!

 4. Pingback: Nieuw hout in een oud jasje | Verftechnieken

 5. Pingback: Hoe breng je krijtverf aan? | Verftechnieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *