Schellak, een onmisbaar product bij jouw verfklussen!

schellak tips en trucs

In dit artikel leg ik je uit wat schellak is en hoe schellak jouw redding kan zijn bij heel veel verfklussen. Lees je mee?

Schellak is zo’n veelzijdig en super handig product dat een beetje serieuze schilder of meubel restyler het naar mijn mening écht in huis moet hebben. Schellak is handig, veelzijdig, sneldrogend, milieuvriendelijk, volkomen veilig, niet giftig, biologisch afbreekbaar, (dus heel kindvriendelijk) gemakkelijk in gebruik en werkt verbluffend goed bij allerlei verfklusjes. Kortom; een must-have zoals ze in de fashionwereld zeggen 🙂

Wat kun je allemaal doen met schellak?

Schellak is allereerst een uitstekende sealer. Het blokkeert kleurstoffen en verontreinigingen in de ondergrond. Ideaal om de nare vlekken en lelijke verkleuringen van bijvoorbeeld bloedend hout te voorkomen. Het grote voordeel van schellak is dat je het ook kunt gebruiken nadat je er achter bent gekomen dat het hout doorbloedt. Als je vlekken ziet verschijnen dan breng je daar een laagje schellak aan en je kunt na drie kwartier weer verder met je werk.

Hieronder zie je het verschil tussen wel of niet schellak gebruiken als primer.
schellak resultaat op bloedend hout

Je ziet het; links op het onbehandeld deel is de verflaag geelbruin verkleurd, het rechterdeel, waar ik eerst schellak heb aangebracht, is lichter gebleven.

Tip: Doe altijd even een testje, als de verf toch nog een beetje gaat verkleuren kun je nog een extra laag schellak aanbrengen. Soms zie je ook pas verkleuringen ontstaan zodra je vernis aanbrengt. Doe daarom ook een testje met vernis voordat je het hele meubel in de vernis gaat zetten.

Nog meer toepassingen: noesten, vlekken en geurtjes
Schellak is ook geschikt voor het afdekken van noesten en het blokken van nicotine-, vocht- inkt- of vetvlekken. En het is nog sterker; schellak blokkeert zelfs nare geurtjes! Dus heb je een oud meubeltje bij de kringloop gescoord met een penetrant luchtje? Een laag schellak aan de binnenzijde van kastjes en lades doet wonderen.

Schellak als vernis
Hoewel veel mensen het niet voor dit doel zullen aanschaffen, is schellak uiteindelijk van oudsher een veelgebruikte afwerklaag voor muziekinstrumenten en meubels. Je kent vast wel het woord politoeren. Deze techniek wordt nog wel gebruikt maar is grotendeels verdrongen door moderne lakken en vernissen. Toch gebruik ik schellak nog steeds graag als vernis om bladmetaal af te werken. Je beschermt hiermee het bladmetaal en de schellak laag zorgt ook voor wat warmte.

Hoe wordt schellak eigenlijk gemaakt en wat is het?

Schellak is een natuurproduct. Het wordt gemaakt van de harsachtige afscheiding van de lakschildluis, een beestje dat voorkomt op bepaalde boomsoorten in India. Deze afscheiding wordt van de boomtakken afgeschraapt, gezuiverd en verwerkt tot schilfertjes.

Een schellak mengsel maken

Om een schellak oplossing te maken worden de schilfers opgelost in ethanol of gedenatureerde alcohol (96% – 98%). De verhouding schellak: alcohol hangt af van de toepassing. Je maakt dus zelf naar behoefte een minder of meer geconcentreerd vernis.

Werkwijze:
Doe de benodigde hoeveelheid alcohol in een schone glazen pot met een deksel. Voeg de afgemeten hoeveelheid schellak toe, sluit goed af met het deksel en schud het mengsel af en toe om. Na enkele uren zullen alle schilfers zijn opgelost (een grote hoeveelheid kan langer duren). Giet het mengsel eventueel even door een verfzeef of panty in een schone afsluitbare pot en het is klaar voor gebruik.

Tip: doe na gebruik een stukje plasticfolie onder het deksel om te voorkomen dat het deksel vastplakt.

schellak in pot

Waar kun je schellak kopen?

Ik zou natuurlijk niet zo’n uitgebreide lofzang gaan zitten tikken als ik jou niet aan schellak zou kunnen helpen 🙂 Je kunt de schellak dus gewoon bij ons online bestellen. En ook voor de benodigde 96% alcohol kun je bij ons in de webwinkel terecht.

Ik wens je weer veel verfplezier!

xoxo Mirjam

Deel dit artikel

29 gedachten over “Schellak, een onmisbaar product bij jouw verfklussen!

 1. Tineke vd Veen

  ik heb een mahoniewijntafel wil deze graag oud maken.heb de tafel afgeschuurd hoe kan ik deze gaan behandelen.

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Tineke, er zijn heel veel manieren om een oude look te creëren. Dat kan met verf, maar ook met een patineerproduct. je kunt op onze website kijken bij de werkbeschrijvingen. Bijvoorbeeld de pagina’s over doorschuren, of patineren. Dat zijn allebei goede manieren om een oude look aan te brengen, maar toch met een heel ander effect.
   Veel succes!
   Groet, Mirjam

 2. Marijke Gohlike

  Beste Mirjam,
  ik heb mijn iconen, op ei-tempera basis, gevernist met Lukas spuitvernis zijdeglans, maar ben niet tevreden.
  Is het mogelijk om een schellak vernislaag over de spuitvernis-laag aan te brengen?
  Met vriendelijke groet,
  Marijke

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Marijke, in principe kun je schellak in combinatie met allerlei media gebruiken, dus zowel watergedragen als oplosmiddelgedragen. Schellak geeft een mooie natuurlijke glans en warmte. Ik zou je wel aanraden om even een testje te doen op een proefplankje dat je bij wijze van test met dezelfde producten hebt behandeld. Het zou immers jammer zijn als het effect je niet bevalt. Het is altijd de moeite waard om dan even een proefje te maken. Veel succes!

 3. Ysa

  Hallo, ik heb een vraag::
  Ik heb een oud kastje gekocht bij marktplaats en thuisgekomen ruikt hij nogal…. Niet muf maar..oud,viezig. De auto moest ik zelfs even laten doorlichten na vervoer.
  Nu wil ik er een Keuken eiland van maken en er bakspullen, pannen en kruiden ed in doen.
  Hoe maak ik deze kast ‘t beste schoon en is schellak een idee voor de (onbewerkte) binnenkant of ook voor de glanzende (gelakte/geboende??) buitenkant? Moet ik de binnenkant dan eerst ergens mee schoonmaken en met wat dan? En buitenkant?
  Uiteindelijk wil ik de kast graag met (krijt?) verf zachtgroene maken? …
  Er zitten links 3 laden en rechts een deurtje met een schap…
  Vind je dat kastje na de door jou geadviseerde behandeling überhaupt nog wel geschikt voor mijn doel?
  Ik hoop op een snelle reactie want hij staat sinds gisteren buiten onder een afdak te wachten op zijn lot…
  Mvg, Ysa

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Beste Ysa, je kunt het best het kastje eerst op een normale manier met een sopje of ontvettend schoonmaakmiddel een goede schoonmaakbeurt geven. Laat het kastje dan goed drogen (laat alle deurtjes lades e.d. openstaan en ventileren) en dan kom je er vanzelf achter of dat muffe luchtje nog steeds aanwezig is. Zo ja, dan kun je een aantal lagen schellak aanbrengen om dit te verdoezelen. Daarna kun je afwerken met krijtverf, maar dit moet je dan nog wel afwerken met vernis, of je gaat direct aan de slag met onze Soft Silk. Meer informatie en tips kun je vinden bij de diverse pagina’s met werkbeschrijvingen op onze site: https://www.verftechnieken.nl/werkbeschrijvingen.html

   Veel succes!

 4. Jeanine

  Hallo, moet je na het aanbrengen van de schellak vóór het verven eerst nog schuren of kan de verf er zo overheen? En is grondverf nog noodzakelijk?

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Schuren is zinvol als er bv een glanzende laklaag op de ondergrond zit en aangezien je schellak gebruikt zal dat wel niet het geval zijn. Wel kun je eventuele onregelmatigheden, korreltjes o.i.d. gladschuren indien nodig. Schellak is in dit geval de grondverf, dus die hoef je niet ook nog te gebruiken. Veel succes! Mirjam | Verftechnieken

 5. Roersma

  Schellak wordt door mij gebruikt voor het aflakken van iconen die geschilderd zijn met zelfgemaakte tempera.
  Dit tot volle tevredenheid. Wel met de blanke schilfers.
  Henk Roersma

 6. Micha

  Beste Mirjam,
  Ik heb een tafelblad in witte grondverf gezet op waterbasis en er komen vlekken doorschemeren- kan ik hier iets met schellack doen?

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Micha, Ja, in bijna alle gevallen is schellak hiervoor de beste oplossing. De schellak laag blokkeert de vlekken die in de ondergrond zitten, of de kleurstoffen die oplossen tijdens het aanbrengen van de verf.

 7. Helena

  hallo Mirjam,

  Ik heb een eiken houten vloer met white wash finish. Ik wil deze vloer graag lakken, zodat deze makkelijker te onderhouden is (white wash blijkt niet de handigste vloer keuze voor een keuken).
  Is schellak dan geschikt als primer?

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Helena, als er al een whitewashlaag op de vloer zit dan is het belangrijk om te achterhalen waar de vloer mee is behandeld. Is dat bv een was, olie of hardwaxolie, dan kun je dit niet met lak, verf (of schellak) afwerken. Schellak is voor eikenhout wel geschikt als primer, mits het hout onbehandeld is en je daarna een dekkende laag gaat aanbrengen. Voor een wash is dit niet geschikt.

 8. Jan

  Hallo Mirjam,
  Ik kreeg de tip van een Amerikaanse meubelmaker om iets te ruime, of licht beschadigde houtverbindingen in delicaat lambrisering werk op te vullen met een papje van schellak en schuurstof, van geschuurd hout dus i.p.v. kit op “ongeveer” kleur omdat dat bijna altijd onzichtbare verbindingen geeft doordat je het kunt schuren en afwerken met de beits of lak van keuze, wat zijn jullie ervaringen hiermee, heeft hij een punt?

  Groetjes Jan

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Jan, ik heb dit zelf nooit uitgeprobeerd, maar ik zie niet direct het voordeel van dit recept t.o.v. een recept van zaagsel/schuursel gemengd met houtlijm. Houtlijm is volgens mij flexibeler dan schellak. Of een schellak papje beter kleurt als je naderhand gaat beitsen zou je natuurlijk zelf eens kunnen testen.

 9. Bas

  Hallo/goedendag. Kun met schellak lijmkanten van huidenlijm sealen? Huidenlijm is niet watervast en een dierlijk product (dus vet). Is het eenmaal met schellak gedeelte dan kan het vervolgens met een goede exterieur pu-lak verder gesealt worden (dat is mijn redenatie). Graag hoor ik van u

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Bas, voor zover ik me herinner kan schellak wel over huidenlijm, maar andersom niet. Ik zou zeggen; doe een testje. Wij hebben de schellak ook in een kleine verpakking van 80 gram. Veel succes.

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Claire, je zou het ook op een plafond kunnen gebruiken, bijvoorbeeld op een vochtplek, maar houd er wel rekening mee dat de schellak oplossing erg dun is, dus druipt wel. Op tegels zie ik het nut niet zo, want daar heb je meestal geen problemen met vochtplekken of doorbloeden van kleurstoffen. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *