Verftechniek industriële lamp

Toen ik begin oktober een blog postte over de woonbeurs vertelde ik het al; ik zag daar veel prachtige industriële lampen. Toch wel een sluimerende oude liefde van me. Helaas heb ik er zelf nog geen in huis hangen. Ze zijn niet goedkoop, dat is één, en je moet er toch wel even naar op zoek. Maar ik bleef er over dromen en steeds als ik naar onze oude Ikea hanglampen keek, stelde ik me een stel mooie andere lampen voor daar boven die eettafel. Hmm zucht.. Zoiets als dit bijvoorbeeld;

lamp_industrieel_matgrijs

Dat is toch beeldschoon? Dat grijze, dat stoere, en zo mooi poederig ingewit en mat.

hk-living-industriele-lamp

En deze hierboven, van HK living, heeft een soortgelijke afwerking. Ook zo mooi vergrijsd en poederig.

woonbeurs-entree-lampen

Deze lampen, uit mijn post over de woonbeurs vind ik ook jammie, maar dat soort lampen zijn een beetje te groot voor onze woonkamer vrees ik. Dan moet je toch eigenlijk een loft-achtig huis hebben met hoge plafonds. Dus dream on…

Op een gegeven moment vorige week was ik er flauw van. Ik rukte de lampen van het plafond en gaf ze een make-over. Eerst ontvette ik de glazen lampenkappen goed met alcohol en gaf ze een laagje Abbondanza Multiprimer om te zorgen dat de verf goed zou hechten.

Vervolgens bracht ik een basislaag grijs aan voor de metalige uitstraling. (Ik gebruikte Abbondanza Soft Silk zijdeglans verf in de kleur Soft Grey.) Omdat er natuurlijk lampen in de lampenkap komen (duh) en deze van binnenuit verlicht worden, moest ik minstens 4 of 5 lagen verf aanbrengen. Het is namelijk niet mooi als er door kleine spleetjes (waar de verf niet goed gedekt heeft) nog licht schijnt. Dan is de ‘look’ direct bedorven. Om dit te testen hield ik de lampenkappen tussendoor steeds over een felle lamp tot ik tevreden was.

verftechnieken-industriele-lamp-werkwijze

Links de onbewerkte Ikea lamp (wie heeft hem niet)?  Rechtsboven het aanbrengen van Multi-primer en rechtsonder de eerste laag Soft Grey.

Voor de basislaag heb ik Abbondanza Soft Silk gebruikt in plaats van krijtverf, omdat ik op de basislaag een ‘wash’ ga aanbrengen van verdunde krijtverf. Als ik als basis ook krijtverf zou gebruiken zou deze wash er direct intrekken en heb ik er geen controle meer over. Dit komt doordat krijtverf enigszins poreus is. En sorry mensen, bij het aanbrengen van de wash was ik zo in een spiritueel verheven verf-modus dat ik totaal niet heb gedacht aan het maken van foto’s. Maar het is niet zo ingewikkeld; verdun wat Abbondanza krijtverf Pure White ongeveer 1:1 met water tot een dun mengsel. Dit mengsel aanbrengen met een kwast en even laten intrekken. Vervolgens met een zachte doek de wash er weer voorzichtig afvegen. In dit geval mooi in de richting van het reliëf van het glas, zodat er wat meer wit achterblijft in de dieper gelegen delen.

Vervolgens direct, zolang de wash nog vochtig is, met een droge kwast een laagje los krijt overheen stuiven. Het overtollige krijt eraf blazen en dan laten drogen. Zo krijg je een mooi poederig effect.

verftechnieken-industriele-lamp-tafel

Dit is het dan geworden. Hier nog even op tafel want de lampen hangen nog niet (ik heb er twee gemaakt). We willen de eettafel verplaatsen, dus pas als die plek definitief vaststaat gaan we ze ophangen.

verftechnieken-lamp-industrieel-detail

Hierboven een detail zodat je de poederige afwerking wat beter kunt zien.

verftechnieken-lamp-industrieel

Vind je dit leuk? Bekijk dan ook de make-over van een gloednieuw bureaulampje tot vintage model in deze blogpost >

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

6 gedachten over “Verftechniek industriële lamp

 1. Pingback: ‘t Was me het jaartje wel | Verftechnieken

 2. vosges paris

  wauw wat is je lampenkap mooi geworden 😉 Ben net als heidi benieuwd naar het steigerhout effect.. Heerlijk dat je alles zo mooi laat zien. Ik leer altijd echt wat van je x

 3. Hannekie

  zo goed idee zeg. heb ik ook vaak..komt zo in je op. ik ben ook al op zoek naar zo een lamp maar inderdaad lastig te vinden die ook nog betaalbaar zijn. dit is echt een geweldige optie
  gr hannie

 4. La Flotte

  Kijk, daar hebben we wat aan…een schilder die zich daarin verdiept en zijn kennis doorgeeft aan liefhebbers!

  Dat ziet er schitterend uit, ik ga het ook eerst even opslaan anders vergeet ik het weer.
  En die behandelingen van je tafel ben ik ook heel benieuwd naar!

  grtjsss

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.