Vergrijsd hout {Old Wood Effect}

verftechnieken-vergrijsd-hout

Nog steeds krijg ik veel vragen over het vergrijzen van hout en allerlei manieren om nieuw hout een oude uitstraling te geven. Het blijft onverminderd populair; tafelbladen van oud hout, of oud gemaakt hout, sloophouten meubels en wanden, of meubels van oud en verweerd steigerhout. En omdat oude steigerplanken steeds duurder worden en niet altijd gemakkelijk te verkrijgen, zijn er ook veel mensen die me vragen hoe je nieuw steigerhout een oude look kunt geven.

Vorig jaar schreef ik al eens een blogpost over het vergrijzen van hout en toen heb ik beloofd er nog eens op terug te komen. Ik zag vanochtend tot mijn verbazing dat dit inmiddels alweer een jaar geleden is. De tijd vliegt toch iets harder dan je denkt 🙂 In mijn vorige post liet ik onder meer zien dat je met een ‘wash’ van krijtverf een mooi doorleefd of vergrijsd effect kunt geven aan onbehandeld blank hout.

verftechnieken-cley-wash

Een wash aanbrengen is heel eenvoudig. Je verdunt de krijtverf ongeveer 1:1 met water zodat je een dun mengsel krijgt. Dit is de ‘wash’ en die breng je aan met een brede platte kwast. Een spalter is hiervoor heel geschikt. Werk altijd in de richting van de houtnerf. Strijk de wash goed uit en laat heel even intrekken. Dan neem je een zachte pluisvrije doek en veegt het mengsel weer uit (ook in de richting van de nerf). Na deze behandeling kan je het oppervlak afwerken met Abbondanza vernis om het gemakkelijk te kunnen onderhouden. Maar het is ook prachtig om zo’n wash nog verder te verouderen en af te werken met bijvoorbeeld kalkwas, grijze was of een combinatie van deze twee. In dat geval gebruik je de was zowel ter bescherming als voor extra effect.

Voordeel van een zelfgemaakte wash van krijtverf, is dat alle mogelijkheden openstaan voor wat betreft kleurkeuze. Zo kun je allerlei tinten grijs gebruiken, of vergrijsde bruintinten of naturellen. Verder heb je veel mogelijkheden om het resultaat te beïnvloeden door de mate van verdunning, de intrektijd en het eventueel aanbrengen van meerdere lagen. Ik ben zelf erg gek op taupe tinten, zoals Abbondanza Taupe, Loam of Silt. Vergrijsde bruintinten, die vooral een lichtere houtsoort een mooie doorleefde uitstraling geven. Het effect van een wash in de kleur Taupe heb ik ook al eens laten zien in een blogpost over het vergrijzen van riet.

mand_vergrijsd_riet_krijtverf_dt

Een andere optie is om het hout te behandelen met verniswas. Verniswas is een product op waterbasis en wordt, net zoals een ‘wash’ van krijtverf aangebracht met een spalter in de richting van de houtnerf en direct weer uitgeveegd. Verniswas is in allerlei kleuren leverbaar, zoals wit, grijs, zwart en allerlei houtkleuren. Deze kleuren kunnen onderling gemengd worden voor kleurvarianten. Een van mijn favorieten is bijvoorbeeld verniswas Grijs 1:1 gemengd met de kleur Notelaar voor een mooie warmgrijze houtkleur. Ook kun je voor meer dekking eventueel een tweede laag aanbrengen. Afwerken met vernis is hier niet nodig, maar het kan wel. Wel handig als je er een vloer of intensief gebruikt werkblad mee behandelt. Hieronder laat ik je even de kleuren verniswas zien, aangebracht op blank grenenhout. Er is overigens ook een transparante variant van verniswas verkrijgbaar, maar die heb ik niet gefotografeerd omdat deze nauwelijks zichtbaar is.

verftechnieken-verniswas-grijs verftechnieken-verniswas-wit verftechnieken-verniswas-zwart

Hierboven de kleuren grijs, wit en zwart. Dit zijn neutrale tinten die je gewoon zo kunt gebruiken. Je kunt ze mengen, onderling, of met een van de houttinten hieronder.

verftechnieken-verniswas-goudenden verftechnieken-verniswas-notelaar verftechnieken-verniswas-grijs-notelaar

Hierboven het voorbeeld van een mix van grijs met notelaar (1:1). Het koele effect van het grijs wordt zo verzacht en het bruin van notelaar wordt meer vergrijsd.
Tip: je kunt verniswas ook over een laag krijtverf gebruiken om de verflaag te patineren en te beschermen. Je gebruikt verniswas dan in plaats van antiekwas, blanke was of kalkwas.

Het voordeel van verniswas ten opzicht van (gekleurde) boenwas is dat je verniswas -als je dat in de toekomst zou willen- ook nog weer kunt overlakken of schilderen. En het is vlek- en hittebestendig, dus erg handig op plaatsen waar boenwas minder praktisch is, zoals buiten of in natte ruimtes, badkamer, keuken etc.

Deel dit artikel

9 gedachten over “Vergrijsd hout {Old Wood Effect}

 1. Annemiek van de Stolpe

  Goedemorgen,

  Ik heb een grenen ladekast die ik wil vergrijzen. Omdat er weinig tannine in grenen zit, begrijp ik, is het lastiger om te vergrijzen.

  Welk middel en techniek kan ik hiervoor gebruiken?

  Vriendelijke groet,
  Annemiek

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hallo Annemiek, de aanwezigheid van tannine is alleen relevant als je gaat vergrijzen met een vergrijzingsmiddel dat wordt veroorzaakt door een chemische reactie met de tannine. Bij de verftechnieken die wij gebruiken is dit niet van belang.

 2. Robin

  Goedemiddag,

  Ik heb meerdere grenen meubelen, deze wil ik eigenlijk een vergrijsde wash look geven, ook wel oud hout. Ik kan alleen nergens op internet vinden zoals ik het precies wil hebben. Nu dacht ik aan kalkwas, de witte variant, maar ben bang dat ik het te wit vind. Maar als ik op jullie site kijk bij de grijze kalkwas, lijkt dit weer alsof dit echt een verflaag wordt en dus echt grijs. Ik wil eigenlijk een grijze houten steigerlook geven aan mijn grenen. Snap je het nog 😉

  Goed, zoals je begrijpt, ik kom er niet uit! Help?

  Groetjes,

  Robin

 3. Natascha de Vos

  Hoi,

  Ik heb in het bos mooie takken verzameld die ik graag wil vergrijzen. Van een eerder project (riet vergrijzen) heb ik nog Cley en Linen in huis. Dit heb ik geprobeerd op de takken, maar helaas blijft het effect te “grijs” in mijn ogen. Bij het vergrijzen van het riet was de basis een honingkleurige rotan, de basis van de takken (zonder bast) is bijna wit. Waarschijnlijk mis ik dus de bruintint in de kleurenmix. Heb jij enig idee hoe ik dit kan verhelpen? Ik neem aan door een bruin tint toe te voegen… maar moet ik ook de techniek aanpassen?

  Alvast bedankt weer voor het antwoord. (de biezen van mijn moeders lampenkappen waar ik eerder deze week een vraag over stelde, gaan we binnenkort proberen te verven…)

  Groeten,

  Natascha

 4. Pingback: Hoe breng je krijtverf aan? | Verftechnieken

 5. Pingback: Nieuw steigerhout oud maken | Verftechnieken

 6. Pingback: Nieuw hout in een oud jasje | Verftechnieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *