Maak zelf een canvas in vintage look

DIY Vintage Canvas - verftechnieken.nlDit vintage canvas schilderijtje met shabby afbeelding heb ik gemaakt van een gewoon canvas schildersdoek, een uitgeprinte afbeelding, Abbondanza art medium, antiekwas en antiquing powder. In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook zelf kunt maken. Veel plezier!

Benodigdheden voor deze vintage canvas

Het uitgangspunt is een standaard wit canvas schildersdoekje van 30 x 24 cm. Je kunt natuurlijk ook een groter canvasdoek nemen maar ik heb voor dit formaat gekozen omdat ik dan een A4 print kan gebruiken.

De werkwijze

DIY vintage canvas met Art Medium

Stap 1: canvas insmeren met Art Medium

Smeer het canvasdoek dik in met Abbondanza Art Medium. Ik gebruikte een sponskwast om kwaststrepen zoveel mogelijk te vermijden. Zorg dat je het doek volledig insmeert, het mag een dikke laag zijn.

DIY vintage canvas met Art Medium

Stap 2: de afbeelding met de goede kant naar beneden op het canvas plaatsen

Zodra het canvasdoek volledig is ingesmeerd leg je de afbeelding op de kop in de laag Art Medium (dit is de reden dat de afbeelding in spiegelbeeld moet zijn). Probeer het papier direct op de goede plaats te leggen, dus goed mikken. Druk het papier als eerste in het midden vast. Vervolgens kun je dan vanuit het midden het papier naar buiten toe glad strijken.

Tip: Bij plaatjes met veel witruimte kun je het papier zo dicht mogelijk langs de randen van de afbeelding wegknippen. Maar omdat hier niet extreem veel witruimte was en ik het op deze manier wel handig vond om de afbeelding netjes recht te krijgen heb ik niets bijgeknipt.

Zoals je hierboven ziet zijn een paar rimpeltjes soms niet helemaal te vermijden, maar kleine rimpeltjes trekken tijdens het drogen wel strak. Probeer luchtbellen te vermijden, want waar de inkt niet in contact komt met de laag Art Medium kan het niet worden overgebracht. Laat nu de afbeelding een nacht volledig drogen.

DIY vintage canvas met Art Medium

Stap 3: met een spons goed natmaken en het natte papier los rollen

Papier verwijderen

De volgende dag maak je de afbeelding goed nat met een sponsje. Laat het water even intrekken totdat het papier goed nat is en begin dan heel voorzichtig met je vingers het natte papier weg te rollen. In dit stadium moet je geduldig werken, beslist niet te hard scrubben en gewoon rustig al het papier wegrollen tot op de inktlaag. Als het nodig is kun je af en toe met een nat sponsje weer even over het papier gaan. Eventueel kun je zelfs met de groene kant van een schuursponsje een beetje scrubben, maar blijf voorzichtig werken. Als al het papier weg is laat je het geheel even opdrogen.

DIY vintage canvas met Art Medium

Stap 4: matte vernis aanbrengen

Afwerken

Nu ga je een laagje matte vernis aanbrengen. Soms blijft er een licht papierwaasje achter maar meestal zie je dit niet terug. Je zult zien dat het vrijwel onzichtbaar wordt zodra je gaat vernissen. Dit vernislaagje zorgt er bovendien voor dat eventuele glansverschillen in de ondergrond worden weggewerkt. Laat de vernislaag goed drogen.

DIY vintage canvas met Art Medium

Stap 5: Abbondanza Clear Wax aanbrengen

Dan is het tijd om de afbeelding te patineren. Ik begin met een dun laagje Clear Wax om de ondergrond alvast een beetje in te vetten. Dit is vooral belangrijk als je met donkere antiekwas gaat werken omdat je de was anders niet meer goed kunt verdelen. Ik gebruik in dit geval de lichtbruine antiekwas met minder pigment, dus eigenlijk had ik deze laag Clear Wax wel kunnen overslaan. Maar ik wist tijdens het maken en fotograferen nog niet precies wat ik zou gaan doen, dus koos ik deze volgorde.

DIY vintage canvas met Art Medium

Stap 6: Abbondanza antiekwas aanbrengen

Breng nu de lichtbruine antiekwas aan. Let op: laat de was niet opdrogen, want we gaan direct verder met Antiquing Powder.

Abbondanza Antiquing Powder

Abbondanza Antiquing Powder is echt iets unieks. Dit patineerpoeder geeft een prachtig poedermat gepatineerd effect. Ik kies voor de kleur ‘Dusty Grey’ zodat je een mooie vintage look krijgt zonder dat het al te geel en te klassiek wordt.

DIY vintage canvas met Art Medium

Stap 7: Abbondanza Antiquing Powder aanbrengen

Strooi de Antiquing Powder royaal in de nog natte was en druk het goed in de waslaag. Overtollig poeder kun je later gewoon weer opvangen en bewaren. Verdeel het poeder en werk het uit over het oppervlak en in de waslaag. Zodra je tevreden bent laat je je werkstuk gewoon verder drogen. Opboenen is niet nodig bij zo’n canvasdoek en bovendien ook jammer omdat het dan weer wat gaat glanzen.

DIY vintage canvas met Art Medium

En dit is dan het resultaat. Een mooi vintage schilderijtje, subtiel gepatineerd en totaal niet meer te zien dat dit ooit een vel geprint papier is geweest!

DIY vintage canvas met Art Medium

Mocht je dit ook eens gaan proberen dan wens ik je veel plezier.
xoxo Mirjam

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel met je vrienden of volgers >
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

3 thoughts on “Maak zelf een canvas in vintage look

 1. van proberen kan je leren

  Wauw wat gaaf, ik ga dit denk ik volgende week eens zelf proberen in mijn vakantie šŸ™‚ Wat leuk dat ik hier terecht ben gekomen! heb de pagina gelijk opgeslagen!

 2. nicoline

  Super gaaf! Ben al is bezig geweest met stap 1 …in spiegelbeeld uitprinten maar dat os niet gelukt op mijn PC. Nog steeds zou ik dit willen uitproberen. Heeft iemand tips?
  Alvast bedankt! Groet, Nicoline

  1. Mirjam Steenbeeke Bericht auteur

   Hai Nicoline, als je het door mij geprepareerde document gebruikt kun je gewoon direct uitprinten. Het is immers al in spiegelbeeld.
   Mocht je andere afbeeldingen in spiegelbeeld willen printen en je printer heeft geen mirror functie dan moet je dit vooraf doen in bv een grafisch programma of fotobewerkingsprogramma.

Reacties plaatsen niet mogelijk.