Walls of India

Walls_of_India_comp

Uit Walls of India – Gijs Dragt

Als decoratieschilder ben je denk ik altijd bezig met kijken. Voor mij geldt dat in ieder geval wel. Bewust of onbewust registreer ik continu kleuren, structuren, materialen, etc. En dat gaat soms heel ver. Als ik in een restaurant zit te eten en ik zie een interessante muurafwerking, dan moet ik er even aan voelen en kijken hoe het gedaan is. Als ik op de fiets zit registreer ik gevels, versieringen, hekwerkjes, afgebladderde posters. Als ik aan het hardlopen ben in de stad kan ik mooi de deuren van dichtbij bekijken, decoraties op vensterbankjes scannen en hier en daar naar binnen gluren. Zelfs als ik op de bank naar het nieuws op TV zit te kijken, dan zie ik behalve het verhaal en het nieuws, ook de omgeving op de achtergrond; een mooie deur, verweerd hout, een kleurrijk vloerkleed. Het is blijkbaar een niet te stuiten proces.

Het meest fascinerend vind ik slijtage en gebruikssporen.  Roest, afgebladderde verf, geoxideerd koper, verfspetters. Hoe ziet dat eruit, welke kleuren zie ik. Ik vind het zoveel mooier dan nieuw, glanzend en onbeschadigd. Hoewel ik dat ook wel mooi vindt, maar dan het liefst in combinatie en contrast met oud, gebruikt en verweerd. Daarom viel ik als een blok voor het boek ‘Walls of India’ van Gijs Dragt. Het is een boek van 168 pagina’s, met prachtige foto’s van niets anders dan  muren in allerlei kleuren en staten.

Walls_of_India_cover

cover: Walls of India – Gijs Dragt

Walls_of_India_05

Uit Walls of India – Gijs Dragt

Mooi hè? Al die verflagen, de kleuren, je voelt bijna de knisperende stukjes verf afbreken als je eraan zou zitten. Hier kan ik heel lang naar staren.

Walls_of_India_03

Uit Walls of India – Gijs Dragt

De muur hierboven is duidelijk door heel wat voorbijgangers bewerkt. Als het zo in een uitsnede op de foto is gezet, wordt het opeens een waar kunstwerk.

Walls_of_India_04

Uit Walls of India – Gijs Dragt

De foto hierboven is ook zo mooi qua kleur. Het is echt een prachtig bladerboek met zowel sobere als kleurrijke foto’s. Echt genieten voor iedereen die van die doorleefde, verweerde look houdt. En een inspiratiebron als je je wel eens bezig houdt met het aanbrengen van verfeffecten. Je kunt op deze foto’s ook goed zien hoe willekeurig beschadigingen en oneffenheden zich soms in werkelijkheid manifesteren. Goed om te onthouden; als je bijvoorbeeld een muur, vloer of meubelstuk veroudert hou je normaal gesproken altijd rekening met de normale slijtage (knoppen, hoeken, randen) maar vaak zijn er ook willekeurige krasjes of plekjes op onverwachte plaatsen. En dat maakt het dan nét helemaal af.

Deel dit artikel

2 gedachten over “Walls of India

  1. Goed in Stijl

    schitterend! Mooie aanrader dat boek! Onze afgelopen vakantie naar Vietnam was ook zo'n inspiratiebron; mooie celadon groenen en turquoisen overal..gebladderde muren etc..fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *