De voordelen van verftechnieken.nl

Craqueleren

craqueleren-verftechnieken

 

Craquelé of craquelure is de benaming voor het effect van een gebarsten verf- of vernislaag. Er zijn allerlei verschillende effecten, van subtiel tot grof, van kleine hoekige barstjes tot een gebladderd effect. En er zijn dan ook verschillende verfsystemen om deze effecten te bereiken, waarover we je alles zullen uitleggen.

Op deze pagina:

Hoe pas je een craquelé effect toe?
Het effect van gebarsten vernis
Het effect van gebladderde verf


 


Hoe pas je een craquelé effect toe?

Craquelé geeft vaak een vrij dramatisch effect en is dan ook een techniek om met mate toe te passen. Gebruik het op een klein voorwerp, een kistje of klein tafeltje. Of plaatselijk op een groot oppervlak. Alle producten die we in dit artikel noemen zijn verkrijgbaar in de webshop. Zie de producten onderaan deze pagina, of op de pagina craqueleerproducten.

Tip: Het is verstandig om je de techniek eigen te maken door wat testjes te doen, voordat je een meubelstuk onder handen neemt!

  verftechnieken-craqueleren


Gebarsten vernis

Een bekend voorbeeld van craquelé is een gebarsten vernislaag, zoals je dat ziet bij een oud schilderij. Dit effect kun je nabootsen met een craqueleersysteem op basis van twee laksoorten. De barstjes worden pas zichtbaar als je ze accentueert met een patineerproduct. De gebruikte producten zijn transparant. Om deze reden kies je altijd voor deze techniek als je craquelé over een afbeelding wilt aanbrengen (decoupage).

Hoe breng je dit effect aan?

Voor het craquelé effect heb je altijd twee producten nodig; een basislaag en een toplaag. LeFranc & Bourgeois is een systeem dat werkt met een basislaag op oliebasis (geelbruin van kleur) en een toplaag op waterbasis. Craquelure van Abbondanza is daarentegen kleurloos en volledig op waterbasis.

Voor een optimaal effect werk je op een zijdeglans verf op waterbasis, zoals Soft Silk. Op krijtverf kan ook, dan zal het product meer in de verflaag trekken, waardoor het effect kan verminderen. De basiskleur van de verflaag kun je zelf bepalen. Als je een afbeelding (decoupage) wilt craqueleren, breng dan eerst een laagje Art medium of decoupagelak aan om het poreuze papier te sealen.

Breng de basislaag (stap 1) van het craqueleer product aan. Na de aangegeven droogtijd breng je de toplaag (stap 2) aan. Zodra de toplaag begint te drogen zullen er barstjes verschijnen. Deze barstjes accentueer je door ze in te wrijven met het patineerproduct. dat past bij het gekozen merk.

Afwerking:

LeFranc & Bourgeois moet je altijd afwerken met vernis op oliebasis of het verouderingsvernis dat je ook voor de basislaag hebt gebruikt. Dit omdat de toplaag oplosbaar is in water. Als je werkt met Polyvine craquelure dan hangt het af van  de toepassing. Is het een fotolijstje, of een kandelaar? Daar zou ik me niet zo druk om maken. Een dienblad, tafelblad o.i.d. kun je beter wel beschermen met vernis

Tip: Craquelure is best een lastige afwerking en er zijn veel factoren die een rol spelen. Het is verstandig om je de techniek eigen te maken door wat testjes te doen, voordat je een meubelstuk onder handen neemt!

 
 

verftechnieken-craqueleren-gebarsten-vernisGebladderd effect

Om een oude gebladderde verflaag te imiteren gebruik je weer een ander systeem. In dit geval wordt het effect gerealiseerd door een transparant craquelé medium Abbondanza Vintage Crackle, dat als tussenlaag dient tussen twee verflagen.

De eerste verflaag die je opbrengt wordt de kleur van de barstjes. De tweede verflaag is de hoofdkleur. Wil je dus het effect bereiken van een witte verflaag met blauwe barstjes, dan begin je met een basislaag van blauwe verf.

Hoe breng je dit effect aan?

Bepaal eerst welke kleurcombinatie je wilt creëren. En begin met de kleur van de barstjes. Gebruik voor de basislaag altijd verf op waterbasis, zoals Abbondanza krijtverf, acryl-  of hobbyverf. Je kunt een dikkere laag craquelé medium aanbrengen om grotere barsten te krijgen en een grover effect.  Tip: kleine barstjes zijn mooier op kleine voorwerpen.

Als de basislaag droog is breng je de Vintage Crackle aan. Zodra het medium droog is breng je de toplaag aan met krijtverf. Als de verf erg dik is mag je deze een beetje verdunnen met water, want het werkt fijner als de verf goed vloeit. Je brengt de toplaag in één streek aan en je mag niet teruggaan over een reeds geverfd stuk. Mocht je een plekje willen bijwerken, wacht daar dan mee tot de verflaag droog is. Vrij snel nadat de verf is aangebracht zullen de barstjes verschijnen, afhankelijk van de temperatuur en de dikte van de verflaag.

Afwerking:

Afwerken hoeft in principe niet. Maar zoals altijd geldt; dat hangt ook af van de toepassing. Er van uitgaande dat je craquelure vooral toepast op kleine accessoires, zal het meestal niet nodig zijn. Op tafels, buffetkasten e.d. kun je Abbondanza vernis aanbrengen. Ook kun je extra effecten aanbrengen met Abbondanza wax of patineerproducten.

Tip: Craquelé is best een lastige afwerking en je moet de techniek even onder de knie krijgen. Het is verstandig om je de techniek eigen te maken door wat testjes te doen, voordat je een meubelstuk onder handen neemt!

 

 

verftechnieken-craqueleren-bladder-effect


 © verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

7 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. Abbondanza Vintage Crackle

  Abbondanza Vintage Crackle

  € 9,95

  Abbondanza Vintage Crackle craquelé medium, om een oude gebarsten en gebladderde verflaag te imiteren.

  Abbondanza Vintage Crackle dient als tussenlaag tussen twee verflagen. De eerste verflaag, de basiskleur, wordt de kleur van de barstjes. De tweede verflaag is de hoofdkleur. Wil je dus het effect bereiken van een witte verflaag met blauwe barstjes, dan begin je met een basislaag van blauwe verf.

  Werkwijze:
  * Breng een laag Abbondanza krijtverf aan.
  * Zodra de verf droog is een laag Abbondanza Vintage Crackle aanbrengen. Laat enkele uren of een nacht drogen. 
  * Breng vervolgens de toplaag Abbondanza krijtverf aan in een afwijkende kleur. De barstjes ontstaan vrijwel meteen en het is daarom belangrijk om niet opnieuw over de reeds aangebrachte verf te strijken.
  * Desgewenst kun je het oppervlak beschermen en afwerken met boenwas of vernis, of patineren met een van de Abbondanza patineerproducten.

  Tips & trucs:
  * Het is belangrijk dat de verf voor het aanbrengen van de toplaag goed vloeit. Mocht de verf erg dik zijn dan kun je deze een heel klein beetje verdunnen.
  * Gebruik een soepele en niet te zware kwast, bijvoorbeeld een Abbondanza spalter. Je kunt ook geweldige effecten krijgen door de toplaag deppend met een sponsje aan te brengen.
  * Een dunne laag Vintage Crackle zal kleinere barstjes geven, een dikke laag een grover effect. Ook de dikte van de toplaag zal het formaat van de barstjes beïnvloeden.

  Een uitgebreide beschrijving van deze techniek, de mogelijkheden en effecten vind je in het boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten en op de themapagina Craqueleren.

  Rendement: verpakking van 250 ml voor ca. 3,5 tot 5 m2, afhankelijk van de wijze van toepassing.

  Meer info
 2. Abbondanza craquelure tweepots systeem

  Abbondanza Craquelure

  € 21,95

  Abbondanza Craquelure stap 1 en stap 2
  Dit tweepots-systeem reproduceert het effect van barstjes, zoals in oud porselein of op oude schilderijen. Het systeem bestaat uit 2 verschillende producten. Stap 1 is de basislaag en Stap 2 is de toplaag. Je ontvangt beide producten.

  In tegenstelling tot het systeem van Le Franc is dit product volledig kleurloos en niet vergelend. De barstjes worden pas zichtbaar als ze worden ingewreven met een patineerproduct, zoals antiekwas, colourwax, glaze of patina.

  Werkwijze:
  *Voor een optimaal effect werk je op een zijdeglans basislaag, zoals Abbondanza Soft Silk. Op krijtverf kan ook, maar omdat krijtverf poreus is zal het product iets meer intrekken en het effect afnemen of zullen de barstjes kleiner worden. Om dit te voorkomen kun je een poreuze laag voorbehandelen met Craquelure Stap 2. Werk bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 16 en 21 graden.  

  *Breng Craquelure Stap 1 aan met een synthetische kwast van goede kwaliteit, om kwaststrepen te voorkomen en laat drogen. De droogtijd bedraagt 15 minuten tot 1 uur, afhankelijk van de ondergrond en temperatuur. Als de laag opdroogt zal deze transparant worden maar wel kleverig blijven.

  *Breng dan Craquelure Stap 2 aan en verzacht weer de kwaststrepen. Tijdens het drogen zullen de barstjes verschijnen.

  *Accentueer de barstjes met een patineerproduct, zoals antiekwas, colourwax, patina donker of wit, etc.

  Een uitgebreide beschrijving van deze techniek, de mogelijkheden en effecten vind je in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’ dat in deze webshop verkrijgbaar is. Meer info over craqueleertechnieken vind je ook op de pagina Craqueleren.

  Dit product omvat twee potten van 250 ml Rendement ca 2 m2

  Meer info
 3. LeFranc & Bourgeois ouderdomsvernis

  LeFranc & Bourgeois ouderdomsvernis

  € 11,95

  Het LeFranc craqueleersysteem werkt op basis van twee producten: het LeFranc ouderdomsvernis en craqueleervernis. Deze twee producten hebben verschillende droogtijden, waardoor ze op elkaar gaan inwerken en er barstjes in de toplaag verschijnen. De barstjes worden zichtbaar als ze worden geaccentueerd met olieverf of LeFranc patina.

  Dit amberkleurige ouderdomsvernis is overigens ook los  te gebruiken om een vergeeld en antiek effect te geven aan een oppervlak. Het LeFranc ouderdomsvernis kan worden aangebracht op Abbondanza krijtverf afgewerkt met vernis, Abbondanza Soft Silk verf, Acrylverf of Olieverf

  Let op: voor het aanbrengen van het craquelure effect heb je dus beide producten nodig; ouderdomsvernis en craqueleervernis! Gebruik beslist geen patineerproduct op waterbasis! Het benodigde LeFranc Patina is tevens verkrijgbaar in deze webshop, in de kleuren zwart en antiekbruin.

  Een uitgebreide beschrijving van deze techniek, de mogelijkheden en effecten vind je op de pagina Craqueleren en in het boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten.

  Verpakking: flesje 75 ml
  Rendement
  : ca. 0,8 m

  Meer info
 4. LeFranc Craqueleervernis

  LeFranc & Bourgeois craqueleervernis

  € 11,95

  Het LeFranc craqueleersysteem werkt op basis van twee producten: het LeFranc ouderdomsvernis en craqueleervernis. Deze twee producten hebben verschillende droogtijden, waardoor ze op elkaar gaan inwerken en er barstjes in de toplaag verschijnen. De barstjes worden zichtbaar als ze worden geaccentueerd met olieverf of LeFranc patina.

  Dit craqueleervernis is te gebruiken op ieder oppervlak waarop LeFranc ouderdomsvernis is aangebracht.

  Let op: voor het aanbrengen van het craquelure effect heb je dus beide producten nodig; ouderdomsvernis en craqueleervernis! Gebruik beslist geen patineerproduct op waterbasis! Het benodigde LeFranc Patina is tevens verkrijgbaar in deze webshop, in de kleuren zwart en antiekbruin.

  Een uitgebreide beschrijving van deze techniek, de mogelijkheden en effecten vind je op de pagina Craqueleren en in het boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten.

  Verpakking: flesje 75 ml
  Rendement
  : ca. 0,8 m2

  Meer info
 5. LeFranc olieverf rauwe omber

  LeFranc & Bourgeois Patina Olieverf bruin

  € 6,95

  Niet op voorraad

  LeFranc olieverf rauwe omber, om de barstjes in het craqueleervernis van LeFranc & Bourgeois te accentueren.

  Werkwijze: Na ca. 24 uur, als het craqueleervernis volledig is opgedroogd, breng je de olieverf aan met een zacht doekje. Je kunt eventueel de verf een beetje verdunnen met terpentijn. Doe kleine delen tegelijk, wrijf voorzichtig in en veeg vervolgens het oppervlak direct af met een zachte doek. Het patina blijft in de barstjes achter. Eventueel kun je de patineerpasta maximaal 10% verdunnen met terpentine.

  Tube 40 ml.

  Meer info
 6. LeFranc-patina-zwart

  LeFranc & Bourgeois Patina Olieverf zwart

  € 6,95

  LeFranc olieverf rauwe omber, om de barstjes in het craqueleervernis van LeFranc & Bourgeois te accentueren.

  Werkwijze: Na ca. 24 uur, als het craqueleervernis volledig is opgedroogd, breng je de olieverf aan met een zacht doekje. Je kunt eventueel de verf een beetje verdunnen met terpentijn. Doe kleine delen tegelijk, wrijf voorzichtig in en veeg vervolgens het oppervlak direct af met een zachte doek. Het patina blijft in de barstjes achter. Eventueel kun je de patineerpasta maximaal 10% verdunnen met terpentine.

  Tube 40 ml.

  Meer info
 7. Patina Wit

  Polyvine Patina Wit

  € 6,50

  Witte patineerpasta op waterbasis, om barstjes in een craquelure te accentueren. Te gebruiken in combinatie met Abbondanza craquelure.
  Let op: deze pasta is niet geschikt in combinatie met craquelure van LeFranc & Bourgeois.

  Een uitgebreide beschrijving van de craqueleertechniek, verschillende mogelijkheden en effecten vind je in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’ dat in deze webshop verkrijgbaar is en op de pagina Craqueleren.

  Meer info

7 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-