De voordelen van verftechnieken.nl

Doorschuren - distressen

doorschuren-verftechnieken.nl
 

Het doorschuren van een verflaag (distressing) is een van de meest populaire technieken om een doorleefd, brocant of vintage, effect te geven aan een meubel of accessoire. Het is een gemakkelijke techniek met een fantastisch resultaat. Hieronder kun je lezen hoe je zelf heel simpel de doorschuurtechniek toepast.

Op deze pagina:

Bepaal het effect
Kies de juiste verf

De eenvoudigste methode
Doorschuren met twee kleuren
Slijtplekken aanbrengen met kaarsvet of wax
Hoe werk je de verflaag af?Bepaal het effect

Deze techniek kan op een subtiele manier worden toegepast, maar ook wat ruiger, al naar gelang je smaak. Houd hierbij rekening met de grootte van het te bewerken object. Een klein spanen doosje bijvoorbeeld zul je een subtielere afwerking geven dan een grote stoere legerkist.


Kies de juiste verf

Voor de doorschuurtechniek is krijtverf de meest geschikte verf. Ten eerste omdat krijtverf gemakkelijker doorschuurbaar is dan andere verfsoorten. Ten tweede omdat op de matte krijtverf geen glansverschillen en krasjes zullen ontstaan als gevolg van het schuren. En ten derde omdat de ‘kaarsvetmethode’ (die ik verderop zal uitleggen) niet werkt met terpentinegedragen (alkyd)verf.


De eenvoudigste methode

De meest voor de hand liggende methode is het doorschuren van een verflaag op bijvoorbeeld een houten meubel. Stel je hebt een donkere houten kast die je afwerkt met een of twee lagen krijtverf. Deze nieuwe verflagen schuur je op de randjes en hoeken een beetje door om het oorspronkelijke hout hier en daar zichtbaar te maken.

 

 

 

verftechnieken-doorschurenDoorschuren met twee kleuren

Een andere mogelijkheid is om te werken met meerdere kleuren. Stel je even diezelfde kast voor uit het voorbeeld hierboven. Om dit effect te bereiken heb je als uitgangspunt een donkergekleurde houtsoort nodig. Maar als je bijvoorbeeld werkt op nieuw, grenen of steigerhout zal het hout licht van kleur zijn. Of stel dat je eerst een primer hebt moeten aanbrengen, dan is de basis wit. Wat nu?

Dit kun je oplossen door te beginnen met het aanbrengen van de gewenste basiskleur met Abbondanza krijtverf of Soft Silk. Dat kan donkerbruin zijn om oud hout na te bootsen. Maar natuurlijk kun je ook een andere tint kiezen. In dat geval zal het lijken of het meubelstuk ooit een andere kleur had. Je kunt hiermee dus alle kanten op. Tip: Als je werkt op onbehandeld hout, kun je het hout donkerder maken met verniswas, bijvoorbeeld de kleur Notelaar.


Slijtplekken

Zodra de basislaag droog is ga je de plekken die je later wilt doorschuren inwrijven met kaarsvet  of boenwas. De verf zal op het vette oppervlak niet goed hechten zodat je de verf daar later gemakkelijker kunt wegschuren. Het voordeel van deze werkwijze is dat je controle hebt over de plekken waar je slijtage wilt suggereren en vooral dat je straks niet zo hard hoeft te schuren.

Na het aanbrengen van kaarsvet of wax breng je de toplaag krijtverf aan in de gewenste kleur. Dit is dus de kleur die het meubel uiteindelijk grotendeels zal hebben. Zodra de verf droog is (niet laten uitharden, kun je het oppervlak met schuurpapier of staalwol schuren. Je zult zien dat de verf op de plaatsen waar kaarsvet was aangebracht, gemakkelijk loslaat. Ga door met schuren totdat je tevreden bent.

Tip: als je van plan bent om het meubel af te werken met boenwas, kun je ook doorschuren nadat je de was hebt aangebracht. Dat gaat heel goed met staalwol.
 

verftechnieken doorschuurtechniekAfwerking:

Voor een afwerking met krijtverf geldt; laat het van de situatie afhangen of je wel of niet nog een beschermlaag wilt aanbrengen. Een kast, kandelaar, of siertafeltje kan je zo laten. Een tafelblad moet je beschermen tegen vlekken.

Je kunt in dat geval de verflaag afwerken met boenwas, of met Abbondanza vernis (in zijdeglans of extra mat). Maar ook kun je in dit stadium je werk nog verder verouderen door te patineren. Deze techniek wordt op de pagina Patineren uitgelegd.

Tip: In mijn boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten leg ik uit waar je bij deze techniek op moet letten, hoe je te werk moet gaan, en wanneer of waarom een antiekeffect wel of niet geloofwaardig overkomt. Ook laat ik nog wat aanvullende technieken zien. Zoals het werken met meerdere gekleurde lagen, om het effect na te bootsen van een meubelstuk dat in de loop der jaren al allerlei kleuren heeft gehad.

 

 

verftechnieken - doorschuren


 © verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

-