De voordelen van verftechnieken.nl

Meubels restylen met krijtverf

meubels opknappen en verven met krijtverf


Tips en trucs om je meubels te verven met krijtverf

Ben je helemaal zat van je meubelen maar heb je even niet het budget om nieuwe aan te schaffen? Zijn je meubels nog in prima staat maar ben je er gewoon op uitgekeken? Of heb je een oud kastje van oma geërfd dat niet bepaald een trendy aanwinst is voor je interieur? Er zijn allerlei redenen om meubels te restylen. Meubels van donker eikenhout, notenhout of teakhout of koloniale meubelen kunnen erg bepalend zijn in het interieur. En dan kan een verflaagje of een whitewash of greywash een enorm verschil maken. Ik weet dat veel mensen er tegen op zien om hun meubels op te knappen. Maar echt; het is allemaal niet zo ingewikkeld.  Wij helpen je graag op weg. Op deze pagina vind je tips en trucs om je meubels een make-over te geven.

Meubels verven met krijtverf:

Reparaties en beschadigingen
Welke verf of welk product zit er op mijn meubel?

Ontvetten en schuren
Primen en gronden, is dat nodig?

Bloedend hout
Verftips
Boek verftechniekenReparaties en beschadigingen

Kijk eerst in welke staat het meubel is. Zijn er beschadigingen, houtwormgaatjes of laat de verf los? Het is verstandig om dat eerst even onder handen te nemen. We kunnen hier helaas niet alle reparaties diepgaand behandelen. Dit kun je in een meer uitgebreide vorm terugvinden in ons boek Decoratieve Verftechnieken. Maar we gaan er even kort op in met een paar handige tips.

Houtwormgaatjes: Houtworm is actief als er nieuw boormeel bij komt (lijkt op zaagsel) en als de gaatjes aan de binnenkant lichter van kleur zijn. Gebruik dan een houtworm verdelger. Maar meestal zijn het oude gaatjes. Bij een donker houten meubel vallen de gaatjes vaak niet zo op, maar zodra je gaat verven zul je zien dat ze als bij toverslag heel storend zichtbaar worden. Je kunt ze daarom het best dichtplamuren voordat je gaat verven.

Beschadigd fineer: Kleine stukjes ontbrekend fineer kun je aansmeren met een vulmiddel. Kleine blaasjes kun je vaak verhelpen door een warme strijkbout op een lap op het fineer te zetten. Als dit niet werkt, spuit je er met een injectienaald wat houtlijm onder. Daarna vastklemmen en laten drogen.

Klemmende laden en deuren: Dit zal na het verven alleen maar erger worden. Doe er daarom direct iets aan door een laagje af te schuren of te schaven. Als er na de verfbeurt toch nog een deur of lade wat stroef loopt, smeer je een beetje kaarsvet of boenwas op de knellende delen. Dat doet vaak wonderen.  

  meubels verven met krijtverf reparaties

 


Welke verf of welk product zit er op mijn meubel?

Soms is het lastig te zien met wat voor ondergrond je te maken hebt. En 100 % zekerheid is ook lastig te geven zonder een technisch onderzoek. Maar er zijn wel trucjes om je een handje te helpen. 

Hoe herken je een waslaag?
Kras met je nagel over het oppervlak. Als zich een vettig laagje onder je nagels ophoopt, zit er bijna zeker was op. Of probeer een stukje te schuren. Als er was op zit loopt het schuurpapier dicht. Met een sterke keukenontvetter kun je soms de was verwijderen. Lukt dit niet, dan biedt Abbondanza Bio Strip uitkomst.

Oude olielagen
Als het meubel is geolied is het oppervlak vrij glanzend en voelt iets vettig aan. Je kunt een testje doen door het hout in te sprayen met water. Als het gaat parelen (en het is géén was) dan is het waarschijnlijk olie.  Oude uitgeharde olie kan soms worden verwijderd met schuurpapier. Lukt dit niet, gebruik dan Bio Strip.   

Politoer
Een gepolitoerd meubel ziet er glanzend gelakt uit. Het is een lak op basis van schellak en oplosbaar in alcohol. Als je de laklaag weg kunt poetsen met alcohol (spiritus) kun je er vanuit gaan dat je te maken hebt met politoer. Verwijder dit met Bio Strip voordat je gaat schilderen.

Vernis of lak op waterbasis
Watergedragen verf is gevoeliger voor alcohol en zal zacht of plakkerig worden als je het inwrijft met een doekje met spiritus of alcohol. Verf op waterbasis kun je zonder problemen overschilderen met krijtverf.

Vernis of lak op terpentinebasis
Verf op  terpentinebasis (alkydverf) zal niet reageren op oplosmiddelen of alcohol. Als je het meubel gaat schilderen met krijtverf hoef je deze oude laag niet te verwijderen.

Fineer
Een fineerlaag is een dun laagje echt hout en kan dan ook gewoon worden geverfd. Maar let op: dit geldt niet voor kunststoffineer zoals geplastificeerd spaanplaat of melamine. In dat geval gebruik je Abbondanza Multiprimer als grondlaag.

Tip: Mdf dat met folie is beplakt (veel toegepast in keukens) is geen harde kunststof. In dat geval is het beter om de folie te verwijderen en het onderliggende Mdf te verven. 

 

meubels verven met krijtverf ondergrond 

 Ontvetten en schuren

Als er geen lastige olie- of waslagen op je meubel zitten dan heb je geluk. Reinig dan het meubel gewoon met St Marc, water met ammonia of schoonmaakazijn, of een keukenontvetter. Let op: je ontvet altijd vóórdat je gaat schuren!

Schuren ja of nee?
Een veelgestelde vraag is: moet ik nu wel of niet schuren? Veel mensen denken dat je bij het gebruik van krijtverf nooit hoeft te schuren. Vaak klopt dit, maar niet altijd. Een meubel helemaal kaal schuren is bijna nooit nodig.

Wanneer schuur je wel? 
1: Als de ondergrond ruw aanvoelt. Dit kan worden veroorzaakt door het zwellen van de houtvezels of oneffenheden, korreltjes e.d. in de ondergrond. In dat geval: gewoon even glad schuren.

2: Als de ondergrond erg hard of glad is. Een enigszins poreus oppervlak neemt veel gemakkelijker verf op en de verf zal beter hechten. Je kunt een gladde ondergrond dus het best even opruwen.

3: Als je een techniek gaat toepassen waarvoor de ondergrond poreus of onbehandeld moet zijn. Zoals beitsen, een krijtverfwash, verniswas, wax, etc.

 


meubels verven met krijtverf schuren 


 Primen en gronden is dat nodig?

Als je een oude verflaag goed hebt ontvet en dof geschuurd, is grondverf meestal niet nodig met krijtverf. Gladde harde oppervlakken, hard kunststof, tegels e.d. eerst gronden met Abbondanza Multiprimer Ook Mdf even gronden met multiprimer en daarna glad schuren. Kaal hout hoef je niet te primen, behalve bloedend hout.

Bloedend hout

Herken je dit? Je schildert een meubel en na het aanbrengen van verf of vernis ontstaat er een lelijke gelige of bruine verkleuring. Soms kan dit het gevolg zijn van verontreiniging van de ondergrond, zoals oude vochtvlekken, roet, nicotine e.d. Maar meestal is de oorzaak dat je te maken hebt met bloedend hout.

Wat is bloedend hout?
Bepaalde houtsoorten bevatten wateroplosbare kleurstoffen. Een bekend voorbeeld is het looizuur in eikenhout. Ook mahonie, merbau, meranti en teak zijn bloedende houtsoorten. Bij het aanbrengen van de verf of vernis lossen deze kleurstoffen op en trekken naar het oppervlak. Het aanbrengen van extra lagen helpt helaas niet. Je kunt het best direct nadat je merkt dat het hout bloedt een aantal lagen Abbondanza Schellak aanbrengen.

Teakhout is om nog meer redenen een lastige houtsoort om te verven. Op deze pagina  leggen we je uit hoe je teak kunt behandelen. 

 


meubels verven met krijtverf primen Verftips

Nu kun je aan de slag. Er zijn allerlei mogelijkheden om je meubel een leuke make-over te geven. Je kunt gewoon dekkend en egaal verven met krijtverf, maar ook een decoratief verf effect toepassen zoals doorschuren, patineren, whitewashen of greywashen. Al deze technieken hebben een eigen pagina hier op de site. 

Werken met krijtverf of Milk Paint
Alle informatie over het werken met krijtverf (voorbehandelen, aanbrengen, afwerken) kun je vinden op de pagina werken met krijtverf.

Milk Paint is vooral geschikt als afwerking op onbehandeld hout. Maar je kun er ook een gebladderde ‘chippy look’ mee creëren. Meer hierover lees je op de pagina werken met milk paint.

Decoratieve verftechnieken
Voor een brocant effect, of een verweerde stoere look kies je een van de onderstaande technieken.

Doorschuren: het effect van verweerde verflaag, waarbij de onderlaag door de toplaag heen komt, vooral op de randen en hoeken van een meubel.

Patineren: een ‘oud’ verdonkerd of juist gebleekt effect, waarbij dieper gelegen delen mooi geaccentueerd worden.

Craqueleren: een techniek om barstjes in de verflaag aan te brengen, of het effect van gebladderde verf te creëren.

Whitewash: een witte waas, waarbij de ondergrond doorschijnt. Meestal op hout maar het kan ook op krijtverf.

Greywash: het effect van vergrijsd doorleefd hout of gebruikt steigerhout.

 

meubels verven met krijtverf verftips


meubelbeslag-verven-verftechnieken.nl

 Boek verftechnieken

Wil je nog meer informatie over het opknappen van meubelen en accessoires? Met nog meer foto's en werkbeschrijvingen? Bestel dan het boek Decoratieve verftechnieken, Antiekeffecten. Het is een praktisch boek vol tips & trucs, handige stap voor stap beschrijvingen en boordevol kleurenfoto’s.

In dit boek vind je alle basistechnieken, zoals: 

• Werken met krijtverf
• Het doorschuren van verflagen
• Whitewash en werken met kalkwas
• Verouderen van meubels
• Alle patineertechnieken
• Alle craqueleertechnieken
• Effecten met antiekwas, boenwas en kalkwas
• Verfeffecten met 'glaceerverf'
• Droge kwasttechniek (highlights)
• Decoreren met sjablonen en decoupage
• Schuren, ontvetten, kleine reparaties
• Oude waslagen verwijderen, gronden, primen
• Afwerken en beschermen met vernis of was
• Inkopen op markten of bij de kringloop (tips)

 

 

Boek over meubels verven Decoratieve Verftechnieken© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.


Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is!

 

-