De voordelen van verftechnieken.nl

Patineren-verflaag verouderen

patineren - verftechnieken.nl

Patineren is een geweldige manier om je meubels en accessoires een doorleefde uitstraling te geven. Dit kun je met verschillende producten en technieken doen.

Op deze pagina leggen we je uit waarmee je rekening moet houden op verschillende ondergronden en geven we je stap voor stap uitleg over het aanbrengen van de verschillende patineer producten en advies over de kleuren je kunt gebruiken voor bepaalde effecten. 

Op deze pagina:

Kleurgebruik bij het patineren
Patineren met was
Patineren met Antiquing Powder
Patineren met verniswas
Patineren met glaze of glaceerverf
Kant en klaar patina


 


Kleurgebruik bij het patineren

Patineren is een methode om een verflaag een wat ouder aanzien te geven. De klassieke methode is om een wit of lichtgekleurd oppervlak met een bruin patina te behandelen. Je werk krijgt hierdoor een mooie waas van ouderdom. In alle dieper gelegen delen (houtsnijwerk, ornamenten, reliëf) zal het patina zich ophopen en deze onderdelen accentueren. Ook (opzettelijk aangebrachte) kwaststrepen, kleine krasjes en beschadigingen kunnen zo worden geaccentueerd. Dit geeft een prachtige doorleefde uitstraling.

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot een wit oppervlak, ook andere kleuren kun je heel mooi verouderen. Een simpel helderblauw verander je op deze manier in doorleefd antiekblauw. Naturellen en grijstinten maak je er donkerder mee. En felle kleuren kun je ermee temperen.

En tenslotte kun je ook nog de kleur van het patinamengsel variëren. De klassieke bruine ombertint kun je vervangen door grijs, oker, zwart of zelfs wit.

Tip: Ook goud, zilver of koper lenen zich goed voor een patina. Gebruik zwart patina op bladzilver of zilver metallic verf voor een antiek zilver effect. Voor antiekgoud gebruik je een omberkleurig patina en koper geef je een doorleefde look met mintgroen of turkoois.

 

Verftechnieken.nl Patineertechnieken

 Patineren met was

Was is verkrijgbaar in verschillende tinten, zoals bruin, grijs, zwart, taupe en kalkwas. Voor een klassiek patina kies je bruine antiekwas. Met Abbondanza lichtbruine antiekwas creëer je een subtiel licht patina, met de donkerbruine was een meer dramatisch effect. Met Abbondanza Extra Chalky Kalkwas breng je een witte waas aan, dat een prachtig effect heeft op bijvoorbeeld zwart, naturellen en blauwtinten. (Meer over het werken met kalkwas op hout vind je op de pagina whitewash.)

Met de Extra Chalky Grey, Dark Grey of Taupe kleurwas creëer je een vergrijsd patina dat wat minder klassiek oogt. Dit sluit ook heel goed aan bij de trends van 'old wood', sloophout en verweerd steigerhout. (Meer hierover kun je lezen op de pagina Greywash & Old Wood.)

Hoe breng je patina met was aan?

Boenwas breng je altijd aan op een poreuze ondergrond, zodat de was er in kan trekken. Een glanzende verflaag of een verflaag op terpentinebasis is dan ook niet geschikt. Gebruik daarom bij voorkeur Abbondanza krijtverf.

Breng de was aan met een doek, een huishoudsponsje of zachte kwast. Laat even intrekken en veeg overtollige was af met een pluisvrije doek. Er mag maar een dun laagje overblijven, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en blijven kleverig. Laat de was enkele uren uitharden en boen vervolgens op.

Tip: Vooral als je met een donker gekleurde was gaat werken, is het verstandig om eerst een laagje blanke (kleurloze) boenwas aan te brengen. Op deze manier verzadig je de poreuze krijtverf en kun je daarna de gekleurde was beter verdelen en doseren.

Afwerking:

Als je de waslaag goed hebt opgeboend, is deze verder afwerken niet nodig - en overigens ook niet mogelijk. Je kunt een waslaag namelijk niet afwerken met vernis. Wil je toch liever een vernis afwerking? Kies dan voor patineren met verniswas

 

verftechnieken patinerenPatineren met Antiquing Powder

Met Abbondanza Antiquing Powder kun je een prachtig authentiek poedermat patina creëren op meubels en accessoires. Het is verkrijgbaar in twee kleuren; Dusty Grey en Dusty White, zodat je zowel lichte als donkere ondergronden kunt patineren.

Het werken met Abbondanza Antiquing Powder is heel gemakkelijk! Je brengt het aan op een basis van boenwas, hier blijft het poeder als het ware aan plakken en het vormt daarna een geheel met de waslaag. Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook gebruiken op een basis van vernis.

Werkwijze met boenwas

Breng een laagje boenwas aan op het met krijtverf geverfde oppervlak. Laat de was een paar minuten intrekken maar niet helemaal opdrogen. Het moet iets kleverig blijven.  Breng dan met een droge kwast de Antiquing Powder aan in de gewenste dosering, verdeel het en druk het goed in alle dieper gelegen delen. Laat een half uurtje intrekken en veeg dan met een schone pluisvrije doek het oppervlak af. Het overtollige losse poeder kun je wegblazen of afvegen. 

Werkwijze met vernis

Breng een dun laagje extra matte vernis aan en laat heel even drogen, maar zorg dat het kleverig blijft. Breng dan de Antiquing Powder aan zoals hierboven beschreven en veeg daarna het oppervlak af met een pluisvrije doek (niet te lang wachten aangezien vernis zeer snel droogt).

Een volledige stap voor stap beschrijving met foto’s kun je vinden op ons blog >

 

 

 

verftechnieken.nl - patineren
Patineren met verniswas

Verniswas is van origine ontwikkeld om hout een mooi doorleefd kleureffect te geven en te beschermen. Verniswas is echter ook goed te gebruiken om een laag krijtverf te een oude look te geven. Het is gemakkelijk overschilderbaar, vochtbestendig en vergt geen onderhoud. Verniswas is daarom een goed alternatief voor boenwas.

Verniswas patina aanbrengen

Werk op kleine delen tegelijk. Breng aan met een kwast en verdeel over het oppervlak. Vervolgens heb je twee opties:
1: Tamponneer het natte oppervlak met de punten van een brede (blok)kwast. je zult zien dat de kwaststrepen verzachten. Er blijft alleen een waas achter.
2: Een andere methode is om het mengsel met een pluisvrije doek uit te vegen zodat er slechts een heel dun waasje overblijft. Je kunt op sommige plekken zelfs bijna alles wegvegen. Normaal gesproken laat je in hoekjes, op ornamenten en reliëf wat meer zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden.

Geschikte kleuren

Met verniswas Gouden Den creëer je een klassiek en zacht patina op bijvoorbeeld een laag krijtverf Pure White, of een antiekblauw effect op een laagje krijtverf Pale Jeans. Met verniswas Notelaar of Taupe wordt het een donker patina. (Breng in zo'n geval eerst een laagje transparante verniswas aan zodat de donkere kleur niet direct in de krijtverf trekt). Witte verniswas is een goed alternatief voor kalkwas om een Leisteen effect te creëren. 

Patina van verniswas afwerken

Bij normaal gebruik is afwerken niet nodig, maar naar wens kun je enkele laagjes vernis aanbengen.

 
 

hakblok gepatineerd met verniswas
Het onderstel van dit hakblok is geverfd met Abbondanza krijtverf Pure White en gepatineerd met verniswas Gouden Den.


 


Patineren met glaze of glaceerverf

Glaceerverf is een transparant, traag drogend medium waaraan kleur (verf of pigment) wordt toegevoegd. Het wordt gebruikt voor allerlei decoratieve effecten en is ook heel geschikt om mee te patineren. Groot voordeel van patineren met glaceerverf is het langzaam droogt zodat je op je gemak kunt werken.

Glaceermengsel maken

Classico glaceermedium wordt gekleurd met verf; 1 deel verf op 4-6 delen Classico. Je hebt dus een ruime keuze uit de Abbondanza collectie. Patino glaceermedium kleur je met universeel acrylpigment. Een klassiek patina krijg je door de een ombertint te gebruiken. Voeg het pigment beetje voor beetje toe aan de glaceerverf en test tussendoor de intensiteit van de kleur tot je tevreden bent.

Abbondanza Glaze

Abbondanza glaze is een glaceermedium dat reeds op kleur is gebracht met traditionele pigmentkleuren. Antiquing Glaze Brown is een klassieke patineertint. Glaze in de kleur Black is ideaal voor een wat stoerder effect.

Glaze en glaceer aanbrengen

Als je een zijdeglans verf op waterbasis, zoals acrylverf of Soft Silk als basis gebruikt heb je ongeveer een uur de tijd om te werken. Op krijtverf, steen, hout en andere poreuze ondergronden moet je wat sneller werken. Breng een dun laagje glaze of glaceermedium aan met een kwast en verdeel dit gelijkmatig in één richting over het oppervlak. Doe kleinere stukken tegelijk. Bijvoorbeeld eerst een kastdeurtje, dan de zijkant, etc.

Nu heb je twee opties. Je kunt de kwaststrepen verzachten door het oppervlak te tamponeren met de punten van een kwast en het zo te laten. Een andere methode is om het mengsel met een pluisvrije doek uit te vegen zodat er slechts een waas overblijft. Normaal gesproken laat je in hoekjes, op ornamenten en reliëf wat meer zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden. Laat goed drogen.

Afwerking:

Abbondanza Glaze en Polyvine Patino hoeven niet te worden afgewerkt, tenzij je een extra duurzame afwerking wilt hebben. Gebruik dan Abbondanza vernis op waterbasis. Classico glaceerverf moet je afwerken met vernis of boenwas. Wacht minimaal 48 uur en test of het oppervlak goed uitgehard is, voordat je gaat vernissen.

 

   verftechnieken-patineren-glaceerverf


Patineren met kant en klaar patina

Een kant-en-klaar patineerproduct heeft standaard een klassieke (rood)bruine kleur. Eventueel kun je het patina een beetje verdunnen met water,  hierdoor zal het iets transparanter worden.

Kant en klaar patina aanbrengen

Als basis gebruik je bij voorkeur een zijdeglans verf zoals Abbondanza Soft Silk. Op een matte (en dus poreuze) verf, zoals krijtverf, zal het product direct intrekken en heb je weinig controle meer over het effect.

Breng aan met een kwast en verdeel over het oppervlak. Doe niet alles in één keer, maar bewerk deel voor deel. Laat even intrekken en veeg dan het oppervlak af met een pluisvrije doek, zodat er slechts een waas overblijft. Je kunt naar wens meer of minder wegvegen. Normaal gesproken laat je in hoekjes, ornamenten en reliëf wat meer zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden. Afwerken met watergedragen vernis of blanke boenwas.

 

verftechnieken-patineren-patina-bruin© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

15 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. Abbondanza Antiquing Glaze Brown

  Abbondanza Antiquing Glaze Brown

  € 12,95

  Met Abbondanza Glaze creëer je een authentiek gepatineerd effect op meubels, muren en accessoires. Gebruik Abbondanza Glaze als patineermiddel of wash op Abbondanza krijtverf, Soft Silk verf, zijdeglans acrylverf, hout, beton, gips, canvas, steen, etc. Tevens te gebruiken om de barstjes bij een craquelé effect te accentueren. Niet geschikt voor alkyd- c.q. terpentinegedragen verflagen. Op een niet poreuze (zijdeglans) ondergrond (zoals Soft Silk verf of zijdeglans acrylverf) is de werktijd van Abbondanza glaze ongeveer 1 uur. Op een poreuze ondergrond zal de glaze sneller intrekken en is de werktijd minder lang.

  Werkwijze
  Breng Abbondanza Glaze met de kwast aan in een dunne laag. Vervolgens kun je op verschillende manieren te werk gaan:
  1: Strijk de glaze uit in één richting voor een streperig hout effect. Je kunt hier desgewenst een klopkwast bij gebruiken.
  2: Tamponneer de glaze met de puntjes van een droge kwast of tamponneerborstel voor een subtiel antiek effect waarbij geen kwaststrepen meer zichtbaar zijn.
  3: Veeg de glaze uit met een pluisvrije doek en zorg dat er in de dieper gelegen delen wat meer glaze achterblijft.

  Afwerken
  Abbondanza glaze vormt een duurzame en waterbestendige afwerking die niet vergeelt of veroudert. Mocht je extra bescherming willen (in natte ruimtes, keukens) of wil je glansverschillen wegwerken, dan kun je desgewenst (na ca 24 uur) aflakken met Abbondanza vernis

  Verpakking: 250 ml. (voldoende voor 3 tot 5 m2 afhankelijk van de ondergrond en gekozen techniek)

  Meer info
 2. Abbondanza Antiquing Glaze Black

  Abbondanza Antiquing Glaze Black

  € 12,95

  Met Abbondanza Glaze creëer je een authentiek gepatineerd effect op meubels, muren en accessoires. Gebruik Abbondanza Glaze als patineermiddel of wash op Abbondanza krijtverf, Soft Silk verf, zijdeglans acrylverf, hout, beton, gips, canvas, steen, etc. Tevens te gebruiken om de barstjes bij een craquelé effect te accentueren. Niet geschikt voor alkyd- c.q. terpentinegedragen verflagen. Op een niet poreuze (zijdeglans) ondergrond (zoals Soft Silk verf of zijdeglans acrylverf) is de werktijd van Abbondanza glaze ongeveer 1 uur. Op een poreuze ondergrond zal de glaze sneller intrekken en is de werktijd minder lang.

  Werkwijze
  Breng Abbondanza Glaze met de kwast aan in een dunne laag. Vervolgens kun je op verschillende manieren te werk gaan:
  1: Strijk de glaze uit in één richting voor een streperig hout effect. Je kunt hier desgewenst een klopkwast bij gebruiken.
  2: Tamponneer de glaze met de puntjes van een droge kwast of tamponneerborstel voor een subtiel antiek effect waarbij geen kwaststrepen meer zichtbaar zijn.
  3: Veeg de glaze uit met een pluisvrije doek en zorg dat er in de dieper gelegen delen wat meer glaze achterblijft.

  Afwerken
  Abbondanza glaze vormt een duurzame en waterbestendige afwerking die niet vergeelt of veroudert. Mocht je extra bescherming willen (in natte ruimtes, keukens) of wil je glansverschillen wegwerken, dan kun je desgewenst (na ca 24 uur) aflakken met Abbondanza vernis

  Verpakking: 250 ml. (voldoende voor 3 tot 5 m2 afhankelijk van de ondergrond en gekozen techniek)

  Meer info
 3. Abbondanza antiekwas lichtbruin

  Abbondanza antiekwas licht

  € 11,50

  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Abbondanza lichtbruine antiekwas - Antiquing Wax Light
  Voor het onderhouden van houten meubels, of voor een antiek gepatineerd effect op een laag Abbondanza Krijtverf. Abbondanza wax is vervaardigd naar authentiek recept, op basis van zuivere bijenwas en terpentijnolie. Maar hoewel er van oude recepten gebruik wordt gemaakt, voldoet Abbondanza was aan alle huidige milieu eisen.

  Antiquing Wax Light creëert een subtiel licht patina, het verzacht felle kleuren en tempert wittinten. Was is alleen geschikt voor gebruik binnen.
  Tip: voor een meer dramatisch of donker effect kies je Antiekwas donker.
  Kijk voor het kleureffect op de extra foto's hier in de productbeschrijving.

  Werkwijze:
  1: Je kunt antiekwas aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect.
  2: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak en veeg na een kwartier tot half uur de overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  3: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Verder afwerken is dan ook niet nodig. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina Patineren elders op deze website

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6 - 10 m2 per blik van 375 ml.

  .

   

  Meer info
 4. Abbondanza Antiekwas donker

  Abbondanza antiekwas donker

  € 11,50

  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Abbondanza donkerbruine antiekwas - Antiquing Wax Dark
  Voor het onderhouden van houten meubels, of voor een antiek gepatineerd effect op een laag Abbondanza Krijtverf. Abbondanza wax is vervaardigd naar authentiek recept, op basis van zuivere bijenwas en terpentijnolie. Maar hoewel er van oude recepten gebruik wordt gemaakt, voldoet de was aan alle huidige milieu eisen.

  Abbondanza Antiquing Wax Dark creëert een donker patina en veroudert gekleurde verflagen. Was is alleen geschikt voor gebruik binnen.
  Tip: Om te voorkomen dat het effect donkerder wordt dan je had verwacht kun je bij het werken op een lichte tint krijtverf eerst een laagje blanke boenwas of lichtbruine antiekwas aanbrengen. Op deze manier verzadig je de (poreuze) laag krijtverf en kun je de donkere was beter doseren en verdelen. Een andere optie is om de blanke boenwas te gebruiken als een oplosmiddel waarmee je een te donker effect weer wat kunt corrigeren. 
  Kijk voor het kleureffect op de extra foto's hier in de productbeschrijving.

  Werkwijze:
  1: Je kunt antiekwas aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect.
  2: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak en veeg na een kwartier tot half uur de overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  3: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Verder afwerken is dan ook niet nodig. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina Patineren elders op deze website.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6 - 10 m2 per blik van 375 ml.

  Meer info
 5. Abbondanza Colourwax Grey

  Abbondanza colourwax Grey

  € 14,95

  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Abbondanza Extra Chalky grijze colourwax, voor een mooi licht greywash effect. Abbondanza Extra Chalky Wax bevat pigmenten en extra krijt, waardoor de was wat dikker en stugger is en meer dekking en kleureffect geeft.  Abbondanza wax is vervaardigd naar authentiek recept, op basis van zuivere bijenwas en terpentijnolie. Maar hoewel er van oude recepten gebruik wordt gemaakt, voldoet Abbondanza was aan alle huidige milieu eisen.

  De Grijze colourwax is te gebruiken op onbewerkt of gebeitst hout, steen, gips en andere poreuze ondergronden. Gekleurde was is vooral geschikt voor houtsoorten met een open nerf zoals eikenhout, of zachtere houtsoorten zoals vuren of grenen en minder geschikt voor harde houtsoorten met een fijne structuur. Colourwax is ook te gebruiken over een laag Abbondanza Krijtverf, voor een mooie gepatineerde afwerking. Was is niet geschikt voor gebruik buiten.

  Colourwax Grey is te mengen met andere tinten uit de Abbondanza Wax collectie. Je kunt het lichte grijs donkerder maken door de was te combineren met Abbondanza colourwax Black. Of combineer de grijze colourwax eens met Kalkwas. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina's Vergrijzen en Patineren

  Kleureffect
  van colourwax Grey:
  Kijk voor het effect op verschillende ondergronden bij de extra foto's hier in de productbeschrijving.

  Werkwijze
  :

  1: Voor extra grip kun je (eiken) hout vooraf uitborstelen met een messing draadborstel. Hiermee verwijder je de zachte houtvezels en open je de nerven.
  2: De was aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect.
  3: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak, druk het goed in de poriën van het hout. Laat een kwartier tot half uur intrekken en veeg dan overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt, vooral de nerven accentueert en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  4: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op met een pluisvrije doek.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Het is aan te bevelen om voor extra bescherming en onderhoud een laagje Clear Wax (blanke boenwas) aan te brengen. Hiermee kan het oppervlak ook worden onderhouden.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6-10 m2 per blik van 375 ml.

  Meer info
 6. Abbondanza Colourwax Dark Grey

  Abbondanza colourwax Dark Grey

  € 14,95

  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Abbondanza Colourwax Dark Grey, donkergrijze kleurwas voor een stoer effect. Te gebruiken op onbewerkt of gebeitst hout, steen, gips en andere poreuze ondergronden, of als extra effect op een laag krijtverf. Gekleurde was is vooral geschikt voor houtsoorten met een open nerf zoals eikenhout, of zachtere houtsoorten zoals vuren of grenen en minder geschikt voor harde houtsoorten met een fijne structuur. Was is niet geschikt voor gebruik buiten. 

  Abbondanza wax is vervaardigd naar authentiek recept, op basis van zuivere bijenwas en terpentijnolie. Maar hoewel er van oude recepten gebruik wordt gemaakt, voldoet Abbondanza was aan alle huidige milieu eisen.
  Ideeën, effecten en werkbeschrijvingen over het werken met was kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina's Vergrijzen of Patineren

  Kleureffect colourwax Dark Grey: Kijk voor het effect op verschillende ondergronden bij de extra foto's hier in de productbeschrijving.

  Werkwijze:
  1: Voor extra grip kun je (eiken) hout vooraf uitborstelen met een messing draadborstel. Hiermee verwijder je de zachte houtvezels en open je de nerven.
  2: De was aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect. 
  3: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak, druk het goed in de poriën van het hout. Laat een kwartier tot half uur intrekken en veeg dan overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt, vooral de nerven accentueert en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  4: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op met een pluisvrije doek.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Het is aan te bevelen om voor extra bescherming en onderhoud een laagje Clear Wax (blanke boenwas) aan te brengen. Hiermee kan het oppervlak ook worden onderhouden.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6-10 m2 per blik van 375 ml.

  Meer info
 7. Abbondanza Extra Chalky Colourwax Taupe

  Abbondanza colourwax Taupe

  € 14,95

  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Abbondanza Extra Chalky Taupe kleurwas, voor een mooi taupe vergrijsd effect. Abbondanza Extra Chalky Wax bevat pigmenten en extra krijt, waardoor de was wat dikker en stugger is en meer dekking en kleureffect geeft.  Abbondanza wax is vervaardigd naar authentiek recept, op basis van zuivere bijenwas en terpentijnolie. Maar hoewel er van oude recepten gebruik wordt gemaakt, voldoet Abbondanza was aan alle huidige milieu eisen.

  Colourwax is te gebruiken op onbewerkt of gebeitst hout, steen, gips en andere poreuze ondergronden. Gekleurde was is vooral geschikt voor houtsoorten met een open nerf zoals eikenhout, of zachtere houtsoorten zoals vuren of grenen en minder geschikt voor harde houtsoorten met een fijne structuur. Colourwax is ook te gebruiken over een laag Abbondanza Krijtverf, voor een mooie gepatineerde afwerking. Was is niet geschikt voor gebruik buiten.

  Colourwax Taupe is te mengen met andere tinten uit de Abbondanza Wax collectie zoals Antiquing Wax of Kalkwas. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina's Vergrijzen en Patineren

  Kleureffect van colourwax Taupe: Kijk voor het effect op verschillende ondergronden bij de extra foto's hier in de productbeschrijving.

  Werkwijze:
  1: Voor extra grip kun je eikenhout vooraf uitborstelen met een messing draadborstel. Hiermee verwijder je de zachte houtvezels en open je de nerven.
  2: De was aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect.
  3: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak, druk het goed in de poriën van het hout. Laat een kwartier tot half uur intrekken en veeg dan overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt, vooral de nerven accentueert en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  4: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op met een pluisvrije doek.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Het is aan te bevelen om voor extra bescherming en onderhoud een laagje Clear Wax (blanke boenwas) aan te brengen. Hiermee kan het oppervlak ook worden onderhouden.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6-10 m2 per blik van 375 ml.

  Meer info
 8. Abbondanza Colourwax Black

  Abbondanza colourwax Black

  € 14,95

  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Abbondanza Colourwax Black, zwarte kleurwas voor een stoer effect. Te gebruiken op onbewerkt of gebeitst hout, steen, gips en andere poreuze ondergronden, of als extra effect op een laag krijtverf. Gekleurde was is vooral geschikt voor houtsoorten met een open nerf zoals eikenhout, of zachtere houtsoorten zoals vuren of grenen en minder geschikt voor harde houtsoorten met een fijne structuur. Was is niet geschikt voor gebruik buiten.

  Abbondanza wax is vervaardigd naar authentiek recept, op basis van zuivere bijenwas en terpentijnolie. Maar hoewel er van oude recepten gebruik wordt gemaakt, voldoet Abbondanza was aan alle huidige milieu eisen.

  Tip: Eventueel kun je zwarte was mengen met onze andere waskleuren of gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld Abbondanza grijze boenwas of antiekwas. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’. Of kijk eens op de pagina's Vergrijzen of Patineren

  Werkwijze
  :

  1: Je kunt kleurwas aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf. Fijne staalwol (000) kan ook worden gebruikt voor een extra doorleefd en verweerd effect.
  2: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak, druk het goed in de poriën van het hout en veeg na een kwartier tot half uur overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt, vooral de nerven accentueert en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  3: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Verder afwerken is dan ook niet nodig. Eventueel kun je voor extra afwerking en onderhoud een laagje Abbondanza Clear Wax (blanke boenwas) aanbrengen.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6-10 m2 per blik van 375 ml.

  Meer info
 9. Abbondanza Clear Wax

  Abbondanza blanke boenwas - clear wax

  € 9,95

  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Abbondanza kleurloze blanke boenwas - Clear Wax is een transparante boenwas om houtwerk te beschermen en te onderhouden, of om een laag krijtverf af te werken. Ook te gebruiken om overtollige antiekwas, colourwax of kalkwas te verwijderen. Abbondanza blanke boenwas is volkomen kleurloos en verandert de oorspronkelijke kleur van de ondergrond niet. Let op: was is alleen geschikt voor gebruik binnen.

  Werkwijze:
  1: Boenwas aanbrengen met een (oude) kwast of met een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf.
  2: Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak en veeg na een kwartier tot half uur overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.
  3: Laat de resterende was een nacht intrekken en uitharden en boen de waslaag dan stevig op.

  Door het opboenen wordt de waslaag glad, sterk en hard en krijgt een zachte glans. Verder afwerken is dan ook niet nodig. Meer ideeën, effecten en werkbeschrijvingen kun je vinden in het boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten.

  Rendement: afhankelijk van ondergrond en wijze van aanbrengen, is het rendement ca. 6 - 10 m2 per blik van 375 ml.

  Meer info
 10. Abbondanza Antiquing Powder Dusty Grey

  Abbondanza Antiquing Powder Dusty Grey

  € 8,95

  Abbondanza Antiquing Powder is een 100% natuurlijk poeder om snel en gemakkelijk een authentiek patina te creëren op meubels en accessoires.

  Abbondanza Antiquing Powder wordt aangebracht op een basis van boenwas en is ideaal voor het patineren van gedecoreerde voorwerpen zoals ornamenten, spiegellijsten, kandelaren, lampvoeten, consoles of meubels met reliëf. Dit originele en veelzijdige antiekpoeder is eveneens te gebruiken om de barstjes in een craquelé effect te accentueren. Abbondanza Antiquing Powder is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het is dus volledig biologisch afbreekbaar, geurloos en veilig.  

  Kleuren
  Antiquing Powder is verkrijgbaar in de kleuren ‘Dusty Grey’ en ‘Dusty White’. Met ‘Dusty Grey’ creëer je een prachtig poederig vergrijsd patina zoals je dat ziet op brocante meubeltjes en accessoires. Met ‘Dusty White’ breng je een licht krijtachtig patina aan dat het fantastisch doet op een donkere ondergrond.

  Werkwijze met boenwas
  Bewerk je meubel of accessoire zoals normaal en eindig met 1 of 2 lagen krijtverf, al dan niet doorgeschuurd voor een extra doorleefd effect. Laat de verflaag goed drogen.

  Breng dan een laagje Abbondanza blanke boenwas aan. Verwijder eventueel overtollige was en wacht een paar minuten om de was even te laten intrekken. Blijf in de buurt, want de was mag niet volledig opdrogen en moet kleverig blijven.

  Breng vervolgens met een droge kwast Abbondanza Antiquing Powder aan, met extra aandacht voor de  plaatsen met wat meer reliëf. Verdeel het antiekpoeder en werk het met je kwast goed in alle hoekjes en gaatjes tot je tevreden bent. Laat het nu 20 tot 30 minuten intrekken en drogen. Tip: overtollig poeder kun je naderhand verzamelen en opnieuw gebruiken.|

  Veeg met een schone, pluisvrije doek het oppervlak af. Veeg vooral de hoger gelegen delen en platte vlakken schoon, zodat het poeder achterblijft in de groeven, krasjes en dieper gelegen delen. Eventueel kun je met een enigszins vochtige doek nog wat meer verwijderen. Tip: Ben je een beetje te enthousiast geweest en is het effect te zwaar, dan kun je met een doekje met wat terpentine of een likje blanke boenwas een teveel aan kleur verwijderen.

  Laat nu het geheel enkele uren tot een nacht drogen. Het Antiquing Powder zal samen met de was uitharden. Boen tot slot het geheel op voor een subtiel glanzend en gepatineerd oppervlak. Eventueel kun je nu nog een laagje blanke was aanbrengen om je werk extra te beschermen.

  Alternatieve werkwijze met vernis
  Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook aanbrengen op een basis van matte vernis. Als je met vernis werkt kun je Antiquing Powder ook op alle soorten acrylverf en oude verflagen werken. Dit geeft dus nog meer mogelijkheden!
  De werkwijze is ongeveer hetzelfde; breng een laagje watergedragen matte vernis aan op het te behandelen oppervlak en laat even aandrogen. Let op: de vernislaag moet kleverig blijven. Blijf dus in de buurt want watergedragen vernis droogt heel snel. Breng vervolgens Antiquing Powder aan, net zoals op een waslaag, en veeg het poeder van de hoger gelegen delen af. Als het geheel droog is veeg je het overtollige poeder weg met een schone kwast of borstel. Afwerken is niet per se nodig, maar als je wat extra bescherming wilt, kun je nog een laagje vernis aanbrengen. 

  Antiquing Powder op craquelé
  Antiquing Powder kan ook gebruikt worden als alternatief voor patineermiddelen om de barstjes in een craquelure te accentueren.
  Werkwijze
  Breng de craquelure op de gebruikelijke wijze aan en laat goed drogen en uitharden. Breng vervolgens een dun laagje Abbondanza blanke boenwas aan en laat even aandrogen. Dan Antiquing Powder aanbrengen, verdelen met een schone droge kwast en goed in alle barstjes werken. Na een uur of vier (of een nacht) de waslaag even goed opboenen en voilà, je craquelure is klaar en afgewerkt.  

  Meer info
 11. Abbondanza Antiquing Powder Dusty White

  Abbondanza Antiquing Powder Dusty White

  € 8,95

  Abbondanza Antiquing Powder is een 100% natuurlijk poeder om snel en gemakkelijk een authentiek patina te creëren op meubels en accessoires.

  Abbondanza Antiquing Powder wordt aangebracht op een basis van boenwas of vernis en is ideaal voor het patineren van gedecoreerde voorwerpen zoals ornamenten, spiegellijsten, kandelaren, lampvoeten, consoles of meubels met reliëf. Dit originele en veelzijdige antiekpoeder is eveneens te gebruiken om de barstjes in een craquelé effect te accentueren. Abbondanza Antiquing Powder is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het is dus volledig biologisch afbreekbaar, geurloos en veilig.  

  Kleuren
  Antiquing Powder is verkrijgbaar in de kleuren ‘Dusty Grey’ en ‘Dusty White’. Met ‘Dusty Grey’ creëer je een prachtig poederig vergrijsd patina zoals je dat ziet op brocante meubeltjes en accessoires. Met ‘Dusty White’ breng je een licht krijtachtig patina aan dat het fantastisch doet op een donkere ondergrond.

  Werkwijze met boenwas
  Bewerk je meubel of accessoire zoals normaal en eindig met 1 of 2 lagen krijtverf, al dan niet doorgeschuurd voor een extra doorleefd effect. Laat de verflaag goed drogen.

  Breng dan een laagje Abbondanza blanke boenwas aan. Verwijder eventueel overtollige was en wacht een paar minuten om de was even te laten intrekken. Blijf in de buurt, want de was mag niet volledig opdrogen en moet kleverig blijven.

  Breng vervolgens met een droge kwast Abbondanza Antiquing Powder aan, met extra aandacht voor de  plaatsen met wat meer reliëf. Verdeel het antiekpoeder en werk het met je kwast goed in alle hoekjes en gaatjes tot je tevreden bent. Laat het nu 20 tot 30 minuten intrekken en drogen. Tip: overtollig poeder kun je naderhand verzamelen en opnieuw gebruiken.|

  Veeg met een schone, pluisvrije doek het oppervlak af. Veeg vooral de hoger gelegen delen en platte vlakken schoon, zodat het poeder achterblijft in de groeven, krasjes en dieper gelegen delen. Eventueel kun je met een enigszins vochtige doek nog wat meer verwijderen. Tip: Ben je een beetje te enthousiast geweest en is het effect te zwaar, dan kun je met een doekje met wat terpentine of een likje blanke boenwas een teveel aan kleur verwijderen.

  Laat nu het geheel enkele uren tot een nacht drogen. Het Antiquing Powder zal samen met de was uitharden. Boen tot slot het geheel op voor een subtiel glanzend en gepatineerd oppervlak. Eventueel kun je nu nog een laagje blanke was aanbrengen om je werk extra te beschermen.

  Alternatieve werkwijze met vernis
  Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook aanbrengen op een basis van matte vernis. Als je met vernis werkt kun je Antiquing Powder ook op alle soorten acrylverf en oude verflagen werken. Dit geeft dus nog meer mogelijkheden!
  De werkwijze is ongeveer hetzelfde; breng een laagje watergedragen matte vernis aan op het te behandelen oppervlak en laat even aandrogen. Let op: de vernislaag moet kleverig blijven. Blijf dus in de buurt want watergedragen vernis droogt heel snel. Breng vervolgens Antiquing Powder aan, net zoals op een waslaag, en veeg het poeder van de hoger gelegen delen af. Als het geheel droog is veeg je het overtollige poeder weg met een schone kwast of borstel. Afwerken is niet per se nodig, maar als je wat extra bescherming wilt, kun je nog een laagje vernis aanbrengen. 

  Antiquing Powder op craquelé
  Antiquing Powder kan ook gebruikt worden als alternatief voor patineermiddelen om de barstjes in een craquelure te accentueren.
  Werkwijze
  Breng de craquelure op de gebruikelijke wijze aan en laat goed drogen en uitharden. Breng vervolgens een dun laagje Abbondanza blanke boenwas aan en laat even aandrogen. Dan Antiquing Powder aanbrengen, verdelen met een schone droge kwast en goed in alle barstjes werken. Na een uur of vier (of een nacht) de waslaag even goed opboenen en voilà, je craquelure is klaar en afgewerkt.  

  Meer info
 12. Verftechnieken.nl - Verniswas Gouden Den

  Verniswas Gouden Den

  Beginnend op: € 4,95

  Verniswas Gouden Den

  Verniswas Gouden Den is een mooie warme antiek grenen tint. Deze kleur verniswas is ook heel geschikt voor een zacht en subtiel patina over een laag krijtverf.
  Tip
  : Kijk eens op de pagina meubels patineren om meer te lezen over patineren met verniswas Gouden Den.

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Verniswas geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Hoe gebruik je verniswas?
  Verniswas is op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Gebruik een platte synthetische kwast en breng een laag verniswas aan (niet te dun, dan droogt het te snel en krijg je aanzetten). Strijk uit in de richting van de houtnerf en veeg eventueel overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting. De eerste vijf dagen na applicatie beschermen tegen vocht en stoom.

  Verniswas afwerken
  Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken. Op plaatsen waar extra bescherming gewenst is, zoals trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas afwerken met Abbondanza vernis. Dit is verkrijgbaar in extra mat en in zijdeglans.

  Rendement van verniswas: ca. 15 m2 per liter

   

   

  Meer info
 13. Verftechnieken.nl - Verniswas Notelaar

  Verniswas Notelaar

  Beginnend op: € 4,95

  Verniswas Notelaar
  Met verniswas Notelaar creëer je direct een prachtig 'Old wood effect'. Notelaar is een warme vergrijsde en redelijk donkerbruine houttint. Wil je een iets lichter of grijzer effect, dan kun je verniswas Notelaar mengen met verniswas Grijs. Natuurlijk kun je de verhouding Notelaar/Grijs helemaal naar eigen smaak aanpassen. Tip: Kijk voor alle uitleg over het verouderen of vergrijzen van hout op de themapagina Greywash & Old Wood Effect

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Verniswas geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Hoe gebruik je verniswas?
  Verniswas is op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Gebruik een platte synthetische kwast en breng een laag verniswas aan (niet te dun, dan droogt het te snel en krijg je aanzetten). Strijk uit in de richting van de houtnerf en veeg eventueel overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting. De eerste vijf dagen na applicatie beschermen tegen vocht en stoom.

  Verniswas afwerken
  Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken. Op plaatsen waar extra bescherming gewenst is, zoals trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas afwerken met Abbondanza vernis. Dit is verkrijgbaar in extra mat en in zijdeglans.

  Rendement van verniswas: ca. 15 m2 per liter

   

   

  Meer info
 14. JustPaint Patina

  Patina antiek roodbruin

  € 19,95

  Just Paint kant en klaar Patina

  Met JustPaint Patina Bruin geef je geverfde of gedecoreerde oppervlakken een antiek uiterlijk. Met name op oppervlakken die reliëf hebben zoals lijstwerk, ornamenten of bijvoorbeeld een kastrandje geeft deze patina het effect van vuil en aanslag die een verflaag in de loop der jaren heeft opgenomen. De speciale roodbruine kleur van dit patineerproduct is samengesteld uit verschillende oude schilderspigmenten. JustPaint patina is gemaakt op basis van acryl en is waterverdunbaar.

  De techniek van het patineren wordt uitgebreid beschreven in het boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten dat in onze webshop te koop is. Ook kun je voor tips en advies terecht op onze informatiepagina Patineren >

  Inhoud: 250 ml
  Rendement:
  ca. 4 m2

  Meer info
 15. verftechnieken.nl - verfhandschoen

  Verfhandschoen

  € 9,25

  Verfhandschoen voor decoratieve verftechnieken, zoals colourwash, patineren, betonlook, etc. Meer info

15 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-