De voordelen van verftechnieken.nl

Patineren-verflaag verouderen

patineren - verftechnieken.nl

Patineren is een geweldige manier om je meubels en accessoires een doorleefde uitstraling te geven. Dit kun je met verschillende producten en technieken doen.

Op deze pagina leggen we je uit waarmee je rekening moet houden op verschillende ondergronden en geven we je stap voor stap uitleg over het aanbrengen van de verschillende patineer producten en advies over de kleuren je kunt gebruiken voor bepaalde effecten. 

Op deze pagina:

Kleurgebruik bij het patineren
Patineren met was
Patineren met Antiquing Powder
Patineren met verniswas
Patineren met glaze of glaceerverf
Kant en klaar patina


 


Kleurgebruik bij het patineren

Patineren is een methode om een verflaag een wat ouder aanzien te geven. De klassieke methode is om een wit of lichtgekleurd oppervlak met een bruin patina te behandelen. Je werk krijgt hierdoor een mooie waas van ouderdom. In alle dieper gelegen delen (houtsnijwerk, ornamenten, reliëf) zal het patina zich ophopen en deze onderdelen accentueren. Ook (opzettelijk aangebrachte) kwaststrepen, kleine krasjes en beschadigingen kunnen zo worden geaccentueerd. Dit geeft een prachtige doorleefde uitstraling.

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot een wit oppervlak, ook andere kleuren kun je heel mooi verouderen. Een simpel helderblauw verander je op deze manier in doorleefd antiekblauw. Naturellen en grijstinten maak je er donkerder mee. En felle kleuren kun je ermee temperen.

En tenslotte kun je ook nog de kleur van het patinamengsel variëren. De klassieke bruine ombertint kun je vervangen door grijs, oker, zwart of zelfs wit.

Tip: Ook goud, zilver of koper lenen zich goed voor een patina. Gebruik zwart patina op bladzilver of zilver metallic verf voor een antiek zilver effect. Voor antiekgoud gebruik je een omberkleurig patina en koper geef je een doorleefde look met mintgroen of turkoois.

 

Verftechnieken.nl Patineertechnieken

 Patineren met was

Was is verkrijgbaar in verschillende tinten, zoals bruin, grijs, zwart, taupe en kalkwas. Voor een klassiek patina kies je bruine antiekwas. Met Abbondanza lichtbruine antiekwas creëer je een subtiel licht patina, met de donkerbruine was een meer dramatisch effect. Met Abbondanza Extra Chalky Kalkwas breng je een witte waas aan, dat een prachtig effect heeft op bijvoorbeeld zwart, naturellen en blauwtinten. (Meer over het werken met kalkwas op hout vind je op de pagina whitewash.)

Met de Extra Chalky Grey, Dark Grey of Taupe kleurwas creëer je een vergrijsd patina dat wat minder klassiek oogt. Dit sluit ook heel goed aan bij de trends van 'old wood', sloophout en verweerd steigerhout. (Meer hierover kun je lezen op de pagina Greywash & Old Wood.)

Hoe breng je patina met was aan?

Boenwas breng je altijd aan op een poreuze ondergrond, zodat de was er in kan trekken. Een glanzende verflaag of een verflaag op terpentinebasis is dan ook niet geschikt. Gebruik daarom bij voorkeur Abbondanza krijtverf.

Breng de was aan met een doek, een huishoudsponsje of zachte kwast. Laat even intrekken en veeg overtollige was af met een pluisvrije doek. Er mag maar een dun laagje overblijven, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en blijven kleverig. Laat de was enkele uren uitharden en boen vervolgens op.

Tip: Vooral als je met een donker gekleurde was gaat werken, is het verstandig om eerst een laagje blanke (kleurloze) boenwas aan te brengen. Op deze manier verzadig je de poreuze krijtverf en kun je daarna de gekleurde was beter verdelen en doseren.

Afwerking:

Als je de waslaag goed hebt opgeboend, is deze verder afwerken niet nodig - en overigens ook niet mogelijk. Je kunt een waslaag namelijk niet afwerken met vernis. Wil je toch liever een vernis afwerking? Kies dan voor patineren met verniswas

 

verftechnieken patinerenPatineren met Antiquing Powder

Met Abbondanza Antiquing Powder kun je een prachtig authentiek poedermat patina creëren op meubels en accessoires. Het is verkrijgbaar in twee kleuren; Dusty Grey en Dusty White, zodat je zowel lichte als donkere ondergronden kunt patineren.

Het werken met Abbondanza Antiquing Powder is heel gemakkelijk! Je brengt het aan op een basis van boenwas, hier blijft het poeder als het ware aan plakken en het vormt daarna een geheel met de waslaag. Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook gebruiken op een basis van vernis.

Werkwijze met boenwas

Breng een laagje boenwas aan op het met krijtverf geverfde oppervlak. Laat de was een paar minuten intrekken maar niet helemaal opdrogen. Het moet iets kleverig blijven.  Breng dan met een droge kwast de Antiquing Powder aan in de gewenste dosering, verdeel het en druk het goed in alle dieper gelegen delen. Laat een half uurtje intrekken en veeg dan met een schone pluisvrije doek het oppervlak af. Het overtollige losse poeder kun je wegblazen of afvegen. 

Werkwijze met vernis

Breng een dun laagje extra matte vernis aan en laat heel even drogen, maar zorg dat het kleverig blijft. Breng dan de Antiquing Powder aan zoals hierboven beschreven en veeg daarna het oppervlak af met een pluisvrije doek (niet te lang wachten aangezien vernis zeer snel droogt).

Een volledige stap voor stap beschrijving met foto’s kun je vinden op ons blog >

 

 

 

verftechnieken.nl - patineren
Patineren met verniswas

Verniswas is van origine ontwikkeld om hout een mooi doorleefd kleureffect te geven en te beschermen. Verniswas is echter ook goed te gebruiken om een laag krijtverf te een oude look te geven. Het is gemakkelijk overschilderbaar, vochtbestendig en vergt geen onderhoud. Verniswas is daarom een goed alternatief voor boenwas.

Verniswas patina aanbrengen

Werk op kleine delen tegelijk. Breng aan met een kwast en verdeel over het oppervlak. Vervolgens heb je twee opties:
1: Tamponneer het natte oppervlak met de punten van een brede (blok)kwast. je zult zien dat de kwaststrepen verzachten. Er blijft alleen een waas achter.
2: Een andere methode is om het mengsel met een pluisvrije doek uit te vegen zodat er slechts een heel dun waasje overblijft. Je kunt op sommige plekken zelfs bijna alles wegvegen. Normaal gesproken laat je in hoekjes, op ornamenten en reliëf wat meer zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden.

Geschikte kleuren

Met verniswas Gouden Den creëer je een klassiek en zacht patina op bijvoorbeeld een laag krijtverf Pure White, of een antiekblauw effect op een laagje krijtverf Pale Jeans. Met verniswas Notelaar of Taupe wordt het een donker patina. (Breng in zo'n geval eerst een laagje transparante verniswas aan zodat de donkere kleur niet direct in de krijtverf trekt). Witte verniswas is een goed alternatief voor kalkwas om een Leisteen effect te creëren. 

Patina van verniswas afwerken

Bij normaal gebruik is afwerken van veniswas niet nodig. Maar omdat je bij het patineren vrij veel van de verniswas afveegt is het goed om het oppervlak af te werken. Dit kun je doen met  Abbondanza vernis of transparante verniswas.

 
 

hakblok gepatineerd met verniswas
Het onderstel van dit hakblok is geverfd met Abbondanza krijtverf Pure White en gepatineerd met verniswas Gouden Den.


 


Patineren met glaze of glaceerverf

Glaceerverf is een transparant, traag drogend medium waaraan kleur (verf of pigment) wordt toegevoegd. Het wordt gebruikt voor allerlei decoratieve effecten en is ook heel geschikt om mee te patineren. Groot voordeel van patineren met glaceerverf is het langzaam droogt zodat je op je gemak kunt werken.

Glaceermengsel maken

Classico glaceermedium wordt gekleurd met verf; 1 deel verf op 4-6 delen Classico. Je hebt dus een ruime keuze uit de Abbondanza collectie. Patino glaceermedium kleur je met universeel acrylpigment. Een klassiek patina krijg je door de een ombertint te gebruiken. Voeg het pigment beetje voor beetje toe aan de glaceerverf en test tussendoor de intensiteit van de kleur tot je tevreden bent.

Abbondanza Glaze

Abbondanza glaze is een glaceermedium dat reeds op kleur is gebracht met traditionele pigmentkleuren. Antiquing Glaze Brown is een klassieke patineertint. Glaze in de kleur Black is ideaal voor een wat stoerder effect.

Glaze en glaceer aanbrengen

Als je een zijdeglans verf op waterbasis, zoals acrylverf of Soft Silk als basis gebruikt heb je ongeveer een uur de tijd om te werken. Op krijtverf, steen, hout en andere poreuze ondergronden moet je wat sneller werken. Breng een dun laagje glaze of glaceermedium aan met een kwast en verdeel dit gelijkmatig in één richting over het oppervlak. Doe kleinere stukken tegelijk. Bijvoorbeeld eerst een kastdeurtje, dan de zijkant, etc.

Nu heb je twee opties. Je kunt de kwaststrepen verzachten door het oppervlak te tamponeren met de punten van een kwast en het zo te laten. Een andere methode is om het mengsel met een pluisvrije doek uit te vegen zodat er slechts een waas overblijft. Normaal gesproken laat je in hoekjes, op ornamenten en reliëf wat meer zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden. Laat goed drogen.

Afwerking:

Abbondanza Glaze en Polyvine Patino hoeven niet te worden afgewerkt, tenzij je een extra duurzame afwerking wilt hebben. Gebruik dan Abbondanza vernis op waterbasis. Classico glaceerverf moet je afwerken met vernis of boenwas. Wacht minimaal 48 uur en test of het oppervlak goed uitgehard is, voordat je gaat vernissen.

 

   verftechnieken-patineren-glaceerverf


Patineren met kant en klaar patina

Een kant-en-klaar patineerproduct heeft standaard een klassieke (rood)bruine kleur. Eventueel kun je het patina een beetje verdunnen met water,  hierdoor zal het iets transparanter worden.

Kant en klaar patina aanbrengen

Als basis gebruik je bij voorkeur een zijdeglans verf zoals Abbondanza Soft Silk. Op een matte (en dus poreuze) verf, zoals krijtverf, zal het product direct intrekken en heb je weinig controle meer over het effect.

Breng aan met een kwast en verdeel over het oppervlak. Doe niet alles in één keer, maar bewerk deel voor deel. Laat even intrekken en veeg dan het oppervlak af met een pluisvrije doek, zodat er slechts een waas overblijft. Je kunt naar wens meer of minder wegvegen. Normaal gesproken laat je in hoekjes, ornamenten en reliëf wat meer zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden. Afwerken met watergedragen vernis of blanke boenwas.

 

verftechnieken-patineren-patina-bruin© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

15 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. Abbondanza Antiquing Glaze Brown

  Abbondanza Antiquing Glaze Brown

  € 12,95

  Met Abbondanza Glaze creëer je een authentiek gepatineerd effect op meubels, muren en accessoires. Gebruik Abbondanza Glaze als patineermiddel of wash op Abbondanza krijtverf, Soft Silk verf, zijdeglans acrylverf, hout, beton, gips, canvas, steen, etc. Tevens te gebruiken om de barstjes bij een craquelé effect te accentueren. Niet geschikt voor alkyd- c.q. terpentinegedragen verflagen. Op een niet poreuze (zijdeglans) ondergrond (zoals Soft Silk verf of zijdeglans acrylverf) is de werktijd van Abbondanza glaze ongeveer 1 uur. Op een poreuze ondergrond zal de glaze sneller intrekken en is de werktijd minder lang.

  Werkwijze
  Breng Abbondanza Glaze met de kwast aan in een dunne laag. Vervolgens kun je op verschillende manieren te werk gaan:
  1: Strijk de glaze uit in één richting voor een streperig hout effect. Je kunt hier desgewenst een klopkwast bij gebruiken.
  2: Tamponneer de glaze met de puntjes van een droge kwast of tamponneerborstel voor een subtiel antiek effect waarbij geen kwaststrepen meer zichtbaar zijn.
  3: Veeg de glaze uit met een pluisvrije doek en zorg dat er in de dieper gelegen delen wat meer glaze achterblijft.

  Afwerken
  Abbondanza glaze vormt een duurzame en waterbestendige afwerking die niet vergeelt of veroudert. Mocht je extra bescherming willen (in natte ruimtes, keukens) of wil je glansverschillen wegwerken, dan kun je desgewenst (na ca 24 uur) aflakken met Abbondanza vernis

  Verpakking: 250 ml. (voldoende voor 3 tot 5 m2 afhankelijk van de ondergrond en gekozen techniek)

  Meer info
 2. Abbondanza Antiquing Glaze Black

  Abbondanza Antiquing Glaze Black

  € 12,95

  Met Abbondanza Glaze creëer je een authentiek gepatineerd effect op meubels, muren en accessoires. Gebruik Abbondanza Glaze als patineermiddel of wash op Abbondanza krijtverf, Soft Silk verf, zijdeglans acrylverf, hout, beton, gips, canvas, steen, etc. Tevens te gebruiken om de barstjes bij een craquelé effect te accentueren. Niet geschikt voor alkyd- c.q. terpentinegedragen verflagen. Op een niet poreuze (zijdeglans) ondergrond (zoals Soft Silk verf of zijdeglans acrylverf) is de werktijd van Abbondanza glaze ongeveer 1 uur. Op een poreuze ondergrond zal de glaze sneller intrekken en is de werktijd minder lang.

  Werkwijze
  Breng Abbondanza Glaze met de kwast aan in een dunne laag. Vervolgens kun je op verschillende manieren te werk gaan:
  1: Strijk de glaze uit in één richting voor een streperig hout effect. Je kunt hier desgewenst een klopkwast bij gebruiken.
  2: Tamponneer de glaze met de puntjes van een droge kwast of tamponneerborstel voor een subtiel antiek effect waarbij geen kwaststrepen meer zichtbaar zijn.
  3: Veeg de glaze uit met een pluisvrije doek en zorg dat er in de dieper gelegen delen wat meer glaze achterblijft.

  Afwerken
  Abbondanza glaze vormt een duurzame en waterbestendige afwerking die niet vergeelt of veroudert. Mocht je extra bescherming willen (in natte ruimtes, keukens) of wil je glansverschillen wegwerken, dan kun je desgewenst (na ca 24 uur) aflakken met Abbondanza vernis

  Verpakking: 250 ml. (voldoende voor 3 tot 5 m2 afhankelijk van de ondergrond en gekozen techniek)

  Meer info
 3. Abbondanza antiekwas lichtbruin

  Abbondanza antiekwas licht

  € 12,95

  Abbondanza Antiekwas lichtbruin - 370 ml
  Abbondanza lichtbruine antiekwas voor onderhoud van meubelen of het patineren van krijtverf.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 4. Abbondanza Antiekwas donker

  Abbondanza antiekwas donker

  € 12,95

  Abbondanza Antiekwas donkerbruin - 370 ml
  Abbondanza donkerbruine antiekwas voor onderhoud van meubelen of het patineren van krijtverf.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 5. Abbondanza Colourwax Grey

  Abbondanza colourwax Grey

  € 15,95

  Abbondanza Colourwax Grey - 370 ml
  Abbondanza Extra Chalky grijze colourwax, voor een mooi licht greywash effect.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 6. Abbondanza Colourwax Dark Grey

  Abbondanza colourwax Dark Grey

  € 15,95

  Abbondanza Colourwax Dark Grey - 370 ml
  Donkergrijze kleurwas voor een stoer effect.
  Tip:
  Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 7. Abbondanza Extra Chalky Colourwax Taupe

  Abbondanza colourwax Taupe

  € 15,95

  Abbondanza Colourwax Taupe - 370 ml
  Abbondanza Extra Chalky Taupe kleurwas, voor een mooi taupe vergrijsd effect.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 8. Abbondanza Colourwax Black

  Abbondanza colourwax Black

  € 15,95

  Niet op voorraad

  Abbondanza Colourwax Black - 370 ml
  Abbondanza zwarte kleurwas, voor een mooi stoer effect.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 9. Abbondanza Clear Wax

  Abbondanza blanke boenwas-meubelwas

  € 10,95

  Abbondanza Blanke boenwas - 370 ml
  Abbondanza Clear wax is een transparante meubelwas voor onderhoud van meubelen of bescherming van krijtverf.
  Tip: Bestel een Abbondanza Wax pakket met extra voordeel.

  Meer info
 10. Abbondanza Antiquing Powder Dusty Grey

  Abbondanza Antiquing Powder Dusty Grey

  € 8,95

  Abbondanza Antiquing Powder is een 100% natuurlijk poeder om snel en gemakkelijk een authentiek patina te creëren op meubels en accessoires.

  Abbondanza Antiquing Powder wordt aangebracht op een basis van boenwas en is ideaal voor het patineren van gedecoreerde voorwerpen zoals ornamenten, spiegellijsten, kandelaren, lampvoeten, consoles of meubels met reliëf. Dit originele en veelzijdige antiekpoeder is eveneens te gebruiken om de barstjes in een craquelé effect te accentueren. Abbondanza Antiquing Powder is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het is dus volledig biologisch afbreekbaar, geurloos en veilig.  

  Kleuren
  Antiquing Powder is verkrijgbaar in de kleuren ‘Dusty Grey’ en ‘Dusty White’. Met ‘Dusty Grey’ creëer je een prachtig poederig vergrijsd patina zoals je dat ziet op brocante meubeltjes en accessoires. Met ‘Dusty White’ breng je een licht krijtachtig patina aan dat het fantastisch doet op een donkere ondergrond.

  Werkwijze met boenwas
  Bewerk je meubel of accessoire zoals normaal en eindig met 1 of 2 lagen krijtverf, al dan niet doorgeschuurd voor een extra doorleefd effect. Laat de verflaag goed drogen.

  Breng dan een laagje Abbondanza blanke boenwas aan. Verwijder eventueel overtollige was en wacht een paar minuten om de was even te laten intrekken. Blijf in de buurt, want de was mag niet volledig opdrogen en moet kleverig blijven.

  Breng vervolgens met een droge kwast Abbondanza Antiquing Powder aan, met extra aandacht voor de  plaatsen met wat meer reliëf. Verdeel het antiekpoeder en werk het met je kwast goed in alle hoekjes en gaatjes tot je tevreden bent. Laat het nu 20 tot 30 minuten intrekken en drogen. Tip: overtollig poeder kun je naderhand verzamelen en opnieuw gebruiken.|

  Veeg met een schone, pluisvrije doek het oppervlak af. Veeg vooral de hoger gelegen delen en platte vlakken schoon, zodat het poeder achterblijft in de groeven, krasjes en dieper gelegen delen. Eventueel kun je met een enigszins vochtige doek nog wat meer verwijderen. Tip: Ben je een beetje te enthousiast geweest en is het effect te zwaar, dan kun je met een doekje met wat terpentine of een likje blanke boenwas een teveel aan kleur verwijderen.

  Laat nu het geheel enkele uren tot een nacht drogen. Het Antiquing Powder zal samen met de was uitharden. Boen tot slot het geheel op voor een subtiel glanzend en gepatineerd oppervlak. Eventueel kun je nu nog een laagje blanke was aanbrengen om je werk extra te beschermen.

  Alternatieve werkwijze met vernis
  Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook aanbrengen op een basis van matte vernis. Als je met vernis werkt kun je Antiquing Powder ook op alle soorten acrylverf en oude verflagen werken. Dit geeft dus nog meer mogelijkheden!
  De werkwijze is ongeveer hetzelfde; breng een laagje watergedragen matte vernis aan op het te behandelen oppervlak en laat even aandrogen. Let op: de vernislaag moet kleverig blijven. Blijf dus in de buurt want watergedragen vernis droogt heel snel. Breng vervolgens Antiquing Powder aan, net zoals op een waslaag, en veeg het poeder van de hoger gelegen delen af. Als het geheel droog is veeg je het overtollige poeder weg met een schone kwast of borstel. Afwerken is niet per se nodig, maar als je wat extra bescherming wilt, kun je nog een laagje vernis aanbrengen. 

  Antiquing Powder op craquelé
  Antiquing Powder kan ook gebruikt worden als alternatief voor patineermiddelen om de barstjes in een craquelure te accentueren.
  Werkwijze
  Breng de craquelure op de gebruikelijke wijze aan en laat goed drogen en uitharden. Breng vervolgens een dun laagje Abbondanza blanke boenwas aan en laat even aandrogen. Dan Antiquing Powder aanbrengen, verdelen met een schone droge kwast en goed in alle barstjes werken. Na een uur of vier (of een nacht) de waslaag even goed opboenen en voilà, je craquelure is klaar en afgewerkt.  

  Verzendwijze: briefpost

  Meer info
 11. Abbondanza Antiquing Powder Dusty White

  Abbondanza Antiquing Powder Dusty White

  € 8,95

  Abbondanza Antiquing Powder is een 100% natuurlijk poeder om snel en gemakkelijk een authentiek patina te creëren op meubels en accessoires.

  Abbondanza Antiquing Powder wordt aangebracht op een basis van boenwas of vernis en is ideaal voor het patineren van gedecoreerde voorwerpen zoals ornamenten, spiegellijsten, kandelaren, lampvoeten, consoles of meubels met reliëf. Dit originele en veelzijdige antiekpoeder is eveneens te gebruiken om de barstjes in een craquelé effect te accentueren. Abbondanza Antiquing Powder is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het is dus volledig biologisch afbreekbaar, geurloos en veilig.  

  Kleuren
  Antiquing Powder is verkrijgbaar in de kleuren ‘Dusty Grey’ en ‘Dusty White’. Met ‘Dusty Grey’ creëer je een prachtig poederig vergrijsd patina zoals je dat ziet op brocante meubeltjes en accessoires. Met ‘Dusty White’ breng je een licht krijtachtig patina aan dat het fantastisch doet op een donkere ondergrond.

  Werkwijze met boenwas
  Bewerk je meubel of accessoire zoals normaal en eindig met 1 of 2 lagen krijtverf, al dan niet doorgeschuurd voor een extra doorleefd effect. Laat de verflaag goed drogen.

  Breng dan een laagje Abbondanza blanke boenwas aan. Verwijder eventueel overtollige was en wacht een paar minuten om de was even te laten intrekken. Blijf in de buurt, want de was mag niet volledig opdrogen en moet kleverig blijven.

  Breng vervolgens met een droge kwast Abbondanza Antiquing Powder aan, met extra aandacht voor de  plaatsen met wat meer reliëf. Verdeel het antiekpoeder en werk het met je kwast goed in alle hoekjes en gaatjes tot je tevreden bent. Laat het nu 20 tot 30 minuten intrekken en drogen. Tip: overtollig poeder kun je naderhand verzamelen en opnieuw gebruiken.|

  Veeg met een schone, pluisvrije doek het oppervlak af. Veeg vooral de hoger gelegen delen en platte vlakken schoon, zodat het poeder achterblijft in de groeven, krasjes en dieper gelegen delen. Eventueel kun je met een enigszins vochtige doek nog wat meer verwijderen. Tip: Ben je een beetje te enthousiast geweest en is het effect te zwaar, dan kun je met een doekje met wat terpentine of een likje blanke boenwas een teveel aan kleur verwijderen.

  Laat nu het geheel enkele uren tot een nacht drogen. Het Antiquing Powder zal samen met de was uitharden. Boen tot slot het geheel op voor een subtiel glanzend en gepatineerd oppervlak. Eventueel kun je nu nog een laagje blanke was aanbrengen om je werk extra te beschermen.

  Alternatieve werkwijze met vernis
  Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook aanbrengen op een basis van matte vernis. Als je met vernis werkt kun je Antiquing Powder ook op alle soorten acrylverf en oude verflagen werken. Dit geeft dus nog meer mogelijkheden!
  De werkwijze is ongeveer hetzelfde; breng een laagje watergedragen matte vernis aan op het te behandelen oppervlak en laat even aandrogen. Let op: de vernislaag moet kleverig blijven. Blijf dus in de buurt want watergedragen vernis droogt heel snel. Breng vervolgens Antiquing Powder aan, net zoals op een waslaag, en veeg het poeder van de hoger gelegen delen af. Als het geheel droog is veeg je het overtollige poeder weg met een schone kwast of borstel. Afwerken is niet per se nodig, maar als je wat extra bescherming wilt, kun je nog een laagje vernis aanbrengen. 

  Antiquing Powder op craquelé
  Antiquing Powder kan ook gebruikt worden als alternatief voor patineermiddelen om de barstjes in een craquelure te accentueren.
  Werkwijze
  Breng de craquelure op de gebruikelijke wijze aan en laat goed drogen en uitharden. Breng vervolgens een dun laagje Abbondanza blanke boenwas aan en laat even aandrogen. Dan Antiquing Powder aanbrengen, verdelen met een schone droge kwast en goed in alle barstjes werken. Na een uur of vier (of een nacht) de waslaag even goed opboenen en voilà, je craquelure is klaar en afgewerkt.  

  Verzendwijze: briefpost

  Meer info
 12. Verftechnieken.nl - Verniswas Gouden Den

  Verniswas Gouden Den

  Beginnend op: € 4,95

  Verniswas Gouden Den

  Verniswas Gouden Den is een mooie warme antiek grenen tint. Deze kleur verniswas is ook heel geschikt voor een zacht en subtiel patina over een laag krijtverf.
  Tip
  : Kijk eens op de pagina meubels patineren om meer te lezen over patineren met verniswas Gouden Den.

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Verniswas geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Hoe gebruik je verniswas?
  Verniswas is op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Gebruik een platte synthetische kwast en breng een laag verniswas aan (niet te dun, dan droogt het te snel en krijg je aanzetten). Strijk uit in de richting van de houtnerf en veeg eventueel overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting. De eerste vijf dagen na applicatie beschermen tegen vocht en stoom.

  Verniswas afwerken
  Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken. Op plaatsen waar extra bescherming gewenst is, zoals trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas afwerken met Abbondanza vernis. Dit is verkrijgbaar in extra mat en in zijdeglans.

  Rendement van verniswas: ca. 15 m2 per liter

   

   

  Meer info
 13. Verftechnieken.nl - Verniswas Notelaar

  Verniswas Notelaar

  Beginnend op: € 4,95

  Verniswas Notelaar
  Met verniswas Notelaar creëer je direct een prachtig 'Old wood effect'. Notelaar is een warme vergrijsde en redelijk donkerbruine houttint. Wil je een iets lichter of grijzer effect, dan kun je verniswas Notelaar mengen met verniswas Grijs. Natuurlijk kun je de verhouding Notelaar/Grijs helemaal naar eigen smaak aanpassen. Tip: Kijk voor alle uitleg over het verouderen of vergrijzen van hout op de themapagina Greywash & Old Wood Effect

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Verniswas geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Hoe gebruik je verniswas?
  Verniswas is op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Gebruik een platte synthetische kwast en breng een laag verniswas aan (niet te dun, dan droogt het te snel en krijg je aanzetten). Strijk uit in de richting van de houtnerf en veeg eventueel overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting. De eerste vijf dagen na applicatie beschermen tegen vocht en stoom.

  Verniswas afwerken
  Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken. Op plaatsen waar extra bescherming gewenst is, zoals trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas afwerken met Abbondanza vernis. Dit is verkrijgbaar in extra mat en in zijdeglans.

  Rendement van verniswas: ca. 15 m2 per liter

   

   

  Meer info
 14. JustPaint Patina

  Patina antiek roodbruin

  € 19,95

  Just Paint kant en klaar Patina

  Met JustPaint Patina Bruin geef je geverfde of gedecoreerde oppervlakken een antiek uiterlijk. Met name op oppervlakken die reliëf hebben zoals lijstwerk, ornamenten of bijvoorbeeld een kastrandje geeft deze patina het effect van vuil en aanslag die een verflaag in de loop der jaren heeft opgenomen. De speciale roodbruine kleur van dit patineerproduct is samengesteld uit verschillende oude schilderspigmenten. JustPaint patina is gemaakt op basis van acryl en is waterverdunbaar.

  De techniek van het patineren wordt uitgebreid beschreven in het boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten dat in onze webshop te koop is. Ook kun je voor tips en advies terecht op onze informatiepagina Patineren >

  Inhoud: 250 ml
  Rendement:
  ca. 4 m2

  Meer info
 15. verftechnieken.nl - verfhandschoen

  Verfhandschoen

  € 9,25

  Niet op voorraad

  Verfhandschoen voor decoratieve verftechnieken, zoals colourwash, patineren, betonlook, etc. Meer info

15 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-