De voordelen van verftechnieken.nl

Schellak

Schrijf de eerste review over dit product

Beschikbaarheid: Op voorraad

Productnaam Prijs Aantal
Schellak 100 gram
€ 14,95
Schellak 250 gram
€ 25,95

Snel overzicht

Blanke schellak 
Te gebruiken voor sealen van bloedend hout, vochtvlekken en noesten en het afwerken van bladmetalen.

Schellak verftechnieken

Meer afbeeldingen

Details

Wat kun je doen met schellak?

Sealen van bloedend hout: Schellak sealt kleurstoffen en verontreinigingen in de ondergrond, maar ook nare geurtjes in oude meubelen! Ideaal voor het sealen van oliehoudende en bloedende houtsoorten (zoals eikenhout, teakhout), afdekken van nicotine- vocht- inkt- vetvlekken en siliconen en voor het afdekken van noesten in hout, voordat je gaat verven. Tip: je kunt schellak ook nog aanbrengen als je er te laat achterkwam dat je te maken hebt met bloedend hout, dus over de verkleurde verf heen.

Afwerken van bladmetaal: Schellak wordt van oudsher gebruikt als afwerklaag op bladmetalen, messing meubelbeslag, houten meubels, muziekinstrumenten, etc.

Kenmerken:
* Sneldrogend (stofdroog na ca 15 minuten, overschilderbaar na ca. 30-45 minuten)
* Transparant met een lichte ambertint
* Gemakkelijk bij te werken
* Oplossen in alcohol
* Te combineren met zowel watergedragen als terpentinegedragen verf of vernis
* Kan gekleurd worden met pigmenten of kleurstoffen
* Niet giftig of schadelijk voor de gezondheid, schellak is een natuurproduct
* Niet geschikt voor buitengebruik aangezien schellak niet ademend is

Het maken van de schellak oplossing
Schellak schilfers worden in de gewenste verhouding opgelost in ethanol of alcohol (minimaal 96%). De verhouding hangt af van de toepassing. Voor een gemiddelde, goed bruikbare oplossing los je 1 tot 2 delen schellak op in 3 delen alcohol (gemeten in volume). Dit komt neer op ca 125 - 300 gram schellak op een liter alcohol. Voor het sealen van hardnekkig bloedend hout kun je een wat sterkere oplossing maken, bv 360 gram op een liter.

Aanbrengen
Schellak kan worden aangebracht met een kwast. Tussendoor schuren is normaliter niet nodig. Tip: zet de kwast tussen de lagen door direct in alcohol. We adviseren om een eenvoudige spalter te gebruiken, deze kun je na gebruik weggooien.

Rendement is sterk afhankelijk van de verdunning en toepassing. Ter illustratie; wij kunnen een grote kast van 4 m2 primen/sealen met 20-25 gram schellak.

Extra informatie

Inhoud Nee
-