De voordelen van verftechnieken.nl

Sjabloneren

sjabloneren-verftechnieken


Sjabloneren is een handige manier om decoratieve patronen aan te brengen zonder dat je tekentalent hoeft te hebben. Met sjablonen, ook wel stencils genoemd, breng je in een mum van tijd een originele en sfeervolle afbeelding of tekst aan op meubels, muren, accessoires, canvas, kussenhoezen, kampenkappen etc.
Hoewel je dat misschien niet zou verwachten is sjabloneren een oude techniek. In allerlei mooie oude gebouwen kun je nog steeds sierranden en ornamenten zien die zijn gemaakt met sjablonen.

Op deze pagina:

Benodigdheden
Werkwijze

Schaduwen of highlights aanbrengen
Een brocant effect: distressen

Sjabloneren met reliëf
Bruggen in teksten dichtmaken
 Benodigdheden

Gebruik voor het sjabloneren het liefst krijtverf; dit is wat dikker en droogt lekker snel. Zo heb je minder kans op doorlekken en vlekken. Voor sjabloneerklusjes is een testpotje Abbondanza krijtverf (slechts € 3,95) ideaal!

Voor het aanbrengen van de verf gebruik je een speciale sjabloneerkwast. Dit is een kwast met korte, stevige rechte haren. Ook ideaal zijn onze speciale sponsjes.

Verder heb je nog herplaatsbare lijmspray of schilderstape nodig voor het vastzetten van het sjabloon op de ondergrond.

 

  verftechnieken.nl-sjabloneren 


Werkwijze

Spuit het sjabloon aan de achterkant licht in met een dun laagje herplaatsbare lijmspray en laat de lijm even drogen. Daarna breng je het sjabloon aan op de gewenste plek. Druk de randen rondom de openingen goed aan. Tip: als je je meubel gaat afwerken met wax, of verouderen en doorschuren, doe dat dan altijd na het sjabloneren!

Doe een klein beetje krijtverf op een bordje of stukje karton en dip hier de punten van een sjabloneerkwast in. Daarna de overtollige verf goed afdeppen op een stukje keukenpapier en je kunt aan de slag. Wees heel zuinig met de verf, je kunt beter met te weinig verf beginnen dan met teveel!

Begin vervolgens het motief op de ondergrond te tamponneren. Houd de kwast zo droog mogelijk, beter enkele dunne lagen over elkaar heen, dan een te dikke kliederbende.

Tip: In sommige gevallen kan het heel mooi zijn om de verflaag niet overal even dik aan te brengen. Een beetje variatie in druk en dekking zorgt voor een mooi levendig effect.

Als je klaar bent haal je het sjabloon voorzichtig los. Omdat de verflaag erg dun is is deze meestal ook snel droog. Mocht je dus meerdere motieven willen aanbrengen, dan kun je daar snel mee verder. 

  verftechnieken.nl-sjabloneren 


Schaduwen en highlights

Om een motief of tekst nog meer cachet te geven kun je deze met een contrasterende kleur diepte en accent geven.

Hiervoor breng de afbeelding of tekst eerst aan in bijvoorbeeld een lichte tint. Als dit droog is leg je het sjabloon op bijna dezelfde plaats, maar je verschuift het een klein beetje, bijvoorbeeld een paar millimeter naar links en naar boven.

Daarna breng je de tweede laag aan in een contrasterende, donkerder tint. Zo heb je in een wip een afbeelding met meer diepte. Een andere mogelijkheid is om met een penseeltje de schaduwen of highlights aan te brengen. Op de afbeelding hiernaast zie je hier een voorbeeld van. Ik heb hier met witte verf accentjes aangebracht.

Tip: Een werkbeschrijving van sjabloneren met highlights kun je vinden op ons blog

  verftechnieken.nl-sjabloneren-schaduw 


Een brocant effect; distressen

Als je een sjabloon aanbrengt op een oud of doorgeschuurd meubeltje dan zou je het hele effect kunnen verpesten door het sjabloon netjes dekkend aan te brengen. Het is immers onmogelijk dat de verflaag is versleten en de afbeelding intact is gebleven! Het is veel mooier om je afbeelding even op te schuren om deze mooi te laten blenden met de geschuurde ondergrond. Je ziet het op de foto hiernaast, het zou gek zijn als de blaadjes overal dekkend wit zouden zijn.

Tip: De werkbeschrijving van het krukje op de foto kun je vinden op ons blog

 

verftechnieken.nl-sjablonerenSjabloneren met reliëf

Sjabloneren met reliëf of structuur is een simpele techniek met een groots effect! Het geeft diepte aan je werk en door het te patineren kun je dat nog eens accentueren. Door deze techniek verander je een simpele gesjabloneerde afbeelding in een ornament.

Voor het sjabloneren met reliëf kun je een gewoon sjabloon uit onze collectie gebruiken. Het hoeft geen speciaal sjabloon te zijn, maar het is wel beter als het een sjabloon van goede kwaliteit is en niet te dun. In plaats van verf gebruik je dan Modeling Paste; een overschilderbare structuurpasta.

Werkwijze:
Zet zet het sjabloon zoals gebruikelijk vast met herplaatsbare lijmspray. Breng dan de pasta met een paletmes aan door de openingen van het sjabloon. Strijk de pasta zo dun en glad mogelijk uit. Verwijder het sjabloon en laat de pasta opdrogen. Eenmaal uitgehard kan de pasta verder worden bewerkt; geverfd en/of gepatineerd.

Het kistje op de foto hiernaast is geschilderd met Abbondanza Black en metallic zilver verf. Vervolgens werd het zilverlaagje gepatineerd met zwart, om het een mooi doorleefd effect te geven. Dit zorgt er ook voor dat het reliëf wordt geaccentueerd.

DIY met Abbondanza Modeling Paste
Op het verftechnieken blog staan diverse leuke DIY projecten met Modeling Paste.
Een sieradenkistje met Shabby Chic Parijs sjaboon >
Een canvas met Franse tekst in reliëf >
Een ornament op een kastje, gepatineerd met wax >


 

 

sjabloneren met reliëf | verftechnieken.nl


Bruggen

Als je een bestaand sjabloon goed bekijkt, zul je zien dat het ontwerp altijd zodanig is dat de vormen en motieven onderling zijn verbonden met zogenaamde bruggen. Als dit niet zo zou zijn, zou je na het uitsnijden alleen de buitenomtrek overhouden.

Bij tekstsjablonen kun je de bruggen goed zien. Zonder brug zou bij letters zoals de e of de b het rondje eruit vallen.. Op de afbeelding hiernaast kun je zien wat ik bedoel. Als je zelf tekstsjablonen snijdt moet je hier rekening mee houden!

Je kunt de bruggen na het sjabloneren dichtschilderen met een penseeltje. Het effect zal veel geloofwaardiger worden als niet meer te zien is dat het een gesjabloneerde afbeelding of tekst is.

Tip: Voor meer inspiratie kun je even een kijkje nemen op ons blog. Daar kun je bijvoorbeeld zien hoe we een krukje en een kussen bewerken met sjablonen.

 

verftechnieken.nl-sjabloneren-bruggenGa naar de rubriek sjablonen voor uitgebreid assortiment sjablonen. Sjablonen in vintage of Franse stijl. Romantische, brocante of stoere afbeeldingen, maar ook letter- en cijfersjablonen om zelf combinaties te maken.© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is!3 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

3 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-