De voordelen van verftechnieken.nl

Steigerhout oud maken

Hoe kun je nieuw steigerhout of vurenhout een verweerde oude look geven?

Oud steigerhout heeft een prachtige stoere en robuuste uitstraling en geeft direct sfeer in je interieur of in de tuin. Maar het is soms lastig om er aan te komen en het is dan ook best prijzig geworden. Gelukkig kun je nieuw hout zelf gemakkelijk zo'n mooie oude look geven. We leggen je hier stap voor stap uit hoe je dit doet.  

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Het geheim: de twee beste kleuren

Als je oud en gebruikt steigerhout heel goed bekijkt, zie je dat oud hout niet egaal van kleur is. De truc is dan ook om met meerdere tinten te gaan werken. Het mooiste resultaat krijg je met een combinatie van twee kleuren Abbondanza krijtverf: Silt en Driftwood. Hieronder zie je het resultaat van dit effect. Rechts een stuk oud steigerhout en links een onbehandelde plank die wij behandelden. Het onderste deel is nog onbehandeld, het bovenste deel behandeld met onze steigerhout techniek. 

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Werkwijze voor het oud maken van steigerhout

Tip: als je geschaafd vurenhout gebruikt in plaats van steigerhout en je wil het iets ruwer en minder glad hebben, dan kun je het hout wat opruwen met een staalborstel. Borstel het hout dan uit in de richting van de nerf.

Maak eerst een wash van de beide kleuren krijtverf. Dit doe je door de krijtverf ongeveer 1:1 te verdunnen met water.

Stap 1: Begin met een wash van de kleur Silt en strijk met een brede spalter het hout hiermee in. Veeg dit direct na het aanbrengen weer uit met een doek in de richting van de nerf en laat drogen (ca. een half uur is voldoende).

Stap 2: Nu breng je de tweede kleur aan. Dep de punten van een spalter in de wash van de kleur Driftwood en strijk dit lichtjes over de planken in de richting van de nerf. Zorgt ervoor dat je niet het hele oppervlak bedekt, maar werk in losse vegen. Doe steeds een klein stukje en veeg dit direct uit zodat je het effect goed in de gaten kunt houden. Door niet alles gelijkmatig te behandelen maar stukken over te slaan, krijg je een mooi levendig effect. Laat drogen en bekijk het effect (dit is belangrijk want de krijtverfwash droogt altijd iets donkerder op). 

Steigerhout oud maken en vergrijzen

De volgorde bepaalt het effect

Je kunt deze volgorde ook omwisselen, dus eerst Driftwood aanbrengen en dan Silt. Je zult zien dat dit een andere uitstraling geeft. Hieronder kun je het verschil goed zien.

Dit is het effect als je eerst Silt aanbrengt en later Driftwood. Het hout krijgt dan een grijzige look: 

Steigerhout oud maken en vergrijzen

En hier zie je het effect als je eerst Driftwood aanbrengt en daarna Silt. Dit geeft een iets warmere uitstraling: 

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Plank voor plank werken

Als je een partij oud steigerhout koopt, zien alle planken er een beetje verschillend uit. Daarom is het heel mooi om bij een meubel van nieuw steigerhout ook de verschillende planken een iets andere look te geven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een tafelblad plank voor plank te behandelen.

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Tip: plak de planken af en behandel ze om en om.

Varieer de werkvolgorde per plank. Dus de ene keer begin je met Silt en de andere keer met Driftwood. Ook kun je de ene keer wat meer Silt en de andere keer wat meer Driftwood aanbrengen. Op deze manier krijg je een natuurlijk ogende oude look. Heel anders dan wanneer je alles egaal met dezelfde beits of wash zou behandelen. 

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Afwerking

Mocht je het hout willen beschermen tegen vlekken (bijvoorbeeld op een tafelblad) dan kun je het afwerken met Abbondanza vernis, transparante verniswas of boenwas. Abbondanza zijdeglans vernis en de transparante verniswas zijn ook geschikt voor buiten, boenwas kun je alleen binnen gebruiken.

Veel verfplezier
xoxo Mirjam

Hieronder vind je de producten die je voor de steigerhout look kunt gebruiken 


© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.

Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.

7 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

7 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-