De voordelen van verftechnieken.nl

Steigerhout oud maken

Nieuw steigerhout een oude look geven, hoe pak je dat aan? 

Oud steigerhout heeft een prachtige stoere en robuuste uitstraling en geeft direct sfeer in je interieur of in de tuin. Maar het is soms lastig om er aan te komen en het is door z'n populariteit ook best prijzig geworden. Gelukkig kun je nieuw hout zelf gemakkelijk zo'n mooie verweerd effect geven. We leggen je hier stap voor stap uit hoe je dit doet met Abbondanza Vintage Effect Krijtwash.  

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Het geheim: Vintage Effect Krijtwash in twee kleuren

Als je oud en gebruikt steigerhout heel goed bekijkt, zie je dat oud hout niet egaal van kleur is. De truc is dan ook om met meerdere tinten te gaan werken. Een authentieke vergrijsde, beetje wittige steigerhoutlook krijg je met een combinatie van de kleuren Silt en Driftwood. Hieronder zie je het resultaat van dit effect. Rechts een stuk oud steigerhout en links een onbehandelde plank die wij behandelden. Het onderste deel is nog onbehandeld, het bovenste deel behandeld met onze steigerhout techniek. 

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Steigerhout Effect voordeelset

Tip: Alle sets met twee tinten krijtwash plus werkbeschrijving vind je onderaan deze pagina.

Werkwijze voor het oud maken van nieuw steigerhout

Tip: als je geschaafd vurenhout gebruikt in plaats van ruwe steigerplanken dan kun je het hout opruwen door het in de richting van de nerf uit te borstelen met een staalborstel. Door structuur aan te brengen wordt het effect veel mooier!  

Stap 1: Begin met Vintage Effect krijtwash in de kleur Silt en breng dit met een brede spalter aan op het hout. Je kunt het nu zo laten drogen, of je veegt dit na het aanbrengen (deels) weer wat weg met een doek in de richting van de nerf. Op die manier komt plaatselijk de kleur van het onderliggende hout weer wat meer naar voren. Laat deze laag drogen (ca. een half uur is voldoende).

Stap 2: Nu breng je de tweede kleur aan met Vintage Effect krijtwash Driftwood. Doop de punten van een spalter in de Driftwood krijtwash en strijk dit lichtjes over de planken in de richting van de nerf. Zorg ervoor dat je niet het hele oppervlak bedekt, maar werk in losse vegen. Door niet alles gelijkmatig te behandelen maar stukken over te slaan, de ene plek wat meer en de andere plek wat minder te behandelen, krijg je een mooi levendig effect. Overtollige wash kun je wederom met een doek uitvegen en vervagen.

Als het geheel is opgedroogd kun je bepalen of je nog wat meer effect wilt aanbrengen. Zo kun je eventueel nog weer een beetje van de basiskleur aanbrengen. Bijvoorbeeld met een bijna droge kwast (drybrushing). Zo kun je de lagen opbouwen en de steigerhout look helemaal naar eigen smaak maken.

Steigerhout oud maken en vergrijzen

De volgorde bepaalt het effect

Je kunt deze volgorde ook omwisselen, dus eerst krijtwash Driftwood aanbrengen en dan Silt. Je zult zien dat dit een andere uitstraling geeft. Hieronder kun je het verschil goed zien.

Dit is het effect als je eerst Silt aanbrengt en later Driftwood. Het hout krijgt dan een grijzige look: 

Steigerhout oud maken en vergrijzen

En hieronder zie je het effect als je eerst Driftwood aanbrengt en daarna Silt. Dit geeft een iets warmere uitstraling: 

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Tip: Kies voor de voordeelset Silt-Driftwood om de bovenstaande effecten te creëren. Deze set bevat beide kleuren. 

Plank voor plank werken

Als je een partij oud steigerhout koopt, zien alle planken er een beetje verschillend uit. Daarom is het heel mooi om bij een meubel van nieuw steigerhout ook de verschillende planken een iets andere look te geven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een tafelblad plank voor plank te behandelen.

Tip: als jou tafel geen plankenverdeling heeft kun je dit ook nabootsen door stroken af te plakken met schilderstape en de banen om en om te behandelen.

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Plak de planken af en behandel ze om en om...

Varieer de werkvolgorde per plank. Dus de ene keer begin je met Silt en de andere keer met Driftwood. Ook kun je de ene keer wat meer Silt en de andere keer wat meer Driftwood aanbrengen. Op deze manier krijg je een natuurlijk ogende oude look. Heel anders dan wanneer je alles egaal met dezelfde kleur zou behandelen.

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Steigerhoutwash kleurcombinaties

Behalve met de kleuren Silt en Driftwood kun je ook mooie kleureffecten maken in combinatie met Vintage Effect krijtwash Concrete. Hieronder zie je verschillende mogelijkheden. Ook hier zie je weer dat de volgorde van aanbrengen en de wijze van aanbrengen het effect kan beïnvloeden.

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Tip: Kies voor de voordeelset Silt-Concrete om bovenstaand effect te creëren. Deze set bevat beide kleuren.

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Tip:
Kies voor de voordeelset Silt-Concrete om bovenstaand effect te creëren. Deze set bevat beide kleuren.

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Tip: Kies voor de voordeelset Concrete-Driftwood om bovenstaand effect te creëren. Deze set bevat beide kleuren.

Steigerhout oud maken en vergrijzen

Tip: Kies voor de voordeelset Concrete-Driftwood om bovenstaand effect te creëren.Deze set bevat beide kleuren.

Afwerking

Mocht je het hout willen beschermen tegen vlekken (bijvoorbeeld op een tafelblad) dan kun je het afwerken met Abbondanza vernis, transparante verniswas of boenwas. Abbondanza zijdeglans vernis en de transparante verniswas zijn ook geschikt voor buiten, boenwas kun je alleen binnen gebruiken.

Veel verfplezier
xoxo Mirjam

Hieronder vind je de producten die je voor de steigerhout look kunt gebruiken 


© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.

11 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

11 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-