De voordelen van verftechnieken.nl

Teakhout behandelen

Teakhout verven, whitwashen of vergrijzen. Hoe pak je dat aan?

Ben jij uitgekeken op je teakhouten meubelen? Zijn je meubels nog van goede kwaliteit maar ben je de bruine kleur beu en wil je wel eens iets anders? Denk je erover om je teak meubelen te verven maar vraag je je af of dit wel kan? Op deze pagina leggen we je uit hoe je je teakhouten meubel een budget proof make-over kunt geven.  

Teak-hout verven whitewashen of greywashen

Wat is teakhout eigenlijk?

Teakhout is een tropische houtsoort en zeer goed bestand tegen weersinvloeden doordat het van nature veel olie bevat. Helaas is dit ook de reden dat teak soms lastig is te behandelen. De inhoudsstoffen van het hout kunnen verkleuringen veroorzaken (vooral storend als je een lichte kleur wilt aanbrengen). En soms zorgen die stoffen er ook voor dat de nieuwe verflaag niet goed kan hechten. Daarnaast worden teakhouten meubelen ook nog vaak behandeld met olie om ervoor te zorgen dat het hout zijn natuurlijke bruine kleur behoudt. Zo'n olielaag kan ook voor problemen zorgen. Lees verder om alles te weten te komen over de verschillende mogelijkheden om jouw teakhouten meubelen onder handen te nemen.

Teakhout dekkend verven

Als je teakhout dekkend wil gaan verven moet je zorgen voor een goede voorbereiding. Hieronder kun je lezen hoe je te werk gaat. De werkwijze is afhankelijk van de ondergrond:

Onbehandeld teak
: zoals gezegd kunnen de genoemde inhoudsstoffen van teakhout zorgen voor problemen met het hechten van de verf. Teakhout zal namelijk olie blijven afgeven. Een verflaag die als een afsluitende film over het hout ligt kan daardoor niet goed hechten en/of gaan bladderen. Dit is de reden dat je op teakhout het best Abbondanza krijtverf kunt gebruiken. Omdat dit een ademende verf is verklein je de kans op bladderen. Afgezien daarvan kunnen de inhoudsstoffen ook verkleuringen veroorzaken, wat vooral bij een lichte verfkleur storend kan zijn. Om al dit soort problemen te voorkomen kun je het hout gronden met Abbondanza schellak. De schellak sealt het hout en sluit de lastige stoffen als het ware op in de ondergrond. 

Gelakt teak: een laklaag die in goede staat is kan als buffer fungeren tussen de stoffen in het hout en de nieuwe verflaag. Om daarvan te profiteren kun je de laklaag in zo'n geval het best intact laten. Je kunt volstaan met ontvetten, lichtjes opschuren en dan de verf aanbrengen.

Geolied teak: Verwijder de oude olielagen met Abbondanza Bio Strip. Vervolgens breng je enkele lagen Abbondanza schellak aan en dan kun je schilderen.

Tip: weet je niet waarmee jouw meubel is behandeld? Handige tips voor het herkennen van oude lagen kun je vinden op de pagina meubels restylen.

teakhouten meubel met krijtverf geverfd

De teak kast hierboven is geverfd met Abbondanza krijtverf Warm Black en vervolgens afgewerkt met metallic wax Copper.

Teakhout whitewashen of greywashen

Een 'wash' is een enigszins doorschijnende afwerklaag waarbij de houtstructuur mooi zichtbaar blijft. Omdat een wash normaliter een ademende laag vormt,  vermindert dit het bladderen van de verf en hechtingsproblemen. Helaas is dit geen oplossing voor het verkleuren. Wil je dus een whitewash effect dan moet je rekening houden met het feit dat het kan gaan vergelen. Met een greywash heb je daar minder last van.

Tip: houd er rekening mee dat voor het aanbrengen van een wash het hout onbehandeld moet zijn. Verwijder daarom oude lak- verf of olielagen met Bio Strip.

Dit zijn de verschillende manieren om een wash aan te brengen:

Een wash met kalkwas of colourwax

Hieronder zie je het effect van Abbondanza kalkwas en colourwax Grey (grijze kleurwas) op onbehandeld teakhout.

Teakhout behandeld met wax

De was geeft het hout een kleurwaas, maar de basiskleur van het hout blijft redelijk goed zichtbaar. Door structuurverschillen kan er op de ene plek meer kleureffect ontstaan dan op andere. Maar dat kan juist wel een stoer effect geven. In ieder geval loop je met deze techniek geen kans op onthechting, afbladderen, etc.

Eettafel teakhout vergrijsd - verftechnieken.nl

De eettafel hierboven is behandeld met Abbondanza colourwax Grey. Het onderstel van de tafel is dekkend geschilderd met Abbondanza krijtverf Pure White.

Tafelblad teakhout behandeld met wax

Dit tafelblad werd behandeld met een combinatie van Abbondanza colourwax Taupe en Grey. Dit zorgt voor een mooie warme vergrijsde look. De beide kleuren was werden naast en door elkaar in banen aangebracht en geblend. Je kunt hiervoor een doek of een spalter kwast gebruiken.

Een wash met Abbondanza krijtverf

Een krijtverfwash maak je door krijtverf 1:1 te mengen met water. Voor de whitewash op het voorbeeld hieronder werd Abbondanza krijtverf Pure White gebruikt en voor de grijze wash de kleur Soft Grey

Teakhout behandeld met krijtverf

Een afwerking met een krijtverfwash geeft een dekkender effect dan met wax. Om het oppervlak (bijvoorbeeld een tafelblad) te beschermen tegen vlekken kun je het afwerken met boenwas of vernis.

Dressoir behandeld met Abbondanza krijtverf Taupe 

Dit dressoir werd behandeld met een wash van Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe.

Tip: Zowel op de pagina Greywash als op de pagina Whitewash leggen we uit hoe je een krijtverfwash maakt en aanbrengt en hoe je dit kan afwerken en beschermen.

Verniswas

Tenslotte nog het effect van een behandeling met verniswas. Verniswas hoef je niet af te werken. Voor meer dekking kun je desgewenst een tweede laag aanbengen.

Teakhout behandeld met verniswas

Buitenmeubelen van teakhout

Zoals gezegd gaat onbehandeld teakhout vanzelf mooi vergrijzen als je het buiten laat staan. Maar als je daar niet op wilt wachten (of je hebt een andere kleur in gedachten) dan kun je de meubelen behandelen met verniswas of een krijtverfwash. Buitenmeubelen kunnen niet worden afgewerkt met wax.

Tip: wil je het teakhout niet verven, lichter maken of laten vergrijzen, maar juist weer de oorspronkelijke bruine kleur teruggeven? In dat geval kun je het hout behandelen met Tung olie.

Wij wensen je veel verfplezier!
Team Verftechnieken

Hieronder vind je de producten die in dit artikel zijn genoemd


© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.

10 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. Abbondanza Kalkwas - Liming Wax

  Abbondanza Kalkwas

  € 15,95

  Abbondanza Kalkwas-Krijtwas - 370 ml
  Abbondanza Extra Chalky Liming wax voor een prachtig whitewash effect.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 2. Abbondanza Colourwax Grey

  Abbondanza colourwax Grey

  € 15,95

  Abbondanza Colourwax Grey - 370 ml
  Abbondanza Extra Chalky lichtgrijze colourwax.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 3. Abbondanza Extra Chalky Colourwax Taupe

  Abbondanza colourwax Taupe

  € 15,95

  Abbondanza Colourwax Taupe - 370 ml
  Abbondanza Extra Chalky Taupe kleurwas, voor een mooi taupe vergrijsd effect.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 4. Abbondanza Krijtverf Pure White 005

  005 Krijtverf Pure White

  Beginnend op: € 3,95

  Pure White is de witste tint uit de Abbondanza collectie. Helder wit, maar zeker geen koude tint.
  Voor meer info zie de productinformatie hieronder.

  Meer info
 5. Abbondanza Krijtverf Soft Grey 045

  045 Krijtverf Soft Grey

  Beginnend op: € 3,95

  Een warme middengrijze tint. Meer info
 6. Abbondanza Krijtverf Taupe 085

  085 Krijtverf Taupe

  Beginnend op: € 3,95

  Donkere taupetint, Ook ideaal om als een wash te gebruiken (1:1 met water), voor het vergrijzen van riet of hout. Door de verf te verdunnen zal de kleur lichter en grijzer worden. Meer info
 7. Abbondanza Krijtverf Warm Black 030

  030 Krijtverf Warm Black

  Beginnend op: € 3,95

  Warm Black is warm grijzig zwart en dus minder zwart dan Abbondanza Black. Meer info
 8. Verftechnieken.nl - Verniswas Wit

  Verniswas Wit

  Beginnend op: € 4,95

  Verniswas Wit - verniswas voor whitewash
  Verniswas wit is te gebruiken voor een whitewash effect op onbehandeld hout of om een laag krijtverf te bleken. Met witte verniswas creëer je een effect dat lijkt op het effect van kalkwas. Het grote verschil is dat je witte verniswas kunt afwerken met een vernislaag. Daardoor is witte verniswas beter geschikt voor gebruik buiten, in natte ruimtes, of op oppervlakken die je goed wilt kunnen beschermen met een vernislaag.

  Let op: voor een whitwash op eikenhout of andere bloedende houtsoorten is kalkwas de beste optie omdat kalkwas niet reageert op de kleurstoffen in dit hout. Een ander groot verschil is dat kalkwas kiertjes, krasjes en putjes en open nerven beter accentueert.  

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Verniswas geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Hoe breng je verniswas aan?
  Optie 1 - het kleuren van hout: Breng de verniswas in aan met een kwast in de richting van de houtnerf en laat drogen. Desgewenst een 2e laag aanbrengen.
  Optie 2 - vintage look:  Breng de verniswas aan (niet te dun, om aanzetten te voorkomen) en veeg overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting.

  Verniswas afwerken
  Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken. Heb je voor de vintge look gekozen doe dan de druppeltest: wanneer een druppel water niet op het behandelde oppervlak blijft drijven is extra bescherming nodig. Op plaatsen waar extra bescherming gewenst is, zoals trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas afwerken met Abbondanza vernis. Dit is verkrijgbaar in extra mat en in zijdeglans.

  Rendement van verniswas: ca. 14 m2 per liter

   

  Meer info
 9. Verftechnieken.nl - Verniswas Grijs

  Verniswas Grijs

  Beginnend op: € 4,95

  Verniswas Grijs creëert een neutraal grijs en stoer effect op onbehandeld hout, of als patina op een laag krijtverf. Wil je een iets warmer effect, dan kun je verniswas Grijs mengen met verniswas Notelaar. Natuurlijk kun je de verhouding Notelaar/Grijs helemaal naar eigen smaak aanpassen. Tip: Kijk voor alle uitleg over het verouderen of vergrijzen van hout op de themapagina Greywash & Old Wood Effect

  Let op: voor een lichte grijze wash op eikenhout of andere bloedende houtsoorten is colourwax Grey de beste optie omdat colourwax niet reageert op de kleurstoffen in dit hout.

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Verniswas geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Hoe breng je verniswas aan?
  Optie 1 - het kleuren van hout: Breng de verniswas in aan met een kwast in de richting van de houtnerf en laat drogen. Desgewenst een 2e laag aanbrengen.
  Optie 2 - vintage look:  Breng de verniswas aan (niet te dun, om aanzetten te voorkomen) en veeg overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting.

  Verniswas afwerken
  Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken. Heb je voor de vintge look gekozen doe dan de druppeltest: wanneer een druppel water niet op het behandelde oppervlak blijft drijven is extra bescherming nodig. Op plaatsen waar extra bescherming gewenst is, zoals trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas afwerken met Abbondanza vernis. Dit is verkrijgbaar in extra mat en in zijdeglans.

  Rendement van verniswas: ca. 14 m2 per liter

  Meer info
 10. Verftechnieken.nl - Verniswas Taupe

  Verniswas Taupe

  Beginnend op: € 4,95

  Verniswas Taupe
  Met verniswas Taupe creëer je direct een stoer en doorleefd effect op onbehandeld hout. Verniswas Taupe is tevens geschikt als patineerlaag op een laag krijtverf. Taupe is een tint tussen bruin en grijs in. Oppervlakkig gezien komt het een beetje overeen met de verniswas combinatie Notelaar en Grijs, maar Taupe heeft meer een groenige ondertoon. Tip: Kijk voor alle uitleg over het verouderen of vergrijzen van hout op de themapagina Greywash & Old Wood Effect

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Verniswas geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Hoe breng je verniswas aan?
  Optie 1 - het kleuren van hout: Breng de verniswas in aan met een kwast in de richting van de houtnerf en laat drogen. Desgewenst een 2e laag aanbrengen.
  Optie 2 - vintage look:  Breng de verniswas aan (niet te dun, om aanzetten te voorkomen) en veeg overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting.

  Verniswas afwerken
  Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken. Heb je voor de vintge look gekozen doe dan de druppeltest: wanneer een druppel water niet op het behandelde oppervlak blijft drijven is extra bescherming nodig. Op plaatsen waar extra bescherming gewenst is, zoals trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas afwerken met Abbondanza vernis. Dit is verkrijgbaar in extra mat en in zijdeglans.

  Rendement van verniswas: ca. 14 m2 per liter

  Meer info

10 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-