De voordelen van verftechnieken.nl

Tung Olie

Schrijf de eerste review over dit product

Beschikbaarheid: Op voorraad

Productnaam Prijs Aantal
Tung Olie 0,5 liter
€ 18,95
Tung Olie 1 Liter
€ 28,95

Snel overzicht

Tung olie
Voor het afwerken en behandelen van hout, binnen en buiten. Tung olie staat ook wel bekend als Chinese Houtolie. Het is een mooi ambachtelijke en natuurlijk product, afkomstig uit de zaden van de Tung boom. Je kunt er vaal of verweerd hout een geweldige opkikker mee geven en weer laten stralen.

Toepassing:
Tung olie is zeer geschikt voor het beschermen en afwerken van houten voorwerpen zoals meubels, werkbladen, kinderspeelgoed, snijplanken, houten schalen, etc. Ook geschikt voor buitengebruik of betimmering in natte ruimtes en op poreuze steenachtige ondergronden zoals beton of natuursteen. Verder kan Tung olie ook gebruikt worden als afwerking op een basis van Abbondanza Milk Paint of Krijtverf.

Eigenschappen:
Tung olie is een drogende olie. Dat wel zeggen dat de olie droogt zodra deze aan zuurstof wordt blootgesteld en dan zal polymeriseren. Na droging vormt Tung olie een ondoordringbare film en is dan (voedsel)veilig* en waterbestendig. Abbondanza Tung olie is puur en bevat geen schadelijke oplosmiddelen, droogmiddelen of andere toevoegingen. De olie is amberkleurig en verdonkert mettertijd niet (zoals lijnolie wel doet). Het geeft hout zijn oorspronkelijke kleur terug. Als afwerking op Krijtverf of Milk paint zal Tung olie de verfkleur verdiepen maar niet erg veel donkerder maken. De glansgraad is mat.

Werkwijze:
Tung olie wordt in lagen aangebracht. Zorg dat het oppervlak schoon is en stofvrij. Breng de olie ruim aan met een kwast en wrijf uit met een pluisvrije doek (bv een stuk oud T-shirt). Laat de olie rustig intrekken en kijk na een kwartiertje of er nog natte plekken zijn. Deze veeg je af met een droge pluisvrije doek. Dit kun je na een half uurtje nog eens herhalen. Laat het voorwerp nu een aantal dagen drogen en herhaal dan deze procedure. Je kunt op deze manier een aantal lagen aanbrengen, variërend van 2 lagen voor decoratieve doeleinden tot 4, 6 of nog meer lagen voor intensief gebruikte oppervlakken. De olie moet daarna nog enkele dagen tot een week drogen. Sommige houtbewerkers schuren het oppervlak met fijn schuurpapier vóór het aanbrengen van iedere nieuwe laag olie. Ook kan de olie met fijn watervast schuurpapier (bv korrel 400) worden aangebracht in plaats van met een doek.

Onderhoud:
Indien nodig kan er af en toe opnieuw (plaatselijk) wat olie aan worden gebracht. Het is niet nodig om oude olielagen te verwijderen. Je kunt het hout met olie blijven voeden.

Rendement: sterk afhankelijk van de soort ondergrond en het aantal lagen. Als leidraad kun je een rendement van ca. 10-15 m2 per liter per laag aanhouden.

* Soms wordt mensen met een notenallergie afgeraden om te werken met Tung olie. Echter, de olie is niet afkomstig van een noot, maar van de zaden van de Tung boom. Zodra de olie is gepolymeriseerd wordt de olie geclassificeerd als voedselveilig, zelfs voor houten saladeschalen en snijplanken. Uiteraard kunnen wij ons niet op het medische vlak begeven, dus misshien is het verstandig om in het geval van allergieën toch terughoudend te zijn met Tung olie.

Abbondanza Tung olie 1 liter

Meer afbeeldingen

Details

Tung olie voor het afwerken en opnieuw laten stralen van hout. Ook geschikt om Abbondanza Krijtverf of Milk Paint af te werken.

Extra informatie

Inhoud 0,5 en 1 Liter
-