Fineer verven

Fineer verven, hoe pak je dat aan?

Veel meubels zijn gefineerd, dus de vraag of je een fineerlaag kan verven komt vaak bij ons binnen. Kan je zo'n meubel eigenlijk wel verven, en zo ja; waar moet je dan op letten? 

Fineer verven

Houtfineer verven

Meestal is het verven van een traditionele fineerlaag geen probleem. Zo'n traditionele fineerlaag is namelijk gewoon een dun laagje hout dat op een meubel van een goedkopere of minder mooie houtsoort wordt geplakt. Een meubel dat is op die manier is gefineerd, kan daarom in principe net zo bewerkt en geschilderd worden als hout, mits de fineerlaag intact is.

Normaliter betekent dit dus dat je kunt volstaan met goed ontvetten en dof schuren, waarna je de verf kunt aanbrengen. Zelfs het aanbrengen van een wash (greywash of whitewash) kan vaak op houtfineer, mits de oude lak- of waslagen volledig zijn verwijderd. 

Beschadigd fineer

Als de fineerlaag is beschadigd dan zul je eerst aan de slag moeten om dit te fixen. Kleine luchtbelletjes of loszittende stukjes fineer kun je proberen vast te lijmen door het oppervlak te verwarmen met een strijkijzer. Met een beetje geluk activeert dat de lijmlaag weer. Zo niet dan zul je moeten lijmen. Ontbrekende stukjes fineer kun je repareren door op te vullen met kneedbaar hout of houtplamuur

Fineer repareren

Let op: zodra je gaat werken met vulmiddelen kun je niet meer gaan werken met verniswas, wax of een krijtverfwash, zonder dat je dat gaat zien. Dat komt doordat de materialen niet even poreus zijn. In dat geval kun je beter een dekkende verflaag aanbrengen.  

Kunststof fineer schilderen

Sommige meubels zijn beplakt met een laagje kunststof met een kleurtje of met een houtprint. Dit is dus niet hetzelfde als een laagje echt hout. Veel moderne meubelplaten en/of meubels zijn van dit materiaal gemaakt. Je kent vast wel de bekende Ikea boekenkasten, maar ook badkamerkastjes en veel soorten plaatmateriaal of wandplanken uit de bouwmarkt. Hoe je met deze materialen omgaat en meer over de verschillende soorten kunststof, lees je op onze pagina over Kunststof verven.

WhatsApp Chat WhatsApp Chat