Krijtverf doorschuren

Krijtverf doorschuren

Doorschuren of 'distressen' is een techniek om meubels een oude look te geven door middel van het opschuren van de verflaag. In feite is het zelfs een van de technieken waardoor krijtverf populairis geworden en in opkomst is gekomen. Dit omdat je krijtverf gemakkelijker kunt doorschuren dan bijvoorbeeld een zijdeglans acrylverf of een terpentinegedragen verf.

De trend om meer met verf te doen dan alleen een keurige dekkende laag aanbrengen werd eind jaren negentig langzaam maar zeker populair. Dit is de periode dat ik zelf volop met oude schildertechnieken bezig was (hout imitaties, marmer imitaties, fresco techniek e.d.). Om meubels een oude look te geven maakte ik destijds mijn eigen verf en patineermiddelen.

Het doorschuren van de verf heeft als doel om het onderliggende hout te laten doorkomen. De truc is om het op zo'n manier te doen dat het ook geloofwaardig overkomt. Na het doorschuren kun je nog extra effect aanbrengen door het meubel af te werken met antiekwas of een gekleurde was (colourwax) of ander patineermiddel.

De juiste doorschuurtechniek

Zoals bij alle decoratieve verftechnieken is het belangrijk om te weten waarmee je bezig bent. Doe je het niet goed, overdrijf je het, of breng je slijtplekken aan op de verkeerde delen van een meubel, dan is dat onmiddelijk zichtbaar. Andere mensen zullen misschien niet eens weten waarom het effect nep lijkt, maar ze zullen het direct zien en je valt absoluut door de mand!

Alle tips over de juiste manier om deze techniek toe te passen vind je op onze themapagina over doorschuren en distressen.