Kleurencirkel gebruiken

Kleurencirkel gebruiken

Welke kleuren combineren goed met elkaar? Hoe maak je een kleur lichter of donkerder? Wat zijn complementaire kleuren? Hoe zijn kleuren opgebouwd? Een kleurencirkel is een heel handig hulpmiddel om in één oogopslag te zien welk effect kleuren op elkaar hebben en hoe ze worden opgebouwd.

kleurencirkel gebruiken

Hoe werkt de kleurencirkel?

De buitenste rand van de kleurencirkel bestaat uit 12 basiskleuren, opgedeeld in de volgende groepen:

Primaire kleuren: rood, geel en blauw. Deze kleuren kunnen niet zelf worden gemengd.

Secundaire kleuren: oranje, violet en groen. Deze kleuren kun je mengen met behulp van de primaire kleuren. Dus rood en geel = oranje. Blauw en geel = groen. En blauw en rood = violet.

Tertiaire kleuren: deze kleuren worden gemaakt met een primaire kleur en een naastgelegen secundaire kleur. Zo krijg je blauwgroen, blauw-violet, rood-violet, rood-oranje, geel-oranje en geel-groen.

kleurencirkel indeling

Complementaire kleuren

Kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen zijn zogenaamde complementaire kleuren. Door deze kleuren met elkaar te combineren en/of naast elkaar te gebruiken creëer je een optimaal contrast. Zo kun je een bepaalde kleur als basiskleur in je interieur toepassen, en de bijbehorende complentaire kleur gebruiken voor een spannend accent.

Warme en koele kleuren

De kleurencirkel kun je grofweg in twee helften verdelen. Geel, oranje en rood combinaties zijn warmer en de groen- en blauwtinten zijn over het algemeen iets koeler van aard. Desondanks is het nog steeds zo dat er warmere en koelere blauwtinten of groentinten zijn. Ook dat kun je met behulp van een kleurencirkel heel mooi zien.

Kleuren mengen

De binnenste cirkel van de kleurencirkel kan worden gedraaid. Door de openingen van deze binnencirkel kun je zien wat het effect is als je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur of met wit of zwart.

Kleuren mengen met behulp van de kleurencirkel

Kleuren lichter of donkerder maken

Met wit maak je een kleur lichter en ontstaat er een tint.
Door zwart toe te voegen maak je een kleur donkerder krijg je een verzadiging.
Door het toevoegen van grijs ontstaat een donkerder kleurtoon.

Kleuren lichter of donkerder maken

Kant en klare kleuren mengen

Het kleurensysteem werkt uitsluitend als je gaat mengen met pure kleuren. Dus als je puur rood, geel en blauw, zwart en wit gebruikt.

Dit systeem werkt niet altijd even goed met kant en klaar gemengde verfkleuren. Dit zijn namelijk meestal al resultaten van een afgewogen mix van pigmentkleuren. Omdat je niet precies weet hoe een kant en klare verfkleur is opgebouwd en welke pigmenten erin zitten, kan de uitkomst anders uitpakken dan je verwacht. Wel zal het toevoegen van wit altijd een lichtere tint opleveren en zwart een meer verzadigde.

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
WhatsApp Chat WhatsApp Chat