Kunststof verven

Kun je kunststof verven?

Sommige meubels lijken een fineerlaagje te hebben van hout, maar zijn in werkelijkheid afgewerkt met een kunststof laag. Een bekend voorbeeld zijn Ikea opbergmeubels en boekenkasten, maar ook wandplanken en meubelplaten uit de bouwmarkt, badkamermeubels, keukenfrontjes, etc. hebben vaak zo'n kunststof laagje. 

Kan je zo'n meubel eigenlijk wel verven, en zo ja; waar moet je dan op letten? 

Verschillende soorten kunststof

Er zijn enorm veel soorten kunststof c.q. plastic op de markt en ze zijn zeker niet allemaal te schilderen.

In principe zijn er twee hoofdgroepen; thermohardend en thermoplastisch. De eerste soort is harder en niet erg flexibel, de tweede soort is zachter en ook warmtegevoeliger. Helaas is het lastig om de verschillende soorten zo op het oog te herkennen. Soms kunnen de soorten alleen worden herkend aan hun gedrag als je ze warm maakt of in brand steekt. Zelf houd ik altijd als leidraad het onderscheid tussen hard en zacht kunststof aan.

De harde soorten zijn, mits goed ontvet en gegrond met de juiste primer, wel redelijk goed te schilderen. De flexibele kunststoffen laat ik met rust. Verder houd ik ook rekening met de belasting van het materiaal. Een kunststof wandje heeft minder te lijden dan een vloerplaat en zou ik dan ook eerder onder handen durven te nemen.

Wel te schilderen:
Hard PVC, polycarbonaat, acrylaat, perspex, plexiglas, trespa e.d.
Deze soorten worden veel gebruikt voor harde afwerkingen zoals wandplaten, hard plaatmateriaal, tuinbanken e.d.

Niet te schilderen:
Zacht PVC, Polyetheen (PE), Polypropeen (PP)
Deze soorten worden vaak gebruikt voor flexibele materialen, zoals buizen, profielen, bakken, emmers, folie e.d.

Kunststof fineer, geplastificeerd plaatmateriaal

Als je te maken hebt met een meubel dat is geplastificeerd, dan gaat het meestal om de harde soort kunststof. Zoals gezegd is deze kunststof soort over het algemeen goed te schilderen, mits je het eerst voorbehandeld met Abbondanza multiprimer. Hierbij is het belangrijk om langere droogtijden aan te houden tussen de lagen. De primer kan niet in de harde ondergrond trekken en heeft dus wat meer tijd nodig om uit te harden. Ook de daarop volgende verflagen kun je het best zo lang mogelijk laten drogen. Je kunt Abbondanza multiprimer afwerken met zowel krijtverf als soft silk lak.  

Zachte kunststoffen en folie 

Een bekend voorbeeld van een zachte kunststof is Mdf dat met folie is beplakt, iets dat veel wordt toegepast in keukens. Dit is géén harde kunststof en is jammer genoeg niet te verven. In dat geval is het beter om de folie te verwijderen (met behulp van een föhn zodat het laagje loslaat) en vervolgens het onderliggende Mdf te primen en te schilderen. Probeer dus altijd te achterhalen of je met folie te maken hebt of met geplastificeerd plaatmateriaal. 

WhatsApp Chat WhatsApp Chat