Boenwas-wax aanbrengen

Boenwas, kalkwas, colourwax

Alles over het aanbrengen van was

Met een waslaag kun je onbehandeld hout of een laag krijtverf beschermen en tegelijkertijd een kleureffect geven. Door het aanbrengen van antiekwas of een gekleurde was op een laag krijtverf kun je felle kleuren verzachten. Met kalkwas creëer je een whitewash en met de verschillende grijs of taupe tinten kun je een greywash of een doorleefde gepatineerde look aanbrengen.

Ben je van plan te gaan werken met boenwas, antiekwas of een gekleurde was? Ben je benieuwd wat je allemaal precies met was kunt doen én hoe je dit aanpakt? Lees dan vooral verder, hier leggen we je er alles over uit!

 

Boenwas aanbrengen op een meubel

Op deze pagina:

Wat is boenwas, kleurwas?
Was kleuren en soorten
Geschikte ondergronden voor was
Hoe breng je was aan?
Moet je een waslaag afwerken?
Het effect van verschillende kleuren
antiekwas, whitewash, greywash, metallic wax

Wat is was eigenlijk?

Was kennen we vooral als boenwas, iets wat onze oma’s vroeger graag gebruikten om hun houten meubels mooi te laten glanzen. Tegenwoordig wordt ook de Engelse term 'wax' regelmatig gebruikt. Wij gebruiken die termen hier door elkaar, maar het betekent dus hetzelfde.

Was werd zoals gezegd van origine gebruikt om houten meubelen of vloeren te onderhouden en te beschermen. Vroeger werd hiervoor vaak bijenwas gebruikt, al dan niet met een kleurtje. Bijenwas heeft echter een vrij laag smeltpunt, waardoor het geen echt harde laag vormt. Daarom wordt voor een sterkere afwerking vaak carnaubawas toegevoegd. Carnaubawas is afkomstig van de carnauba palm en heeft een hoger smeltpunt dan bijenwas, waardoor een slijtvastere laag ontstaat.

Beide wassoorten zijn dus van natuurlijke oorsprong. Alle soorten Abbondanza wax bestaan uit een combinatie van deze twee soorten, dus bijenwas en carnaubawas, zodat je met onze was een sterke afwerklaag kunt creëren.

Let op: hoewel de al genoemde oma’s met boenwas werkten is er ook een hele generatie opgegroeid met de zogenaamde Pledge of Citropledge producten. Misschien ken je het wel; zo’n handige spuitbus met lekker geurende polish. Veel mensen denken dat dit was is, maar het is een totaal ander product. Het bevat siliconen die een glanzende beschermende film vormen, maar die ervoor zorgen dat nieuwe producten niet zullen hechten. Dat is vooral lastig als je je meubels later nog eens wilt verven. Siliconen en verf zijn grote vijanden.

Abbondanza colourwax

Was: kleuren en soorten

In de Abbondanza collectie vind je veel kleuren en soorten was. Blanke boenwas is volledig kleurloos, antiekwas heeft een bruin tintje en is er in een lichte en donkere variant. Daarnaast hebben we diverse kleuren colourwax, waarvan de grijze, taupe en kalkwassen extra krijt bevatten. En tenslotte is er nog een selectie metallic wax met sprankelende metallic deeltjes. Handig: alle genoemde wax producten vind je onderaan deze pagina.

Let op: alle soorten en kleuren was zijn semi transparant. Met een waslaag kun je dus nooit een dekkende afwerking creëren.

Op welke ondergrond kun je was aanbrengen?

Een waslaag hecht alleen op een poreuze ondergrond zoals onbehandeld hout, steen, beton, gips, papier, karton, canvas, stof, Mdf en andere poreuze plaatmaterialen. Op gelakt hout en alle andere ondoordringbare materialen zal was niet hechten. Op hard hout, of hout met een zeer fijne structuur kan de was wel hechten, maar heeft het meestal iets minder kleureffect. De kleur van het hout blijft dan wat meer zichtbaar.

Boenwas of kleurwas op hout
Dit is zoals wij het gebruik van was eigenlijk vooral kennen: antiekwas of boenwas aanbrengen om hout te beschermen of de kleur op te frissen. In principe is was geschikt voor alle onbehandelde soorten hout, maar per houtsoort kan de was wel een ander effect hebben. Op eikenhout is het effect prachtig omdat eiken een dieper gelegen nerf heeft. De gekleurde was kan zich in de nerven ophopen waardoor de kenmerkende eiken structuur heel mooi wordt geaccentueerd. Op vlakke houtsoorten die deze nerfstructuur niet hebben, zoals grenen, beuken, vuren e.d. heeft de was meer het effect van een kleurwaas. Op harde houtsoorten of vette tropische houtsoorten zoals teakhout kan de was minder goed doordringen waardoor het kleureffect soms iets minder kan zijn.

Hieronder zie je het effect van Abbondanza Colourwax Grey op verschillende houtsoorten.

 

Wax effect op teak, eiken en vurenhout

Wax op krijtverf 
Op een verflaag kun je ook was aanbrengen, maar dit kan uitsluitend op een poreuze watergedragen verflaag zoals Abbondanza krijtverf. Op terpentinegedragen verf zal de was niet kunnen hechten, evenals op glanzende lak of verflagen. Over het aanbrengen van was op krijtverf, om te beschermen, te patineren of te whitewashen, vertellen we verderop wat meer. Iedere kleur was geeft namelijk een ander effect.

Kan boenwas op fineer?
Vaak wordt ons gevraagd of was ook kan worden aangebracht op een fineerlaag. Vaak wel, maar het hangt er vanaf om wat voor soort fineer het gaat.

Traditioneel gezien is een fineerlaag niets anders dan een dun laagje hout en je kunt het in dat geval dus ook als hout behandelen. Bij oude meubels kun je er gerust van uitgaan dat het een laagje houtfineer betreft. Maar op sommige nieuwere meubels kan het om een geplastificeerd laagje gaan, een kunststof laagje dus. Deze moderne materialen, zoals geplastificeerd spaanplaat, laminaat vloeren, keukenkastjes afgewerkt met kunststof folie e.d. kun je niet met was behandelen.

Was aanbrengen op krijtverf

Hoe breng je een waslaag aan?

Voorbehandelen
Een waslaag moet altijd op ongelakt hout, of andere poreuze ondergrond worden aangebracht. Oude lak- of verflagen of een te donkere of te dikke oude waslaag kun je verwijderen met Abbondanza milieuvriendelijke afbijt: Bio Strip

Aanbrengen van de was
Je kunt de was aanbrengen met een kwast of een pluisvrije doek. Wat is het handigst? Dat mag je helemaal zelf bepalen. Wij vinden een kwast handig bij houtsnijwerk of reliëf omdat je dan wat beter in de dieper gelegen delen kunt komen. Neem een klein beetje was op je kwast en wrijf deze voordat je de was aanbrengt even uit op een stuk karton of op de binnenkant van het deksel van het blik om de was goed in de haren te verdelen. Vervolgens verdeel je de was in een dunne laag over het oppervlak.

Op vlakke delen kan aanbrengen met een doek ook, maar dan verbruik je soms iets meer omdat een deel van de was in de stof trekt. Gebruik altijd een pluisvrije doek, bijvoorbeeld een stuk t-shirt waar je een soort kussentje van maakt. Neem een beetje was op je doek en verdeel het een beetje door de stof tegen elkaar aan te drukken, zo voorkom je dat je te veel aanbrengt.

Gelijkmatig verdelen in een dunne laag
Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak in een zeer dunne laag. Veeg overtollige was af met een schone pluisvrije doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Als je grotere meubels of oppervlakken gaat bewerken is het handig om in kleine stukken te werken. Te dikke lagen, of niet egaal aanbrengen zal voor een vlekkerig eindresultaat zorgen. Ook is een te dikke waslaag uiteindelijk niet sterk en hard genoeg en daardoor ook minder vlekbestendig. Breng dus genoeg aan om de ondergrond te verzadigen, maar niet meer dan dat.

Sommige mensen zijn geneigd een te dikke waslaag aan te brengen omdat ze een meer dekkende afwerking willen. Daarvoor is was niet geschikt. Wil je een meer dekkende afwerking? Kies dan voor een ander methode, bijvoorbeeld een wash van verdunde krijtverf. Zie de pagina’s greywash en whitewash voor uitleg.

Antiekwas op krijtverf aanbrengen

Tip:
Werk je regelmatig met was en gebruik je allerlei kleuren? Bestel dan een paar spalters, die zijn niet duur en je kunt voor iedere kleur was een spalter reserveren. Na gebruik berg je de spalter op in een plastic zakje of in plastic folie gewikkeld. De was droogt op en zal een beetje hard worden, maar zodra je er weer mee gaat werken en de kwast in de was dept, zal de oude was weer geactiveerd worden en is je kwast weer soepel. Dus de kwast in terpentine weken of schoonmaken e.d. is niet nodig.

De waslaag laten uitharden en opboenen

Als het hele oppervlak in de was staat en je hebt de overtollige was verwijderd, laat dan de waslaag een nachtje uitharden en boen desgewenst de volgende dag op. Door het opboenen wordt de waslaag sterker en vlekbestendig en krijgt een zachte glans. Na een dag of 10 is de waslaag volledig uitgehard. Verder afwerken is niet nodig.

Let op: boenen maakt de waslaag sterker, dus dit heeft echt een functie. Ben je bang dat het te glimmend wordt? Dat valt echt mee. Een geboende waslaag heeft een natuurlijke glans is met een zachte uitstraling en zeker niet glimmend en shiny. Bovendien zal de glans na een paar weken vanzelf minder worden. Wil je desondanks toch liever de waslaag zo mat mogelijk houden? Dan kun je het boenen natuurlijk ook achterwege laten.

Moet je een waslaag afwerken?

Zoals je hierboven kunt lezen hoef je een waslaag bij juist gebruik niet verder af te werken. Wel kun je de waslaag af en toe bijwerken en met was blijven onderhouden. Het handige van was is dat je de was altijd eenvoudig (plaatselijk) kan bijgewerken, iets dat met vernis niet mogelijk is. Geef de waslaag overigens wel voldoende tijd om goed uit te harden voordat je het oppervlak gaat belasten met hete kopjes, warme vloeistoffen e.d. Evenals een verflaag heeft ook een waslaag een tot twee weken de tijd nodig om volledig uit te harden.

Let op: een waslaag kan niet met vernis of lak worden afgewerkt! Meer lezen over het verschil tussen was en vernis? Kijk dan op deze pagina.

Structuur en levendigheid creëren

Ga je werken op eikenhout en wil je de nerfstructuur accentueren? Of vind je het hout waarop je werkt te netjes en te glad? Borstel dan het hout vooraf uit met een messing borstel. Hiermee verwijder je de zachte houtvezels en open je de nerven. De kalkwas of colourwax zal in de nerven, krasjes en putjes achterblijven en zo creëer je een mooi levendig effect.

Reliëf en structuur aanbrengen met kwaststrepen
Behalve met een messing borstel kun je ook door het opzettelijk aanbrengen van kwaststrepen een doorleefde look creëren. Breng dan de krijtverf met een spalter aan en strijk de verf niet al te glad uit. Zo ontstaat er een licht streperig effect. Laat de verf zo opdrogen en je zult zien dat de kwaststrepen na het aanbrengen van antiekwas, kalkwas of een colourwax zullen worden geaccentueerd. Op de foto van het blauwe kastje, verderop op deze pagina, kun je dat effect goed zien.

Het effect van de verschillende kleuren was

Boenwas: kleurloze afwerking
Kleurloze boenwas wordt voornamelijk gebruikt om hout op te frissen, een zachte glans te geven en te beschermen tegen vlekken. Ook op een laag krijtverf of milk paint kun je kleurloze boenwas gebruiken als beschermlaag. De kleurloze boenwas verandert de kleur van de verf niet maar kan het kleureffect op donkere kleuren wel een beetje verdiepen. Op lichte tinten is het vrijwel onzichtbaar.

Antiekwas voor een gepatineerde look
Abbondanza antiquing wax antiekwas is er in twee tinten; lichtbruin en donkerbruin. Voor het kleuren van onbehandeld hout kun je dus kiezen voor een lichtbruin of een donkerder kleureffect.

Op een laag krijtverf kun je antiekwas gebruiken om te patineren. De lichtbruine antiekwas is een licht gepigmenteerde boenwas waarmee je een subtiel licht patina creëert. Het verzacht felle kleuren en tempert wittinten. De donkerbruine antiekwas is sterker gepigmenteerd en creëert een donker patina. Deze kleur geeft een laag krijtverf een oud en doorleefd effect.

Tip: Als je met een donker gekleurde was op krijtverf gaat werken, is het verstandig om eerst een laagje blanke boenwas aan te brengen. Op deze manier verzadig je de poreuze krijtverf met de blanke was en kun je daarna de gekleurde was beter verdelen en doseren. Voor dit doel hebben wij voordelige wax-pakketten samengesteld, bestaande uit een combinatie van gekleurde was en blanke was.

 

Krijtverf patineren met antiekwas

Kalkwas voor een whitewash effect
Abbondanza kalkwas, ook wel krijtwas genoemd, is perfect voor een prachtig whitewash effect op onbehandeld hout. De kalkwas bevat behalve pigmenten extra veel krijt, waardoor de was wat dikker en stugger is en meer dekking en kleureffect geeft.

Kalkwas op hout
Kalkwas is vooral geschikt voor houtsoorten met een open nerf zoals eikenhout, of zachtere houtsoorten zoals vuren of grenen en minder geschikt voor harde houtsoorten met een fijne structuur. Kalkwas op een dressoir

Kalkwas op krijtverf
De kalkwas is ook te gebruiken als patineerlaag over Abbondanza Krijtverf. Felle of donkere kleuren kun je er een mooi zongebleekt of Scandinavisch effect mee geven. Kalkwas doet het heel goed op alle blauwtinten en naturellen. Een prachtig leisteeneffect creëer je met Abbondanza krijtverf Black, Warm Black of Concrete afgewerkt met de kalkwas.

Colourwax grijs of taupe
De grijze was is in twee tinten verkrijgbaar; Grey is een lichte neutrale grijstint. Dark Grey bevat meer en donkerder pigmenten. Taupe is een trendy tint voor een warm vergrijsd effect.

Al deze tinten kunnen ook op een laag krijtverf worden gebruikt. Kies dan het liefst voor een neutrale basiskleur. De wittinten Pure White, Old Lace of Old White zijn een goede basis. Maar ook op Black, Warm Black of Concrete kunnen deze tinten een verrassend resultaat geven.

Zwarte kleurwas
Zwart is een geweldige kleur voor stoere effecten, bijvoorbeeld op houten meubelen of werkbladen in een industrieel interieur. Maar ook op een wat lichtere tint krijtverf kan het een verrassend effect geven.

Het kastje hieronder is afgewerkt met krijtverf in de kleur Verdigris en daarna met zwarte was gepatineerd. Let vooral op de opzettelijk aangebrachte kwaststrepen die zichtbaar zijn geworden na het aanbrengen van de was. Dit geeft een nonchalant, vintage effect.

Kastje krijtverf Verdigris met zwarte kleurwas 

Metallic wax op hout of krijtverf
Metallic wax is in diverse tinten verkrijgbaar en bevat sprankelende metallic deeltjes. Je kunt het als effectlaagje over krijtverf aanbrengen, maar wij vinden het super stoer om te gebruiken over donker hout.

Je kunt onbehandeld, lichtgekleurd hout eerst een donkere kleur geven met bijvoorbeeld verniswas Notelaar, of een wash van krijtverf in de kleur Walnut, Cley of Black. Tip: op de pagina Greywash kun je lezen hoe je een krijtverf wash maakt.

Daarna breng je de metallic wax aan en je zult versteld staan van het effect. Stoer metallic, geweldig in een industrieel interieur!

Stoer hout met Abbondanza metallic wax

 

Op de afbeeldingen hierboven en hieronder is de metallic wax aangebracht op ruw vurenhout dat gekleurd is met Verniswas Notelaar.

 

Industrieel effect met Metallic Wax van Abbondanza

Tip: in de meeste productbeschrijvingen van de was kun je voorbeelden vinden van het effect op verschillende ondergronden.

We wensen je veel plezier met onze wax collectie!

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo. 

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

 

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

22 producten

per pagina
 1. Antiekwas donkerbruin
  Waardering:
  95%
  € 12,95
 2. Blanke was-clear wax
  Waardering:
  99%
  € 10,95
 3. Antiekwas lichtbruin
  Waardering:
  100%
  € 12,95
 4. Kalkwas
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 5. Colourwax Grey
  Waardering:
  98%
  € 15,95
 6. Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 7. Colourwax Taupe
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 8. Colourwax Black
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 9. Colourwax Blush
  Rating:
  0%
  € 15,95
 10. Metallic Wax Tin
  Waardering:
  95%
  € 19,95
 11. Metallic Wax Gold
  Waardering:
  100%
  € 19,95
 12. Metallic Wax Copper
  Waardering:
  85%
  € 19,95
 13. Wax Pakket Antiek Dark
  Rating:
  0%
  € 21,95
 14. Wax Pakket Kalkwas
  Waardering:
  100%
  € 24,95
 15. Wax Pakket Grey
  Rating:
  0%
  € 24,95
 16. Wax Pakket Dark Grey
  Rating:
  0%
  € 24,95
 17. Wax Pakket Taupe
  Rating:
  0%
  € 24,95
 18. Messing draadborstel
  Waardering:
  100%
  € 4,50
 19. Verniswas Notelaar
  Waardering:
  97%
  Vanaf € 5,50
 20. Spalters
  Waardering:
  80%
  Vanaf € 3,95
Loading ...
Load More ...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

22 producten

per pagina