Fineer verven

Fineer verven, hoe pak je dat aan?

Veel meubels zijn gefineerd, dus de vraag of je een fineerlaag kan verven komt vaak bij ons binnen. Kan je zo'n meubel eigenlijk wel verven, en zo ja; waar moet je dan op letten? 

Fineer meubeltjes verven

Houtfineer verven

Meestal is het verven van een fineerlaag geen enkel probleem. Een fineerlaag is namelijk gewoon een dun laagje hout dat op een meubel van een goedkopere of minder mooie houtsoort wordt geplakt. Een meubel dat is gefineerd, kan daarom in principe net zo bewerkt en geschilderd worden als hout, mits de fineerlaag intact is. Normaliter betekent dit dus dat je kunt volstaan met goed ontvetten en dof schuren, waarna je de verf kunt aanbrengen. Zelfs het aanbrengen van een wash (greywash of whitewash) kan vaak op houtfineer, mits de oude lak- of waslagen volledig zijn verwijderd. 

Kunststof fineer

Sommige meubels zijn beplakt met een laagje kunststof met een kleurtje of met een houtprint. Dit is dus niet hetzelfde als een laagje echt houtfineer. Veel goedkopere meubels zijn van dit materiaal (geplastificeerd spaanplaat, of melamine) gemaakt. Je kent vast wel de bekende Ikea boekenkasten, maar ook badkamerkastjes en het bekende plaatmateriaal of wandplanken uit de bouwmarkt. Dit harde kunststof laagje kun je het best eerst gronden met Abbondanza multiprimer. Daarna kun je met verf aan de slag.  

Let op: Mdf dat met folie is beplakt (veel toegepast in keukens) is géén harde kunststof en is niet te verven. In dat geval is het beter om de folie te verwijderen (met behulp van een föhn zodat het laagje loslaat) en vervolgens het onderliggende Mdf te verven.