Greywash technieken

Greywash technieken

Meubels, hout en riet vergrijzen

Greywash, vergrijsd hout, old wood, driftwood, zomaar een paar termen die voor dit effect gebruikt worden. Op deze pagina laten we je zien met welke producten en technieken je je meubels of accessoires een stoere verweerde of vergrijsde look kunt geven. 

Voor welke techniek kies je?

De technieken voor het vergrijzen komen grotendeels overeen met de whitewash technieken. Maar terwijl bij een whitewash de kleur al vaststaat (wit of gebroken wit) kan dat bij het vergrijzen nogal verschillen. Echt oud hout kan immers ook de meest uiteenlopende tinten hebben. Dus hoe bepaal je nou welke kleur, of welk product je wilt gaan gebruiken voor jouw project?

Ons advies is om bij jouw keuze rekening te houden met de houtsoort én met de toepassing of locatie van jouw project. Op sommige oppervlakken (tafelblad) of in bepaalde ruimtes (keuken/badkamer) wil je graag een goed afwasbare, vlekbestendige afwerking. Kies dan bij voorkeur voor een krijtverfwash of verniswas. Deze producten kun je namelijk afwerken met een aantal lagen vernis ter bescherming. 

Probeer ook te achterhalen om wat voor houtsoort het gaat en kijk naar de kleur. De basiskleur van het hout bepaalt voor een groot deel het eindresultaat. Een donkere, of roodachtige houtsoort zal een heel ander effect geven dan een lichtgekleurde houtsoort. Ook de mate van poreusheid speelt een rol. Hiermee moet je dus rekening houden. Doe daarom bij voorkeur altijd even test, zeker voordat je een groot oppervlak onder handen neemt.

Greywash met boenwas of colourwax

Een gekleurde boenwas of colourwax is vooral geschikt voor een houtsoort met een open nerf zoals eikenhout of een zachte houtsoort. Houtsoorten met een fijne nerfstructuur (beuken) of vette houtsoorten (teakhout) zullen iets minder was (en dus kleur) opnemen. Een afwerking met was is ook niet geschikt voor gebruik buiten of voor vochtige ruimtes.

Abbondanza was is er in diverse tinten. De verschillende kleuren kun je eventueel ook met elkaar mengen of combineren. Hieronder zie je een paar voorbeelden van wax kleuren op eikenhout. 

Greywash met colourwaxGreywash met colourwax

Hoe breng je boenwas of colourwax aan?

Voordat je de was aanbrengt, moeten oude lak- en/of waslagen van het hout worden verwijderd zodat je op kaal hout werkt. De beste methode is om dit te doen met Abbondanza Bio Strip. Voor extra grip en wat meer reliëf in het hout, kun je de nerven uitborstelen met een messing draadborstel. Werk hiermee altijd in de richting van de houtnerf. Breng dan de was aan met een waxkwast en veeg overtollige was af met een pluisvrije doek. Laat de was enkele uren of een nachtje intrekken en uitharden en boen dan de waslaag stevig op. Het oppervlak zal dan gladder en harder worden en een subtiele glans krijgen. De waslaag afwerken is niet nodig. Wil je een uitgebreide stap-voor-stap beschrijving over het werken met boenwas? Kijk dan voor alle tips en informatie op onze boenwas pagina.

Greywash met krijtverf

Een eenvoudige én snelle methode om een greywash aan te brengen is door te werken met verdunde krijtverf, oftewel een krijtverfwash. Het voordeel van deze methode is dat je heel veel kleuren tot je beschikking hebt. In feite alle kleuren uit de Abbondanza krijtverfcollectie. Verder kun je het resultaat vrij gemakkelijk beïnvloeden door de verf meer of minder te verdunnen of meerder lagen aan te brengen. Op deze manier kun je het effect dekkender of transparanter maken.

 

Krijtverfwash kleursamplesKrijtverfwash kleursamples

Welke krijtverf kleuren zijn geschikt om mee te vergrijzen?

Vergrijsde en naturelle kleuren zoals Taupe (085) Loam (090) of Silt (095) zijn mooie tinten voor een vergrijsd effect. Een wat bruiner 'old wood' effect creëer je met een krijtverfwash in de kleur Clay (110) of Walnut (106). Tip: alle genoemde kleuren krijtverf staan onderaan de pagina.

Recept voor een krijtverfwash:

Verdun Abbondanza Krijtverf met water in een verhouding van ongeveer 1:1 tot 1:2. Dit is de verhouding die wij meestal gebruiken. Je kunt eventueel nog wat meer water toevoegen, maar verdund de krijtverf niet te veel, anders blijft er verhoudingsgewijs weinig bindmiddel achter. 

Hoe breng je een greywash met krijtverf aan?

Breng de wash aan met een brede kwast (bijvoorbeeld een spalter) en veeg de overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af, in de richting van de houtnerf. Hoe langer je het mengsel laat intrekken en hoe poreuzer de ondergrond, hoe minder goed je de wash nog kunt uitvegen. Ook de mate van verdunning bepaalt het effect. Doe daarom eerst een proefstuk om te testen. Werk altijd in kleine stukken, bijvoorbeeld plank voor plank, of bij meubels onderdeel voor onderdeel (zijkant, deurtje, bovenblad, etc.). Werk niet te zuinig en breng de wash niet te dun aan om aanzetten te voorkomen.

Afwerken van een krijtverfwash

Of je een wash nog moet afwerken hangt af van de situatie. Een spiegellijst, mand of kast hoef je eigenlijk nooit af te werken. Maar voor een vloer of tafelblad is dat natuurlijk wel belangrijk. Je kunt een krijtverfwash afwerken met vernis of met boenwas, afhankelijk van de houtsoort of de toepassing. 

 

krijtverfwash taupe op teakhoutkrijtverfwash taupe op teakhout
Krijtverfwash Abbondanza Taupe op teakhout

Greywash op rode houtsoorten

Kun je houtsoorten met een rode kleur of ondertoon ook whitewashen of vergrijzen? Hoe voorkom je dat je eindigt met een roze tafel of kast? Voor een vergrijsd effect op een rode basis kun je het best gaan werken met kleuren die een enigszins groene ondertoon hebben. De groene ondertoon camoufleert namelijk de rode kleur. Kies daarom bijvoorbeeld voor de Abbondanza kleuren Taupe (085) of Loam (090). Ook kun je verniswas in de kleur Taupe gebruiken. Voor een wat lichter of gebleekter effect zijn de kleuren Cotton (150) of Linen (145) goede opties.

Riet en Lloyd Loom stoelen vergrijzen

Ook riet kun je vergrijzen met een wash van krijtverf. Wij werken voor het vergrijzen van riet graag met de kleur Taupe (085). Wil je een iets minder grijs effect, kies dan voor kleuren als Clay (110) of Walnut (106). Ook de combinatie Clay en Linen (145) doet het goed op rieten stoelen of manden. 

Punt van aandacht: als er een glanzende laklaag op je rieten of lloyd loom meubelen zit, zal een krijtverfwash minder goed kunnen hechten. Ook als de oorspronkelijke verf-of laklaag (mat of glanzend) beschadigd is, zul je dat blijven zien als je gaat werken met een wash. In dat geval is het beter om te kiezen voor een dunne laag multiprimer en meerdere dunne laagjes soft silk lak. Meerdere dunne lagen zorgen voor een flexibele verflaag. Als je deze techniek toepast wordt het effect overigens wel helemaal dekkend. 

rieten stoelen of lloyd loom vergrijzenrieten stoelen of lloyd loom vergrijzen

Greywash op meubels en hout met verniswas

Verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Verniswas is verkrijgbaar in een aantal kant en klare kleuren, zoals wit, zwart, grijs en diverse houttinten. De kleur Notelaar is een donkere vergrijsde houttint en heel geschikt voor een stoer, bohemian of industrieel interieur. Als je Notelaar iets te donker of te bruin vindt kun je deze ook mengen met Grijs. En wil je helemaal je eigen kleur bepalen? Ga dan aan de slag met acrylpigmenten. Kijk voor al onze tips over het mengen van kleuren of kleuren met pigment op de themapagina Verniswas

Greywash, hout kleuren met verniswasGreywash, hout kleuren met verniswas

Hoe breng je een greywash effect aan met verniswas?

Voordat je verniswas aanbrengt moeten oude lagen worden verwijderd. Dit kan met Abbondanza Bio Strip, ons milieuvriendelijke afbijtmiddel. Breng de verniswas aan met een beitskwast, een platte synthetische kwast of een spalter. Verder is het belangrijk dat je verniswas royaal aanbrengt. Als je het te zuinig aanbrengt droogt het snel en heb je minder controle over het effect.

Standaard werkwijze voor het kleuren van hout: aanbrengen in de richting van de houtnerf en laten drogen. Na droging gezwollen houtvezels glad schuren met fijn schuurpapier (P240), stofvrij maken en een tweede laag aanbrengen.

Vintage look op hout: verniswas aanbrengen en dan direct afvegen met een pluisvrije doek in de richting van de houtnerf. Na droging glad schuren met fijn schuurpapier (P240). Indien gewenst op dezelfde wijze een tweede laag aanbrengen. 

TIP: Alles over het aanbrengen van verniswas, het mengen van kleuren, afwerken en nog veel meer, kun je vinden op onze uitgebreide themapagina verniswas.

Bestel ons e-book Greywash & Old Wood

Ons populaire e-book Greywash & Old Wood heeft een makeover gekregen. In dit inspirerende e-book vind je onze favoriete en meest beproefde technieken om een greywash aan te brengen op meubels en accessoires, of om nieuw hout een oude, doorleefde of verweerde look te geven.

E-book Greywash en Old WoodE-book Greywash en Old Wood

Dit e-book bevat maar liefst 38 pagina’s vol tips, inspiratie en waardevolle informatie:

- onze favoriete en meest beproefde greywash technieken stap voor stap uitgelegd.
- alles over de voor- en nadelen van de verschillende technieken
- voorbeelden van greywash kleuren en kleureffecten
- tips over het kiezen van het juiste product voor ieder project
- info over verschillende ondergronden en houtsoorten met hun specifieke eigenschappen
- adviezen over de benodigde voorbehandeling zoals schuren, ontvetten, etc.
- tips over het afwerken en beschermen van je meubel

Drie basis greywashtechnieken:

1- Greywash met colourwax
2- Greywash met krijtverf
3- Hout vergrijzen en verouderen met verniswas

Vier stap-voor-stap greywash projecten:

1- Greywash salontafel: een houten tafelblad vergrijzen met behulp van twee kleuren verniswas.
2- Old Wood eettafel: een grenenhouten eettafel wordt getransformeerd tot een doorleefde ‘old wood’ tafel met de illusie van losse planken.  
3- Verweerde look creëren met verniswas en pigment
4- Steigerhout effect: een blanke vurenhouten eettafel krijgt een vergrijsde steigerhoutlook

Klik hier om het e-book te bestellen.

 1. Verniswas Notelaar
  Verniswas Notelaar
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 2. Verniswas Grijs
  Verniswas Grijs
  Waardering:
  98%
  As low as € 4,95
 3. Verniswas Taupe
  Verniswas Taupe
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 4. Verniswas Gouden Den
  Verniswas Gouden Den
  Waardering:
  97%
  As low as € 4,95
 5. Verniswas Zwart
  Verniswas Zwart
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 6. Verniswas Driftwood
  Verniswas Driftwood
  Waardering:
  95%
  As low as € 4,95
 7. Antiekwas lichtbruin
  Antiekwas lichtbruin
  Waardering:
  97%
  € 18,95
 8. Antiekwas donkerbruin
  Antiekwas donkerbruin
  Waardering:
  97%
  € 18,95
 9. Colourwax Taupe
  Colourwax Taupe
  Waardering:
  94%
  € 19,95
 10. Colourwax Grey
  Colourwax Grey
  Waardering:
  95%
  € 19,95
 11. Colourwax Dark Grey
  Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 12. Krijtverf Loam is een vergrijsd middelbruin taupe, mooi om 1:1 te verdunnen voor een greywash op hout of riet
  Krijtverf 090 Loam
  Waardering:
  98%
  As low as € 0,90
 13. Krijtverf Silt is een lichte taupe tint. Verdund met water (1:1) te combineren met Driftwood (125) voor een steigerhout look
  Krijtverf 095 Silt
  Waardering:
  94%
  As low as € 0,90
 14. Krijtverf 106 Walnut
  Krijtverf 106 Walnut
  Waardering:
  80%
  As low as € 0,90
 15. Abbondanza Cley
  Krijtverf 110 Clay
  Waardering:
  100%
  As low as € 0,90
 16. Abbondanza Driftwood
  Krijtverf 125 Driftwood
  Waardering:
  94%
  As low as € 0,90
 17. Krijtverf 145 Linen
  Krijtverf 145 Linen
  Waardering:
  100%
  As low as € 0,90
 18. Messing draadborstel zware kwaliteit
  Messing draadborstel zware kwaliteit
  Waardering:
  98%
  € 6,95
 19. Spalter
  Spalter
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,95
 20. Krijtverfkwast
  Krijtverfkwast
  Waardering:
  93%
  € 19,95
 21. Waxkwast
  Waxkwast
  Waardering:
  97%
  € 24,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat