Greywash hout & riet vergrijzen

Greywash, hout en riet vergrijzen

Hoe geef je nieuw hout of riet een vergrijsde uitstraling?

Greywash, vergrijsd hout, old wood, driftwood, zomaar een paar termen die voor dit effect gebruikt worden. Op deze pagina laten we je zien met welke producten en technieken je je meubels of accessoires een stoere verweerde of vergrijsde look kunt geven. Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina. Lekker handig!

Op deze pagina:

Greywash met wax
Greywash met krijtverf
Greywash op rode houtsoorten
Riet en Lloyd Loom stoelen vergrijzen
Greywash met verniswas

Welke techniek kies je?
De technieken voor het vergrijzen komen grotendeels overeen met de whitewash technieken. Maar terwijl bij een whitewash de kleur al vaststaat (wit of gebroken wit) kan dat bij het vergrijzen nogal verschillen. Echt oud hout kan immers ook de meest uiteenlopende tinten hebben.

Greywash effect, het oud maken van houten meubels

Rekening houden met de houtsoort
De basiskleur van het hout bepaalt voor een groot deel het eindresultaat. Een donkere, of roodachtige houtsoort zal een heel ander effect geven dan een lichtgekleurde houtsoort. Ook de mate van poreusheid speelt een rol. Hiermee moet je dus rekening houden. Doe daarom bij voorkeur een proefstuk, zeker voordat je een groot oppervlak onder handen neemt.

Rekening houden met de toepassing
Op sommige oppervlakken (tafelblad) of in bepaalde ruimtes (keuken/badkamer) wil je graag een goed afwasbare, vlekbestendige afwerking. Kies dan, indien mogelijk, een methode waarbij je als afwerking een vernis kunt aanbrengen. Dus bijvoorbeeld een wash van krijtverf of verniswas.

Greywash met boenwas of kleurwas

Een gekleurde boenwas of colourwax is vooral geschikt voor een houtsoort met een open nerf zoals eikenhout of een zachte houtsoort. Houtsoorten met een fijne nerfstructuur of vette houtsoorten (teakhout) zullen iets minder was (en dus kleur) opnemen. Was is niet geschikt voor buiten of voor vochtige ruimtes. Abbondanza was is er in diverse tinten. De verschillende kleuren kun je eventueel ook met elkaar mengen of combineren door ze naast of over elkaar heen te zetten.

Grijze Abbondanza colourwax op een dressoir

Het dressoir hierboven is behandeld met colourwax Grey.

Hoe breng je boenwas aan?
Voordat je de was aanbrengt, moeten oude lak- en/of waslagen van het hout worden verwijderd zodat je op kaal hout werkt. Voor extra grip en wat meer reliëf in het hout, kun je de nerven uitborstelen met een messing draadborstel. Werk hiermee altijd in de richting van de houtnerf!

Breng de was aan met een doek of oude kwast. Overtollige was afvegen met een pluisvrije doek. Laat de was enkele uren intrekken en uitharden. Boen de waslaag vervolgens stevig op. Het oppervlak zal dan glad en harder worden en een subtiele glans krijgen. Breng geen dikke laag aan, want dan kun je de laag niet meer goed opboenen en zal deze kleverig blijven. Laat de was goed uitharden, het kan enkele weken duren totdat de waslaag zijn volledige sterkte heeft bereikt. Wees tot die tijd voorzichtig met vlekken en vocht.

Moet je boenwas afwerken?
Een waslaag afwerken is niet nodig en trouwens ook niet mogelijk. In principe is een goed geboende waslaag voldoende vlekbestendig en afneembaar. Wel vergt een waslaag iets meer onderhoud dan lak of vernis.

Greywash met krijtverf

Een eenvoudige én snelle methode om een greywash aan te brengen is door te werken met verdunde krijtverf. Het voordeel van deze methode is dat je heel veel kleuren tot je beschikking hebt. Verder kun je het resultaat vrij gemakkelijk beïnvloeden door de verf meer of minder te verdunnen of meerder lagen aan te brengen. Hiermee kun je het effect dekkender maken.

Welke krijtverf kleuren zijn geschikt om mee te vergrijzen?
Vergrijsde en naturelle kleuren zoals Taupe (085) Loam (090) of Silt (095) zijn mooie tinten voor een vergrijsd effect. Een wat bruiner 'old wood' effect creëer je met een krijtverfwash in de kleur Cley (110) of Walnut (106). Tip: alle genoemde kleuren krijtverf staan onderaan de pagina.

Recept voor een wash van krijtverf:
Verdun Abbondanza Krijtverf met water in een verhouding van ongeveer 1:1 tot 1:2.

Hoe breng je greywash met krijtverf aan?
Breng de wash aan met een brede kwast (bijvoorbeeld een spalter) en veeg de overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af, in de richting van de houtnerf. Hoe langer je het mengsel laat intrekken en hoe poreuzer de ondergrond, hoe minder goed je de wash nog kunt uitvegen. Ook de mate van verdunning bepaalt het effect. Doe daarom eerst een proefstuk om te testen. Werk altijd in kleine stukken, bijvoorbeeld plank voor plank, of bij meubels onderdeel voor onderdeel (zijkant, deurtje, bovenblad, etc.). Werk niet te zuinig en breng de wash niet te dun aan om aanzetten te voorkomen.

Krijtverf greywash aanbrengen

Steigerhout vergrijzen
Steigerhout een oude look geven kun je het best doen met een wash in meerdere kleuren. De keuken hierboven is met de kleuren Silt en Driftwood behandeld. Voor deze steigerhout look hebben wij een speciale techniek ontwikkeld. Kijk op de pagina Steigerhout oud maken voor alle uitleg.

Greywash op rode houtsoorten

Kun je houtsoorten met een rode kleur of ondertoon ook whitewashen of vergrijzen? Lees vooral verder, want met onze tips voorkom je dat je eindigt met een roze tafel of kast. Als eerste kun je proberen om een eventuele lak of beitslaag van het meubel af te schuren. Soms volstaat dat al om van de rode kleur af te komen. Maar als het een houtsoort is die van zichzelf vrij rood is dan zal dat uiteraard niet helpen.

Voor een vergrijsd effect kun je dan het best gaan werken met kleuren die een enigszins groene ondertoon hebben. De groene ondertoon werkt als een concealer en dempt het rode effect. Kies bijvoorbeeld voor een wash van Abbondanza Taupe of Loam, of gebruik verniswas Taupe. Op het tafelblad op de foto hieronder (was een tafel in kersenkleur) is gewerkt met een wash van Linen en Driftwood.

Greywash op tafelblad van een rode houtsoort, kersenhout

Riet en Lloyd loom stoelen vergrijzen

Ook riet kun je vergrijzen met een wash van krijtverf. Wij werken voor het vergrijzen van riet graag met de kleur Taupe (085). Wil je een iets minder grijs effect, kies dan voor de kleur Cley (110) of Walnut (106). Ook de combinatie Cley en Linen (145) doet het goed op rieten manden. Tip: alle genoemde kleuren krijtverf staan onderaan de pagina.

Rieten stoelen vergrijsd met krijtverf Taupe van AbbondanzaBovenstaande stoelen en de mand hieronder zijn vergrijsd met een wash van Abbondanza krijtverf Taupe.

Rieten mand vergrijsd met krijtverf Taupe van Abbondanza

Een greywash van krijtverf afwerken

Of je een wash nog moet afwerken hangt af van de situatie. Een spiegellijst, mand of kast hoef je eigenlijk niet af te werken. Maar voor een vloer of tafelblad is dat weer wel belangrijk. Je kunt de wash afwerken met vernis of met boenwas. Hou hierbij rekening met de houtsoort.

Greywash met verniswas

Verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Verniswas is verkrijgbaar in wit, zwart, grijs en diverse houttinten. Je kunt de tinten onderling ook met elkaar mengen.

Welke kleuren verniswas zijn geschikt?
Verniswas Notelaar is een donkere vergrijsde houttint. Een heel mooie kleur voor in een stoer industrieel interieur. Voor een effect dat iets meer de grijze kant op gaat kun je ook kleuren gaan mengen. Een van onze favorieten is een combinatie van verniswas Notelaar met verniswas Grijs. Ook kun je je eigen kleuren maken door transparante verniswas te mengen met acrylpigmenten.

Verniswas voor het vergrijzen van houten meubels

Hoe maak je een greywash met verniswas?
Verniswas wordt op onbehandeld hout aangebracht en uitgeveegd met een doek. Het is een zeer eenvoudige methode.

Omdat je zoveel mooie effecten kunt creëren met verniswas, en er allerlei mooie kleurcombinaties zijn, hebben we ervoor gekozen om hier een speciale pagina voor te schrijven. Meer weten? Alles over het aanbrengen van verniswas, het mengen van kleuren, afwerken en nog veel meer, kun je vinden op de pagina Werken met verniswas.

Greywash tafelblad 

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo. 

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

29 producten

per pagina
 1. Antiekwas lichtbruin
  Waardering:
  100%
  € 12,95
 2. Antiekwas donkerbruin
  Waardering:
  95%
  € 12,95
 3. Colourwax Grey
  Waardering:
  98%
  € 15,95
 4. Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 5. Colourwax Taupe
  Waardering:
  98%
  € 15,95
 6. Colourwax Black
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 7. Handschoenen
  € 1,95
 8. Krijtverf 085 Taupe
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 3,95
 9. Krijtverf 090 Loam
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 3,95
 10. Krijtverf 095 Silt
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 3,95
 11. Krijtverf 110 Cley
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 3,95
 12. Krijtverf 106 Walnut
  Vanaf € 3,95
 13. Krijtverf 145 Linen
  Vanaf € 3,95
 14. Verniswas Notelaar
  Waardering:
  97%
  Vanaf € 5,50
 15. Verniswas Grijs
  Waardering:
  99%
  Vanaf € 5,50
 16. Verniswas Transparant
  Waardering:
  93%
  Vanaf € 5,50
 17. Verniswas Taupe
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 5,50
 18. Verniswas Zwart
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 5,50
 19. Spalters
  Waardering:
  80%
  Vanaf € 3,95
 20. Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  87%
  Vanaf € 10,95
 21. Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 10,95
Loading ...
Load More ...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

29 producten

per pagina