Marmer imitatie maken

Hoe maak je zelf een marmer imitatie?

Wij leggen je uit hoe je met de Abbondanza verfproducten zelf een prachtige marmer look kunt aanbrengen op op meubels en accessoires van hout, kunststof, Mdf en allerlei andere ondergronden.

Marmer imitatie schilderen

Marmer effect met verf en kwast

Marmer is weer helemaal hip. Je ziet het overal weer oppoppen in de woonbladen en interieurs. Dus hoe leuk is het als je zelf dit effect kunt aanbrengen op meubels of accessoires die je al in huis hebt en die wel een leuke makeover kunnen gebruiken.

Hoe maak je zelf een marmer imitatie?

Video marmer imitatie

Op ons YouTube kanaal staat de video waarin je precies kunt zien hoe ik het marmer effect aanbreng. Deze video kun je ook onderaan deze pagina bekijken. In de video hoor je me ook precies uitleggen wat ik doe. Ik raad je dan ook aan om de video te bekijken als je aan de slag gaat. De foto's hieronder laten de belangrijkste stappen van de marmer imitatie zien. Ook vind je hier de recepten voor het maken van de glaze-mengsels.

Benodigdheden voor een marmer imitatie

Voor het maken van dit wit marmer, ook wel Carrara marmer genoemd, heb je Abbondanza Soft Silk lak nodig in de kleur Pure White. Dat is de witte basis en de ondergrond.

Voor het marmereffect zelf gebruiken we Abbondanza Glaze. En verder heb je natuurlijk gereedschap nodig, zoals kwasten, een spons en zelfs een veer. Alle producten en materialen die je me op deze pagina ziet gebruiken, kun je onderaan de pagina terugvinden.

Glaze in drie tinten

Abbondanza Glaze is een half transparant medium dat traag droogt zodat je het gedurende langere tijd kunt bewerken. Dankzij deze eigenschappen kun je op je gemak de aderen in het marmer aanbrengen en eventueel zelfs corrigeren. Wij gebruiken voor dit witte marmer twee kleuren Glaze; Black en White, waarmee we verschillende grijstinten kunnen maken. Ik gebruik drie glaze mengels: lichtgrijs, donkergrijs en wit.

Glaze recepten
Ik gebruikte bij het mengen de bekende maatlepeltjes die je ook in de keuken gebruikt.

Lichtgrijs: 3 tbsp (45ml) glaze white met 1/4 teaspoon (1,25ml) glaze black en 2 tbsp (30ml) water.

Donkergrijs: 1 tbsp (15ml) glaze white met 1/2 teaspoon (2,5ml) glaze black en 1 tbsp (15ml) water.

Wit: 2 tbsp (30ml) glaze white en 2 tbsp (30ml) water.

Rendement: Met deze recepten heb ik de plaat in de video (ca. 0,7 m2) behandeld, plus het bovenblad van het kastje onderaan deze pagina, en ik heb er nog geen kwart van gebruikt. Je kunt met deze hoeveelheden dus best een behoorlijk oppervlak behandelen. Mocht je niet genoeg hebben voor je project, dan kun je gemakkelijk een beetje bijmengen met dezelfde verhoudingen.

Glaze mengen voor marmer imitatie

Basislaag voor wit marmer

De eerste stap is het aanbrengen van de witte basislaag met Abbondanza Soft Silk Pure White. Zorg ervoor dat de ondergrond glad is, dus zonder kwaststrepen of andere onregelmatigheden.

Je begint de marmer imitatie met het aanbrengen van de lichtgrijze glaze. Dit doe je met een vochtige natuurspons. Je sponst de grijze glaze op in een diagonaal patroon. Vervolgens ga je de spons afdrukken verzachten met een doek en verdassen met een daskwast. Hoe dit precies in z'n werk gaat kun je zien in de video. (Dat geldt overigens voor alle volgende stappen.)

marmer imitatie basislaag

Het aanbrengen van de lichtegrijze aderen

De lichtgrijze aderpartijen breng je aan met een veer. Ik gebruik een kalkoenveer, maar je kunt ook een ganzenveer gebruiken. De veer dip je in de lichtgrijze glaze en met een soort kantelende beweging breng je hiermee de aderen aan. Je volgt daarbij globaal de lichtgrijze gesponste basislaag. Vervolgens gebruik je weer de daskwast om alles te blenden en te verzachten.

marmer imitatie aderen aanbrengen

Donkere aderen aanbrengen

Als de grijze aderpartijen naar je zin zijn wordt het tijd voor enkele donkere aderen. Hoewel; als je het zo al mooi vindt kun je het ook hierbij laten. Maar als je nog wat donkere accenten wilt aanbrengen heb je twee opties. De eerste is om de lichtgrijze basis helemaal te laten drogen voordat je verder gaat. Voordeel is dat je dan die basis niet meer kunt verpesten bij de volgende stap. De tweede optie is om nu direct verder te gaan met het aanbrengen van enkele donkere aderen met de donkergrijze glaze. Houd het rustig, een of twee donkere accenten zijn voldoende.

marmer imitatie aderen aanbrengen

Blenden en witte overglaze

Als zowel de lichtgrijze als donkergrijze aderpartijen droog zijn, ga je een zogenaamde overglaze aanbrengen. Dit doe je met het witte glaze mengsel. Ik gebruik hiervoor een sponskwastje. Daarna kun je de witte glaze even weer verzachten met een doekje en/of de daskwast. Deze overglaze laat je heel goed drogen, liefst minimaal 24 uur en dan kun je het naar wens afwerken met Abbondanza vernis (mat of zijdeglans) of met onze blanke boenwas; de Clear Wax.

marmer imitatie afwerken

Kastje met marmer imitatie blad

Hieronder zie je een voorbeeld van de marmer imitatie op een kastje.

Let op: als je het marmer effect aanbrengt op een bovenblad of tafelblad, laat dan de aderen doorlopen op de zijkant.

Marmer imitatie op bovenblad van een kastje

Video Marmer imitatie

Bekijk hieronder de stap-voor-stap video van de marmer imitatie. Bekijk je de video liever op YouTube? Of wil je je abonneren op ons kanaal? Klik dan hier voor de YouTube video.

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

 1. Abbondanza Pure White
  Lak Soft Silk 005 Pure White
  Waardering:
  96%
  As low as € 26,95
 2. Abbondanza Glaze Black
  Glaze Black
  Waardering:
  95%
  € 18,95
 3. Natuurspons voor decoratieve verftechnieken
  Natuurspons
  Waardering:
  90%
  € 10,95
 4. Abbondanza vernis extra mat
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
 5. Abbondanza vernis zijdeglans
  Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  98%
  As low as € 14,95
 6. Blanke was-clear wax
  Blanke was-clear wax
  Waardering:
  97%
  € 17,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat