Meubels verven Stappenplan

Meubels verven Stappenplan

Meubels upcyclen en restylen, hoe doe je dat?

Ben je helemaal zat van je meubelen maar heb je even niet het budget om alles nieuw aan te schaffen? Zijn je meubels nog in prima staat maar ben je er gewoon op uitgekeken? Heb je een oud kastje geërfd dat emotionele waarde heeft maar niet bepaald een trendy aanwinst is voor je interieur? Er zijn allerlei redenen om meubels te restylen.

Meubels van donker hout, eikenhout, teakhout en koloniale meubelen kunnen erg domineren in het interieur. En dan kan een nieuwe kleurtje of een whitewash of greywash een enorm verschil maken. Soms is een meubel beschadigd of kun je vlekken niet meer verwijderen en wil je het daarom graag een nieuw leven geven. Of het meubelstuk is gewoon heel praktisch en heeft veel opbergruimte maar is domweg niet meer je smaak.

Je handen jeuken om eraan te beginnen, maar je twijfelt want waar begin je en hoe pak je het aan? Heb jij ook zin om je meubels een make-over te geven maar kun je wel wat advies gebruiken? Lees dan snel verder want we geven je hier alle tips en trucs.

Tips en trucs voor het verven van je meubels

Reparaties en beschadigingen

Kijk eerst in welke staat het meubel is. Zijn er beschadigingen, houtwormgaatjes of laat de verf los? Het is verstandig om dat eerst even onder handen te nemen. We kunnen hier helaas niet alle reparaties diepgaand behandelen maar je kunt alle tips en trucs terugvinden in ons boek Decoratieve Verftechnieken.
Meubels repareren voor het verven

Welke verf of afwerking zit er op mijn meubel?

Soms is het lastig te zien met wat voor ondergrond je te maken hebt. En 100% zekerheid is ook lastig te geven zonder een technisch onderzoek. Maar er zijn wel trucjes om je een handje te helpen.

Hoe herken je een waslaag?
Kras met je nagel over het oppervlak. Als zich een vettig laagje onder je nagels ophoopt, zit er bijna zeker was op. Of probeer een stukje te schuren. Als er was op zit loopt het schuurpapier dicht. Met een sterke keukenontvetter kun je soms de was verwijderen. Lukt dit niet, dan biedt Abbondanza Bio Strip uitkomst.

Oude olielagen
Als het meubel is geolied is het oppervlak vrij glanzend en voelt iets vettig aan. Je kunt een testje doen door het hout in te sprayen met water. Als het gaat parelen (en het is géén was) dan is het waarschijnlijk olie. Oude uitgeharde olie kan soms worden verwijderd met schuurpapier. Lukt dit niet, gebruik dan Bio Strip

Politoer
Een gepolitoerd meubel ziet er glanzend gelakt uit. Het is een lak op basis van schellak en oplosbaar in alcohol. Als je de laklaag weg kunt poetsen met alcohol (spiritus) kun je er vanuit gaan dat je te maken hebt met politoer. Verwijder dit met Bio Strip voordat je gaat schilderen.

Vernis of lak op waterbasis
Watergedragen verf is gevoeliger voor alcohol en zal zacht of plakkerig worden als je het inwrijft met een doekje met spiritus of alcohol. Verf op waterbasis kun je zonder problemen overschilderen met krijtverf.

Vernis of lak op terpentinebasis
Verf op terpentinebasis (alkydverf) zal niet reageren op oplosmiddelen of alcohol. Als je het meubel gaat schilderen met krijtverf hoef je deze oude laag niet te verwijderen.

Fineer
Een fineerlaag is een dun laagje echt hout en kan dan ook gewoon worden geverfd. Maar let op: dit geldt niet voor kunststoffineer zoals geplastificeerd spaanplaat of melamine. In dat geval gebruik je Abbondanza multiprimer als grondlaag.

Tip: Mdf dat met folie is beplakt (veel toegepast in keukens) is geen harde kunststof. In dat geval is het beter om de folie te verwijderen en het onderliggende Mdf te verven. Lees hier meer over het verven van je keuken

Oude verf, lak of was verwijderen

Moet je een meubel ontvetten en schuren?

Als er geen lastige olie- of waslagen op je meubel zitten dan heb je geluk. Reinig dan het meubel gewoon met St Marc, water met ammonia, schoonmaakazijn, of een ander ontvettend middel. (Let op: eikenhout moet je nooit met ammonia schoonmaken, daardoor kan het zwart uitslaan. Gebruik liever schoonmaakazijn.) Belangrijk is dat je altijd ontvet vóórdat je gaat schuren!

Krijtverf: schuren ja of nee?
Een veelgestelde vraag is: moet ik nu wel of niet schuren? Veel mensen denken dat je bij het gebruik van krijtverf nooit hoeft te schuren. Vaak klopt dit, maar niet altijd. Een meubel helemaal kaal schuren is bijna nooit nodig.

Wanneer schuur je wel?
1: Als de ondergrond ruw aanvoelt. Dit kan worden veroorzaakt door het zwellen van de houtvezels of oneffenheden, korreltjes e.d. in de ondergrond. In dat geval: gewoon even glad schuren.

2: Als de ondergrond erg hard of glad is. Een enigszins poreus oppervlak neemt veel gemakkelijker verf op en de verf zal beter hechten. Je kunt een gladde ondergrond dus het best even opruwen.

3: Als je een techniek gaat toepassen waarvoor de ondergrond poreus of onbehandeld moet zijn. Zoals beitsen, een krijtverfwash, verniswas, wax, etc.


meubels verven en restylen

Primen en gronden is dat nodig?

Als je een oude verflaag goed hebt ontvet en dof geschuurd, is grondverf meestal niet nodig als je gaat werken met krijtverf. Gladde harde oppervlakken, hard kunststof, tegels e.d. eerst gronden met Abbondanza Multiprimer Ook Mdf even gronden met multiprimer en daarna glad schuren. Kaal hout hoef je niet te primen, behalve als je te maken hebt met bloedend hout.

Krijtverf grondverf ja of nee

Wat is bloedend hout?

Herken je dit? Je schildert een meubel en na het aanbrengen van verf of vernis ontstaat er een lelijke gelige of bruine verkleuring. Soms kan dit het gevolg zijn van verontreiniging van de ondergrond, zoals oude vochtvlekken, roet, nicotine e.d. Maar meestal is de oorzaak dat je te maken hebt met bloedend hout.

Om welke houtsoorten gaat het?
Er zijn verschillende houtsoorten die kleurstoffen bevatten. Een bekend voorbeeld is het looizuur in eikenhout. Ook mahonie, merbau, meranti, kastanjehout en teak zijn bekende bloedende houtsoorten. Deze kleurstoffen zijn oplosbaar in water. Bij het aanbrengen van watergedragen verf of vernis lossen deze kleurstoffen op en trekken naar het oppervlak. Het aanbrengen van extra lagen helpt helaas niet. Teakhout is trouwens om nog meer redenen een lastige houtsoort om te verven. Op de themapagina over teakhout leggen we je uit hoe je teak kunt behandelen.

Wat moet je doen bij bloedend hout?
Je kunt het best direct nadat je merkt dat het hout bloedt een aantal lagen Abbondanza Schellak aanbrengen.

 

Meubels verven met krijtverfDisclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Tonen als Foto-tabel Lijst

23 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten
  Boek Decoratieve Verftechnieken
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 2. Abbondanza Bio Strip
  Bio Strip milieuvriendelijke afbijt
  Waardering:
  97%
  € 32,95
 3. Abbondanza Multiprimer
  Abbondanza Multiprimer Wit
  Waardering:
  96%
  As low as € 21,95
 4. Abbondanza Multiprimer dark
  Abbondanza Multiprimer Dark
  Waardering:
  97%
  As low as € 21,95
 5. Schellak om bloedend hout te primen
  Schellak
  Waardering:
  95%
  € 25,95
 6. verfreiniger-ontvetter als voorbereiding op nieuw schilderwerk
  Verfreiniger-ontvetter
  Waardering:
  100%
  € 14,95
 7. Waxkwast
  Waxkwast
  Waardering:
  96%
  € 24,95
 8. Krijtverfkwast
  Krijtverfkwast
  Waardering:
  93%
  € 19,95
 9. Platte synthetische kwast, speciaal voor watergedragen verfsoorten
  Platte kwast synthetisch
  Waardering:
  96%
  As low as € 5,95
 10. Spalter
  Spalter
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,50
 11. Verfroller set lakvilt, 5-delig
  Verfrollers lakvilt 5-delig
  Waardering:
  98%
  € 12,95
per pagina
WhatsApp Chat WhatsApp Chat