Patineren-Antieklook

Wat is patineren? En hoe pak je dit aan?

Patineren is een techniek om meubels, muren en accessoires een prachtige waas van ouderdom te geven. Op deze pagina geven we je stap voor stap uitleg over het aanbrengen van allerlei soorten patineerproducten en patina effecten. Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina. Lekker handig!

Op deze pagina:
Wat is patineren?
Patineren: kleurcombinaties
Patineren met was
Patineren met Antiquing Powder
Patineren met Antiquing glaze en glaceerverf
Patineren met verniswas

gepatineerd zilver zelf maken

Wat is patineren?

Patineren is een methode om een verflaag of andere ondergrond een wat ouder aanzien te geven. Dit kan door mddel van een chemische reactie (metaal patineren) maar ook met een verf of patineerproduct. Op deze pagina zullen we ons focussen op patineren met verf.

De klassieke methode is om een witte of gebroken witte verflaag met een bruin patina te behandelen. Je werk krijgt hierdoor een subtiele waas van ouderdom. In alle dieper gelegen delen zoals bij houtsnijwerk of ornamenten zal het patina achterblijven. Ook krasjes, beschadigingen of kwaststrepen zullen door het patina worden geaccentueerd. Dit geeft een mooie doorleefde uitstraling. Op het bakje op de foto hieronder kun je bijvoorbeeld heel goed alle kwaststrepen en krasjes zien.

Patineren krijtverf verflaag verouderen

Patineren: kleurcombinaties

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot het patineren van een wit oppervlak, ook andere kleuren kun je met deze techniek verouderen. Een simpel helderblauw verander je met een patina in subtiel antiekblauw. Naturellen en grijstinten maak je er donkerder mee, felle kleuren kun je temperen. Ook de kleur van het patineermengsel kun je aanpassen. De klassieke bruine ombertint kun je vervangen door wit, grijs of zelfs zwart.

Patineren verzachten van felle kleuren

Patineren met was

Abbondanza was is verkrijgbaar in verschillende tinten, zoals lichte en donkerbruine antiekwas, en colourwax in grijs, zwart, taupe en kalkwas. Voor een klassiek patina kies je bruine antiekwas. Met Abbondanza lichtbruine antiekwas creëer je een subtiel licht patina, met de donkerbruine was een meer dramatisch effect. Met Abbondanza Extra Chalky Kalkwas breng je een witte waas aan, dat een prachtig effect heeft op bijvoorbeeld zwart, naturellen en blauwtinten. Meer over het werken met kalkwas vind je op de pagina whitewash.

Met onze Grey, Dark Grey of Taupe kleurwas creëer je een vergrijsd patina dat wat minder klassiek oogt. Dit sluit ook heel goed aan bij de trends van 'old wood', sloophout en verweerd steigerhout. Meer hierover kun je lezen op de pagina Greywash.

Hoe breng je een patina met was aan?

Boenwas breng je altijd aan op een poreuze ondergrond, zodat de was er in kan trekken. Een zijdeglans verflaag of een verflaag op terpentinebasis is hiervoor niet geschikt. Een waslaag breng je dan ook altijd aan op een basis van Abbondanza krijtverf.

Patineren, antiekwas aanbrengen

Breng de was aan met een doek of kwast en veeg de overtollige was dan af met een pluisvrije doek. Er mag maar een dun laagje overblijven, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en blijven kleverig. Laat de was enkele uren uitharden en boen vervolgens op.

Patineren antiekwas uitwrijven

Tip: Als je met een donker gekleurde was gaat werken, is het verstandig om eerst een laagje blanke boenwas aan te brengen. Op deze manier verzadig je de poreuze krijtverf met de blanke was en kun je daarna de gekleurde was beter verdelen en doseren. Voor dit doel hebben wij voordelige wax-pakketten samengesteld, bestaande uit een combinatie van gekleurde was en blanke was.

Waslaag afwerken
Als je de waslaag goed hebt opgeboend, is deze verder afwerken niet nodig - en overigens ook niet mogelijk. Je kunt een waslaag namelijk niet afwerken met vernis. Wil je toch liever een vernis afwerking? Kies dan voor patineren met verniswas.

Patineren met Antiquing Powder

Met Abbondanza Antiquing Powder kun je een authentiek poedermat patina creëren op meubels en accessoires. Het is verkrijgbaar in de kleuren Dusty Grey en Dusty White, zodat je zowel lichte als donkere ondergronden kunt patineren.

Het werken met Abbondanza Antiquing Powder is heel gemakkelijk! Je brengt het aan op een basis van boenwas, hier blijft het poeder als het ware aan plakken en het vormt daarna een geheel met de waslaag. Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook gebruiken op een basis van matte vernis.

Patineren antiquing powder aanbrengen

Antiquing powder op boenwas

Werkwijze: breng een laagje boenwas aan op het met krijtverf geverfde oppervlak. Laat de was een paar minuten intrekken maar niet helemaal opdrogen. Het moet iets kleverig blijven. Breng dan wat Antiquing Powder aan en druk het goed in alle dieper gelegen delen. Laat een half uurtje intrekken en veeg dan met een schone pluisvrije doek het oppervlak af. Het overtollige losse poeder kun je wegblazen of afvegen.

Patineren effect met antiquing powder

Antiquing powder op vernis

Werkwijze: breng een dun laagje extra matte vernis aan en laat heel even drogen, maar zorg dat het kleverig blijft. Breng dan de Antiquing Powder aan zoals hierboven beschreven en veeg daarna het oppervlak af met een pluisvrije doek (niet te lang wachten aangezien vernis zeer snel droogt).

Patineren met Antiquing glaze of glaceerverf

Glaceerverf oftewel 'glaze' is een transparant, traag drogend medium waaraan verf of pigment wordt toegevoegd. Een glaceermengsel meng je dus zelf om de juiste kleur te maken. Verderop leggen we uit hoe je dit doet. Glaceerverf wordt gebruikt voor allerlei decoratieve effecten, zoals marmeren, houtimitaties, fresco effecten, colourwash e.d. en is ook heel geschikt om mee te patineren. Groot voordeel van patineren met glaceerverf is dat het langzaam droogt zodat je op je gemak kunt werken. 

Abbondanza Antiquing Glaze is een kant en klaar glaceermedium dat op kleur is gebracht met traditionele pigmentkleuren. De glaze droogt langzaam en geeft je dus alle tijd om er effecten in aan te brengen. Antiquing Glaze Brown is een klassieke patineertint. Glaze in de kleur Black is ideaal voor een wat stoerder effect en vooral heel geschikt om een antiek zilver effect te creëren. Dit zie je op de lijst hieronder. (Tip: in dit artikel op ons blog kun je lezen hoe wij dit effect hebben gecreëerd)

gepatineerd zilveren spiegellijst

Abbondanza Patino Glaze en Classico Glaze zijn transparante glaceermediums die je zelf nog op kleur moet brengen. Classico Glaze wordt gekleurd met krijtverf en Patino kleur je met poederpigmenten of vloeibaar pigment.

Voor de patineertechniek is Patino heel geschikt omdat het een mooi transparant effect geeft. Een klassieke patineer-kleur krijg je door Patino te mengen met ongebrande omber pigment of acrylpigment omber natuur. Poederpigmenten moet je eerst met een beetje water mengen tot het een goed gemengd papje is. Acrylpigment is klaar voor gebruik. 

Glaze aanbrengen

Als je als basislaag een zijdeglans verf op waterbasis gebruikt, zoals acrylverf of Lak Soft Silk heb je ongeveer een uur de tijd om te werken. Op krijtverf en andere poreuze ondergronden moet je wat sneller werken.

Breng een dun laagje glaze aan met een spalter en verdeel dit gelijkmatig in één richting. Eventueel kun je de kwaststrepen verzachten door het oppervlak zachtjes met de punten van een droge schone kwast te deppen. Veeg dan het glaceermengsel voorzichtig met een zachte pluisvrije doek deels weer weg. In de hoekjes, reliëf, ornamenten e.d. laat je wat meer patina zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden. Laat goed drogen.

Tip: Doe steeds onderdeel voor onderdeel. Bijvoorbeeld eerst de kastdeurtjes, dan de zijkant, etc.

Patineren van meubels

Het afwerken van glaze

Abbondanza Antiquing Glaze en Patino Glaze hoeven niet te worden afgewerkt, tenzij je een extra duurzame afwerking wilt hebben. In dat geval kun je afwerken met Abbondanza vernis. Classico Glaze moet je voor vlekbestendigheid afwerken met vernis of boenwas. 

Patineren met verniswas

Verniswas wordt normaliter gebruikt om hout een mooi kleureffect te geven en te beschermen. Verniswas is echter ook te gebruiken om een laag krijtverf te een oude look te geven. Omdat het overschilderbaar is en je het desgewenst kunt aflakken kan het een goed alternatief zijn voor boenwas. Het patineren met verniswas is simpel: ruim aanbrengen met een kwast en daarna uitvegen met een doek. Het verschil is dat de verniswas direct droogt en je dus snel moet werken. Als je op grotere oppervlakken gaat werken, of je wilt wat meer controle hebben over het effect, dan is patineren met glaze of was toch beter. 

Geschikte kleuren verniswas voor patineren

Met verniswas Gouden Den creëer je een klassiek en zacht patina op bijvoorbeeld een laag krijtverf Pure White, of een antiekblauw effect op een laagje krijtverf Pale Jeans. Met verniswas Notelaar of Taupe creëer je een donkerder patina.

Een patina van verniswas afwerken

Bij normaal gebruik is afwerken van verniswas niet nodig. Maar omdat je bij het patineren vrij veel van de verniswas afveegt is het goed om het oppervlak af te werken. Dit kun je doen met Abbondanza vernis of transparante verniswas.

 

Nog meer verftips en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs over het creëren van een doorleefde of stoere look de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Tonen als Foto-tabel Lijst

30 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten
  Boek Decoratieve Verftechnieken
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 2. Antiekwas lichtbruin
  Antiekwas lichtbruin
  Waardering:
  97%
  € 18,95
 3. Antiekwas donkerbruin
  Antiekwas donkerbruin
  Waardering:
  96%
  € 18,95
 4. Kalkwas van Abbondanza met extra krijt en pigmenten
  Kalkwas - Liming Wax
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 5. Colourwax Grey
  Colourwax Grey
  Waardering:
  96%
  € 19,95
 6. Colourwax Dark Grey
  Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 7. Colourwax Taupe
  Colourwax Taupe
  Waardering:
  94%
  € 19,95
 8. Colourwax Black
  Colourwax Black
  Waardering:
  100%
  € 19,95
 9. Blanke was-clear wax
  Blanke was-clear wax
  Waardering:
  97%
  € 17,95
 10. Antiquing Powder Dusty White voor een wit patina of krijtachtig effect bij een betonlook
  Antiquing Powder Dusty White
  Waardering:
  93%
  € 8,95
 11. Antiquing Powder Dusty Grey patineerpoeder voor een prachtig dof patina
  Antiquing Powder Dusty Grey
  Waardering:
  98%
  € 8,95
 12. Abbondanza Glaze Brown
  Glaze Brown
  Waardering:
  94%
  € 17,95
 13. Abbondanza Glaze Black
  Glaze Black
  Waardering:
  93%
  € 17,95
 14. Abbondanza Glaze Dark Oak
  Glaze Dark Oak
  Waardering:
  98%
  € 17,95
 15. Abbondanza Classico Glaze glaceermedium voor decoratieve verftechnieken
  Classico Glaze
  Waardering:
  100%
  € 37,95
 16. Abbondanza Patino Glaze glaceermedium voor decoratieve verftechnieken
  Patino Glaze
  Waardering:
  93%
  € 37,95
 17. Abbondanza Verniswas Driftwood
  Abbondanza Verniswas Driftwood
  Waardering:
  90%
  As low as € 4,95
 18. Abbondanza Verniswas Gouden Den
  Abbondanza Verniswas Gouden Den
  Waardering:
  97%
  As low as € 4,95
 19. Verniswas Grijs
  Verniswas Grijs
  Waardering:
  98%
  As low as € 19,95
 20. Abbondanza Verniswas Taupe
  Abbondanza Verniswas Taupe
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 21. Abbondanza Verniswas Notelaar
  Abbondanza Verniswas Notelaar
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 22. Verniswas zwart
  Verniswas Zwart
  Waardering:
  96%
  As low as € 19,95
 23. Waxkwast
  Waxkwast
  Waardering:
  96%
  € 24,95
 24. Abbondanza vernis extra mat
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
 25. Abbondanza vernis zijdeglans
  Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  98%
  As low as € 14,95
per pagina
WhatsApp Chat WhatsApp Chat