Patineren-Antieklook

Patineren tips en trucs

Wat is patineren? En hoe pak je dit aan?

Patineren is een techniek om meubels, muren en accessoires een prachtige waas van ouderdom te geven. Op deze pagina geven we je stap voor stap uitleg over het aanbrengen van alle soorten patineer-producten en effecten. Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina. Lekker handig!

Op deze pagina:
Wat is patineren?
De klassieke patineermethode
Het patineren van gekleurde ondergronden
Patineren met was
Patineren met Antiquing Powder
Patineren met glaze en glaceerverf
Patineren met verniswas

Wat is patineren?

Patineren is een methode om een verflaag een wat ouder aanzien te geven. De klassieke methode is om een witte of gebroken witte verflaag met een bruin patina te behandelen. Je werk krijgt hierdoor een mooie waas van ouderdom. In alle dieper gelegen delen zoals bij houtsnijwerk of ornamenten zal het patina achterblijven. Al deze onderdelen, evenals krasjes, beschadigingen of kwaststrepen zullen daardoor worden geaccentueerd. Dit geeft een mooie doorleefde uitstraling. Op de foto hieronder kun je dit heel goed zien.

Patineren krijtverf verflaag verouderen

Het patineren van een gekleurde ondergrond

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot het patineren van een wit oppervlak, ook andere kleuren kun je met deze techniek verouderen. Een simpel helderblauw verander je met een patina in subtiel antiekblauw. Naturellen en grijstinten maak je er donkerder mee, felle kleuren kun je temperen. Ook de kleur van het patineermengsel kun je aanpassen. De klassieke bruine ombertint kun je vervangen door wit, grijs of zelfs zwart.

Patineren verzachten van felle kleuren

Patineren met was

Abbondanza was is verkrijgbaar in verschillende tinten, zoals lichte en donkerbruine antiekwas, en colourwax in grijs, zwart, taupe en kalkwas. Voor een klassiek patina kies je bruine antiekwas. Met Abbondanza lichtbruine antiekwas creëer je een subtiel licht patina, met de donkerbruine was een meer dramatisch effect. Met Abbondanza Extra Chalky Kalkwas breng je een witte waas aan, dat een prachtig effect heeft op bijvoorbeeld zwart, naturellen en blauwtinten. Meer over het werken met kalkwas vind je op de pagina whitewash.

Met onze Grey, Dark Grey of Taupe kleurwas creëer je een vergrijsd patina dat wat minder klassiek oogt. Dit sluit ook heel goed aan bij de trends van 'old wood', sloophout en verweerd steigerhout. Meer hierover kun je lezen op de pagina Greywash.

Hoe breng je een patina met was aan?

Boenwas breng je altijd aan op een poreuze ondergrond, zodat de was er in kan trekken. Een zijdeglans verflaag of een verflaag op terpentinebasis is hiervoor niet geschikt. Een waslaag breng je dan ook altijd aan op een basis van Abbondanza krijtverf.

Patineren, antiekwas aanbrengen

Breng de was aan met een doek of kwast en veeg de overtollige was dan af met een pluisvrije doek. Er mag maar een dun laagje overblijven, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en blijven kleverig. Laat de was enkele uren uitharden en boen vervolgens op.

Patineren antiekwas uitwrijven

Tip: Als je met een donker gekleurde was gaat werken, is het verstandig om eerst een laagje blanke boenwas aan te brengen. Op deze manier verzadig je de poreuze krijtverf met de blanke was en kun je daarna de gekleurde was beter verdelen en doseren. Voor dit doel hebben wij voordelige wax-pakketten samengesteld, bestaande uit een combinatie van gekleurde was en blanke was.

Waslaag afwerken
Als je de waslaag goed hebt opgeboend, is deze verder afwerken niet nodig - en overigens ook niet mogelijk. Je kunt een waslaag namelijk niet afwerken met vernis. Wil je toch liever een vernis afwerking? Kies dan voor patineren met verniswas.

Patineren met Antiquing Powder

Met Abbondanza Antiquing Powder kun je een authentiek poedermat patina creëren op meubels en accessoires. Het is verkrijgbaar in de kleuren Dusty Grey en Dusty White, zodat je zowel lichte als donkere ondergronden kunt patineren.

Het werken met Abbondanza Antiquing Powder is heel gemakkelijk! Je brengt het aan op een basis van boenwas, hier blijft het poeder als het ware aan plakken en het vormt daarna een geheel met de waslaag. Wil je liever niet met boenwas werken? In dat geval kun je Antiquing Powder ook gebruiken op een basis van matte vernis.

Patineren antiquing powder aanbrengen

Antiquing powder op boenwas

Werkwijze: breng een laagje boenwas aan op het met krijtverf geverfde oppervlak. Laat de was een paar minuten intrekken maar niet helemaal opdrogen. Het moet iets kleverig blijven. Breng dan wat Antiquing Powder aan en druk het goed in alle dieper gelegen delen. Laat een half uurtje intrekken en veeg dan met een schone pluisvrije doek het oppervlak af. Het overtollige losse poeder kun je wegblazen of afvegen.

Patineren effect met antiquing powder

Antiquing powder op vernis

Werkwijze: breng een dun laagje extra matte vernis aan en laat heel even drogen, maar zorg dat het kleverig blijft. Breng dan de Antiquing Powder aan zoals hierboven beschreven en veeg daarna het oppervlak af met een pluisvrije doek (niet te lang wachten aangezien vernis zeer snel droogt).

Patineren met glaze of glaceerverf

Glaceerverf is een transparant, traag drogend medium waaraan kleur (verf of pigment) wordt toegevoegd. Het wordt gebruikt voor allerlei decoratieve effecten en is ook heel geschikt om mee te patineren. Groot voordeel van patineren met glaceerverf is dat het langzaam droogt zodat je op je gemak kunt werken.

Glaceermengsel maken

Classico glaceermedium wordt gekleurd met krijtverf. Patino glaceermedium kleur je met acrylpigment. Een klassiek patina krijg je door de een ombertint te gebruiken. Voeg het pigment beetje voor beetje toe aan de glaceerverf en test tussendoor de intensiteit van de kleur tot je tevreden bent.

Abbondanza Glaze

Abbondanza glaze is een glaceermedium dat reeds op kleur is gebracht met traditionele pigmentkleuren. Antiquing Glaze Brown is een klassieke patineertint. Glaze in de kleur Black is ideaal voor een wat stoerder effect.

Glaze en glaceer aanbrengen

Als je als basislaag een zijdeglans verf op waterbasis gebruikt, zoals acrylverf of Lak Soft Silk heb je ongeveer een uur de tijd om te werken. Op krijtverf en andere poreuze ondergronden moet je wat sneller werken.

Breng een laagje glaze of glaceermedium aan met een kwast en verdeel dit gelijkmatig in één richting over het oppervlak. Vervolgens veeg je het glaceermengsel met een pluisvrije doek weer deels weg. In de hoekjes, reliëfranden, ornamenten e.d. laat je wat meer patina zitten. Door in één richting te vegen creëer je een rustig beeld, door in ronddraaiende bewegingen te werken zal het effect levendig worden. Laat goed drogen.

Tip: Doe steeds onderdeel voor onderdeel. Bijvoorbeeld eerst de kastdeurtjes, dan de zijkant, etc.

Patineren van meubels

Het afwerken van glaze

Abbondanza Glaze en Polyvine Patino hoeven niet te worden afgewerkt, tenzij je een extra duurzame afwerking wilt hebben. Gebruik dan Abbondanza vernis op waterbasis. Classico glaceerverf moet je altijd afwerken met vernis of boenwas. Wacht minimaal 48 uur en test of het oppervlak goed uitgehard is, voordat je gaat vernissen. 

Patineren met verniswas

Verniswas wordt normaliter gebruikt om hout een mooi kleureffect te geven en te beschermen. Verniswas is echter ook goed te gebruiken om een laag krijtverf te een oude look te geven. Omdat het overschilderbaar is en je het desgewenst kunt aflakken is het een goed alternatief voor boenwas. Het patineren met verniswas is simpel: ruim aanbrengen met een kwast en daarna uitvegen met een doek. Het verschil is dat de verniswas direct droogt en je dus snel moet werken. 

Geschikte kleuren verniswas voor patineren

Met verniswas Gouden Den creëer je een klassiek en zacht patina op bijvoorbeeld een laag krijtverf Pure White, of een antiekblauw effect op een laagje krijtverf Pale Jeans. Met verniswas Notelaar of Taupe creëer je een donkerder patina.

Een patina van verniswas afwerken

Bij normaal gebruik is afwerken van verniswas niet nodig. Maar omdat je bij het patineren vrij veel van de verniswas afveegt is het goed om het oppervlak af te werken. Dit kun je doen met Abbondanza vernis of transparante verniswas.

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

23 producten

per pagina
 1. Antiekwas lichtbruin
  Waardering:
  100%
  € 12,95
 2. Antiekwas donkerbruin
  Waardering:
  93%
  € 12,95
 3. Kalkwas
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 4. Colourwax Grey
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 5. Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 6. Colourwax Taupe
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 7. Colourwax Black
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 8. Blanke was-clear wax
  Waardering:
  99%
  € 10,95
 9. Antiquing Glaze Brown
  Rating:
  0%
  € 14,95
 10. Antiquing Glaze Black
  Rating:
  0%
  € 14,95
 11. Glaceerverf Classico
  Rating:
  0%
  Vanaf € 17,95
 12. Glaceerverf Patino
  Rating:
  0%
  Vanaf € 17,95
 13. Verniswas Gouden Den
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 5,50
 14. Verniswas Wit
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 5,50
 15. Verniswas Grijs
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 5,50
 16. Verniswas Taupe
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 5,50
 17. Handschoenen
  Rating:
  0%
  € 1,95
 18. Verniswas Notelaar
  Waardering:
  97%
  Vanaf € 5,50
 19. Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  87%
  Vanaf € 10,95
 20. Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 10,95
Loading ...
Meer...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

23 producten

per pagina