Werken met stencils

Stencil tips & trucs

Decoreer meubels, muren en accessoires met stencils

Sjabloneren is een handige manier om decoratieve patronen, afbeeldingen of teksten aan te brengen zonder dat je tekentalent hoeft te hebben. Met sjablonen, ook wel stencils genoemd, breng je heel simpel een afbeelding of tekst aan op meubels, muren en accessoires. Sjabloneren is helemaal niet moeilijk, maar toch gaat het bij sommige mensen mis, omdat er even een paar trucjes zijn waarmee je rekening moet houden. Lees verder als je benieuwd bent hoe je het mooiste resultaat kunt krijgen.

Stencils aanbrengen tips en trucs

Grappig feitje: Hoewel je dat misschien niet zou verwachten is sjabloneren een heel oude techniek. In allerlei oude gebouwen kun je nog sierranden en ornamenten zien die zijn gemaakt met sjablonen. Let er maar eens op.

Op deze pagina:
Welke verf gebruik je om te sjabloneren?
Sjabloneren stap voor stap werkwijze
Sjabloneren met een vintage effect
Sjabloneren in reliëf met modeling paste
Sjabloneren met highlights of schaduw effect
Sjablonen schoonmaken en bewaren
Wat te doen met een beschadigd sjabloon?

Welke verf gebruik je om te sjabloneren?

Gebruik voor het sjabloneren het liefst krijtverf; dit is wat dikker en droogt lekker snel. Zo heb je minder kans op doorlekken en vlekken. Bovendien kun je krijtverf ook gebruiken voor textiel, zoals stoffen lampenkappen of kussenhoezen. Ook qua ondergrond is krijtverf het meest geschikt. Hier trekt de verf snel in en zo is je stencil snel droog en heb je minder kans op vlekken. 

Ook Abbondanza metallic paint is geschikt om mee te werken. Wat je beter niet kunt gebruiken is hoogglans of zijdeglans verf, terpentinegedragen verf en andere soorten lakverf omdat deze verfsoorten te veel vloeien.

sjabloneren met Abbondanza krijtverf

Voor het aanbrengen van de verf gebruik je een speciale sjabloneerkwast. Dit is een kwast met korte, stevige rechte haren. Voor grotere stencils is het prettig om met een kleine verfroller te werken. 

Verder is herplaatsbare lijmspray of schilderstape handig voor het vastzetten van het sjabloon op de ondergrond.

Leren jack gesjabloneerd met Abbondanza metallic paint

Sjabloneren stap voor stap werkwijze

1: Spuit het sjabloon aan de achterkant licht in met een dun laagje herplaatsbare lijmspray en laat de lijm even drogen.

2: Leg het sjabloon op de gewenste plek en druk de randen rondom de openingen goed aan.

3: Doe een klein beetje krijtverf op een bordje of stuk karton en dip hier de punten van een sjabloneerkwast in.

4: Dep de overtollige verf goed af op een stukje keukenpapier. Dit is super belangrijk! Je kunt beter met te weinig verf beginnen dan met teveel!

5: Begin nu het motief op de ondergrond te tamponneren. Begin in het midden van een opening en werk dan al deppend naar de randen toe. 

6: Als de kwast geen verf meer afgeeft kun je opnieuw wat verf pakken, op dezelfde manier als bij punt 4. Houd de kwast zo droog mogelijk, beter enkele dunne lagen over elkaar heen, dan een te dikke kliederbende.

Als je klaar bent haal je het sjabloon voorzichtig los. Omdat de verflaag erg dun is, is deze meestal ook snel droog. Mocht je dus meerdere motieven willen aanbrengen, dan kun je daar snel mee verder.

Sjabloneren alle tips en trucs

Sjabloneren met een vintage of shabby effect

Als je een sjabloon aanbrengt op een oud of doorgeschuurd meubeltje dan zou je het hele effect kunnen verpesten door het sjabloon keurig netjes dekkend aan te brengen. Het is immers onmogelijk dat de verflaag is versleten en de afbeelding daarbovenop intact is gebleven! Het is veel mooier om je afbeelding even op te schuren om deze mooi te laten blenden met de geschuurde ondergrond.

Dus, mocht je van plan zijn je meubel af te werken met wax, of je wilt het verouderen en doorschuren, doe dat dan altijd na het sjabloneren!

Tip: Voor een vintage effect is het ook mooi om de verflaag niet overal even dik aan te brengen. Een beetje variatie in druk en dekking zorgt voor een levendiger effect.

Sjabloneren in reliëf met modeling paste

Sjabloneren met reliëf of structuur is een simpele techniek met een groots effect! Het geeft diepte aan je werk en door het te patineren kun je dat nog eens accentueren. Door deze techniek verander je een simpele gesjabloneerde afbeelding in een ornament.

ornament sjabloon met reliëf op een kastje

Voor het sjabloneren met reliëf kun je een gewoon sjabloon uit onze collectie gebruiken. In plaats van verf gebruik je modeling paste; een overschilderbare structuurpasta.

Werkwijze:
Zet het sjabloon zoals gebruikelijk vast met lijmspray of tape. Breng dan de pasta met een plamuurmes of een plamuurrubber aan door de openingen van het sjabloon. Strijk de pasta zo glad mogelijk uit. Verwijder dan direct het sjabloon en laat de pasta opdrogen. 

stencil met reliëf en structuur

Eenmaal uitgehard kan de pasta verder worden bewerkt; eventueel glad worden geschuurd en dan geverfd of gepatineerd. Door te patineren accentueer je het reliëf nog eens extra.

Tip: je kunt een stencil in reliëf ook een roest effect geven, zoals je kunt zien op de onderstaande afbeelding. De combinatie van een betonlook met Abbondanza conrete effect en een roestige look met de Abbondanza Rusty Effect set geven dit stencil een super stoere look. Kijk op ons blog voor het stappenplan van dit wandbord>

Wandbord met stencil Hert in vintage look

Sjabloneren met highlights of schaduw effect

Om een sjabloon motief of tekst nog meer te accentueren en om diepte te creëren, kun je een schaduw of highlights aanbrengen

Stencil eerst de afbeelding of tekst in de gewenste kleur. Gebruik een lichte kleur voor een highlight, of een donkere kleur voor een schaduw. Als dit droog is leg je het sjabloon op bijna dezelfde plaats, maar je verschuift het een paar millimeter, zijwaarts en naar boven of beneden. Breng nu het sjabloon aan in de contrastkleur. Zo heb je in een wip een afbeelding met meer diepte.

Een andere techniek is om met een penseeltje de schaduwen of highlights aan te brengen. Op de afbeelding hieronder zie je van beide technieken een voorbeeld. Links is de techniek met het verschuiven van de sjablonen gebrukt, rechts heb ik met verf lichte highlights aangebracht.

Sjabloneren met diepte en highlights

Een sjabloon schoonmaken en bewaren

Alle sjablonen in onze webshop zijn herbruikbaar. Als je er zuinig op bent kun je er dus heel lang plezier van hebben. Maak het sjabloon direct na gebruik schoon met warm water en eventueel een beetje zeep. 

Let op: een sjabloon met veel fijne openingen en bruggen is best kwetsbaar. Om het niet te beschadigen kun je het het sjabloon het best plat op de vlakke bodem van de gootsteen of op een werkblad leggen. Verwijder dan heel voorzichtig de resten verf. Zorg ervoor dat je de fijne onderdelen niet buigt. 

sjablonen schoonmaken

Laat het sjabloon goed drogen en bewaar het daarna plat, in de oorspronkelijke verpakking of tussen tissuepapier. Als je de oorspronkelijke verpakking nog hebt en daar zit een ophang oog aan, dan kun je het sjabloon ook hangend bewaren. 

Wat te doen met een beschadigd sjabloon?

Is er toch een kleine beschadiging, of is een van de bruggen gebroken dan is dit geen ramp. Je kunt dit meestal prima repareren met een stukje tape. Plak aan beide kanten een stukje tape en snijd dan langs de oorspronkelijke randen het sjabloon weer bij. 

stencilprojecten 


Nog meer verftips en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Je vindt nog meer stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc. 

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire. 

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

 

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!