Stencils aanbrengen

Stencils aanbrengen

Decoreer je meubels, muren en accessoires met stencils

Sjabloneren is een leuke én eenvoudige manier om decoratieve patronen, afbeeldingen of teksten aan te brengen zonder dat je tekentalent hoeft te hebben. Met een sjabloon, ook wel stencil genoemd, breng je dan ook heel simpel een afbeelding of tekst aan op meubels, muren en accessoires.

Sjabloneren is helemaal niet moeilijk, maar toch gaat het bij sommige mensen mis, omdat er even een paar trucjes zijn waarmee je rekening moet houden. Lees verder als je benieuwd bent hoe je het mooiste resultaat kunt krijgen.


Op deze pagina:


Welke verf gebruik je om te sjabloneren?
Sjabloneren stap voor stap werkwijze
Sjabloneren met een vintage effect
XL mandala stencil aanbrengen
Sjabloneren in reliëf
Sjabloneren met highlights of schaduw effect
Sjablonen schoonmaken en bewaren
Wat te doen met een beschadigd sjabloon?

Welke verf gebruik je om te sjabloneren?

Gebruik voor het sjabloneren het liefst krijtverf. Krijtverf is wat dikker dan gewone verf en droogt lekker snel. Zo heb je minder kans op doorlekken van de verf onder het stencil. Bovendien kun je krijtverf ook gebruiken voor kleine objecten van textiel, zoals stoffen lampenkappen of zelfs kussenhoezen. Wat je beter niet kunt gebruiken is hoogglans of zijdeglans verf, terpentinegedragen verf en andere soorten lakverf omdat deze verfsoorten te dun zijn en te veel vloeien.

Ook qua ondergrond, dus de basis waar je je stencils op aanbrengt, is krijtverf het meest geschikt. Hier trekt de verf snel in, is je gestencilde afbeelding snel droog en heb je minder kans op vlekken. 


sjabloneren met Abbondanza krijtverf


Voor het aanbrengen van de verf gebruik je een speciale sjabloneerkwast. Dit is een kwast met korte, stevige rechte haren. Ook kun je werken met een kleine verfroller. 

Verder is herplaatsbare lijmspray of schilderstape handig voor het tijdelijk vastzetten van het sjabloon op de ondergrond. 


Abbondanza Stencils Tile Azul

Sjabloneren stap voor stap werkwijze

1: Spuit het stencil aan de achterkant licht in met een dun laagje herplaatsbare lijmspray en laat de lijm even drogen.

2: Leg het stencil op de gewenste plek en druk de randen rondom de openingen goed aan. Eventueel kun je hier een mixed media roller voor gebruiken

3: Doe een klein beetje krijtverf op een bordje of stuk karton en dip hier de punten van een sjabloneerkwast in, of rol je verfrollertje in.

4: Dep of rol overtollige verf af op een stukje keukenpapier. Dit is super belangrijk! Je kunt beter met te weinig verf beginnen dan met teveel!

5: Begin met het aanbrengen van je stencil in het midden van een opening en werk dan naar de randen toe. De eerste laag mag best dun zijn, probeer zeker niet direct alles dekkend te krijgen. 

6: Als de kwast of roller geen verf meer afgeeft kun je opnieuw wat verf pakken, op dezelfde manier als bij punt 4. Je werkt dus laag voor laag, tot je tevreden bent. 

Als je klaar bent haal je het sjabloon voorzichtig los. Omdat de laag krijtverf erg dun is, is deze ook snel droog. Mocht je dus meerdere motieven willen aanbrengen, dan kun je daar snel mee verder. 


stencils aanbrengen

Sjabloneren met een vintage of shabby effect

Als je een sjabloon aanbrengt op een oud of doorgeschuurd meubeltje dan zou je het hele effect kunnen verpesten door het sjabloon keurig netjes dekkend aan te brengen. Het is immers onmogelijk dat de verflaag is versleten en de afbeelding daarbovenop intact is gebleven! Het is veel mooier om je gestencilde motieven ook even op te schuren om deze mooi te laten blenden met de geschuurde ondergrond. 


Stencils aanbrengen in vintage look

TIP: Voor een vintage effect is het ook mooi om de verflaag niet overal even dik aan te brengen. Een beetje variatie in druk en dekking zorgt voor een levendiger effect.

XL mandala stencil aanbrengen

Onze grote mandala stencils worden in half of kwart formaat geleverd. Dit doen we om meerdere redenen. Ten eerste is het natuurlijk voordeliger en ben je dus goedkoper uit. Ten tweede is een iets kleiner formaat handzamer en gemakkelijker te manoevreren. Maar hoe pak je dit nou aan? Een stencil in meerdere stappen aanbrengen is veel gemakkelijker dan je misschien denkt. Op de onderstaande afbeelding zie je het stapsgewijs.


Stencils in meerdere delen aanbrengen


Stap 1: Plaats het eerste deel op de gewenste plaats en stencil de eerste helft
Stap 2: Laat de verf even drogen...
Stap 3: Draai het stencil om en leg het op de juiste plaats. Als je zorgt dat de middelste figuurtjes elkaar precies overlappen ligt je stencil goed. Hierbij is lijmspray of tape echt heel handig, zo verschuift het stencil niet meer. Breng vervolgens het tweede deel van de afbeelding aan. En klaar ben je! 

Hieronder zie je een video waarin wij een XL mandala stencil aanbrengen op een tafel.

 

 

Sjabloneren in reliëf

Sjabloneren met reliëf of structuur is een simpele techniek met een groots effect! Het geeft diepte aan je werk en door het te patineren kun je dat nog eens accentueren. 

muurstencil met stucco in reliëf

Voor het sjabloneren met reliëf kun je een gewoon sjabloon uit onze collectie gebruiken. Voor het aanbrengen van het stencil gebruik je echter geen verf,  maar Abbondanza Stucco of Modeling paste. Hierdoor krijg je een 3D effect met diepte en wordt het patroon of motief verhoogd aangebracht.


Werkwijze voor het sjabloneren in reliëf:

Zet het sjabloon zoals gebruikelijk vast met lijmspray of tape. Breng dan de Modeling Paste of Stucco aan door de openingen van het stencil, met een plamuurmes, een plamuurrubber of als het om grotere oppervlakken gaat, een pleistermes. Strijk de pasta zo glad mogelijk uit over het stencil. Verwijder dan direct het sjabloon en laat de pasta opdrogen. Vergeet niet om direct daarna je stencil schoon te maken! 

Eenmaal uitgehard kan het gestencilde motief verder worden bewerkt; eventueel glad worden geschuurd en dan geverfd of gepatineerd. Door te patineren accentueer je het reliëf en krijg je een nog mooier diepte effect. 


abbondanza stencils in reliëf met stucco of modeling paste


Stencil Brocade met stucco


ornament sjabloon met reliëf op een kastje


Hieronder zie je een video waarin wij een muur decoreren met stencils, stucco, verf en metallic paint.

 

 

TIP: je kunt een stencil in reliëf ook een roest effect geven, zoals je kunt zien op de onderstaande afbeelding. De combinatie van een betonlook met Abbondanza conrete effect en een roestige look met de Abbondanza Rusty Effect set geven dit stencil een super stoere look. Klik hier voor het stappenplan van dit stoere wandbord op ons blog.


Wandbord met stencil Hert in vintage look

Sjabloneren met highlights of schaduw effect

Om een sjabloon motief of tekst nog meer te accentueren en om diepte te creëren, kun je schaduwen of highlights aanbrengen. Er zijn twee manieren om dit te doen. 

1: De eerste manier is om hetzelfde stencil twee keer over elkaar heen aan te brengen, waarbij je de tweede keer het stencil een paar milimeter verschuift. Je werkt met twee kleuren: een lichte en een donkere kleur. 

Stencil eerst de afbeelding of tekst in de gewenste kleur. Als je een lichte kleur gebruikt wordt de eerste afbeelding de highlight. Als je een donkere kleur gebruikt wordt dit de schaduw.

Als de eerste afbeelding droog is leg je het sjabloon op bijna dezelfde plaats, maar je verschuift het een paar millimeter naar links of rechts en naar boven of beneden. Breng nu het stencil nog een keer aan in de contrastkleur. Zo heb je in een wip een afbeelding met meer diepte.

2: De tweede techniek is om met een penseeltje de schaduwen of highlights aan te brengen. Voor highlights gebruik je een lichtere kleur, voor een schaduw effect uiteraard een donkere kleur. Verdun een beetje krijtverf met water en breng dan de highlights of schaduwen aan met een penseel.


Stencil techniek highlights en schaduwen aanbrengen


Op de afbeelding hierboven zie je van beide technieken een voorbeeld. Links is de techniek met het verschuiven van de sjablonen gebrukt, rechts heb ik met verf lichte highlights aangebracht.

Hieronder zie je een ander voorbeeld van de techniek met het penseel. Hier gaf ik de gestencilde tegels met het tegelstencil Tile Azul, een 3D effect zodat het echte tegels lijken. 


Tegelstencils diepte geven


Wil je weten hoe ik dat aanpakte? Kijk dan op ons blog voor het volledige stappenplan van dit tafeltje met een tegelstencil  (klik op de afbeelding om direct naar ons blog te gaan) 


DIY Tegelstencils aanbrengen

Een sjabloon schoonmaken en bewaren

Alle sjablonen in onze webshop zijn herbruikbaar. Als je er zuinig op bent kun je er dus heel lang plezier van hebben. Maak het sjabloon direct na gebruik schoon met warm water en eventueel een beetje zeep. 

Let op: een sjabloon met veel fijne openingen en bruggen is best kwetsbaar. Om het niet te beschadigen kun je het het sjabloon het best plat op een werkblad leggen. Verwijder dan heel voorzichtig met je handen of een zacht borsteltje de resten verf. Zorg ervoor dat je de fijne onderdelen niet buigt. 

sjablonen schoonmaken

Laat het sjabloon goed drogen en bewaar het daarna plat, in de oorspronkelijke verpakking of tussen tissuepapier. 

Wat te doen met een beschadigd sjabloon?

Is er toch een kleine beschadiging, of is een van de bruggen gebroken dan is dit geen ramp. Je kunt dit meestal prima repareren met een stukje tape. Plak aan beide kanten een stukje tape en snijd dan langs de oorspronkelijke randen het sjabloon weer bij. 

Stencilbenodigdheden

Kijk voor het complete stencil assortiment op de stencilpagina.

 1. Stencilkwast
  Stencilkwast
  Waardering:
  100%
  As low as € 5,95
 2. Krijtverfkwast
  Krijtverfkwast
  Waardering:
  93%
  € 19,95
 3. Lijmspray
  Lijmspray
  Waardering:
  95%
  € 11,95
 4. 4-delige verfroller set breedte 5cm
  Verfrollerset mini 4-delig
  Waardering:
  95%
  € 7,95
 5. Verfroller set lakvilt, 5-delig
  Verfrollers lakvilt 5-delig
  Waardering:
  98%
  € 12,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat