Sjabloneren

Sjabloneren

Decoreer je meubels of muur met een sjabloon

Sjabloneren is een handige manier om decoratieve patronen, afbeeldingen of teksten aan te brengen zonder dat je tekentalent hoeft te hebben. Met sjablonen, ook wel stencils genoemd, breng je heel simpel een afbeelding of tekst aan op meubels, muren en accessoires. Sjabloneren is helemaal niet moeilijk, maar toch gaat het bij veel mensen mis omdat er even een paar trucjes zijn waarmee je rekening moet houden. Lees verder als je benieuwd bent hoe je het mooiste resultaat kunt krijgen.

Mandala sjabloon op een tafeltje

Grappig feitje: Hoewel je dat misschien niet zou verwachten is sjabloneren een heel oude techniek. In allerlei oude gebouwen kun je nog sierranden en ornamenten zien die zijn gemaakt met sjablonen. Let er maar eens op.

Op deze pagina:
Welke verf gebruik je om te sjabloneren?
De beste werkwijze om te sjabloneren
Sjabloneren met een vintage effect
Sjabloneren met reliëf en structuur
Sjablonen schoonmaken

Verf en gereedschap voor het sjabloneren

Gebruik voor het sjabloneren het liefst krijtverf; dit is wat dikker en droogt lekker snel. Zo heb je minder kans op doorlekken en vlekken. Bovendien kun je krijtverf ook gebruiken voor textiel, zoals stoffen lampenkappen of kussenhoezen. Voor sjabloneerklusjes is een testpotje Abbondanza krijtverf ideaal!

Ook de wat dikkere soorten kunstschildersacrylverf zijn geschikt. Evenals veel soorten metallic verf, zoals Abbondanza metallic paint.

Wat je niet kunt gebruiken is terpentinegedragen verf en andere soorten lakverf omdat deze verfsoorten te veel vloeien.

sjabloneren met metallic paint van Abbondanza

Voor het aanbrengen van de verf gebruik je een speciale sjabloneerkwast. Dit is een kwast met korte, stevige rechte haren. Verder kan herplaatsbare lijmspray of schilderstape handig zijn voor het vastzetten van het sjabloon op de ondergrond.

Leren jack gesjabloneerd met Abbondanza metallic paint

Werkwijze sjabloneren

1: Spuit het sjabloon aan de achterkant licht in met een dun laagje herplaatsbare lijmspray en laat de lijm even drogen.

2: Leg het sjabloon op de gewenste plek en druk de randen rondom de openingen goed aan.

3: Doe een klein beetje krijtverf op een bordje of stuk karton en dip hier de punten van een sjabloneerkwast in.

4: Dep de overtollige verf goed af op een stukje keukenpapier. Dit is super belangrijk! Je kunt beter met te weinig verf beginnen dan met teveel!

5: Begin nu het motief op de ondergrond te tamponneren. Begin in het midden van een opening en werk dan al deppend naar de randen toe. 

6: Als de kwast geen verf meer afgeeft kun je opnieuw wat verf pakken, op dezelfde manier als bij punt 4. Houd de kwast zo droog mogelijk, beter enkele dunne lagen over elkaar heen, dan een te dikke kliederbende.

Als je klaar bent haal je het sjabloon voorzichtig los. Omdat de verflaag erg dun is, is deze meestal ook snel droog. Mocht je dus meerdere motieven willen aanbrengen, dan kun je daar snel mee verder.

Sjabloneren alle tips en trucs

Sjabloneren met een vintage of shabby effect

Als je een sjabloon aanbrengt op een oud of doorgeschuurd meubeltje dan zou je het hele effect kunnen verpesten door het sjabloon keurig netjes dekkend aan te brengen. Het is immers onmogelijk dat de verflaag is versleten en de afbeelding daarbovenop intact is gebleven! Het is veel mooier om je afbeelding even op te schuren om deze mooi te laten blenden met de geschuurde ondergrond.

Dus, mocht je van plan zijn je meubel af te werken met wax, of je wilt het verouderen en doorschuren, doe dat dan altijd na het sjabloneren!

Tip: Voor een vintage effect is het ook mooi om de verflaag niet overal even dik aan te brengen. Een beetje variatie in druk en dekking zorgt voor een levendiger effect.

Sjabloneren met reliëf

Sjabloneren met reliëf of structuur is een simpele techniek met een groots effect! Het geeft diepte aan je werk en door het te patineren kun je dat nog eens accentueren. Door deze techniek verander je een simpele gesjabloneerde afbeelding in een ornament.

ornament sjabloon met reliëf op een kastje

Voor het sjabloneren met reliëf kun je een gewoon sjabloon uit onze collectie gebruiken. In plaats van verf gebruik je modeling paste; een overschilderbare structuurpasta.

Tekst gesjabloneer met reliëf

Werkwijze:
Zet het sjabloon zoals gebruikelijk vast met lijmspray of tape. Breng dan de pasta met een paletmes aan door de openingen van het sjabloon. Strijk de pasta zo dun en glad mogelijk uit. Verwijder dan direct het sjabloon en laat de pasta opdrogen.

Eenmaal uitgehard kan de pasta verder worden bewerkt; eventueel glad worden geschuurd en dan geverfd of gepatineerd. Door te patineren accentueer je het reliëf nog eens extra.

Tekstsjabloon met reliëf patineren

Op de foto hierboven hebben we een sjabloon aangebracht met modeling paste. Daarna is het behandeld met Abbondanza Krijtverf Black en Metallic Paint Siver. Vervolgens werd het zilverlaagje gepatineerd met Antiquing Glaze Black om het een mooi doorleefd effect te geven.

Een sjabloon schoonmaken

Alle sjablonen in onze webshop zijn herbruikbaar. Als je er zuinig op bent kun je er dus heel lang plezier van hebben. Maak het sjabloon direct na gebruik schoon met warm water en eventueel een beetje zeep.

Een sjabloon met veel fijne openingen en bruggen is best kwetsbaar. Om het niet te beschadigen kun je het het sjabloon het best plat op de bodem van de gootsteen of op een werkblad leggen. Verwijder dan heel voorzichtig de resten verf.

sjablonen schoonmaken

Laat tot het sjabloon goed drogen en bewaar het plat, in de oorspronkelijke verpakking of tussen tissuepapier.

Tip: een kleine beschadiging of een brug die heeft losgelaten kun je prima verhelpen met een stukje tape.

Sjablonen voor het zelf maken van een botanische print

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo.

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
 1. Sjabloneerkwast
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 4,95
 2. Lijmspray
  € 8,95
 3. Modeling Paste
  € 8,95
 4. Schildersmes-Paletmes

  Vanaf € 4,25

Loading ...
Load More ...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina