Steigerhout effect

Geef nieuw hout een oude steigerhout look

Oud steigerhout heeft een stoere en robuuste uitstraling en geeft direct sfeer in je interieur of in de tuin. Maar het is soms lastig om er aan te komen en het is door z'n populariteit ook best prijzig geworden. Gelukkig kun je nieuw hout zelf gemakkelijk zo'n mooie verweerd effect geven. We leggen je hier stap voor stap uit hoe je dit doet met Abbondanza krijtverf.

Op deze pagina:
Steigerhout effect met Abbondanza krijtverfwash
Oud maken van nieuw hout: stappenplan
Steigerhout oud maken: kleurcombinaties
Steigerhout afwerken en beschermen

Steigerhout effect met krijtverfwash 

Als je oud en gebruikt steigerhout heel goed bekijkt, zie je dat oud hout niet egaal van kleur is. De truc is dan ook om met meerdere tinten te gaan werken. Je kunt dit het best doen met verdunde krijtverf in twee natureltinten. Een authentieke verweerde steigerhoutlook krijg je met de combinatie van krijtverf Silt en krijtverf Driftwood. De verf wordt verdund met water en dit noemen we een 'krijtverf wash'. Hieronder zie je voorbeelden van dit effect.

Steigerhout oud maken, een oude look geven

Keuken met verouderd steigerhout

Oud maken van nieuw steigerhout: stappenplan

De techniek die we hieronder uitleggen kun je toepassen met Abbondanza krijtverf in de kleuren Silt (095) en Driftwood (125) aangelengd met water. De verhouding krijtverf water is ca 1:1 tot 1:2. Je brengt deze krijtverfwash aan op onbehandeld hout, dus kaal hout zonder lak of beits.

Tip: als je geschaafd vurenhout gebruikt in plaats van ruwe steigerplanken dan kun je het hout eventueel opruwen door het in de richting van de nerf uit te borstelen met een staalborstel of een messing draadborstel

Stap 1: Begin met krijtverf wash in de kleur Silt en breng dit met een brede spalter aan op het hout. Je kunt het nu zo laten drogen, of je veegt dit na het aanbrengen (deels) weer wat weg met een doek in de richting van de nerf. Op die manier komt plaatselijk de kleur van het onderliggende hout weer wat meer naar voren. Laat deze laag drogen (ca. een half uur is voldoende).

Steigerhout oud maken krijtverf wash Silt

Stap 2: Nu breng je de tweede kleur aan met een wash in de kleur Driftwood. Doop de punten van een spalter in de wash en strijk dit lichtjes over de planken in de richting van de nerf.

Zorg ervoor dat je niet het hele oppervlak bedekt, maar werk in losse vegen. Door niet alles gelijkmatig te behandelen maar stukken over te slaan, de ene plek wat meer en de andere plek wat minder te behandelen, krijg je een mooi levendig effect. Overtollige wash kun je wederom met een doek uitvegen en vervagen.

Steigerhout oud maken wash uitvegenAls alles is opgedroogd kun je bepalen of je nog wat meer effect wilt aanbrengen. Zo kun je eventueel nog weer een beetje van de eerste kleur aanbrengen. Zo kun je de lagen opbouwen en de steigerhout look helemaal naar eigen smaak maken.

De volgorde bepaalt het effect
Je kunt deze volgorde ook omwisselen, dus eerst krijtverf wash Driftwood aanbrengen en dan Silt. Je zult zien dat dit een andere uitstraling geeft. Op de afbeeldingen hieronder kun je het verschil zien.

Dit is het effect als je eerst Silt aanbrengt en later Driftwood. Het hout krijgt dan een grijzige look:Steigerhout effect basis krijtverf wash SiltEn hieronder zie je het effect als je eerst Driftwood aanbrengt en daarna Silt. Dit geeft een iets warmere uitstraling:Steigerhout effect basis krijtverf wash DriftwoodTrucje: plank voor plank werken
Als je een partij oud steigerhout koopt, zien alle planken er een beetje verschillend uit. Daarom is het heel mooi om bij een meubel van nieuw steigerhout ook de verschillende planken een iets andere look te geven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een tafelblad plank voor plank te behandelen.

Varieer dan ook de werkvolgorde per plank. Dus de ene keer begin je met Silt en de andere keer met Driftwood. Ook kun je de ene keer wat meer Silt en de andere keer wat meer Driftwood aanbrengen. Op deze manier krijg je een natuurlijk ogende oude look.

Tip: als jouw tafel geen plankenverdeling heeft kun je dit ook nabootsen door stroken af te plakken met schilderstape en de banen om en om te behandelen.

Steigerhout een oude look geven krijtverf wash Driftwood

Steigerhout kleurcombinaties

Behalve met de kleuren Silt en Driftwood kun je ook mooie kleureffecten maken met andere kleurcombinaties. Bijvoorbeeld door Silt of Driftwood te combineren met Concrete. Dan krijg je een wat koeler en grijzer effect. Wil je eerst wat experimenteren? Bestel dan een paar testpotjes krijtverf. 

Steigerhout afwerken en beschermen

Mocht je het hout willen beschermen tegen vlekken (bijvoorbeeld op een tafelblad) dan kun je het afwerken met Abbondanza vernis, transparante verniswas of boenwas.

Let op: Abbondanza boenwas kun je alleen binnen gebruiken.

Nieuw: e-book Greywash

Ons E-book Greywash & Old Wood effect is superhandig en inspirerend voor iedereen die hout of houten meubels een prachtige doorleefde look wil geven. In dit e-book vind je onze favoriete en meest beproefde technieken om een greywash aan te brengen op meubels en accessoires, een steigerhout effect te creëren, of om nieuw hout een oude look te geven. Met heel veel stap voor stap beschrijvingen en kleurenfoto’s zodat je precies kunt zien wat je moet doen. Hieronder kun je het e-book bestellen. Direct na het afrekenen kun je het e-book downloaden en kun je aan de slag.

 1. Abbondanza Driftwood
  Krijtverf 125 Driftwood
  Waardering:
  94%
  As low as € 0,90
 2. Krijtverf Silt is een lichte taupe tint. Verdund met water (1:1) te combineren met Driftwood (125) voor een steigerhout look
  Krijtverf 095 Silt
  Waardering:
  94%
  As low as € 0,90
 3. Abbondanza vernis extra mat
  Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  92%
  As low as € 14,95
 4. Abbondanza vernis zijdeglans
  Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  98%
  As low as € 14,95
 5. Verniswas Transparant
  Verniswas Transparant
  Waardering:
  99%
  As low as € 4,95
 6. Blanke was-clear wax
  Blanke was-clear wax
  Waardering:
  97%
  € 17,95
 7. Krijtverfkwast
  Krijtverfkwast
  Waardering:
  93%
  € 19,95
 8. Spalter
  Spalter
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat