Teakhout behandelen

Teakhout verven

Geef je teakhouten meubelen een nieuwe look

Ben jij uitgekeken op je teakhouten meubelen? Zijn je teak meubels nog van goede kwaliteit maar ben je de bruine kleur beu en wil je wel eens iets anders? Denk je erover om je teak meubelen te verven maar vraag je je af of dit wel kan? Op deze pagina leggen we je uit hoe je je teakhouten meubel een budget proof makeover kunt geven. Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina.

Wat is teakhout eigenlijk?

Teakhout is een tropische houtsoort en bevat van nature veel olie. Hierdoor is teakhout lastig te behandelen. De stoffen in het hout kunnen verkleuringen of bladderen van een verflaag veroorzaken. Lees verder om alles te weten te komen over de verschillende mogelijkheden om jouw teakhouten meubelen onder handen te nemen.

Teakhout kast-dressoir verven

De kast op de foto hierboven is dekkend geverfd met Abbondanza krijtverf Warm Black en afgewerkt met Abbondanza metallic wax. De was beschermt de verflaag ook tegen vlekken.

Teakhout dekkend verven

Als je teakhout dekkend wil gaan verven moet je zorgen voor een goede voorbereiding. De werkwijze is afhankelijk van de ondergrond.

Onbehandeld teakhout verven
Zoals gezegd kunnen de olie en andere stoffen in het teakhout zorgen voor problemen met het hechten van de verf. Een verflaag die als een afsluitende film over het hout ligt kan daardoor niet goed hechten of zelfs gaan bladderen. Dit is de reden dat je op teakhout het best Abbondanza krijtverf kunt gebruiken omdat dit een ademende verf is. Om problemen met slechte hechting en verkleuringen te voorkomen kun je het hout eerst gronden met Abbondanza schellak. De schellak sealt het hout en sluit de lastige stoffen als het ware op in de ondergrond.

Gelakt teakhout verven
Een laklaag die in goede staat is kan als buffer fungeren tussen de stoffen in het hout en de nieuwe verflaag. Om daarvan te profiteren kun je de laklaag in zo'n geval het best intact laten. Schuur de laklaag er dan niet af, maar ga gewoon ontvetten, lichtjes opschuren en breng dan de verf aan.

Geolied teakhout verven
Het is lastig om oude olielagen te verwijderen omdat olie diep in het hout doordringt. In zo'n geval kun je beter gaan werken met een gekleurde wax omdat dat ook vet is. Wil je toch een poging wagen? Oude olielagen die goed zijn doorgehard zijn soms te verwijderen door schuren, of als dat niet lukt, met Abbondanza Bio Strip. Houd er wel rekening mee dat in dit geval de verflaag kwetsbaarder kan zijn als er resten olie achterblijven.  

Tip: weet je niet waarmee jouw meubel is behandeld? Handige tips voor het herkennen van oude lagen kun je vinden op onze pagina Meubels verven.

Teakhout whitewashen of greywashen

Een 'wash' is een half transparante afwerking. Omdat een wash het hout niet totaal afsluit, vermindert dit het bladderen van de verf. Helaas kan het hout nog wel steeds verkleuren. Een whitewash effect kan dus vergelen. Met een greywash heb je daar minder last van. Lees verder voor de verschillende manieren om een wash aan te brengen op teakhout. Voor deze technieken moet het hout onbehandeld zijn, dus verwijder oude lagen met Bio Strip.

Teakhout met kalkwas of colourwax behandelen

Het tafelblad hieronder werd behandeld met een combinatie van Abbondanza colourwax Taupe en Grey. Dit zorgt voor een mooie warme vergrijsde look. De beide kleuren was werden naast en door elkaar in banen aangebracht en geblend. Je kunt hiervoor een doek of een kwast gebruiken.

Teakhouten tafelblad met colourwax

De was geeft het hout een kleurwaas, maar de basiskleur van het hout blijft redelijk goed zichtbaar. Door structuurverschillen kan er op de ene plek meer kleureffect ontstaan dan op andere. Maar dat kan juist wel een stoer effect geven. In ieder geval loop je met deze techniek geen kans op onthechting, afbladderen, etc.

De eettafel hieronder is behandeld met Abbondanza colourwax Grey. Het onderstel van de tafel is dekkend geschilderd met Abbondanza krijtverf Pure White.

Teakhouten tafel met colourwax Grey

Teakhout whitewashen of vergrijzen met krijtverf

Een krijtverfwash maak je door krijtverf 1:1 te mengen met water. Ook kun je onze kant en klare Vintage Effect Wash gebruiken. Om  een tafelblad te beschermen tegen vlekken kun je het afwerken met boenwas of matte vernis.

Het dressoir op de foto hieronder werd behandeld met een wash van Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe.

Teakhout dressoir greywash met krijtverf Taupe

Tip: Zowel op de pagina Greywash als op de pagina Whitewash leggen we uit hoe je een krijtverfwash maakt en aanbrengt en hoe je dit kan afwerken en beschermen.

Teakhout vergrijzen of whitewashen met verniswas

Tenslotte kun je teakhout ook behandelen met verniswas. Ook met verniswas creëer je een kleurwaas waarbij de structuur van het hout nog enigszins zichtbaar blijft. Verniswas is verkrijgbaar in in wit, zwart, grijs en verschillende houttinten. 

Kleurvoorbeelden

Op de overzichtsfoto hieronder zie je de effecten van whitewash en een grijze wash op teakhout met diverse producten.

Teakhout voorbeelden van whitewash en greywash

Buitenmeubelen van teakhout

Zoals gezegd gaat onbehandeld teakhout vanzelf mooi vergrijzen als je het buiten laat staan. Maar als je daar niet op wilt wachten (of je hebt een andere kleur in gedachten) dan kun je de buitenmeubelen behandelen met verniswas een krijtverfwash of Abbondanza Vintage Effect. Let op: buitenmeubelen kunnen niet worden afgewerkt met kalkwas of colourwax!

Teakhout opfrissen
Wil je het teakhout niet verven, lichter maken of laten vergrijzen, maar juist opfrissen en de oorspronkelijke kleur teruggeven en behouden? In dat geval kun je het hout behandelen met Tung olie.

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, advies en inspiratie

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Alles over werken met krijtverf: uitleg, tips en trucs, wel of niet schuren, krijtverfwash, kindermeubels, etc.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo. 

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

20 producten

per pagina
 1. Schellak
  Waardering:
  98%
 2. Kalkwas
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 3. Colourwax Grey
  Waardering:
  98%
  € 15,95
 4. Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  100%
  € 15,95
 5. Colourwax Taupe
  Waardering:
  98%
  € 15,95
 6. Krijtverf 005 Pure White
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 3,95
 7. Krijtverf 085 Taupe
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 3,95
 8. Verniswas Grijs
  Waardering:
  99%
  Vanaf € 5,50
 9. Verniswas Taupe
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 5,50
 10. Verniswas Wit
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 5,50
 11. Tung Olie
  Rating:
  0%
  Vanaf € 18,95
Loading ...
Load More ...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

20 producten

per pagina