Teakhout behandelen

Teakhout behandelen

Geef je teakhouten meubelen een nieuwe look

Ben jij uitgekeken op je teakhouten meubelen? Zijn je teak meubels nog van goede kwaliteit maar ben je de bruine kleur beu en wil je wel eens iets anders? Denk je erover om je teak meubelen te restylen of te verven maar vraag je je af of dit wel kan? Op deze pagina leggen we je uit hoe je je teakhouten meubel een budget proof makeover kunt geven. Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina.

Wat is teakhout en wat zijn de eigenschappen?

Teakhout is een tropische houtsoort en bevat van nature veel olie. Hierdoor is teakhout soms wat lastiger te behandelen. De stoffen die van nature in het teakhout zitten kunnen verkleuringen veroorzaken in de nieuwe laag. Of er soms zelfs voor zorgen dat de nieuwe verflaag na verloop van tijd gaat bladderen. Lees verder om alles te weten te komen over de verschillende mogelijkheden om jouw teakhouten meubelen onder handen te nemen.

Teakhout kast-dressoir verven

De kast op de foto hierboven is dekkend geverfd met Abbondanza krijtverf Warm Black en afgewerkt met Abbondanza was. De was beschermt de verflaag ook tegen vlekken.

Hoe moet je teakhout verven?

Als je teakhout dekkend wil verven moet je rekening houden met de specifieke eigenschappen van deze houtsoort. Maar we kijken ook naar de huidige afwerking en producten waarmee het hout eventueel eerder is behandeld.


Onbehandeld teakhout verven

Zoals gezegd kunnen de olie en andere stoffen in het teakhout zorgen voor problemen met het hechten van de verf, of ze kunnen op den duur verkleuringen c.q. vergeling veroorzaken. Vooral bij zeer vettig teakhout loop je het risico dat een verflaag die als een afsluitende, ondoordringbare film over het hout ligt gaat bladderen. Dit komt doordat zo'n filmvormende laag ervoor zorgt dat die inhoudsstoffen niet uit het hout weg kunnen trekken. Dit is de reden dat je op teakhout beter voor Abbondanza krijtverf kunt kiezen omdat dit een ademende verf is. Zo heb je minder kans op hechtingsproblemen. Voor het afwerken en beschermen van de krijtverf (bijvoorbeeld op een tafel) kun je dan boenwas gebruiken. Dit is ook ademend.


Desondanks heb je bij het verven met wittinten of lichte tinten nog steeds kans op wat vergeling of verkleuringen. Normaliter voorkomen we de verkleuringen bij bloedend hout door te gronden met Abbondanza schellak of Abbondanza All-in-One. Maar je begrijpt het al; met deze producten creëer je een film en dus een afsluitende laag, waarbij het niet 100% is uitgesloten dat de verflaag op de lange duur wat sneller zal verweren. Al met al is het bij teakhout dus een beetje schipperen tussen jouw prioriteiten en voorkeuren.


Gelakt teakhout verven

Een laklaag die nog in goede staat is kan als buffer fungeren tussen de stoffen in het hout en de nieuwe verflaag. Om daarvan te profiteren kun je de laklaag in zo'n geval het best intact laten. Schuur de laklaag er dan niet af, maar ga gewoon ontvetten, lichtjes opschuren en breng dan de verf aan.


Geolied teakhout verven

Het is soms lastig om oude olielagen volledig te verwijderen omdat olie niet alleen als een laagje op het hout ligt, maar ook dieper in het hout doordringt. Oude olielagen die goed zijn doorgehard (gepolymeriseerd) zijn meestal wel te verwijderen door ze er af te schuren. Als dat niet lukt kun je dit doen met Abbondanza Bio Strip. Verwijder dan zorgvuldig alle olieresten zodat de nieuwe laag goed kan hechten. Heb je geen zin in dit soort voorbehandelingen? Je kunt ook gaan werken met een colourwax om het geoliede hout een kleurwaas te geven. De kleur zal minder effect hebben door de olie die al op het hout zit, maar kan wel net even een andere tint aan het hout geven. 


Tip: weet je niet waarmee jouw meubel is behandeld? Handige tips voor het herkennen van oude lagen kun je vinden op onze pagina Meubels verven.


Teakhout whitewashen of vergrijzen

Een 'wash' is een half transparante afwerking. Omdat een wash het hout niet totaal afsluit, vermindert dit het bladderen van de verf. Helaas kan het hout nog wel steeds verkleuren. Een whitewash effect kan dus vergelen. Met een greywash heb je daar minder last van. Lees verder voor de verschillende manieren om een wash aan te brengen op teakhout.

Let op: voor de onderstaande technieken moet het hout onbehandeld zijn, dus verwijder oude lagen met Bio Strip.

Teakhout met kalkwas of colourwax behandelen

Het tafelblad hieronder werd behandeld met een combinatie van Abbondanza colourwax Taupe en Grey. Dit zorgt voor een mooie warme vergrijsde look. De beide kleuren was werden naast en door elkaar in banen aangebracht en geblend. Je kunt hiervoor een doek of een kwast gebruiken.

Teakhouten tafelblad met colourwax

De was geeft het hout een kleurwaas, maar de basiskleur van het hout blijft redelijk goed zichtbaar. Door structuurverschillen kan er op de ene plek meer kleureffect ontstaan dan op andere. Maar dat kan juist wel een stoer effect geven. In ieder geval loop je met deze techniek geen kans op onthechting, afbladderen, etc. Houd er rekening mee dat je wax niet in meerdere lagen kunt opbouwen. Dus een waslaag dekkender maken door meerdere lagen aan te brengen is niet mogelijk.

De eettafel hieronder is behandeld met Abbondanza colourwax Grey. Het onderstel van de tafel is dekkend geschilderd met Abbondanza krijtverf Pure White.

Teakhouten tafel met colourwax Grey

Teakhout whitewashen of vergrijzen met krijtverf

Een whitewash of greywash kun je aanbrengen met verdunde krijtverf. Wij noemen dit een krijtverfwash. Zo'n krijtverfwash maak je door krijtverf 1:1 te mengen met water.

Een wash van krijtverf moet je afwerken om het oppervlak vlekbestendig te maken. Je kunt een meubel of tafelblad afwerken met bijvoorbeeld Abbondanza boenwas of matte vernis.

Het dressoir op de foto hieronder werd behandeld met een krijtverfwash van Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe (1:1 gemengd met water).

Teakhout dressoir greywash met krijtverf Taupe

Tip: Zowel op de pagina Greywash als op de pagina Whitewash leggen we uit hoe je een krijtverfwash maakt en aanbrengt en hoe je dit kan afwerken en beschermen.

Teakhout behandelen met verniswas

Tenslotte kun je teakhout ook behandelen met Abbondanza verniswas. Verniswas is verkrijgbaar in allerlei prachtige tinten. Hiermee kun je het hout kleuren en tevens beschermen tegen vocht en vlekken. Bovendien is verniswas ook geschikt voor buitengebruik. Door de manier waarop je de verniswas aanbrengt kun je het effect en de dekkingsgraad aanpassen. Kijk voor tips en inspiratie eens op onze themapagina over verniswas.


teakhout behandelen met verniswas

De tafel op de foto hierboven was door de jaren heen erg lelijk en vlekkerig geworden doordat hij jarenlang buiten had gestaan met potten met planten er op. Bovendien was de oorspronkelijke houtkleur jammer genoeg niet mooi vergrijsd, maar verkleurd naar een vreemde rozig/oranje tint. De vlekken bleken erg hardnekkig en met gewoon schoonmaken en zelfs schuren konden we ze niet wegkrijgen. Daarom hebben we de tafel eerst behandeld met ontweringswater om de ergste vlekken te egaliseren en de natuurlijke houttint iets op te halen. Vervolgens brachten we Abbondanza verniswas aan om de tafel een wat egalere en stoere warmgrijze tint te geven. We gebruikten hiervoor een mix van 1:1 Gouden Den en Grijs.


 1. Abbondanza Bio Strip
  Bio Strip milieuvriendelijke afbijt
  Waardering:
  96%
  € 32,95
 2. Schellak om bloedend hout te primen
  Schellak
  Waardering:
  95%
  € 25,95
 3. Kalkwas van Abbondanza met extra krijt en pigmenten
  Kalkwas - Liming Wax
  Waardering:
  99%
  € 19,95
 4. Colourwax Grey
  Colourwax Grey
  Waardering:
  95%
  € 19,95
 5. Colourwax Dark Grey
  Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 6. Colourwax Taupe
  Colourwax Taupe
  Waardering:
  94%
  € 19,95
 7. Antiekwas lichtbruin
  Antiekwas lichtbruin
  Waardering:
  97%
  € 18,95
 8. Antiekwas donkerbruin
  Antiekwas donkerbruin
  Waardering:
  97%
  € 18,95
 9. Abbondanza Pure White
  Krijtverf 005 Pure White
  Waardering:
  95%
  As low as € 0,90
 10. Krijtverf Taupe is een bruingrijze kleur. Door de verf 1:1 met water te verdunnen krijg je een prachtige greywash voor hout of riet
  Krijtverf 085 Taupe
  Waardering:
  97%
  As low as € 0,90
 11. Verniswas Taupe
  Verniswas Taupe
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 12. Verniswas Wit
  Verniswas Wit
  Waardering:
  99%
  As low as € 4,95
 13. Verniswas Notelaar
  Verniswas Notelaar
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 14. Verniswas Vintage Oak
  Verniswas Vintage Oak
  Waardering:
  100%
  As low as € 4,95
 15. Verniswas Gouden Den
  Verniswas Gouden Den
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 16. Verniswas Driftwood
  Verniswas Driftwood
  Waardering:
  95%
  As low as € 4,95
 17. Verniswas Grijs
  Verniswas Grijs
  Waardering:
  98%
  As low as € 4,95
 18. Verniswas Zwart
  Verniswas Zwart
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat