Teakhout behandelen

Geef je teakhouten meubelen een nieuwe look

Ben jij uitgekeken op je teakhouten meubelen? Zijn je teak meubels nog van goede kwaliteit maar ben je de bruine kleur beu en wil je wel eens iets anders? Denk je erover om je teak meubelen te restylen of te verven maar vraag je je af of dit wel kan? Op deze pagina leggen we je uit hoe je je teakhouten meubel een budget proof makeover kunt geven. Tip: alle genoemde producten staan onderaan de pagina.

Op deze pagina: 

Wat is teakhout en wat zijn de eigenschappen? 
Hoe moet je teakhout verven?
Teakhout whitewashen of vergrijzen
Teakhout behandelen met kalkwas of colourwax
Teakhout whitewashen of vergrijzen met krijtverf
Teakhout behandelen met verniswas

Wat is teakhout en wat zijn de eigenschappen?

Teakhout is een tropische houtsoort en bevat van nature veel olie. Hierdoor is teakhout lastig te behandelen. De stoffen in het hout kunnen verkleuringen of bladderen van een verflaag veroorzaken. Lees verder om alles te weten te komen over de verschillende mogelijkheden om jouw teakhouten meubelen onder handen te nemen.

Teakhout kast-dressoir verven

De kast op de foto hierboven is dekkend geverfd met Abbondanza krijtverf Warm Black en afgewerkt met Abbondanza was. De was beschermt de verflaag ook tegen vlekken.

Hoe moet je teakhout verven?

Als je teakhout dekkend wil gaan verven moet je zorgen voor een goede voorbereiding. En je moet keuzes maken, de werkwijze is afhankelijk van de ondergrond, maar ook van jouw prioriteiten.

Onbehandeld teakhout verven
Zoals gezegd kunnen de olie en andere stoffen in het teakhout zorgen voor problemen met het hechten van de verf, of ze kunnen op den duur verkleuring / vergeling veroorzaken. Een verflaag die als een afsluitende film over het hout ligt kan daardoor minder goed hechten of zelfs gaan bladderen. Dit is de reden dat je op teakhout het best Abbondanza krijtverf kunt gebruiken omdat dit een ademende verf is. Zo heb je minder kans op hechtingsproblemen. Nadeel is dat je dan bij lichte tinten nog wel steeds kans hebt op vergeling of verkleuringen op den duur. Als je dat wilt voorkomen kun je er voor kiezen om het hout eerst te gronden met Abbondanza schellak. De schellak sealt het hout en sluit de lastige stoffen als het ware op in de ondergrond. Dit is alleen mogelijk voor gebruik op binnenmeubels. Een andere optie is om Abbondanza All-in-One te gebruiken, dit is een primer en aflak in één pot en kan ook verkleuringen en bloedend hout tegengaan, voor binnen en buiten. Maar je begrijpt het al; hiermee creëer je een film en dus afsluitende laag, waarbij het niet 100% is uitgesloten dat de verflaag wat sneller zal verweren.

Gelakt teakhout verven
Een laklaag die in goede staat is kan als buffer fungeren tussen de stoffen in het hout en de nieuwe verflaag. Om daarvan te profiteren kun je de laklaag in zo'n geval het best intact laten. Schuur de laklaag er dan niet af, maar ga gewoon ontvetten, lichtjes opschuren en breng dan de verf aan.

Geolied teakhout verven
Het is lastig om oude olielagen te verwijderen omdat olie diep in het hout doordringt. In zo'n geval kun je beter gaan werken met een gekleurde wax omdat dat ook vet is. Wil je toch een poging wagen? Oude olielagen die goed zijn doorgehard zijn soms te verwijderen door schuren, of als dat niet lukt, met Abbondanza Bio Strip. Houd er wel rekening mee dat in dit geval de verflaag kwetsbaarder kan zijn als er resten olie achterblijven.  

Tip: weet je niet waarmee jouw meubel is behandeld? Handige tips voor het herkennen van oude lagen kun je vinden op onze pagina Meubels verven.

Teakhout whitewashen of vergrijzen

Een 'wash' is een half transparante afwerking. Omdat een wash het hout niet totaal afsluit, vermindert dit het bladderen van de verf. Helaas kan het hout nog wel steeds verkleuren. Een whitewash effect kan dus vergelen. Met een greywash heb je daar minder last van. Lees verder voor de verschillende manieren om een wash aan te brengen op teakhout.

Let op: voor de onderstaande technieken moet het hout onbehandeld zijn, dus verwijder oude lagen met Bio Strip.

Teakhout met kalkwas of colourwax behandelen

Het tafelblad hieronder werd behandeld met een combinatie van Abbondanza colourwax Taupe en Grey. Dit zorgt voor een mooie warme vergrijsde look. De beide kleuren was werden naast en door elkaar in banen aangebracht en geblend. Je kunt hiervoor een doek of een kwast gebruiken.

Teakhouten tafelblad met colourwax

De was geeft het hout een kleurwaas, maar de basiskleur van het hout blijft redelijk goed zichtbaar. Door structuurverschillen kan er op de ene plek meer kleureffect ontstaan dan op andere. Maar dat kan juist wel een stoer effect geven. In ieder geval loop je met deze techniek geen kans op onthechting, afbladderen, etc. Houd er rekening mee dat je wax niet in meerdere lagen kunt opbouwen. Dus een waslaag dekkender maken door meerdere lagen aan te brengen is niet mogelijk.

De eettafel hieronder is behandeld met Abbondanza colourwax Grey. Het onderstel van de tafel is dekkend geschilderd met Abbondanza krijtverf Pure White.

Teakhouten tafel met colourwax Grey

Teakhout whitewashen of vergrijzen met krijtverf

Een whitewash of greywash kun je aanbrengen met verdunde krijtverf. Wij noemen dit een krijtverfwash. Zo'n krijtverfwash maak je door krijtverf 1:1 te mengen met water. Ook kun je onze kant en klare Vintage Effect Wash gebruiken, deze hoef je niet meer te verdunnen.

Een wash van krijtverf moet je afwerken om het oppervlak vlekbestendig te maken. Je kunt een meubel of tafelblad afwerken met bijvoorbeeld Abbondanza boenwas of matte vernis.

Het dressoir op de foto hieronder werd behandeld met een krijtverfwash van Abbondanza krijtverf in de kleur Taupe (1:1 gemengd met water).

Teakhout dressoir greywash met krijtverf Taupe

Tip: Zowel op de pagina Greywash als op de pagina Whitewash leggen we uit hoe je een krijtverfwash maakt en aanbrengt en hoe je dit kan afwerken en beschermen.

Teakhout behandelen met verniswas

Tenslotte kun je teakhout ook behandelen met verniswas. Ook met verniswas creëer je een kleurwaas waarbij de structuur van het hout nog enigszins zichtbaar blijft. Verniswas is verkrijgbaar in in wit, zwart, grijs en verschillende houttinten. 

Kleurvoorbeelden

Op de overzichtsfoto hieronder zie je de effecten van whitewash en een grijze wash op teakhout met diverse producten.

Teakhout voorbeelden van whitewash en greywash

Buitenmeubelen van teakhout

Onbehandeld teakhout gaat vanzelf mooi vergrijzen als je het buiten laat staan. Het beste is dus om de meubels onbehandeld buiten te laten staan als je dit mooie natuurlijke vergrijsde effect wilt laten ontstaan.

Wil je buitenmeubels toch behandelen, houd dan rekening met de bovengenoemde eigenschappen van het hout. De eigenschappen van hget hout zorgen ervoor dat een goede hechting en duurzaamheid van de verflaag buiten, niet goed is te garanderen. Verder zijn niet alle genoemde producten geschikt voor buitentoepassingen, zoals colourwax en schellak.  

 1. Abbondanza Bio Strip
  Bio Strip milieuvriendelijke afbijt
  Waardering:
  97%
  € 32,95
 2. Schellak om bloedend hout te primen
  Schellak
  Waardering:
  95%
  € 25,95
 3. All-in-One Paint & Primer Wittinten
  All-in-One Paint & Primer Wittinten
  As low as € 25,95
 4. All-in-One op kleur gemengd
  All-in-One op kleur gemengd
  Waardering:
  100%
  As low as € 28,95
 5. Kalkwas van Abbondanza met extra krijt en pigmenten
  Kalkwas - Liming Wax
  Waardering:
  99%
  € 19,95
 6. Colourwax Grey
  Colourwax Grey
  Waardering:
  95%
  € 19,95
 7. Colourwax Dark Grey
  Colourwax Dark Grey
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 8. Colourwax Taupe
  Colourwax Taupe
  Waardering:
  94%
  € 19,95
 9. Antiekwas lichtbruin
  Antiekwas lichtbruin
  Waardering:
  97%
  € 18,95
 10. Antiekwas donkerbruin
  Antiekwas donkerbruin
  Waardering:
  97%
  € 18,95
 11. Abbondanza Pure White
  Krijtverf 005 Pure White
  Waardering:
  95%
  As low as € 0,90
 12. Krijtverf Taupe is een bruingrijze kleur. Door de verf 1:1 met water te verdunnen krijg je een prachtige greywash voor hout of riet
  Krijtverf 085 Taupe
  Waardering:
  97%
  As low as € 0,90
 13. Verniswas Taupe
  Verniswas Taupe
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 14. Verniswas Wit
  Verniswas Wit
  Waardering:
  99%
  As low as € 4,95
 15. Verniswas Notelaar
  Verniswas Notelaar
  Waardering:
  96%
  As low as € 4,95
 16. Verniswas Gouden Den
  Verniswas Gouden Den
  Waardering:
  97%
  As low as € 4,95
 17. Verniswas Driftwood
  Verniswas Driftwood
  Waardering:
  90%
  As low as € 4,95
 18. Verniswas Grijs
  Verniswas Grijs
  Waardering:
  98%
  As low as € 4,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat