Krijtverf advies en stappenplan

Krijtverf advies en stappenplan

Hoe breng je krijtverf aan op meubels of muren?

Wat kun je allemaal doen met krijtverf? Hoe breng je krijtverf aan? Is krijtverf afwasbaar? En klopt het dat je met krijtverf niet hoeft te schuren of te primen? Op deze pagina vertellen we je er alles over. 

Krijtverf tips en trucs op deze pagina: 

Wat is krijtverf?

Abbondanza krijtverf is een poedermatte dekkende verf op waterbasis met meer krijt en pigmenten dan andere verfsoorten op de markt. Het resultaat is een prachtig fluweelzacht mat effect, intense kleuren, een korte droogtijd en goed dekkend resultaat.

Wat kun je doen met krijtverf?

Je kunt krijtverf aanbrengen op meubels, muren en accessoires en op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, fineer, behang, stucwerk, beton, steen, Mdf, underlayment en ander plaatmateriaal, terracotta potten, canvas, karton en papier, metaal etc.

Omdat Abbondanza krijtverf ademend en vochtregulerend is, heb je minder kans op bladderende verflagen of andere vochtproblemen. Krijtverf is wat dikker en vloeit niet zo uit als een lakverf en droogt lekker snel. Daardoor kun je met krijtverf heel gemakkelijk een authentieke uitstraling creëren.

Wat is krijtverf? Tips en trucsWat is krijtverf? Tips en trucs

Decoratieve verftechnieken

Een krijtverflaag is enigszins poreus. Daardoor is Abbondanza krijtverf heel geschikt voor decoratieve technieken zoals het doorschuren van verflagen en patineren met was. Doorschuren gaat met krijtverf gemakkelijker dan met gewone verf. En boenwas kan goed in de poreuze verflaag trekken. Dit is met een zijdeglansverf of verf op terpentinebasis niet mogelijk. Alles over deze technieken kun je lezen op de pagina's doorschuren en patineren. In een mum van tijd creëer je een stoere industriële look of een vintage effect!

Tip: voor oppervlakken die je een wat strakkere uitstraling wilt geven, of die echt goed kras- en vlekbestendig moeten zijn, zoals keukenkastjes, deuren, kozijnen, radiatoren, buitenschilderwerk e.d. adviseren wij om te kiezen voor Lak Soft Silk.

Krijtverf op kindermeubels

Alle Abbondanza verfsoorten zijn op waterbasis en worden geproduceerd met het laagst mogelijke VOS gehalte (vluchtige stoffen).

In tegenstelling tot terpentinegedragen verf droogt watergedragen verf snel en is geurarm.

Vanwege het lage gehalte aan vluchtige stoffen en de snelle droogtijd kun je Abbondanza krijtverf dan ook met een gerust hart gebruiken voor kindermeubels of op de muren in de kinderkamer en babykamer.

Dit geldt trouwens ook voor andere Abbondanza verf, zoals Soft Silk lak, Multiprimer, All-in-One etc. Abbondanza Milk Paint bevat zelfs helemaal geen toevoegingen en is 100% biologisch afbreekbaar. 

Wil je meer over lezen over kindveiligheid en milieu? Kijk dan even op deze pagina

Krijtverf op kindermeubelsKrijtverf op kindermeubels

Krijtverf aanbrengen zonder te schuren?

‘Met krijtverf is schuren of gronden niet nodig.’ Dat is waarschijnlijk wel de bekendste uitspraak die steeds weer over krijtverf wordt gedaan. Maar klopt dat wel? Kun je krijtverf aanbrengen zonder te schuren? Wij leggen je hier uit hoe het echt zit.

Of je wel of niet schuren moet schuren voor het aanbrengen is afhankelijk van de situatie en de ondergrond. Meubels helemaal kaal schuren is absoluut niet nodig als je dekkend gaat verven. Oude verf- of laklagen die in goede staat zijn hoeven er dan dus niet af. Goed ontvetten en even de glans eraf schuren is meestal voldoende. Als je van plan bent om een whitewash of een greywash met krijtverf aan te brengen, dan wil je dat natuurlijk dat de houtnerf zichtbaar blijft. In dat geval verwijder je wél eerst alle oude lagen.

Tip: Soms is schuren niet de beste manier om een oude verflaag te verwijderen. Vroeger werden vaak loodhoudende verfsoorten gebruikt. Zodra je gaat schuren zullen deze schadelijke deeltjes rond gaan zweven. Wil je dus een oud meubeltje kaal maken? Gebruik dan liever Abbondanza Bio Strip, een veilig biologisch afbreekbaar en geurarm afbijtmiddel.

Krijtverf schuren ja of nee?Krijtverf schuren ja of nee?

Heb je voor krijtverf een primer of grondverf nodig?

Meestal heb je voor krijtverf geen grondverf odig, maar dat is ook afhankelijk van de ondergrond en de toepassing. Voor een snelle makeover van een accessoire of simpel meubeltje maken wij ons echt niet druk. Dus wil je even snel een plastic bloempot verven omdat de kleur je niet meer aanstaat? Gewoon hup krijtverf erop! Maar wil je een gebruiksvoorwerp zoals een stoel of tv meubel verven en er graag een paar jaar plezier van hebben? Dan is een goede voorbereiding wel belangrijk. Je denkt misschien dat dat extra tijd kost, maar dat valt erg mee. Integendeel, een grondverf fungeert als hechtbrug en neemt de verf veel gemakkelijker op. Ook zal de verf gemakkelijker dekken. Uiteindelijk kun je dus veel sneller en prettiger werken als je hier even de tijd voor neemt.  Tips over de beste primer voor krijtverf vind je hieronder. 

Welke primer of grondverf gebruik je voor krijtverf?

Gebruik in combinatie met krijtverf bij voorkeur de watergedragen Abbondanza multiprimer of All-in-One. Gebruik geen grondverf op terpentinebasis. 

Voor standaard verfklussen en ondergronden zoals hout, Mdf, gips, steen, beton,  zuigende plaatmaterialen of oude verflagen is Abbondanza multiprimer een goede keuze.

Heb je te maken met erg gladde en harde ondergronden, zoals tegels, harde kunststof, pvc of melamine, of ga je werken op metaal, kies dan Abbondanza All-in-One. All-in-One zorgt voor een optimale hechting maar is ook een isolerende primer. Hiermee voorkom je vlekken door bloedend hout, vocht of nicotine. All-in One kan binnen en buiten worden gebruikt. Daarnaast is All-in-One roestwerend en kan dus rechtstreeks worden aangebracht op ijzer of staal.  

Heb je voor Krijtverf primer of grondverf nodig?Heb je voor Krijtverf primer of grondverf nodig?

Het primen van bloedend hout

Op bloedend hout binnenshuis, zoals meubels van eikenhout of teak kun je ook Abbondanza schellak gebruiken. Schellak vormt een ondoordringbare laag die de kleurstoffen in het hout opsluit, waardoor je verkleuringen en vlekken van de verflaag kan voorkomen. Lees alles over bloedend hout op deze pagina.  

Hoe breng je krijtverf aan?

Hoe kun je krijtverf het beste aanbrengen? Met een kwast of met een roller? Verdund of onverdund? Er zijn meerdere manieren om krijtverf aan te brengen. Voor een authentiek effect gebruik je een kwast van natuurhaar, zoals een spalter of krijtverfkwast. Maar als je de voorkeur geeft aan een roller (bijvoorbeeld op een groot oppervlak) dan kan dat ook.

Op een muur of plafond is een muurverf roller of lakviltroller het handigst. Ook met een roller kun je nog steeds een authentieke look creëren door de natte verf direct na het aanbrengen even na te strijken met de punten van een kwast. Hiermee voorkom je een zogenaamd 'sinaasappeleffect'.

Een glad & strak effect met krijtverf

Krijtverf geeft meestal een licht streperig effect omdat de verf wat dikker is dan een lakverf en snel droogt. Wil je een gladdere afwerking? Gebruik dan een goede synthetische kwast, zoals de platte kunstvezel kwast of de patentpuntkwast. De kunstvezel haren van zo’n kwast zijn beter geschikt voor watergedragen verf dan varkenshaar en je krijgt er een gladdere afwerking mee.  

Breng de verf vol aan, verdeel vlot over het oppervlak en strijk dan uit in één richting. Als je een groot oppervlak bewerkt kun je een velours rollertje voor watergedragen verf gebruiken. Blijf niet te lang in de natte verflaag smeren. Mocht de verf niet in één keer dekken, breng dan meerdere dunne lagen aan. De verf droogt zo snel dat je al gauw de volgende laag kunt opzetten.

Een vintage look met krijtverf

Wil je je meubels een nonchalante, vintage of brocante uitstraling geven? Breng dan de krijtverf wat dikker aan en gebruik een stuggere kwast zoals een spalter of krijtverfkwast om een licht streperig effect creëren. Voor grotere oppervlakken kun je een blokkwast gebruiken. Als je naderhand gaat patineren met Abbondanza wax of antiquing glaze, zal dit de kwaststrepen nog eens extra accentueren en creëer je een prachtige doorleefde uitstraling. Tip: op deze pagina lees je meer over krijtverf patineren. 

Kun je krijtverf spuiten?

Het spuiten van krijtverf is in principe mogelijk en kan handig zijn voor het bewerken van erg grote oppervlakken, of grote aantallen meubels. Heb je ervaring met spuitwerk en beschik je over goede professionele apparatuur, dan zijn dit de instellingen: 

Verdunning: geen
Druk airless: 150-180 bar
Nozzle: 0.021”-0.027”
Spuithoek: 50°

Moet je krijtverf verdunnen?

Normaal gesproken wordt krijtverf onverdund gebruikt voor een dekkend effect. Maar voor een 'wash' techniek, met een transparanter effect, kun je de verf verdunnen in een verhouding van ongeveer 1 deel water op 1 deel verf. Wij noemen dit een krijtverfwash.

Vind je de verf echt iets te dik, of is de verf enigszins uitgedroogd? Dan kun je een klein scheutje water toevoegen. 

Wat is een krijtverfwash?

De term 'krijtverfwash' is een term die door ons is verzonnen. Wij bedoelen met de omschrijving 'krijtverfwash' een mengsel van krijtverf gemengd met water. Met een krijtverfwash creëer je een half transparant effect, zodat de ondergrond nog enigszins doorschijnt. 

Met witte krijtverf kun je dus bijvoorbeeld zelf een whitewash mengsel maken. Kijk hiervoor op onze thema pagina whitewash.

Met een wash in een grijze, bruine of taupe tint kun je onbehandeld hout, of Lloyd loom en riet vergrijzen: een zogenaamde 'greywash'. Deze techniek wordt beschreven op onze thema pagina greywash.

Moet je krijtverf afwerken?

Abbondanza krijtverf is ademend en poreus en daardoor vlekgevoeliger dan Abbondanza Lak Soft Silk. De verf is echter gewoon afneembaar met een vochtig doekje en een mild reinigingsmiddel. Maar om vlekken en ergernis te voorkomen is het in sommige gevallen beter om de verf af te werken.

Accessoires zoals spiegellijsten, potten, lampen, en andere oppervlakken die niet veel te lijden hebben van vuil of slijtage, zoals muren, plafonds, kasten kun je rustig onbewerkt laten. Maar een tafel, werkblad, keukenkast of vloer kun je beter wel afwerken. Ook de kleur is van invloed; op sommige kleuren zie je sneller vlekken.

Waarmee werk je krijtverf af?

Voor het afwerken van krijtverf kun je vernis of boenwas gebruiken. Boenwas is een meer authentieke afwerking en in verschillende kleuren verkrijgbaar zodat je eventueel nog extra effecten kunt aanbrengen. Vernis heeft als voordeel dat het heel praktisch en gebruiksvriendelijk is. Zeker in huishoudens met dieren of kinderen. Abbondanza vernis is op waterbasis, kindveilig, slijtvast en zowel in zijdeglans als extra mat verkrijgbaar. 

Houd er rekening mee dat krijtverf een ademende en poreuze verf is. Vernis kan door de krijtverf heen in de ondergrond trekken en eventueel aanwezige kleurstoffen zoals looizuur in hout, of vervuiling zoals vochtvlekken, roet, nicotine e.d. activeren. Dit kan dan vlekken veroorzaken. Doe daarom altijd eerst een test. Bij twijfel, of in het geval van bloedend hout kun je problemen voorkomen door Abbondanza schellak of Abbondanza All-in-One als grondlaag aan te brengen.

Tip: Op onze thema pagina over het verschil tussen was en vernis lees je alles over de eigenschappen van was en vernis en leggen we je uit wat je voor verschillende projecten het best kunt gebruiken.  


Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij kunnen helaas dan ook geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en, vooral, maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel of vragen, kun je altijd contact met ons opnemen. 

© verftechnieken.nl ~ Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

 

WhatsApp Chat WhatsApp Chat