Krijtverf aanbrengen

 

Krijtverf aanbrengen, hoe doe je dat?

Krijtverf tips en trucs

Wat is krijtverf eigenlijk? Wat kun je er allemaal mee doen? En klopt het dat je met krijtverf niet hoeft te schuren of te gronden? Wij vertellen je er alles over.

Op deze pagina:

Wat is krijtverf?
Wat kun je doen met krijtverf?
Krijtverf op kindermeubels
Krijtverf zonder schuren?
Is grondverf nodig voor krijtverf?
Hoe breng je krijtverf aan?
Moet je krijtverf verdunnen?
Wat is een krijtverfwash?
Moet je krijtverf afwerken en zo ja, hoe?

Wat is krijtverf?

Abbondanza krijtverf is een poedermatte dekkende verf op waterbasis met meer krijt en pigmenten dan andere verfsoorten op de markt. Het resultaat is een prachtig fluweelzacht mat effect, intense kleuren, een korte droogtijd en goed dekkend resultaat.

Krijtverf aanbrengen tips en advies

Wat kun je doen met krijtverf?

Je kunt krijtverf aanbrengen op meubels, muren en accessoires en op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, fineer, behang, stucwerk, beton, steen, Mdf, underlayment en ander plaatmateriaal, terracotta potten, canvas, karton en papier, metaal etc.

Omdat Abbondanza krijtverf ademend en vochtregulerend is, heb je minder kans op bladderende verflagen of andere vochtproblemen. Krijtverf is wat dikker en vloeit niet zo uit als een lakverf en droogt lekker snel. Daardoor kun je met krijtverf heel gemakkelijk een authentieke uitstraling creëren. Krijtverf is dan ook ideaal voor leuke verftechnieken zoals het doorschuren van de verflaag, patineren en effecten met was. In een mum van tijd creëer je een stoere industriële look of een vintage effect!

Tip: voor oppervlakken die je een wat strakkere uitstraling wilt geven, of die echt goed kras- en vlekbestendig moeten zijn, zoals keukenkastjes, deuren, kozijnen, radiatoren, buitenschilderwerk e.d. adviseren wij om te kiezen voor Lak Soft Silk.

Krijtverf op kindermeubels

Uiteraard voldoet Abbondanza verf op alle fronten aan alle Europese richtlijnen. De verf is op waterbasis en wordt geproduceerd met het laagst mogelijke VOS gehalte (vluchtige stoffen). Je kunt Abbondanza krijtverf dan ook met een gerust hart gebruiken voor kindermeubels of op de muren in de kinderkamer en babykamer.
krijtverf op kindermeubels en babykamer

Krijtverf zonder schuren?

‘Met krijtverf is schuren of gronden niet nodig.’ Dat is waarschijnlijk wel het bekendste uitspraak die steeds weer over krijtverf wordt gedaan. Maar klopt dat wel? Wij leggen je hier uit hoe het echt zit.

Of je wel of niet schuren moet schuren voor het aanbrengen is afhankelijk van de situatie en de ondergrond. Meubels helemaal kaal schuren is absoluut niet nodig als je dekkend gaat verven. Oude verf- of laklagen die in goede staat zijn hoeven er dus niet af. Goed ontvetten en even de glans eraf schuren is meestal voldoende.
Als je van plan bent om een whitewash of een greywash met krijtverf aan te brengen, dan wil je dat natuurlijk dat de houtnerf zichtbaar blijft. In dat geval verwijder je wél eerst alle oude lagen.

Tip: Schuren is meestal geen pretje en het verspreidt vaak fijne deeltjes die je liever niet inademt. Daarom gebruiken wij graag Abbondanza Bio Strip, een veilig biologisch afbreekbaar en geurarm afbijtmiddel

krijtverf schuren ja of nee

Is grondverf nodig voor krijtverf?

Voor een snelle makeover van een accessoire of simpel meubeltje maken wij ons echt niet druk. Dus wil je even snel een plastic bloempot verven omdat de kleur je niet meer aanstaat? Gewoon hup krijtverf erop! Maar wil je een gebruiksvoorwerp zoals een stoel of tv meubel verven en er graag een paar jaar plezier van hebben? Dan is een goede voorbereiding echt essentieel. Je denkt misschien dat dat extra tijd kost, maar dat valt erg mee. Integendeel: een goed ontvet en poreus oppervlak neemt de verf namelijk veel gemakkelijker op. Uiteindelijk kun je dus veel sneller en prettiger werken als je even de tijd neemt voor wat voorwerk.

Welke grondverf gebruik je?

Op gladde, niet poreuze oppervlakken (tegels, harde kunststof, pvc, melamine) of zuigende materialen zoals Mdf e.d. gebruik je Abbondanza multiprimer. Op bloedend hout (eikenhout, teak e.d.) is schellak zeer effectief tegen vergeling en verkleuring van de verflaag.

Tip: Meer over voorbehandelen, reparaties en alle verschillende ondergronden kun je vinden op de pagina meubels verven met krijtverf.

krijtverf voorbehandelen

Hoe breng je krijtverf aan?

Hoe kun je krijtverf het beste aanbrengen? Met een kwast of met een roller? Verdund of onverdund? Er zijn meerdere manieren om krijtverf aan te brengen. Voor een authentiek effect gebruik je een kwast. Maar als je de voorkeur geeft aan een roller (bijvoorbeeld op een groot oppervlak) dan kan dat ook. Strijk in dat geval de natte verf direct na het aanbrengen even na met de punten van een kwast om het zogenaamde 'sinaasappeleffect' te voorkomen.

Een glad & strak effect met krijtverf

Krijtverf geeft meestal een licht streperig effect omdat de verf wat dikker is dan een lakverf en snel droogt. Wil je een gladdere afwerking? Gebruik dan een goede synthetische kwast. De haren van kunststofvezel van zo’n kwast zijn namelijk beter geschikt voor watergedragen verf dan varkenshaar.

Breng de verf aan, verdeel vlot over het oppervlak en strijk dan uit in één richting. Als je een groot oppervlak bewerkt kun je een velours rollertje voor watergedragen verf gebruiken. Blijf niet te lang smeren. Mocht de verf niet in één keer dekken, breng dan meerdere dunne lagen aan. De verf droogt zo snel dat je al gauw de volgende laag kunt opzetten.

Een vintage of shabby look met krijtverf

Wil je je meubels een vintage of brocante uitstraling geven? Breng dan de krijtverf wat dikker aan en gebruik een stuggere kwast zoals een spalter om een licht streperig effect creëren. Als je dan naderhand gaat patineren met Abbondanza wax of antiquing glaze, zal dit de kwaststrepen nog eens extra accentueren en creëer je een prachtige doorleefde uitstraling. Ga je een groot oppervlak bewerken en gebruik je een rollertje? Strijk dan direct na het rollen de natte verf even na met de punten van een spalter.

krijtverf voor een vintage look

Kun je krijtverf spuiten?

Het spuiten van krijtverf is in principe mogelijk en kan handig zijn voor het bewerken van erg grote oppervlakken, of grote aantallen meubels, maar vergt wel enige ervaring en professionele apparatuur. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

Moet je krijtverf verdunnen?

Normaal gesproken wordt krijtverf onverdund gebruikt voor een dekkend effect. Maar voor een 'wash' techniek kun je de verf verdunnen in een verhouding van ongeveer 1 deel water op 1 deel verf. Hierdoor zal de verf niet alleen dunner, maar ook transparanter worden. Wij noemen dit een krijtverfwash (een door ons zelfbedacht woord). Ook als de verf iets te dik is kun je een klein scheutje water toevoegen. Tip: giet de te verdunnen verf even in een apart bakje. Teveel water kun je immers niet meer uit je blik halen.

Wat is een krijtverfwash?

De term 'krijtverfwash' is een term die door ons is verzonnen. Wij bedoelen met een krijtverfwash een mengsel van krijtverf met water. Een krijtverfwash geeft een niet dekkende kleurwaas en laat de ondergrond doorschijnen.

Met witte krijtverf kun je dus zelf een whitewash mengsel maken. Kijk hiervoor op de pagina whitewash. Met een wash in een grijze, bruine of taupe tint kun je onbehandeld hout, of Lloyd loom en riet vergrijzen: een zogenaamde 'greywash'. Deze techniek wordt beschreven op de pagina greywash.

krijtverf vergrijzen van riet

Moet je krijtverf afwerken?

Abbondanza krijtverf is ademend en poreus en daardoor vlekgevoeliger dan Abbondanza Lak Soft Silk. De verf is echter gewoon afneembaar met een vochtig doekje en een mild reinigingsmiddel. Maar om vlekken en ergernis te voorkomen is het in sommige gevallen beter om de verf af te werken.

Accessoires zoals spiegellijsten, potten, lampen, en andere oppervlakken die niet veel te lijden hebben zoals wanden, plafonds, kasten kun je rustig onbewerkt laten. Maar een tafel, werkblad, keukenkast of vloer kun je beter wel afwerken. Ook de kleur is van invloed; op sommige kleuren zie je sneller vlekken.

krijtverf afwerken met was of vernis

Waarmee werk je krijtverf af?

Voor het afwerken van krijtverf kun je vernis of boenwas gebruiken. Vernis heeft als voordeel dat het heel praktisch en gebruiksvriendelijk is. Zeker in huishoudens met dieren of kinderen. Abbondanza vernis is op waterbasis, kindveilig, slijtvast en zowel in zijdeglans als extra mat verkrijgbaar. Boenwas is een meer authentieke afwerking en in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Tip: Op onze pagina het verschil tussen was en vernis lees je alles over de eigenschappen van was en vernis en leggen we je uit wat je voor verschillende projecten het best kunt gebruiken. 

 

Nog meer verftips en inspiratie

Verftips, inspiratie en advies

Heb je na het lezen van deze pagina zin om aan de slag te gaan? Er zijn allerlei mogelijkheden om je interieur, meubels of accessoires een leuke make-over te geven. Wij inspireren je graag en helpen je op weg met zoveel mogelijk uitleg. Bekijk alle tips, trucs en stappenplannen op de onderstaande pagina's.

Werken met Soft Silk lak: hoe verf je je tegels, deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, etc.

Milk Paint, wat is dat? Lees alles over de toepassingen en eigenschappen van deze prachtige natuurverf.

Alles over verniswas; wat is het, wat kun je ermee? Hoe moet je houten meubels, vloeren of wanden kleuren? Hoe kun je met verniswas een verflaag patineren?

Werken met kalkwas, antiekwas of colourwax. Meubels afwerken en beschermen met was, hout whitewashen of greywashen kalkwas of colourwax, een verflaag patineren, etc.

Stappenplan voor het verven van meubels: reparaties, tips, herkennen van de ondergrond, schuren, primen, etc.

Stappenplan voor het verven van je keuken. Een budget keuken make-over in één dag. Welke verf gebruik je? Hoe pak je zo'n klus aan?

Het doorschuren van een verflaag voor een doorleefd effect; brocant of stoer industrieel. Creëer een sleets effect op de randjes en details van een meubel of accessoire.

Alles over whitewash: welke technieken zijn er en wanneer gebruik je welk product?

Alles over greywash en het effect van oud, doorleefd hout of vergrijsd riet. Welke technieken en producten kun je gebruiken?

Hoe geef je nieuw hout de look van oud steigerhout? Tips, trucs, de juiste producten en technieken.

Teakhouten meubelen een nieuwe look geven. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen en met welke producten kun je werken?

Betonlook maken op verschillende manieren. Inclusief instructievideo’s. Laat je inspireren!

Een roesteffect maken. Een superleuke techniek om accessoires of meubels een stoere roestlook te geven. Inclusief instructievideo.

Het patineren van meubels en accessoires; wij leggen je uit hoe je een verflaag kunt patineren met verschillende technieken en producten.

Craqueleren: het creëren van barstjes in de verflaag of een gebladderd effect.

Sjabloneren: met sjablonen kun je in een mum van tijd een leuke afbeelding of tekst aanbrengen op meubels, accessoires, kussenhoezen, zelfgemaakte kunst, mixed media, etc.

 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina
 1. Abbondanza Multiprimer Dark
  Waardering:
  100%
  Vanaf € 16,95
 2. Abbondanza Multiprimer
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 16,95
 3. Schellak
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 14,95
 4. Spalters
  Rating:
  0%
  Vanaf € 3,95
 5. Platte synthetische kwast
  Waardering:
  98%
  Vanaf € 4,50
 6. Patentpuntkwast Synthetisch
  Rating:
  0%
  Vanaf € 5,95
 7. Abbondanza vernis extra mat
  Waardering:
  87%
  Vanaf € 10,95
 8. Abbondanza vernis zijdeglans
  Waardering:
  95%
  Vanaf € 10,95
 9. Blanke was-clear wax
  Waardering:
  99%
  € 10,95
Loading ...
Meer...
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina