De voordelen van verftechnieken.nl

Werken met Krijtverf

Krijtverf tips: Hoe breng je krijtverf aan?


Krijtverf aanbrengen, hoe doe je dat?

Wat is krijtverf eigenlijk? Wat kun je er allemaal mee doen? En klopt het dat je met krijtverf niet hoeft te schuren of te gronden?
Hier vertellen we je er alles over en we delen onze beste tips en trucs en jarenlange ervaring met jou!

Op deze pagina:

Wat is krijtverf?
Abbondanza krijtverf; milieuvriendelijk en duurzaam
Veiligheid: krijtverf op kindermeubels
Wat kun je doen met krijtverf?
Hoeveel verf heb ik nodig?
Krijtverf zonder schuren?
Is grondverf nodig voor krijtverf
Krijtverf aanbrengen, hoe doe je dat?
Kun je krijtverf spuiten?

Krijtverf verdunnen ja of nee?
Wat is een krijtverfwash?
Moet je krijtverf afwerken?
Muren verven met krijtverf
Kun je krijtverf buiten gebruiken?

 

Krijtverf direct bestellen 

Wat is krijtverf?

Abbondanza krijtverf is een poedermatte en egaal dekkende verf op waterbasis, voor muren, meubels en accessoires. Abbondanza krijtverf bevat meer krijt en is hoger gepigmenteerd dan andere verfsoorten op de markt. Het resultaat hiervan is een prachtig fluweelzacht effect, intense kleuring, een korte droogtijd en een prima dekkend vermogen.

Abbondanza krijtverf is geurarm, waterbestendig, ademend en vochtregulerend. Dat is fijn voor het klimaat in huis en ideaal voor het gebruik op muren. Daarnaast is krijtverf bij uitstek geschikt voor speciale verftechnieken op meubels en accessoires, zoals doorschuren, patineren en effecten met kalkwas of colourwax. Omdat krijtverf zeer snel droogt kun je lekker snel werken. Door de wat dikkere consistentie vloeit de verf niet zo uit als een lakverf. Daardoor zijn kwaststrepen wat meer zichtbaar en creëer je met krijtverf gemakkelijk een authentieke uitstraling.

Abbondanza krijtverf: milieuvriendelijk en duurzaam

Abbondanza krijtverf wordt ambachtelijk geproduceerd, waarbij aspecten als duurzaamheid en ecologisch verantwoord ondernemen een belangrijke rol spelen. De grondstoffen en pigmenten worden zorgvuldig geselecteerd op aspecten als natuurlijke oorsprong, herbruikbaarheid en milieuvriendelijkheid. Voor wat betreft de verpakkingen is gekozen voor metaal dat beter recyclebaar is. In het gehele productieproces wordt continu gestreefd naar de perfecte balans tussen kwaliteit en duurzaamheid.

Veiligheid: krijtverf op kindermeubels

Uiteraard voldoet Abbondanza verf op alle fronten aan de Europese richtlijnen met betrekking tot de hoeveelheid toegestane organische oplosmiddelen (het zogenaamde VOS of VOC gehalte). Onze verf is op waterbasis en wordt geproduceerd met het laagst mogelijke VOS gehalte. Een te grote hoeveelheid vluchtige oplosmiddelen of giftige bestanddelen zoals zware metalen zul je in Abbondanza verf niet aantreffen. Je kunt onze verf dan ook met een gerust hart gebruiken voor kindermeubels en op de babykamer.  

TERUG NAAR BEGIN

 

Krijtverf op kindermeubels en babymeubels

 

Wat kun je doen met krijtverf?

Je kunt Abbondanza krijtverf aanbrengen op muren, houtwerk, meubelen en accessoires en op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, behang, stof, canvas, papier, stucwerk, metaal, meubels, accessoires, muren, etc. 

Omdat Abbondanza krijtverf ademend en vochtregulerend is, heb je minder kans op bladderende verflagen of andere vochtproblemen. Bovendien kun je dankzij diezelfde eigenschappen de krijtverf heel goed gebruiken voor speciale verftechnieken. Bijvoorbeeld het doorschuren van de verflaag (voor een stoer industriële look of een shabby chic effect) gaat veel gemakkelijker met krijtverf dan met reguliere verf. En ook voor patineren, sjabloneren of het aanbrengen van effecten met kalkwas, antiekwas of colourwax is krijtverf de beste keuze.

TERUG NAAR BEGIN 

 

Wat kun je allemaal doen met krijtverf?

Hoeveel krijtverf heb ik nodig?

Het gemiddelde rendement is 10-12 m2 per liter per laag. Met andere woorden: je kunt ongeveer 10-12 m2 verven met 1 liter Abbondanza krijtverf. Dat is bijvoorbeeld een gemiddelde eettafel met 4 stoelen. Of twee flinke kasten. Of een muurtje van 2,5 meter lang...

Het handigst is om eerst de meubels of de muur op te meten die je wilt gaan verven, zodat je het totaal aantal vierkante meters weet. Op die manier kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt. Abbondanza krijtverf is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen: 2,5 liter, 1 liter en 0,5 liter. Zo kun je de juiste hoeveelheid bestellen, zonder met veel restjes te blijven zitten. Uiteraard is het effectieve rendement ook afhankelijk van de kleurovergang en de ondergrond. Op een ruwe muur heb je bijvoorbeeld meer verf nodig dan op een gladde muur en ook een zuigende ondergrond neemt meer verf op. 

TERUG NAAR BEGIN

Krijtverf zonder schuren?

Of je wel of niet schuren moet schuren voor het aanbrengen is afhankelijk van de situatie en de ondergrond. Meubels helemaal kaal schuren is absoluut niet nodig als je dekkend gaat verven. Oude verf- of laklagen die in goede staat zijn hoeven er niet af. Goed ontvetten en even de glans eraf schuren is bijna altijd voldoende.

Als je van plan bent om een whitewash of een greywash met krijtverf aan te brengen, dus een afwerking waarbij de houtnerf zichtbaar moet blijven, dan verwijder je wél eerst alle oude lagen. Oude, slechte, beschadigde verflagen, olie- of  was, etc. kun je verwijderen met Abbondanza Bio Strip, een biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en geurarm afbijtmiddel.

TERUG NAAR BEGIN


Krijtverf zonder schuren?


Is grondverf nodig voor krijtverf?

Voor een snelle make-over van een accessoire of simpel meubeltje maken wij ons echt niet druk. Dus wil je even snel een plastic bloempot verven omdat de kleur je niet meer aanstaat? Gewoon hup krijtverf erop! Maar wil je je keukenkastjes verven en er graag een paar jaar plezier van hebben? Dan is een goede voorbereiding echt essentieel.

Tip: Bedenk dat een goed ontvet en poreus oppervlak de verf gemakkelijker zal opnemen. Dat werkt veel prettiger én sneller. Meestal is een goede voorbereiding dus echt de moeite waard!

Welke grondverf gebruik je?

Op gladde, niet poreuze oppervlakken (tegels, harde kunststof, pvc, melamine) of zuigende materialen zoals Mdf e.d. gebruik je  Abbondanza Multiprimer. Op bloedend hout (eikenhout, teak e.d.) is Abbondanza schellak zeer effectief tegen vergeling en verkleuring van de verflaag.

Tip: Meer over voorbehandelen, reparaties en alle verschillende ondergronden kun je vinden op de pagina Meubels restylen met krijtverf.

TERUG NAAR BEGIN

Krijtverf aanbrengen hoe doe je dat?

Moet je krijtverf aanbrengen met een kwast of een roller? En moet je de verf ook verdunnen? Er zijn meerdere manieren om krijtverf aan te brengen. Voor een authentiek effect gebruik je een kwast. Maar als je de voorkeur geeft aan een roller (bijvoorbeeld op een groot oppervlak) dan kan dat ook. Breng dan de verf dan met een velours rollertje voor watergedragen verf. Let op: schuimrollers kunnen belletjes en putjes creëren. Als je een licht streperig effect mooi vindt dan kun je direct na het aanbrengen met de roller de verflaag even nastrijken met de punten van een kwast. Zo voorkom je ook het zogenaamde ‘sinaasappeleffect’ dat je met een schuimroller kunt krijgen.

Een glad & strak effect met krijtverf

Krijtverf geeft meestal een licht streperig effect, want de verf droogt snel, is wat dikker, vloeit daardoor niet erg uit en droogt snel. Wil je een gladdere afwerking? Gebruik dan een goede synthetische kwast. Kunststofvezel is namelijk beter geschikt voor watergedragen verf dan varkenshaar. Breng de verf niet te dik aan, verdeel vlot over het oppervlak en strijk uit in één richting. Als je een groot oppervlak bewerkt dan is een roller beter dan een kwast (zie uitleg hierboven). Blijf niet te lang smeren. Mocht de verf niet in één keer dekken, breng dan meerdere dunne lagen aan. De verf droogt zo snel dat je al gauw de volgende laag kunt opzetten. Tussendoor schuren is niet nodig, tenzij het oppervlak ruw of onregelmatig aanvoelt (bijvoorbeeld door gezwollen houtvezels, of kwaststrepen).

Een brocante shabby look met krijtverf

Ben je van plan om je meubels een brocante look te geven? Dan kun je een extra doorleefd effect creëren door juist opzettelijk kwaststrepen te aan te brengen. Zet dan de verf wat dikker op en gebruik een stugge of wat oudere varkensharen kwast of spalter. Als je dan naderhand gaat patineren met Abbondanza wax, antiquing glaze, verniswas of antiquing powder, zal dit de kwaststrepen nog eens accentueren en creëer je een prachtige doorleefde uitstraling.

TERUG NAAR BEGIN

Krijtverf tips: Hoe breng je krijtverf aan?

 

Kun je krijtverf spuiten?

Het spuiten van krijtverf is in principe mogelijk en kan handig zijn voor het bewerken van grote oppervlakken, maar vergt wel enige ervaring (plus het gebruik van professionele apparatuur). Dit zijn de technische instructies voor het spuiten: *De verf niet verdunnen. *Druk Airless: 150 - 180 bar, nozzle: 0.021” - 0.027”, spuithoek: 50°. 

Moet je krijtverf verdunnen?

Normaal gesproken wordt de verf onverdund gebruikt voor een dekkend effect. Maar voor een 'wash' techniek kun je Abbondanza krijtverf verdunnen met water. Hierdoor wordt de verf niet alleen dunner, maar ook transparanter. Wij noemen dit een krijtverfwash. Hanteer een verhouding van ongeveer 1:1. Ook als de verf iets te dik is naar je smaak kun je een klein scheutje water toevoegen. Tip: giet de te verdunnen verf even in een apart bakje. Teveel water kun je immers niet meer uit je blik halen.

TERUG NAAR BEGIN

Wat is een krijtverfwash?

Een wash geeft een niet dekkende kleurwaas en laat de ondergrond doorschijnen. Met witte krijtverf kun je dus zelf een whitewash mengsel maken. Kijk hiervoor op de pagina Whitewash. Met een wash in een grijstint of Taupe, kun je onbehandeld hout, of Lloyd loom en riet vergrijzen: een zogenaamde 'greywash'. Deze techniek wordt beschreven op de pagina Greywash & old wood.

Tip: geen zin om zelf te mengen? Wij hebben ook kant en klare wash in precies de juiste tinten voor whitewash- en greywash effecten en het creëren van een steigerhoutlook.


Krijtverf wash voor whitewash of greywash effect

Een colourwash

Je kunt natuurlijk ook met andere kleuren werken. Probeer eens een blauwe, zwarte of groene wash. Voor de techniek maakt de kleur niet uit. Een leuk voorbeeld van een hippe groene colourwash vind je in dit 'Botanical Green' artikel op ons blog

TERUG NAAR BEGIN

Moet je krijtverf afwerken?

Abbondanza krijtverf is ademend en poreus en daardoor vlekgevoeliger dan Abbondanza Soft Silk verf, maar het is gewoon prima afneembaar met een vochtig doekje en een mild (alcoholvrij) reinigingsmiddel.

In sommige gevallen is het daarom verstandig om de verf te sealen en af te werken. Of je al dan niet moet afwerken is afhankelijk van de toepassing. Accessoires, spiegellijsten, wanden, plafonds, kasten, (kortom alles wat niet veel te lijden heeft) kun je rustig onbewerkt laten. Maar een tafel, werkblad, keukenkast, vloer of trap kun je om praktische redenen beter afwerken. Ook de kleur is van invloed; op sommige kleuren zie je sneller vlekken.


Krijtverf tips: moet je krijtverf afwerken?


Afwerken met wax of vernis?

Voor het afwerken van krijtverf kun je vernis op waterbasis of boenwas gebruiken. Beide producten hebben voor- en nadelen. Vernis heeft als voordeel dat het zo lekker gemakkelijk en gebruiksvriendelijk is. Zeker in huishoudens met dieren of kinderen. Het is op waterbasis, kindveilig en zowel in zijdeglans als extra mat verkrijgbaar. Boenwas is een meer authentieke afwerking en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Echter was is niet geschikt in een natte ruimte en kan ook niet buiten worden toegepast.

Tip: gratis keuzehulp: was of vernis
Op de pagina het verschil tussen was en vernis lees je alles over de eigenschappen van was en vernis en vind je een gratis schema om je te helpen kiezen.

TERUG NAAR BEGIN

Muren verven met krijtverf

Abbondanza krijtverf is zeer geschikt voor het gebruik op muren. Met krijtverf creëer je een prachtig egale en dekkende poedermatte look op je muur. Krijtverf van Abbondanza laat vochttransport toe zodat de muren kunnen blijven ademen. Bovendien is de verf geurarm, droogt lekker snel en dekt goed, waardoor je in no time een muurtje in je woonkamer een andere look geeft.

Muren voorbehandelen
Abbondanza krijtverf kan zonder problemen worden aangebracht over oud schilderwerk, muurverf, latex of goed vastzittend behang. Poreuze, zuigende muren (beton, gips, steen) en nieuw gestuukte muren kun je het best voorbehandelen met een regulier voorstrijkmiddel.

Hoe breng je krijtverf aan op de muur?

Krijtverf kan gewoon met een latexroller worden aangebracht. Kies een kortharige roller voor een gladde muur en een vachtroller voor muren met structuur. Voor een authentiek streperig effect kun je de krijtverf aanbrengen met een spalter of een blokkwast. 

Moet je de muur afwerken?
Afwerken  is niet nodig. Wel kun je bijvoorbeeld de spatwand achter een aanrecht sealen en waterdicht afwerken met Abbondanza matte vernis

TERUG NAAR BEGIN

Kun je krijtverf buiten gebruiken?

Abbondanza krijtverf kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Het is een ademende verf en laat vochttransport toe. Hierdoor kun je bladderen van de verflaag op poreuze ondergronden zoals onbehandeld hout, terracotta, etc. voorkomen. Dit bladderen wordt namelijk veroorzaakt door vocht dat niet uit de ondergrond kan ontsnappen.

Om deze ademende eigenschap intact te houden kun je krijtverf op schuttingen, steen, muren, bloempotten e.d. dus beter niet afsluiten met lak. Oppervlakken die je graag vlekbestendig wilt afwerken zoals tafelbladen van tuinmeubelen kun je eventueel beschermen met Abbondanza zijdeglans vernis,

Tip: Voor het schilderen van kozijnen, deuren en ander houtwerk aan je woning is Abbondanza Soft Silk de beste keuze!

TERUG NAAR BEGIN

 

Buitenschilderwerk met Abbondanza Soft SilkDisclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is!


© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!


-