De voordelen van verftechnieken.nl

Werken met Krijtverf

werken met krijtverf

Op deze pagina leggen we je alles uit over het werken met Abbondanza krijtverf, zoals voorbehandelen, aanbrengen en afwerken. Hieronder vind je de beste tips en trucs!

Direct krijtverf uitzoeken en bestellen? Ga naar de pagina krijtverf >

Tips & Trucs over het werken met krijtverf

Wat is krijtverf?
Wat kun je doen met krijtverf?
Op welke ondergronden kun je krijtverf gebruiken?
Voorbehandelen schuren en primen
Hoe breng je krijtverf aan?
Moet je -of kun je- krijtverf verdunnen?
Het afwerken van krijtverf
Muren verven met krijtverf
Krijtverf buiten gebruiken 


Wat is krijtverf?

Abbondanza krijtverf is een egaal dekkende verf op waterbasis. Abbondanza krijtverf bevat meer krijt en is hoger gepigmenteerd dan reguliere verf, met als resultaat een prachtig mat effect, diepe kleuren en een prima dekkend vermogen.

Afhankelijk van de kleur kan de consistentie variëren van vrij dik tot redelijk normaal. Dit hangt af van de hoeveelheid en soort toegevoegd pigment. Normaal gesproken wordt krijtverf niet verdund, maar verderop kun je lezen hoe (en waarom) je de verf in sommige gevallen wel kunt verdunnen met water.

Abbondanza krijtverf is geschikt voor de meest uiteenlopende verftechnieken op meubels, accessoires en muren. Omdat krijtverf zeer snel droogt kun je lekker snel werken. Door de consistentie vloeit de verf niet zo uit als een lakverf. Daardoor zijn kwaststrepen wat meer zichtbaar en ceëer je met krijtverf gemakkelijk een authentieke uitstraling.

 

 

 

Abbondanza Krijtverf

Wat kun je doen met krijtverf?

Een krijtverflaag is enigszins poreus. Daardoor is Abbondanza krijtverf heel geschikt voor decoratieve technieken zoals het doorschuren van verflagen en patineren met was. Doorschuren gaat met krijtverf gemakkelijker dan met gewone verf. En boenwas kan goed in de poreuze verflaag trekken. Dit is met een zijdeglansverf of verf op terpentinebasis niet mogelijk. Alles over deze technieken kun je lezen op de pagina's Doorschuren en Patineren.

Omdat Abbondanza krijtverf ademend en dus vochtregulerend is, heeft het een gunstig effect op het klimaat in huis en is dan ook ideaal voor het gebruik op muren.

 

abbondanza-verfcollectie

 Op welke ondergrond kan krijtverf?

Abbondanza krijtverf kan worden aangebracht op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, behang, stof, canvas, papier, stucwerk, metaal, meubels, accessoires, muren, etc.

Moet je schuren met krijtverf? 

Meubels helemaal kaal schuren is niet nodig als je dekkend gaat verven. Oude verf- of laklagen die in goede staat zijn hoeven er niet af. Goed ontvetten en even de glans eraf (dof) schuren is bijna altijd voldoende. Bedenk dat een goed ontvet en poreus oppervlak de verf gemakkelijker zal opnemen. Dat werkt veel prettiger én sneller. Meestal is een goede voorbereiding dus echt de moeite waard!

Oude, slechte, beschadigde verflagen, olie- of  was, etc. kun je verwijderen met Abbondanza Bio Strip, een biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en geurarm afbijtmiddel.

Is grondverf nodig voor krijtverf?

Voor een snelle make-over van een accessoire of simpel meubeltje maken wij ons echt niet druk. Dus wil je even snel een plastic bloempot verven omdat de kleur je niet meer aanstaat? Gewoon hup krijtverf erop! Maar wil je je keukenkastjes verven en er graag een paar jaar plezier van hebben? Dan is een goede voorbereiding echt essentieel.

Welke grondverf gebruik je?

Op gladde, niet poreuze oppervlakken (tegels, harde kunstoffen, pvc, melamine) of zuigende materialen (Mdf e.d.) gebruik je  Abbondanza Multiprimer. Op bloedend hout (eikenhout, teak e.d.) is Abbondanza schellak zeer effectief tegen vergeling en verkleuring.
Schellak is ook ideaal om vlekken en noesten af te dekken en zelfs om vieze geurtjes in een oud meubel tegen te gaan.

Tip: Meer over voorbehandelen, reparaties of  het herkennen van een ondergrond, lees je op de pagina Meubels restylen met krijtverf.

 

 verven zonder schuren

 Hoe breng je krijtverf aan?

Er zijn verschillende krijtverftechnieken. Voor een authentiek effect gebruik je een kwast. Maar als je de voorkeur geeft aan een roller (bijvoorbeeld op een groot oppervlak) dan kan dat ook. Verdeel de verf dan met een rollertje en strijk dan direct na met de punten van een kwast. Zo voorkom je het zogenaamde ‘sinaasappeleffect’.

Glad & strak effect

Krijtverf geeft meestal een licht streperig effect, want de verf droogt snel en vloeit niet erg uit. Wil je een gladdere afwerking? Gebruik dan een goede synthetische kwast. Kunststofvezel is namelijk beter voor watergedragen verf dan varkenshaar. Breng de verf niet te dik aan, verdeel vlot over het oppervlak en strijk uit in één richting. Blijf niet te lang smeren. Mocht de verf niet in één keer dekken, breng dan meerdere dunne lagen aan. De verf droogt zo snel dat je al gauw de volgende laag kunt opzetten. Tussendoor schuren is niet nodig, tenzij het oppervlak ruw of onregelmatig aanvoelt (bijvoorbeeld door gezwollen houtvezels, of kwaststrepen).

Brocant & nonchalant effect

Ben je van plan om je meubels een brocante look te geven? Dan kun je een extra doorleefd effect creëren door juist opzettelijk kwaststrepen te aan te brengen. Zet dan de verf wat dikker op en gebruik een stugge of wat oudere varkensharen kwast of spalter. Als je dan naderhand gaat patineren met Abbondanza wax, antiquing glaze, verniswas of antiquing powder, zal dit de kwaststrepen nog eens accentueren en creëer je een prachtige doorleefde uitstraling.

 
 

werken met abbondanza krijtverf

 Muren verven met krijtverf

Abbondanza krijtverf is zeer geschikt voor het gebruik op muren. De matte en poreuze krijtverf laat vochttransport toe, waardoor de muren kunnen blijven ademen. Bovendien droogt het lekker snel en is geurarm waardoor je in no time een muurtje in je woonkamer een andere look geeft. Doordat er in Abbondanza krijtverf extra pigment wordt gebruikt zijn de kleuren levendig, intens en dekkend.

Muren voorbehandelen

Abbondanza krijtverf kan zonder problemen worden aangebracht over oud schilderwerk, muurverf, latex of goed vastzittend behang. Poreuze, zuigende muren (beton, gips, steen) en nieuw gestuukte muren kun je het best voorbehandelen met een regulier voorstrijkmiddel.  

Krijtverf aanbrengen op de muur

Krijtverf kan gewoon met een latexroller worden aangebracht. Kies een kortharige roller voor een gladde muur en een vachtroller voor muren met meer structuur. Voor een authentiek streperig effect kun je de krijtverf aanbrengen met een spalter of een blokkwast.

Afwerken van krijtverf op de muur

Afwerken is niet per sé nodig maar kan soms wel praktisch zijn. De spatwand achter een aanrecht kun je bijvoorbeeld onopvallend sealen met Abbondanza extra matte vernis

 

Krijtverf aanbrengen op de muurMoet je krijtverf verdunnen?

Normaal gesproken wordt de verf onverdund gebruikt voor een dekkend effect. Maar voor een 'wash' techniek kun je Abbondanza krijtverf verdunnen met water. Hierdoor wordt de verf niet alleen dunner, maar ook transparanter. Wij noemen dit een krijtverf wash. Hanteer een verhouding van ongeveer 1:1. Ook als de verf iets te dik is naar je smaak kun je een klein scheutje water toevoegen. Giet de te verdunnen verf even in een apart bakje. Teveel water kun je immers niet meer uit je blik halen.

Krijtverf wash

Een wash geeft een niet dekkende kleurwaas en laat de ondergrond doorschijnen. Met witte krijtverf kun je dus zelf een whitewash mengsel maken. Kijk hiervoor op de pagina Whitewash.

Met een wash in een grijstint of Taupe, kun je onbehandeld hout, of Lloyd loom en riet vergrijzen: een zogenaamde 'greywash'. Deze techniek wordt beschreven op de pagina Greywash & old wood.

Je kunt natuurlijk ook met andere kleuren werken. Probeer eens een blauwe, zwarte of groene wash. Voor de techniek maakt de kleur niet uit. Een leuk voorbeeld van een hippe groene colourwash vind je in dit  'Botanical Green' artikel op ons blog;


   een wash maken van krijtverf


Het afwerken van krijtverf

Abbondanza krijtverf is poreus en daardoor vlekgevoeliger dan een zijdeglans of glansverf, maar het is toch prima afneembaar met een vochtig doekje en een mild (alcoholvrij) reinigingsmiddel.

Wel of niet afwerken? 
Of je krijtverf moet afwerken is afhankelijk van de toepassing. Accessoires, spiegellijsten, wanden, plafonds, kasten, (kortom alles wat niet veel te lijden heeft) zou je onbewerkt kunnen laten. Maar een tafel, werkblad, keukenkast, vloer of trap kun je om praktische redenen beter afwerken. Ook de kleur is van invloed; op sommige kleuren zie je sneller vlekken.

Afwerken met wax of vernis?

Je kunt vernis op waterbasis of boenwas gebruiken.
Beide producten hebben voor- en nadelen. 
Boenwas kan niet buiten of in een natte ruimte en is niet overschilderbaar. Voordeel is dat het geschikt is voor bloedend hout en gemakkelijk plaatselijk kan worden bijgewerkt.
Vernis heeft als nadeel dat het er verkleuringen kunnen ontstaan door bloedend hout of verontreinigingen in de ondergrond. Voordeel is het gemak; Abbondanza vernis is overschilderbaar en veilig voor kindermeubeltjes.
Tip: Als je krijtverf super mat wilt afwerken, of een muur plaatselijk beschermen (bijvoorbeeld een spatwand in de keuken) kun je deze onopvallend sealen met Abbondanza extra matte vernis.

Gratis keuzehulp: was of vernis
Op de pagina het verschil tussen was en vernis lees je alles over de eigenschappen van was en vernis en vind je een gratis schema om je te helpen kiezen.

  verftechnieken krijtverf afwerken 


Kan krijtverf ook buiten?

Abbondanza krijtverf is een ademende verf en laat vochttransport toe. Hierdoor voorkom je bladderen van de verflaag op poreuze ondergronden zoals onbehandeld hout, terracotta, etc. Om deze ademende eigenschap intact te houden kun je krijtverf buiten beter niet afsluiten met lak. Oppervlakken die je toch vlekbestendig wilt afwerken zoals tafelbladen e.d. kun je beschermen met Abbondanza zijdeglans vernis, transparante verniswas of met  Tung olie. Bloembakken of accessoires kun je onbehandeld laten.

Let op: houd er rekening mee dat krijtverf niet speciaal is gemaakt voor buiten. Het zal dan ook de duurzaamheid van houtsoorten die van nature niet goed bestand zijn tegen vocht (zoals vuren of niet geïmpregneerd zachthout) niet verlengen. Gebruik dan ook ook geen krijtverf op kozijnen, deuren en andere belangrijke onderdelen van je woning. Hiervoor is Abbondanza Soft Silk de beste keuze! Meer over het buiten toepassen van krijtverf kun je lezen in dit artikel op ons blog >

 

 

Abbondanza Krijtverf betonlook

 © verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

-