De voordelen van verftechnieken.nl

Whitewash & Kalkwas

whitewash verftechnieken.nl

 

Whitewash is een geweldige techniek om houten meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven. Op deze pagina bespreken we alle mogelijkheden en producten waarmee je een white wash effect kunt creëren.

Whitewash tips & trucs:

Wat is whitewash?
Welke techniek kies je?

Rekening houden met de houtsoort
Rekening houden met de toepassing en afwerking

Whitewash met kalkwas
Whitewash met verniswas
Whitewash met krijtverf
Whitewash met kalkpasta


 


Wat is whitewash?

Vroeger werden muren van bijvoorbeeld boerderijen vaak bewerkt met kalk, ondermeer omdat kalk een ontsmettende werking had. Overgebleven kalk werd gebruikt voor de houten meubelen en vloeren. De kalk trok in de nerven van het hout met als resultaat een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect, ook wel white wash genoemd, kun je op verschillende manieren, met verschillende producten bewerkstelligen.

Welke techniek kies ik?

Welk product of welke whitewash techniek je kiest hangt af van een aantal zaken, met name de ondergrond en de toepassing. De kleur van de ondergrond bepaalt mede het eindresultaat omdat die blijft doorschijnen. Maar ook de houtsoort speelt mee. En tenslotte is de toepassing belangrijk; moet het oppervlak vlekbestendig zijn of is dat minder van belang?

Houtsoorten

Sommige houtsoorten hebben vervelende eigen-schappen. Bekende voorbeelden zijn teakhout en eikenhout. Eiken bevat veel looizuur (tannine). Deze kleurstof zal onder invloed van watergedragen producten oplossen en gelige vlekken veroorzaken. Om deze reden is het beter om eikenhout met kalkwas te behandelen. Dit is immers niet op waterbasis. Bovendien leent eikenhout zich vanwege de open nerfstructuur sowieso al goed voor een behandeling met kalkwas. Ook sommige tropische houtsoorten, zoals het bekende teakhout kunnen verkleuringen geven.

Hout met veel noesten of een onrustig patroon zul je waarschijnlijk liever een iets dekkender afwerking geven. In dit geval (en als het geen bloedend hout is) is een whitewash met verdunde krijtverf geschikt omdat je dit gemakkelijker wat dekkender kunt aanbrengen. .

Toepassing

Op sommige oppervlakken (vloer, trap, tafeblad) of in bepaalde ruimtes (badkamer) wil je graag een goed afwasbare, vlekbestendige afwerking. Kies dan indien mogelijk een methode waarbij je als afwerking vernis kunt aanbrengen, zoals een wash van krijtverf of verniswas. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende technieken. Alle genoemde producten vind je onderaan de pagina. 

  verftechnieken whitewash technieken


Whitewash met kalkwas

Hout bleken met kalkwas is vooral geschikt voor een houtsoort met een open nerf zoals eikenhout, ruw hout, of een zachtere houtsoort zoals vuren of grenen. Kalkwas is niet geschikt voor harde houtsoorten of hout met een dichte structuur, daar kan de was niet goed op hechten. Behale op hout kun je kalkwas ook aanbrengen op een laag krijtverf. Kijk hiervoor op de pagina patineren.

Ondergrond voorbehandelen

Voordat je kalkwas aanbrengt moeten oude verf- of laklagen van het hout worden verwijderd. Ook een dikke oude waslaag of was in een donkere kleur kun je beter zoveel mogelijk verwijderen. Dit kun je doen met Abbondanza Bio Strip. Voor extra grip en wat meer reliëf kun je de nerven van het hout uitborstelen met een messing draadborstel.

Hoe breng je kalkwas aan?

Breng de wax aan met een doek of stevige kwast. Daarna alle overtollige kalkwas afvegen met een pluisvrije doek. De kalkwas blijft in de nerven achter. Laat de was enkele uren intrekken en uitharden. Het mag niet meer kleverig aanvoelen. Boen de waslaag vervolgens stevig op. Hierdoor zal het oppervlak glad en harder worden en een subtiele glans krijgen. Zorg dat je geen dikke laag aanbrengt, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en worden snel vuil.

Afwerking:

Verder afwerken is niet nodig en overigens ook niet mogelijk; je kunt wax niet afwerken met vernis o.i.d. Wel kun je de waslaag onderhouden met blanke boenwas en, indien nodig, af en toe weer bijwerken met kalkwas. Ook vlekjes en plekjes kun je altijd weer plaatselijk bijwerken

 

whitewash met abbondanza kalkwasWhitewash met verniswas

Verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Het is in  diverse tinten verkrijgbaar, maar voor een whitewash effect gebruiken we de witte verniswas. Verniswas kleurt én beschermt alle houtsoorten. Het is een duurzame watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking.

Ondergrond voorbehandelen

Voordat je verniswas aanbrengt moeten oude lak- en/of waslagen worden verwijderd. Dit kun je doen met Abbondanza Bio Strip.

Hoe breng je verniswas aan?

Verniswas aanbrengen met een kwast of spalter en uitvegen met een doek, in de richting van de houtnerf. Om aanzetten te voorkomen moet je, net als bij de krijtverfwash, niet te zuinig werken in aanzetten te voorkomen. Ook hierbij is het beter om in kleinere vlakken of plank voor plank te werken.

Afwerking:

Je hoeft verniswas niet verder af te werken. Alleen voor trappen, vloeren of andere zwaar belaste oppervlakken is extra bescherming aan te bevelen. Hiervoor kun je Abbondanza vernis gebruiken.

 

whitewash met polyvine verniswasWhitewash met krijtverf

Een eenvoudige én snelle methode om te whitewashen is door te werken met verdunde Abbondanza krijtverf. Je kunt zowel Pure White als Old White gebruiken. Voordeel van een krijtverfwash is dat je dekkingsgraad kunt aanpassen door de verf meer of minder te verdunnen, een langere of kortere intrektijd aan te houden, of meerder lagen aan te brengen.

Ondergrond voorbehandelen

Was- of olielagen moeten worden verwijderd. Eventueel kun je een krijtverfwash aanbrengen op een oude laklaag, mits deze zeer goed is ontvet en egaal dof geschuurd. In dat geval de verf niet verder verdunnen dan 1:1. Een krijtverfwash is niet geschikt voor bloedend hout.

Recept voor krijtverf wash:

Verdun Abbondanza Krijtverf met water in een verhouding van ongeveer 1:1 tot 1:2 (verf : water). Hoe dunner het mengsel, hoe transparanter het effect zal zijn. Als je de verhouding afmeet en noteert hoef je niet direct een heel blik te verdunnen, je kunt portie voor portie aanmaken. Zo verspil je geen verf.

Hoe breng je een wash aan?

Breng de wash overvloedig aan met een brede kwast (bijvoorbeeld een spalter) en veeg de overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af, in de richting van de houtnerf. Niet te zuinig aanbrengen om aanzetten te voorkomen. Hoe langer je het mengsel laat intrekken en hoe poreuzer de ondergrond, hoe minder goed je de wash nog kunt uitvegen. Doe bij voorkeur eerst een proefstuk. Werk 't liefst in vlakken, bijvoorbeeld plank voor plank. Bij een meubelstuk werk je per onderdeel (zijkant, deurtje, bovenblad, etc.).

Afwerking:

Of je een wash nog moet afwerken hangt af van de situatie. Een spiegellijst, kast, of kist hoef je eigenlijk niet af te werken, voor een tafelblad is dat weer wel belangrijk. Bekijk het dus van geval tot geval. Je kunt een krijtverfwash afwerken met Abbondanza vernis of met boenwas.

  whitewash met abbondanza krijtverf 


Kalken met kalkpasta

Kalkpasta is een waterverdunbaar product om onbehandeld (ongelakt) of gebeitst hout te kalken. Het is, net als kalkwas, niet geschikt voor harde houtsoorten of hout met een dichte structuur. Gebruik het ook liever niet op bloedend hout.

Ondergrond voorbehandelen

Voordat je kalkpasta aanbrengt moeten oude lak- en/of waslagen worden verwijderd. Dit kun je doen met Abbondanza Bio Strip.

Hoe breng je kalkpasta aan?

Eventueel het hout met een messing draadborstel open borstelen in de nerfrichting. Breng dan de kalkpasta met een kwast of doek op het hout aan en druk aan, zodat het goed in de nerven en gaatjes komt te zitten.
Vervolgens zijn er twee mogelijkheden; de kalkpasta wegvegen zolang deze nog nat is, of de kalkpasta laten drogen en daarna met schuurpapier wegschuren. De pasta blijft achter in de dieper gelegen delen (nerven, gaatjes, kiertjes) en zorgt daardoor voor een prachtig ingewit effect. De laatste methode is erg mooi maar ook redelijk arbeidsintenstief.

Afwerking:

Afwerken met Abbondanza vernis om de afwerklaag te beschermen. Dit benadrukt tevens het kalkeffect. Het mooiste is om de extra matte vernis te gebruiken.

 

whitewash met kalkpasta© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

5 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. Abbondanza Kalkwas - Liming Wax

  Abbondanza Kalkwas

  € 15,95

  Abbondanza Kalkwas-Krijtwas - 370 ml
  Abbondanza Extra Chalky Liming wax voor een prachtig whitewash effect.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 2. Abbondanza Krijtverf Pure White 005

  005 Krijtverf Pure White

  Beginnend op: € 3,95

  Pure White is de witste tint uit de Abbondanza collectie. Helder wit, maar zeker geen koude tint.
  Voor meer info zie de productinformatie hieronder.

  Meer info
 3. Abbondanza Krijtverf Old White 010

  010 Krijtverf Old White

  Beginnend op: € 3,95

  Warm antiek ivoorwit, een van onze populairste tinten.

  Voor meer info zie de productinformatie hieronder, bij 'details'.

  Meer info
 4. Kalkpasta

  Kalkpasta

  € 17,95

  Niet op voorraad

  Waterverdunbare kalkpasta
  Om onbehandeld of gebeitst hout te kalken
  Blik 250 ml

  Het kalken van meubels en vloeren is een traditionele afwerking. Vroeger op het platteland werden muren van een boerderij met kalkverf geschilderd, waarna de overgebleven kalkverf op de meubels en vloeren werd aangebracht. Na enige tijd sleet de kalkverf weg en bleef alleen in de nerven van het hout achter. Dit is het effect wat je met kalkpasta kunt nabootsen.Je werkt op onbehandeld hout of hout dat gekleurd is met beits of een wash. Oude lak- of verflagen moeten dus eerst verwijderd worden. Belangrijk is dat de nerf van het hout open is, zodat de kalkpasta hierin achterblijft. Daarom is kalkpasta niet geschikt voor harde houtsoorten of een gladde ondergrond.

  Werkwijze:
  Eventueel het hout met een staalborstel open borstelen in de nerfrichting. Breng de kalkpasta met een kwast of doek aan en druk goed in de nerven en kieren. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden; de kalkpasta wegvegen zolang deze nog nat is, of de kalkpasta laten drogen en daarna met schuurpapier wegschuren. Het is de bedoeling dat de pasta alleen achterblijft in de nerven, gaatjes en kiertjes en zorgt daardoor voor een prachtig ingewit effect.

  Afwerken:
  Werk kalkpasta altijd af om de afwerklaag te beschermen. Bijvoorbeeld met matte vernis of met boenwas. Dit benadrukt tevens het kalkeffect.

  Rendement:
  Afhankelijk van de ondergrond; 8-10 m2 per liter.
  Dus 2 - 2,5 m2 per blik van 250 ml.

  Meer info
 5. Verftechnieken.nl - Verniswas Wit

  Verniswas Wit

  Beginnend op: € 4,95

  Verniswas Wit - verniswas voor whitewash
  Verniswas wit is te gebruiken voor een whitewash effect op onbehandeld hout of om een laag krijtverf te bleken. Met witte verniswas creëer je een effect dat lijkt op het effect van kalkwas. Het grote verschil is dat je witte verniswas kunt afwerken met een vernislaag. Daardoor is witte verniswas beter geschikt voor gebruik buiten, in natte ruimtes, of op oppervlakken die je goed wilt kunnen beschermen met een vernislaag.

  Let op: voor een whitwash op eikenhout of andere bloedende houtsoorten is kalkwas de beste optie omdat kalkwas niet reageert op de kleurstoffen in dit hout. Een ander groot verschil is dat kalkwas kiertjes, krasjes en putjes en open nerven beter accentueert.  

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Verniswas geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Hoe gebruik je verniswas?
  Verniswas is op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Gebruik een platte synthetische kwast en breng een laag verniswas aan (niet te dun, dan droogt het te snel en krijg je aanzetten). Strijk uit in de richting van de houtnerf en veeg eventueel overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting. De eerste vijf dagen na applicatie beschermen tegen vocht en stoom.

  Verniswas afwerken
  Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken. Op plaatsen waar extra bescherming gewenst is, zoals trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas afwerken met Abbondanza vernis. Dit is verkrijgbaar in extra mat en in zijdeglans.

  Rendement van verniswas: ca. 15 m2 per liter

   

  Meer info

5 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-