De voordelen van verftechnieken.nl

Whitewash & Kalkwas

whitewash verftechnieken.nl

 

Whitewash is een geweldige techniek om houten meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven. Op deze pagina bespreken we alle mogelijkheden en producten waarmee je een white wash effect kunt creëren.

Whitewash tips & trucs:

Wat is whitewash?
Welke techniek kies je?

Rekening houden met de houtsoort
Rekening houden met de toepassing en afwerking

Whitewash met kalkwas
Whitewash met krijtverf
Vintage Effect Whitewash
Whitewash met verniswas 


Wat is whitewash?

Vroeger werden muren van bijvoorbeeld boerderijen vaak bewerkt met kalk, ondermeer omdat kalk een ontsmettende werking had. Overgebleven kalk werd gebruikt voor de houten meubelen en vloeren. De kalk trok in de nerven van het hout met als resultaat een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect, ook wel white wash genoemd, kun je op verschillende manieren, met verschillende producten bewerkstelligen.

Welke techniek kies ik?

Welk product je kiest hangt af van een aantal zaken, met name de ondergrond en de toepassing. De kleur van de ondergrond bepaalt mede het eindresultaat omdat die blijft doorschijnen. Maar ook de houtsoort speelt mee. En tenslotte is de toepassing belangrijk; moet het oppervlak vlekbestendig zijn of is dat minder van belang?

Houtsoorten

Sommige houtsoorten, zoals eikenhout en teakhout, hebben vervelende eigenschappen. Eiken bevat veel looizuur (tannine). Deze kleurstof zal onder invloed van watergedragen producten oplossen en een gelige waas of vlekken veroorzaken. Daarom is het beter om eikenhout met kalkwas te behandelen. Bovendien leent eikenhout zich vanwege de open nerfstructuur goed voor een behandeling met kalkwas.

Hout met veel noesten of een onrustig patroon zul je waarschijnlijk liever een iets dekkender afwerking geven. In dit geval (en als het geen bloedend hout is) zijn producten als Abbondanza Vintage Effect Whitewash of whitewash met krijtverf geschikt omdat je dit gemakkelijker wat dekkender kunt aanbrengen. .

Toepassing

Op sommige oppervlakken (tafelbladen, keukenkastjes) wil je graag een goed afwasbare, vlekbestendige afwerking. Kies dan indien mogelijk voor Vintage Effect Whitewash of krijtverfwash, omdat je deze producten kunt afwerken met vernis Met kalkwas kan dit niet. Hieronder kun je meer lezen over de verschillende technieken. Alle genoemde producten vind je onderaan de pagina. 

  verftechnieken whitewash technieken


Whitewash met kalkwas

Hout bleken met kalkwas is vooral geschikt voor een houtsoort met een open nerf zoals eikenhout, ruw hout, of een zachtere houtsoort zoals vuren of grenen. Kalkwas is niet geschikt voor harde houtsoorten of hout met een dichte structuur, daar kan de was niet goed op hechten. Behalve op hout kun je kalkwas ook aanbrengen op een laag krijtverf. Kijk hiervoor op de pagina patineren.

Ondergrond voorbehandelen

Voordat je kalkwas aanbrengt moeten oude verf- of laklagen van het hout worden verwijderd. Ook een dikke oude waslaag of was in een donkere kleur kun je beter zoveel mogelijk verwijderen. Dit kun je doen met Abbondanza Bio Strip. Voor extra grip en wat meer reliëf kun je de nerven van het hout uitborstelen met een zachte staalborstel of messing borstel.

Hoe breng je kalkwas aan?

Breng de wax aan met een doek of stevige kwast. Daarna alle overtollige kalkwas afvegen met een pluisvrije doek. De kalkwas blijft in de nerven achter. Laat de was enkele uren intrekken en uitharden. Het mag niet meer kleverig aanvoelen. Boen de waslaag vervolgens stevig op. Hierdoor zal het oppervlak glad en harder worden en een subtiele glans krijgen. Zorg dat je geen dikke laag aanbrengt, want te dikke waslagen kun je niet goed opboenen en worden snel vuil.

Afwerking:

Verder afwerken is niet nodig en overigens ook niet mogelijk; je kunt wax niet afwerken met vernis o.i.d. Wel kun je de waslaag onderhouden met blanke boenwas en, indien nodig, af en toe weer bijwerken met kalkwas. Ook vlekjes en plekjes kun je altijd weer plaatselijk bijwerken

 

whitewash met abbondanza kalkwasWhitewash met krijtverf

Een eenvoudige én snelle methode om te whitewashen is door te werken met verdunde Abbondanza krijtverf in een wittint zoals Pure White. Voordeel van een krijtverfwash is dat je de dekkingsgraad kunt aanpassen door de verf meer of minder te verdunnen, of meerder lagen aan te brengen.

Ondergrond voorbehandelen

Was- of olielagen moeten worden verwijderd. Eventueel kun je een krijtverfwash aanbrengen op een oude laklaag, mits deze zeer goed is ontvet en egaal dof geschuurd. In dat geval de verf niet verder verdunnen dan 1:1. Een krijtverfwash is niet geschikt voor bloedend hout.

Recept voor krijtverf wash:

Verdun Abbondanza Krijtverf met water in een verhouding van ongeveer 1:1 tot 1:2.

Hoe breng je een wash aan?

Breng de wash overvloedig aan met een spalter en veeg eventueel overtollige wash er met een pluisvrije doek weer af, in de richting van de houtnerf. Niet te zuinig aanbrengen om aanzetten te voorkomen. Hoe langer je het mengsel laat intrekken en hoe poreuzer de ondergrond, hoe minder goed je de wash nog kunt uitvegen. Doe bij voorkeur eerst een proefstuk. Werk 't liefst in vlakken, bijvoorbeeld plank voor plank.

Afwerking:

Of je een wash nog moet afwerken hangt af van de situatie. Een spiegellijst, kast, of kist hoef je eigenlijk niet af te werken, voor een tafelblad is dat weer wel belangrijk. Bekijk het dus van geval tot geval. Je kunt een krijtverfwash afwerken met Abbondanza vernis of met boenwas.

  whitewash met abbondanza krijtverf 


Vintage Effect Whitewash

Abbondanza Vintage Effect is een milieuvriendelijke krijtwash op waterbasis en kan aangebracht worden op poreuze ondergronden zoals onbehandeld hout, gips, terracotta, ongelakt riet, etc.

Aanbrengen

Breng de wash aan met een spalter in de richting van de houtnerf. Houd hierbij dezelfde werkwijze aan als hierboven uitgelegd bij krijtverfwash.

Afwerking

Vintage Effect krijtwash is afneembaar, vergelijkbaar met een afwerking van krijtverf. Voor een vlekbestendige afwerking (tafelblad, lambrisering, etc.) kun je het oppervlak afwerken met Abbondanza vernis of boenwas.

  Vintage Effect Whitwash


Whitewash met verniswas

Verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was. Het is in  diverse tinten verkrijgbaar, maar voor een whitewash effect gebruiken we de witte verniswas. Verniswas kleurt én beschermt alle houtsoorten. Het is een duurzame watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking.

Ondergrond voorbehandelen

Voordat je verniswas aanbrengt moeten oude lak- en/of waslagen worden verwijderd. Dit kun je doen met Abbondanza Bio Strip.

Hoe breng je verniswas aan?

Verniswas aanbrengen met een kwast of spalter en uitvegen met een doek, in de richting van de houtnerf. Om aanzetten te voorkomen moet je, net als bij de krijtverfwash, niet te zuinig werken in aanzetten te voorkomen. Ook hierbij is het beter om in kleinere vlakken of plank voor plank te werken.

Afwerking:

Je hoeft verniswas niet verder af te werken. Alleen voor trappen, vloeren of andere zwaar belaste oppervlakken is extra bescherming aan te bevelen. Hiervoor kun je Abbondanza vernis gebruiken.

 
 

whitewash met polyvine verniswas© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is! 

6 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
 1. Vintage Effect Whitewash

  Vintage Effect Whitewash 0,5 Liter

  € 14,95

  Abbondanza Vintage Effect Whitewash
  Verpakking: 0,5 liter  (ca. 6-8 m2)

  Met Vintage Effect krijtwash Whitewash geef je nieuw hout, zoals steigerplanken, vuren, grenen, maar ook stenen potten, rieten manden e.d. in een mum van tijd een whitewash effect.

  Meer info
 2. Abbondanza Kalkwas - Liming Wax

  Abbondanza Kalkwas

  € 15,95

  Abbondanza Kalkwas-Krijtwas - 370 ml
  Abbondanza Extra Chalky Liming wax voor een prachtig whitewash effect.
  Tip: Abbondanza Wax pakket met extra voordeel!

  Meer info
 3. Abbondanza Wax Pakket

  Wax Pakket Clear & Kalkwas

  € 24,95

  Abbondanza Wax Pakket: Clear Wax & Kalkwas
  Dit leuke pakket bestaat uit 1 blik Clear Wax, 1 blik Kalkwas en 1 paar katoenen wax handschoenen, verpakt in een Abbondanza giftbox.

  Meer info
 4. Abbondanza Krijtverf Pure White 005

  005 Krijtverf Pure White

  Beginnend op: € 3,95

  Pure White is de witste tint uit de Abbondanza collectie. Helder wit, maar zeker geen koude tint.
  Voor meer info zie de productinformatie hieronder.

  Meer info
 5. Abbondanza Krijtverf Old White 010

  010 Krijtverf Old White

  Beginnend op: € 3,95

  Warm antiek ivoorwit, een van onze populairste tinten.

  Voor meer info zie de productinformatie hieronder, bij 'details'.

  Meer info
 6. Verftechnieken.nl - Verniswas Wit

  Verniswas Wit

  Beginnend op: € 4,95

  Witte verniswas voor whitewash
  Onze witte verniswas is ideaal voor een whitewash effect op onbehandeld hout of om een laag krijtverf te bleken. Met witte verniswas creëer je een effect dat lijkt op het effect van kalkwas, maar met als groot voordeel dat het beter geschikt voor gebruik buiten, in natte ruimtes, of op oppervlakken die je wilt kunnen beschermen met een vernislaag.

  Let op: voor een whitwash op eikenhout of andere bloedende houtsoorten is kalkwas de beste optie omdat kalkwas niet reageert op de kleurstoffen in dit hout. Een ander groot verschil is dat kalkwas kiertjes, krasjes en putjes en open nerven beter accentueert.  

  Wat is verniswas?
  Verniswas combineert de duurzaamheid van een vernis met de uitstraling van traditionele was. Verniswas geeft een mooie kleurwaas en beschermt alle houtsoorten met een duurzame, watervaste, vlekbestendige en hittebestendige afwerking. Op waterbasis, dus sneldrogend en eenvoudig aan te brengen. Geschikt voor houten meubels, speelgoed, trappen, vloeren, keukenkasten, buitenmeubelen, etc.

  Hoe breng je verniswas aan?
  Optie 1 - het kleuren van hout: Breng de verniswas in aan met een kwast in de richting van de houtnerf en laat drogen. Desgewenst een 2e laag aanbrengen.
  Optie 2 - vintage look:  Breng de verniswas aan (niet te dun, om aanzetten te voorkomen) en veeg overtollige verniswas af met een pluisvrije doek, ook weer in de nerfrichting.

  Verniswas afwerken
  Je hoeft verniswas bij normaal gebruik niet verder af te werken. Heb je voor de vintge look gekozen doe dan de druppeltest: wanneer een druppel water niet op het behandelde oppervlak blijft drijven is extra bescherming nodig. Op plaatsen waar extra bescherming gewenst is, zoals trappen en vloeren, keukenkastjes, werkbladen of andere intensief gebruikte oppervlakken kun je verniswas afwerken met Abbondanza vernis. Dit is verkrijgbaar in extra mat en in zijdeglans.

  Rendement van verniswas: ca. 14 m2 per liter

   

  Meer info

6 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
-