Decoreer je muur met stucco en stencils

Hoe maak je van een lelijke beschadigde muur een geweldige eyecatcher? En dan ook nog betaalbaar? Lees gauw verder hoe ik onze hopeloze keukenmuur met stucco en stencils zelf een creatieve en mega low budget make over gaf.

Toen wij onze nieuwe keuken gingen installeren wist ik zeker dat ik geen bovenkastjes meer wilde. Voor een ruimtelijk effect leek het me mooier om de muur vrij te houden. Maar na het verwijderen van de oude tegels en bovenkastjes, en nadat de elektricien zijn hielen had gelicht, zag de keukenmuur er wel behoorlijk triest uit. Het was één en al gaten, beschadigingen, butsen, sleuven en groeven. Als ik dus die muur vrij wilde houden moest daar wel het een en ander aan gebeuren.

In plaats van een stukadoor te laten komen om alles netjes strak en glad te strijken, besloot ik zelf de uitdaging aan te gaan. Ik wilde een statement muur, dat was zeker. En ik wilde iets doen met stucco, structuur en stencils. Oh ja en iets met koper.

Hieronder zie je een voor- en na foto van de keukenmuur.

Muur decoreren met stencils en stuc, voor en na.

De muur egaliseren met stucco

Omdat ik stencils in reliëf en dus structuur ging aanbrengen hoefde ik me niet zo heel druk te maken over te veel oneffenheden. Het leek me leuk om daar juist gebruik van te maken en een onderdeel te maken van het effect. Wel heb ik eerst de ergste gaten en onregelmatig gedicht en de wand wat gladder gemaakt met Abbondanza stucco, maar een deel van de onregelmatigheden heb ik gewoon zo gelaten.

Abbondanza stucco limeplaster

Stencils aanbrengen met stucco

Toen werd het tijd om creatief los te gaan met een aantal decoratieve stencils. Ik besloot om de muur optisch te verdelen door onderaan, langs het gehele aanrecht, een soort spatwand te creëren.

Voor deze spatwand gebruikte ik twee verschillende tegelstencils uit onze collectie. Deze stencils bestaan uit verschillende tegelmotiefjes, zodat je heel gemakkelijk een decoratief tegelpatroon krijgt. Deze twee stencils gebruikte ik om en om, afwisselend naast elkaar, en zo ontstond er een quasi betegeld wandje van 60 cm hoog.

stencils aanbrengen met stucco

Vervolgens begon ik met het bovenste stuk van de muur. Ik heb eerst hier en daar enkele grote mandala muurstencils uit onze eigen collectie aangebracht. Dit deed ik met onze Stucco limeplaster. Op bepaalde plekken gebruikte ik een compleet stencil, maar voor een speels effect heb ik ook op bepaalde plaatsen, tussen de grote stencils door, slechts een deel van de stencils aangebracht. Verder gebruikte ik op sommige plaatsen een patroonstencil (ik zal alle stencils onderaan linken).

Als finishing touch heb ik tussen de stencils door nog wat structuur en decoraties aangebracht door eerst een laagje stucco op te strijken waarna ik er met gaas en andere voorwerpen structuur en vormen in aanbracht. Toen ik tevreden was over het geheel heb ik alles goed laten drogen, zodat ik de volgende dag verder kon met de afwerking.

Kleur op de muur en de stencils accentueren

Ik begon met het aanbrengen van een egale laag krijtverf in de warmgrijze tint Long Island uit onze collectie. Toen dit droog was heb ik met twee kleuren Abbondanza Glaze een colourwash effect aangebracht. Op die manier creëer je een levendige uitstraling en zo accentueerde ik ook de aangebrachte structuren en de stencilmotieven. De glaze op zich is kleurloos en je brengt het op kleur met krijtverf. Hiervoor gebruikte ik twee bijpassende grijstinten; Zinc (051) en Long Island (053).

glaze voor een colourwash op de muur

Een glaze is een langzaam drogend half transparant verfmengsel. Dit zorgt ervoor dat je alle tijd hebt om effecten aan te brengen. Ik bracht de beide tinten glaze naast elkaar en door elkaar aan en met een vachthandschoen liet ik de kleuren in elkaar overlopen.

Op onze site, op de pagina colourwash, leg ik stap voor stap uit hoe je een glaze maakt en hoe je een colourwash aanbrengt.

Spatwand met tegelstencils in hoogglans koper

Tot slot heb ik de spatwand (met de tegelmotieven) afgewerkt met onze High Gloss Metallic Copper koperverf. Om ervoor te zorgen dat alleen de opstaande delen van het stencil een koper afwerking kregen, gebruikte ik voor het aanbrengen een platte spons.

spons insmeren met koperverf

Ik smeerde de spons in met de koperverf en daarna streek ik dit uit over de gestencilde motieven. Het effect hiervan is verbluffend. Je ziet gewoon onder je handen het stencilmotief tot leven komen.

Tip: verderop in dit blogartikel kun je dit in de video van dit project heel goed zien.

Omdat de spatwand natuurlijk goed vlekbestendig moest zijn werkte ik dit af met twee lagen Abbondanza zijdeglans vernis.

Hieronder een close-up van een stukje van de muur. Zo kun je ook wat beter de stencils zien die in reliëf op de bovenkant van de muur zijn aangebracht.

Ik ben echt superblij met het resultaat. Het is al met al een unieke wand geworden en een echte eyecatcher in onze keuken. Vooral de koperkleurige tegelwand staat prachtig in combinatie met de grijsgroene kleur van onze keuken.

xoxo Mirjam

keukenmuur gedecoreerd met stencils en stuc
keukenmuur gedecoreerd met stencils en stuc

Bekijk hieronder de video van dit project:

Lijst van gebruikte producten

Abbondanza Stucco: https://www.verftechnieken.nl/stucco-limeplaster.html

Mandala stencil Freedom: https://www.verftechnieken.nl/stencil-mandala-freedom.html

Mandala stencil Gratitude: https://www.verftechnieken.nl/stencil-mandala-gratitude.html

Stencil Random Rectangles: https://www.verftechnieken.nl/stencil-random-rectangles.html

Stencil Tile Panel: https://www.verftechnieken.nl/stencil-tilepanel-abbondanza.html

Stencil Tiles & Mandala: https://www.verftechnieken.nl/stencil-tiles-mandala.html

Krijtverf Long Island 053: https://www.verftechnieken.nl/krijtverf-long-island.html

Krijtverf Zinc 051: https://www.verftechnieken.nl/krijtverf-zinc.html

Glaze Classico: https://www.verftechnieken.nl/glaceerverf-classico.html

High Gloss Metallic Copper: https://www.verftechnieken.nl/high-gloss-metallic-copper.html

Abbondanza zijdeglans vernis: https://www.verftechnieken.nl/abbondanza-vernis-zijdeglans.html

Kwasten en gereedschappen zoals verfrollers, blokkwast, spalters, krijtverfkwast, vachthandschoen, plakspaan, etc.: https://www.verftechnieken.nl/kwasten-gereedschap.html

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *