De voordelen van verftechnieken.nl

Werken met Milk Paint

werken met milk-paint

Milk Paint is een natuurverf op basis van melkeiwit, kalk, klei en natuurlijke pigmenten, verkrijgbaar in 16 prachtige tinten.

Abbondanza is het eerste Nederlandse merk dat een prachtige Milk Paint collectie heeft ontwikkeld. We zijn er dan ook heel trots op dat we je deze unieke verf kunnen aanbieden. Werken met Milk Paint is niet vergelijkbaar met het werken met kant en klare verf. Op poreuze oppervlakken geeft Milk Paint een supermatte, dekkende en oersterke afwerking. Op eerder geverfde ondergronden kun je met Milk Paint een doorleefd gebladderd effect creëren. Op deze pagina geven we je graag wat meer uitleg en delen we onze tips & trucs over het werken met Milk Paint.

Op deze pagina:

Wat is Milk Paint?
Wat maakt Milk Paint zo speciaal?
Op welke ondergrond kun je Milk Paint aanbrengen?
Een brocant effect of 'chippy look' aanbrengen
Milk Paint mengen
Milk Paint afwerken

 


 


Wat is Milk Paint?

Milk Paint is een authentieke verf op basis van melkeiwit, kalk, klei en natuurlijke pigmenten. Abbondanza Milk Paint is gebaseerd op oude melkverf recepten die eeuwenlang in gebruik waren.

Abbondanza Milk Paint bevat dan ook uitsluitend natuurlijke ingrediënten, is 100% biologisch afbreekbaar, veilig, sneldrogend, geurarm en bevat geen oplosmiddelen, conserveermiddelen of andere hulpstoffen.

Door de samenstelling van de verf, en het gebruik van kalk en poederpigmenten, zijn de kleuren intens en levendig en nooit saai.

Milk Paint is ideaal om een doorleefde ‘oude look’ te creëren op meubels, kasten, houtwerk, woonaccessoires, speelgoed, etc.

 

  werken met milkpaintWat maakt Milk Paint zo speciaal?

Abbondanza Milk Paint wordt geleverd in poedervorm in een hersluitbare verpakking. Het enige wat je hoeft te doen is 1 deel poeder te mengen met ongeveer 1 deel water. Simpeler kan bijna niet.

Echt: als je chocolademelk kunt maken, kun je ook Milk Paint maken!

Eenmaal gemengd met water moet je de verf bij voorkeur diezelfde dag gebruiken. Er zitten immers geen conserveermiddelen en andere toevoegingen in. Maak dus niet meer verf dan je op een dag nodig hebt, je kunt later zonder problemen wat verf bijmaken.

In poedervorm en luchtdicht verpakt is Milk Paint onbeperkt houdbaar. Zo verspil je dus niets.

  Abbondanza-milk-paint 


Ondergrond

Alleen op poreuze vetvrije ondergronden zoals onbehandeld hout, poreuze steensoorten, beton e.d. kan de Milk Paint rechtstreeks worden aangebracht. Op onbehandeld bloedend hout raden we Schellak aan als primer, om verkleuringen te voorkomen. Op niet poreuze ondergronden zoals gelakte of geverfde oppervlakken, glas, metaal, keramiek, email e.d. gebruik je Abbondanza Extra Bond om bladderen te voorkomen. Meng eerst de Milk Paint in de gewenste hoeveelheid en voeg dan ongeveer evenveel Extra Bond toe. Voor een eventuele volgende laag is normaliter geen Extra Bond meer nodig en kun je het gewone Milk Paint recept gebruiken.
Tip: doe altijd eerst een test op een klein oppervlak om te kijken of de hechting goed is! Je kunt dan eventueel de hoeveelheid Extra Bond verhogen.

 

 

Abbondanza-milk-paint ondergrondBrocant effect

Milk Paint leent zich vooral goed voor alle decoratieve verftechnieken die ook voor krijtverf worden gebruikt. Zo kun je een laag Milk Paint doorschuren, craqueleren, of patineren met antiekwas, kalkwas of colourwax.

'Chippy Look'

Door op gladde, of geverfde oppervlakken bewust géén Extra Bond toe te voegen aan je verfmengsel, kun je een willekeurig bladderend effect - oftewel een ‘chippy look’- creëren. Dit effect is bijna niet na te bootsen met welke techniek dan ook en ziet er dan ook geweldig natuurgetrouw uit.

Let op: in welke mate dit effect zal optreden is een beetje een verrassing. Iedere ondergrond is immers weer anders. Wel kun je hierop invloed uitoefenen door op de delen die je gaaf wilt houden Extra Bond te gebruiken en op de delen die je wilt laten bladderen Extra Bond achterwege te laten. Maar nogmaals; hou er rekening mee dat het effect je kan verrassen.

Milk Paint als een wash

Door extra water toe te voegen aan het normale recept (1 deel poeder op 3 tot 4 delen water) kun je Milk Paint als een ‘wash’ of beits gebruiken. Gebruik de kleur White voor een whitewash. Tinten als Tin of Beachwood zijn mooi voor een greywash.

  Milk Paint Chippy look
 


Milk Paint mengen

Meet 1 deel Milk Paint poeder en 1 deel water af. Strooi het poeder voorzichtig bij het water en roer het mengsel ongeveer 2 tot 3 minuten goed door tot je geen klontjes meer ziet. In de juiste verhouding is de verf glad en romig. Als het te dun is kun je wat meer verfpoeder toevoegen, als het te dik is wat water. Tip: Je kunt beter met iets minder water beginnen dan met teveel.

Laat nu het verfmengsel een kwartiertje staan. Zo kan het poeder zich volledig vermengen met het water. Roer daarna nog even door, controleer nogmaals op klontjes en je bent klaar om te beginnen. Dit is ook het moment om Extra Bond toe te voegen als je dat wilt gebruiken.

Milk Paint aanbrengen

Je kunt Milk Paint aanbrengen met een kwast of roller. Milk Paint is na ongeveer 20 tot 30 minuten stofdroog. Na ca. 2 uur kun je, indien nodig, een tweede laag aanbrengen. Let op: tijdens het werken met de Milk Paint regelmatig even je verfmengsel doorroeren.

   Abbondanza-milk-paint-mengen


Afwerken

Milk Paint heeft een prachtig kalkmatte uitstraling. Op oppervlakken die niet zo kwetsbaar zijn kun je het onafgewerkt laten. Als Milk Paint op een poreus oppervlak is aangebracht is de verf oersterk en slijtvast en zal mettertijd steeds verder uitharden. (Er zijn grotschilderingen gevonden van duizenden jaren oud, gemaakt met dit mengsel van melk, kalk en aardpigmenten!)

Milk Paint is echter gevoelig voor bijvoorbeeld watervlekken. En het is, net als krijtverf, poreus. Daarom is het in sommige  gevallen beter om af te werken. Zo bescherm je de verflaag en zal de kleur zich verdiepen. Je kunt Milk Paint afwerken met vernis, boenwas of  Tung Olie.
Tip: alle info over het afwerken van krijtverf is ook op Milk Paint van toepassing. De uitleg vind je hier >
 

abbondanza-boenwas© verftechnieken.nl
O
p alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright.
Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming.Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, het is natuurlijk niet mogelijk om alle mogelijke ondergronden en situaties in de werkbeschrijvingen op te nemen. Ook zijn wij niet aanwezig bij de applicatie en kunnen je daar dus niet altijd in bijstaan. Mede daarom kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het gebruik van genoemde producten of de toepassing van technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Dit geldt zeker voor grote oppervlakken en omstandigheden waarbij een duurzaam resultaat extra belangrijk is!-