Milk Paint aanbrengen

Werken met Milk Paint

Milk Paint tips en trucs

Milk Paint is een natuurverf op basis van melkeiwit, kalk, klei en natuurlijke pigmenten. Deze verf wordt in poedervorm geleverd en bevat uitsluitend biologisch afbreekbare ingrediënten. Nieuwsgierig? Wij geven je hier alle uitleg en delen onze tips en trucs over het werken met Milk Paint.

 

Milk Paint tips, tricks en advies

 

Op deze pagina:
Wat is Milk Paint?
Hoe werkt Milk Paint?
Waarop kun je Milk Paint aanbrengen?
Een vintage effect of 'chippy look' aanbrengen met Milk Paint
Milk Paint gebruiken als een wash of beits
Hoe moet je Milk Paint mengen?
Instructievideo voor het mengen van Milk Paint
Hoe moet je Milk Paint aanbrengen?
Hoe moet je Milk Paint afwerken?

Wat is Milk Paint?

In vroegere tijden werd verf altijd gemaakt van de producten die de mens in zijn leefomgeving voor handen had, zoals kalk, krijt, klei, aardpigmenten, tarwe, huidenlijm, eieren, melk etc. Abbondanza Milk Paint is ontwikkeld aan de hand van oude op melk gebaseerde recepten die al eeuwenlang in gebruik zijn.

Abbondanza Milk Paint bevat dan ook uitsluitend natuurlijke ingrediënten, is 100% biologisch afbreekbaar, veilig, sneldrogend, geurarm en bevat geen oplosmiddelen, conserveermiddelen of andere hulpstoffen. Door de samenstelling van de verf, en het gebruik van kalk en poederpigmenten, zijn de kleuren intens en levendig en nooit saai. 

Abbondanza Milk Paint white-wit

Hoe werkt Milk Paint?

Abbondanza Milk Paint wordt geleverd in poedervorm in een hersluitbare verpakking. Het enige wat je hoeft te doen is 1 deel poeder te mengen met ongeveer 1 deel water. Eenmaal gemengd met water gebruik je de verf bij voorkeur diezelfde dag, want dan is deze niet meer lang houdbaar. Maak dus niet meer verf dan je op een dag nodig hebt, je kunt later zonder problemen wat verf bijmaken. In poedervorm en luchtdicht verpakt is Milk Paint onbeperkt houdbaar. Zo verspil je dus niets.

Milk Paint lijstje geverfd met roze tint Pretty in Pink

Waarop kun je Milk Paint aanbrengen?

Op poreuze vetvrije ondergronden zoals onbehandeld hout, steensoorten, beton e.d. kan de Milk Paint rechtstreeks worden aangebracht. Op niet poreuze ondergronden zoals gelakte of geverfde oppervlakken, glas, metaal, keramiek, email e.d. gebruik je Abbondanza Extra Bond hechtmiddel voor een goede hechting. Op onbehandeld bloedend hout raden we Schellak aan als primer om verkleuringen te voorkomen. Let op: na het aanbrengen van Schellak kun je de Milk Paint het best mengen met Extra Bond omdat schellak niet poreus is. Alle uitleg over het mengen van de Milk Paint lees je verderop op deze pagina.

Vintage of shabby effect met Milk Paint

Milk Paint leent zich vooral goed voor alle decoratieve verftechnieken die ook voor krijtverf worden gebruikt. Zo kun je een laag Milk Paint doorschuren, craqueleren, of patineren met antiekwas, kalkwas of colourwax.

Doordat sommige mensen de Milk Paint zonder Extra Bond aanbrachten op gelakte meubels werd min of meer per ongeluk de ‘Chippy Look' ontdekt. Als je van een extra doorleefde gebladderde look houdt is dit leuk om eens te proberen. Je brengt hiervoor de Milk Paint zonder Extra Bond aan op een niet poreuze gladde ondergrond, zoals een lak- of zijdeglans verflaag. Ook op een oude waslaag kan dit effect ontstaan. Hierdoor kan de verflaag niet in de ondergrond trekken en begint tijdens het opdrogen los te laten (te chippen) waardoor er barstjes ontstaan en er stukjes verf kunnen loslaten.

Milk Paint Vintage look - chippy effect

Let op: in welke mate dit effect zal optreden is een beetje een verrassing. Soms gaat de verf niet bladderen terwijl je dat wel had verwacht. Iedere ondergrond is immers weer anders. Wel kun je hierop invloed uitoefenen door op de delen die je gaaf wilt houden Extra Bond te gebruiken en op de delen die je wilt laten bladderen Extra Bond achterwege te laten. Ook kun je hier en daar, om het proces te forceren, een beetje boenwas aanbrengen.

Milk Paint gebruiken als een wash of beits

Door extra water toe te voegen aan het normale recept (1 deel poeder op 3 tot 4 delen water) kun je Milk Paint als een ‘wash’ of beits gebruiken. Gebruik de kleur White voor een whitewash. Tinten als Tin of Beachwood zijn mooi voor een greywash.

Milk Paint natuurverf in poedervorm

Hoe moet je Milk Paint mengen?

Meet 1 deel Milk Paint poeder en 1 deel water af. Strooi het poeder voorzichtig bij het water en roer het mengsel goed door tot je geen klontjes meer ziet (afhankelijk van de hoeveelheid; 1 – 3 minuten). In de juiste verhouding is de verf glad en romig en dun genoeg om gemakkelijk van een lepel of kwast af te druipen. Als het mengsel te dik of veel te dun is kun je wat water of verfpoeder toevoegen.

Het grappige van Milk Paint is dat het poeder ook daadwerkelijk de kleur heeft van de uiteindelijke verflaag. Zodra je water toevoegt wordt het mengsel donkerder, maar het droogt weer lichter op.

 

Milk Paint kleuren

 

Laat na het roeren het verfmengsel een kwartier tot 25 minuten staan. Zo kan het poeder zich volledig vermengen met het water. Roer daarna nog even goed door, controleer nogmaals op klontjes en je bent klaar om te beginnen. Dit is ook het moment om Extra Bond toe te voegen als je dat wilt gebruiken.

Hieronder zie je onze instructievideo voor het mengen van Milk Paint:

 

 

Meng eerst de Milk Paint in de gewenste hoeveelheid en voeg dan ongeveer evenveel Extra Bond toe. Voor een eventuele volgende laag is normaliter geen Extra Bond meer nodig en kun je het gewone Milk Paint recept gebruiken. Tip: doe altijd eerst een test op een klein oppervlak om te kijken of de hechting goed is! Je kunt dan eventueel de hoeveelheid Extra Bond verhogen.

Hoe moet je Milk Paint aanbrengen?

Je kunt Milk Paint aanbrengen met een kwast of roller, maar onze voorkeur gaat uit naar een kwast omdat dit veel meer past bij de uitstraling van de verf. Tijdens het werken met de Milk Paint regelmatig even je verfmengsel door roeren. Na ongeveer 30 minuten is de verflaag stofdroog. Als de verflaag na het drogen een beetje ruw aanvoelt (dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de houtvezels zijn gaan zwellen, of als je toch nog wat klontjes in je verfmengsel had) schuur het dan na 1-2 uur met middelfijn schuurpapier of een schuursponsje even glad. Je kunt dan indien gewenst, een tweede laag aanbrengen. 

Milk Paint aanbrengen op onbehandeld hout

Hoe moet je Milk Paint afwerken?

Milk Paint heeft een prachtig kalkmatte uitstraling. Op oppervlakken die niet zo kwetsbaar zijn kun je het onafgewerkt laten. Als Milk Paint op een poreus oppervlak is aangebracht is de verf oersterk en slijtvast en zal mettertijd steeds verder uitharden. (Er zijn grotschilderingen gevonden van duizenden jaren oud, gemaakt met dit mengsel van melk, kalk en aardpigmenten!)

Milk Paint is echter wel gevoelig voor bijvoorbeeld water-of vetvlekken. De verf is namelijk, net als krijtverf, poreus. Daarom is het in sommige gevallen handig om de verflaag af te werken. Zo bescherm je de verflaag tegen vlekken en zal de kleur zich verdiepen. Je kunt Milk Paint afwerken met Abbondanza boenwas of vernis.


 

Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!