Milk Paint Werkbeschrijving

Werken met Milk Paint, tips en trucs

Milk Paint is een authentieke natuurverf op basis van melkeiwit (caseïne), kalk, klei en natuurlijke pigmenten. Deze verf wordt in poedervorm geleverd en bevat uitsluitend biologisch afbreekbare ingrediënten. Nieuwsgierig? Lees snel door voor alle uitleg en vele tips en trucs over het werken met Milk Paint.

Milk Paint tips, tricks en advies

Op deze pagina:
Wat is Milk Paint?
Hoe werkt Milk Paint?
Waarop kun je Milk Paint aanbrengen?
Een vintage effect of 'chippy look' aanbrengen met Milk Paint
Milk Paint gebruiken als een wash of beits
Hoe moet je Milk Paint mengen?
Instructievideo voor het mengen van Milk Paint
Hoe moet je Milk Paint aanbrengen?
Hoe moet je Milk Paint afwerken?

Wat is Milk Paint?

In vroegere tijden werd verf altijd gemaakt van de producten die de mens in zijn leefomgeving voor handen had, zoals kalk, krijt, klei, aardpigmenten, tarwe, huidenlijm, eieren, melk etc. Abbondanza Milk Paint is ontwikkeld aan de hand van de oude op melk gebaseerde recepten die al eeuwenlang in gebruik zijn.

Abbondanza Milk Paint bevat dan ook uitsluitend natuurlijke ingrediënten, is 100% biologisch afbreekbaar, veilig, sneldrogend, geurarm en bevat geen oplosmiddelen, conserveermiddelen of andere hulpstoffen. Door de samenstelling van de verf, en het gebruik van kalk en poederpigmenten, zijn de kleuren intens en levendig. Abbondanza Milk Paint white-witHoe werkt Milk Paint?

Abbondanza Milk Paint wordt geleverd in poedervorm in een hersluitbare verpakking. Het enige wat je hoeft te doen is 1 deel poeder te mengen met ongeveer 1 deel water. Verderop geven we alle uitleg over het mengen van de verf, inclusief een instructievideo.

Eenmaal gemengd met water gebruik je de verf bij voorkeur diezelfde dag, want dan is deze niet meer lang houdbaar. Er zitten immers geen toevoegingen in om het langer houdbaar te maken. Maak dus niet meer verf dan je op een dag nodig hebt, je kunt later zonder problemen wat verf bijmaken. In poedervorm en luchtdicht verpakt is Milk Paint onbeperkt houdbaar. Zo verspil je dus niets.

Milk Paint lijstje geverfd met roze tint Pretty in PinkOp welke ondergronden kun je Milk Paint aanbrengen?

Milk Paint is geschikt voor poreuze ondergronden zoals ongelakt hout, steen, beton, gips, e.d. Op niet poreuze ondergronden zoals gelakte of geverfde oppervlakken, meubels die met was of olie zijn bewerkt, glas, metaal, keramiek e.d. kan de Milk Paint gaan bladderen (het zogenaamde 'chippy effect'). 

Vintage effect of 'chippy look' met Milk Paint

Milk Paint leent zich heel goed voor alle decoratieve verftechnieken die ook voor krijtverf worden gebruikt. Zo kun je een laag Milk Paint doorschuren, craqueleren, of patineren met antiekwas, kalkwas of colourwax. Zo kun je deze authentieke verf nog meer charme geven. 

Doordat sommige mensen de Milk Paint aanbrachten op gelakte meubels, werd min of meer per ongeluk de ‘Chippy Look' ontdekt. Als je van een extra doorleefde gebladderde look houdt is het leuk om dit eens te proberen. Je brengt hiervoor de Milk Paint aan op een niet poreuze gladde ondergrond, zoals een lak- of zijdeglans verflaag. Ook op een oude waslaag kan dit effect ontstaan. Omdat de Milk Paint hier niet kan intrekken kan de verflaag tijdens het opdrogen loslaten waardoor er barstjes ontstaan en er stukjes verf kunnen loslaten.Milk Paint Vintage look - chippy effectLet op: in welke mate dit effect zal optreden is een beetje een verrassing. Soms gaat de verf niet bladderen terwijl je dat wel had verwacht. Iedere ondergrond is immers weer anders. Wees dus voorbereid op verassingen en experimenteer er op los! 

Milk Paint gebruiken als een wash of beits

Door extra water toe te voegen aan het normale recept (1 deel poeder op 3 tot 4 delen water) kun je Milk Paint als een ‘wash’ of beits gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld de kleur White  voor een whitewash. Tinten als Tin of Beachwood zijn mooi voor een greywash. Milk Paint natuurverf in poedervormHoe moet je Milk Paint mengen?

Meet 1 deel Milk Paint poeder en 1 deel water af. Dit doe je op volume. Het makkelijkste is om twee dezelfde glazen potjes te nemen en ze tot op dezelfde hoogte te vullen, een met Milk Paint en een met water. Een andere manier is om een keuken maatschepje te gebruiken. Dat is handig voor kleine hoeveelheden.

Strooi het poeder voorzichtig bij het water en roer het mengsel goed door met een garde, tot je geen klontjes meer ziet (afhankelijk van de hoeveelheid; 1–3 minuten). In de juiste verhouding is de verf glad, zonder klontjes en dun genoeg om gemakkelijk van een lepel of kwast af te druipen. Milk Paint is dus dunner dan je gewend bent van normale verf! Als het mengsel te dik is kun je wat water toevoegen. Is het veel te dun, dan doe je er een beetje verfpoeder bij.

Het grappige van Milk Paint is dat het poeder ook daadwerkelijk de kleur heeft van de uiteindelijke verflaag. Zodra je water toevoegt wordt het mengsel donkerder, maar het droogt weer lichter op.

Milk Paint kleuren

Laat na het roeren het milk paint mengsel een kwartier tot 25 minuten staan. Zo kan het poeder zich volledig vermengen met het water. Roer daarna nog even goed door, controleer nogmaals op klontjes en je bent klaar om te beginnen. Ook tijdens het verven af en toe even doorroeren, omdat de pigmenten naar de bodem kunnen zakken.

VIDEO 'MILKPAINT MENGEN':

Hoe moet je Milk Paint aanbrengen?

Je kunt Milk Paint aanbrengen met een kwast of roller, maar onze voorkeur gaat absoluut uit naar een kwast omdat dit veel meer past bij de uitstraling van de verf. Gebruik dus een spalter of krijtverfkwast voor het mooiste en meest authentieke resultaat.

Tijdens het werken met de Milk Paint regelmatig even je verfmengsel door roeren. Na ongeveer 30 minuten is de verflaag stofdroog. Als de verflaag na het drogen een beetje ruw aanvoelt (dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de houtvezels zijn gaan zwellen, of als je toch nog wat klontjes in je verfmengsel had) schuur het dan na 1-2 uur met middelfijn schuurpapier of een schuurblokje even glad. Je kunt dan indien gewenst, een tweede laag aanbrengen. Milk Paint aanbrengen op onbehandeld houtHoe moet je Milk Paint afwerken?

Milk Paint heeft een prachtig kalkmatte uitstraling. Op oppervlakken die niet zo kwetsbaar zijn kun je het onafgewerkt laten. Als Milk Paint op een poreus oppervlak is aangebracht is de verf oersterk en slijtvast en zal mettertijd steeds verder uitharden. (Er zijn grotschilderingen gevonden van duizenden jaren oud, gemaakt met zo'n mengsel van melk, kalk en aardpigmenten!)

Milk Paint is echter wel gevoelig voor bijvoorbeeld vetvlekken. Daarom is het in sommige gevallen handig om de verflaag af te werken. Zo bescherm je de verflaag tegen vlekken en zal de kleur zich verdiepen. Je kunt Milk Paint afwerken met Abbondanza boenwas of vernis.


Disclaimer: Wij doen ons uiterste best een zo goed mogelijk advies te geven en alle technieken zijn in de praktijk door ons getest. Echter, de omstandigheden en materialen kunnen per situatie verschillen. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de toepassing van de genoemde producten en technieken. Ons basisadvies is; lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen, neem alle veiligheidsmaatregelen in acht en maak altijd een proefvlak om producten en technieken vooraf uit te testen. Bij twijfel kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

© verftechnieken.nl
Op alle afbeeldingen en teksten op deze website rust copyright. Het is niet toegestaan content over te nemen zonder onze uitdrukkelijke toestemming!

Tonen als Foto-tabel Lijst

14 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Milk Paint Beachwood
  Milk Paint Beachwood
  Waardering:
  95%
  € 24,95
 2. Abbondanza Milk Paint Cement
  Milk Paint Cement
  Waardering:
  100%
  € 24,95
 3. Abbondanza Milk Paint French Grey
  Milk Paint French Grey
  Waardering:
  100%
  € 24,95
 4. Abbondanza Milk Paint Ochre
  Milk Paint Ochre
  Waardering:
  95%
  € 24,95
 5. Abbondanza Milk Paint Old Blue
  Milk Paint Old Blue
  Waardering:
  85%
  € 24,95
 6. Abbondanza Milk Paint Tin
  Milk Paint Tin
  Waardering:
  95%
  € 24,95
 7. Abbondanza Milk Paint Chocolate
  Milk Paint Chocolate
  Waardering:
  95%
  € 24,95
 8. Abbondanza Milk Paint White
  Milk Paint White
  Waardering:
  93%
  € 24,95
 9. Milk Paint Ivory
  Milk Paint Ivory
  Waardering:
  93%
  € 24,95
 10. Spalters; platte varkensharen kwasten voor het aanbrengen van diverse soorten verf
  Spalters
  Waardering:
  93%
  As low as € 2,95
 11. Krijtverfkwast
  Krijtverfkwast
  Waardering:
  93%
  € 19,95
per pagina
WhatsApp Chat WhatsApp Chat