Patina Verdigris Effect

Creëer het prachtige effect van geoxideerd koper

Met Abbondanza Patina Effect kun je dat speciale blauwgroene effect van geoxideerd koper aanbrengen op woonaccessoires zoals spiegellijsten, kandelaars, lampen, metalen voorwerpen, potten of meubeltjes. Dit patina effect doet het trouwens ook geweldig op schilderijen en beelden, in art journals of andere mixed media projecten.

patina effect set

Abbondanza Patina Effect is een set van drie producten; Patina Green, Patina Blue en metallic koper. Het prachtige patina effect wordt puur door de uitgekiende kleuren en structuur van de verf verkregen en ontstaat dus niet door een chemische reactie. Dit zorgt ervoor dat de Abbondanza Patina Effect volkomen veilig is in gebruik. Bovendien ben je niet afhankelijk van de grillen van de chemische reactie en kun je het effect dus precies daar aanbrengen waar jij het wilt hebben.

TIP: alle producten die we hier noemen kun je onderaan de pagina terugvinden.

Hieronder zie je de instructie video van deze patineertechniek op ons YouTube kanaal. 

 

De ondergrond voor het patina effect

Je kunt Abbondanza patina op bijna alle soorten ondergronden aanbrengen. De ondergrond goed ontvetten, eventueel de glans eraf schuren en dan een basislaag krijtverf aanbrengen. Een goede neutrale basis is Abbondanza krijtverf in een bruine tint zoals Dark Chocolate of Walnut.

Wil je een geoxideerd koper effect waarbij nog veel van de koperkleur is te zien, gebruik dan metallic paint als basis.  

Voor wat betreft het voorbehandelen van diverse soorten ondergronden verwijzen we graag naar de informatie op de pagina werken met krijtverf.

Tip: je hoeft het patina effect niet altijd over het gehele voorwerp aan te brengen. Je kunt ook hier en daar een plekje aanbrengen. Of combineer het patina effect eens met een roestlook

Patina effect aanbrengen

Breng een basislaag bruine krijtverf aan met een deppende beweging. In ons voorbeeld is als basis Dark Chocolate gebruikt. Laat de basislaag goed drogen voordat je verder gaat.  

patina effect basislaag

Begin met het aanbrengen van de Patina Green verf. Breng de verf deppend in vlekjes aan en zorg ervoor dat je delen van de ondergrond onbedekt laat. De Patina Green verf heeft wat structuur, dus hiermee ontstaat er een wat korrelig effect.

patina effect Patina Green aanbrengen

Breng vervolgens Patina Blue aan, eveneens met een deppende beweging en vul hiermee de opengelaten delen op.

patina effect Patina Blue

Zodra je beide kleuren hebt aangebracht ga je ze blenden door het oppervlak met een droge kwast te tamponneren. Op deze manier ontstaat er een prachtig kopergroen effect met verschillende nuances.

Patina Green en Blue blenden

Je zou het hierbij kunnen laten, maar er zijn nog allerlei extra effecten mogelijk om de uitstraling van de verdigris techniek aan te passen. Ik vind het mooi om wat warmte aan te brengen door het gebruik van okergeel pigment. Dit breng je aan op de nog natte verflaag. Eventueel kun je de ondergrond weer wat natter maken met behulp van een plantenspuit. 

okergeel pigment

Breng hier en daar een heel klein beetje oker aan...

patina effect oker aanbrengen

De oker plekjes ga je vervolgens deppen en blenden met een vochtige spons en daarna met een droge kwast...

patina effect, oker pigment blenden

Voor deze kandelaar gebruikten we hierna nog een beetje Antiquing Powder Dusty White om de zoutkristallen na te bootsen die vaak op kopergroene uitslag voorkomen. Strooi het poeder in de nog natte verf en dep het met een droge kwast in de ondergrond.

patina effect, dusty white antiquing powder 

Tenslotte maken een paar likjes metallic copper het effect helemaal af. Dit suggereert het onderliggende koper dat nog een beetje door het patina heen schijnt... Breng de accenten bij voorkeur aan op de hoger gelegen delen.

patina effect, metallic copper accenten

Afwerken van het patina effect

Als je helemaal tevreden bentlaat je het geheel drogen. Overtollig poeder kun je naderhand met een droge kwast wegvegen. Wil je extra bescherming dan kun je het patina effect afwerken en sealen met Abbondanza extra matte vernis, maar eerlijk gezegd vinden wij dat een beetje jammer van het mooie poederachtige effect en de metallic glans.

Patina Effect buiten

Dit patina effect is het meest geschikt voor decoratief gebruik binnen. Als je het buiten zet en aan regen, sneeuw en andere elementen blootstelt zal het op den duur wat gaan verweren. Wil je het voorwerp toch buiten zetten, houd daar dan rekening mee. Eventueel kun je het beschermen met Abbondanza zijdeglans vernis, maar dat zal zoals gezegd wel een beetje ten koste gaan van het poederige effect. 

We wensen je veel plezier met deze techniek! Hieronder zie je nog twee voorbeelden van het patina effect.

De kan was echt zo'n koopje van een paar euro met een papieren bloemenprint. Hij ziet er naderhand toch echt heel wat beter uit.

patina effect op een kan

Het boeddhabeeld was van gekleurd glas. Na goed ontvetten en het aanbrengen van de basislaag krijtverf kan ook glas prima behandeld worden met deze techniek.

patina verdigris boeddha

 

 

© verftechnieken.nl


 1. Natuurspons voor decoratieve verftechnieken
  Natuurspons
  Waardering:
  90%
  € 10,95
 2. Boek Decoratieve Verftechnieken Antiekeffecten
  Boek Decoratieve Verftechnieken
  Waardering:
  98%
  € 19,95
 3. Patina Verdigris Effect Set
  Patina Verdigris Effect Set
  Waardering:
  100%
  € 19,95
 4. Krijtverf Dark Chocolate is een warme roodbruine chocoladetint
  Krijtverf 660 Dark Chocolate
  Waardering:
  99%
  As low as € 0,90
 5. Antiquing Powder Dusty White
  Antiquing Powder Dusty White
  Waardering:
  93%
  As low as € 11,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat