Soft Silk Stappenplan

Soft Silk Stappenplan

Abbondanza Soft Silk voor binnen en buiten

Omdat krijtverf niet voor alle verfklussen even geschikt is hebben wij de Soft Silk lak ontwikkeld. Abbondanza Soft Silk is een milieuvriendelijke, watergedragen PU lak voor binnen en buiten met een satijnzachte bijna krijtmatte uitstraling.

Op deze pagina:

Waarom kiezen voor Soft Silk?
Op welke ondergrond kun je Soft Silk aanbrengen?
Hoe breng je Soft Silk aan?
Verf je keuken met Soft Silk
Tegels verven met lak Soft Silk
Stappenplan voor het verven van tegels
Deuren en kozijnen verven
Buitenschilderwerk met Soft Silk lak
Stappenplan voor het verven van deuren en kozijnen

Soft Silk krijtlak voor binnen en buiten

Abbondanza Soft Silk voor binnen en buiten

Omdat krijtverf niet voor alle verfklussen even geschikt is hebben wij Abbondanza Soft Silk lak ontwikkeld. Soft Silk is een milieuvriendelijke, watergedragen PU lak voor binnen en buiten met een satijnzachte bijna krijtmatte uitstraling. Soft Silk heeft een prachtige halfmatte uitstraling en hoeft niet te worden afgewerkt met was of vernis. 

Waarom kiezen voor Soft Silk verf

Soft Silk is krasvast en vlekbestendig en geeft een meer ‘strak in de lak’ effect dan krijtverf Een goede keuze dus voor bijvoorbeeld deuren en kozijnen, buitenschilderwerk, keukens, tegels of meubels die je een mooie strakke look wilt geven. Soft Silk verf hoeft niet afgewerkt te worden met extra lagen vernis of andere beschermingsmiddelen omdat het een ingebouwde verharder bevat. Het prettige van Soft Silk verf is dat het goed uitvloeit. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van kwaststrepen en dat je mooi strak kunt werken.

Geschikte ondergronden en voorbehandeling

Soft Silk kun je aanbrengen op ondermeer hard kunststof, tegels, houtwerk, lambriseringen, radiatoren, keukenkastjes, deuren, kozijnen binnen en buiten, etc. Soft Silk kan ook op oude verflagen worden aangebracht, zoals acrylverf of oude terpentinegedragen verfsoorten. Ook kun je Soft Silk aanbrengen op een laag krijtverf, mits deze niet is afgewerkt met wax.

De ondergrond moet schoon, droog en vetvrij zijn. Oude verf- en laklagen opschuren totdat de glans verdwenen is. Loszittende of gebladderde verflagen verwijderen. Voor een goede hechting en dekking en een duurzaam resultaat adviseren wij altijd een grondlaag met Abbondanza multiprimer. De multiprimer is in wit en grijs (dark) verkrijgbaar.

De winkelpui op onderstaande foto is van trespa (een kunststof gevelplaatmateriaal) en is bij de eerste schilderbeurt met Abbondanza multiprimer voorbehandeld en afgelakt met Soft Silk. De gevelplaten zijn ca. 9 jaar heel mooi gebleven. Hier krijgt de gevel een nieuw kleurtje met Soft Silk lak.  


Winkelpui buiten schilderen met Abbondanza Soft Silk lak

Hoe breng je Lak Soft Silk aan?

Gebruik een kwast met synthetische haren of een rollertje voor watergedragen lak. Geschikte kwasten zijn bijvoorbeeld onze platte synthetische kwasten of de ronde patentpuntkwasten. Wil je met een roller werken, kies dan de lakviltrollerset

Tips voor het schilderen van deuren, lambriseringen of andere grotere oppervlakken:


1- Begin met smalle randjes en lijsten, zoals bijvoorbeeld de randjes aan de binnenkant van een paneel en doe dit met een kleine of middelgrote patentpuntkwast. 
2- Daarna doe je eventuele panelen en andere vlakke delen. Breng de verf in een volle laag vlot aan met de roller en verdeel direct over het oppervlak. Strijk rustig in één richting uit zonder veel druk te zetten. Tot slot strijk je met een platte synthetische kwast, waarvan je de puntjes een klein beetje vochtig hebt gemaakt, lichtjes in één richting nogmaals na. Zo voorkom je het bekende sinaasappeleffect. Daarna niet meer in de verflaag strijken of bijwerken!
3- Als laatste doe je de de randen rondom panelen of ruiten. Brede randen kunnen ook met een roller, smallere randen met de kwast. Doe eerst de horizontale panelen en als laatste de verticale. Kijk als geheugensteuntje naar de manier waarop de panelen in de deur zitten, normaal zijn de verticale panelen de langste delen.    

Spuiten

Ook spuiten is mogelijk als je daar wat ervaring mee hebt en als je beschikt over professionele apparatuur. Verdunning: hoge druk ca. 5%, lage druk 5-10%, airless max. 5%. Druk Airless 100-130 bar, nozzle 0.011”-0.013”, spuithoek 25°-40°.

Deuren en kozijnen verven

Droogtijden

Na een uurtje is Soft Silk verf stofdroog zodat je het oppervlak gewoon weer kunt aanraken. Na ongeveer 4 tot 6 uur is de verf normaliter overschilderbaar. Voor een echt duurzame afwerking kun je de verf beter zo lang mogelijk laten uitharden. Vooral op gladde of harde oppervlakken adviseren we om de verflaag 24 uur te laten uitharden voordat je een volgende laag aanbrengt. Maar ook voor keukens, deuren en andere oppervlakken die wat zwaarder worden belast adviseren wij om voldoende droogtijd in acht te nemen. 

Wat is het verschil tussen drogen of uitharden van de verf?

Er is een verschil tussen droogtijd en uithardingstijd. Een watergedragen verflaag kan al na een half uur droog zijn maar heeft daarna nog wel wat meer tijd nodig om volledig uit te harden. Bij verf op waterbasis kan het totale proces van uitharden zo'n week of twee duren. In die tijd kun je dus de verflaag beter nog niet optimaal belasten. Loop bijvoorbeeld op sokken als je een trap hebt geverfd, gebruik bij een pasgeverfde tafel de eerste tijd een tafelkleed tijdens het eten etc.

  

Keuken verven met lak Soft Silk

Verf je keuken met Soft Silk

Ben je flauw van je keuken maar heb je even het budget niet of geen zin in een gigantische verbouwing? Geef je keuken in een of twee dagen een totale make-over met Abbondanza Soft Silk lak. Kijk hier voor het stappenplan

Tegels verven met Soft Silk

Wandtegels verven in de toiletruimte, keuken of badkamer kan dat? Dat kan, mits je de ondergrond zorgvuldig voorbehandeld en de lagen tussendoor goed laat drogen. Als je ervoor kiest om tegels in de badkamer te verven doe dit dan alleen op wanden waar niet rechtstreeks het douchewater op spat tijdens het douchen. Voor alle andere wanden is het geen probleem.

Tegels verven met lak Soft Silk

Stappenplan voor het verven van tegels

Stap 1: Je begint natuurlijk met een flinke schoonmaakbeurt. Alles wat aan de wand bevestigd is kun je het best verwijderen. Als je na de opknapbeurt andere accessoires gaat ophangen ook de schroeven en pluggen verwijderen en de gaatjes vullen. Gebruik een goed ontvettende reiniger (St Marc, keukenontvetter, water met ammoniak) en spoel na met schoon water. Laat vervolgens alles goed drogen, vooral de voegen, omdat die meer water opnemen.

Stap 2: Na het schoonmaken en drogen is het tijd om de tegels een grondlaag te geven voordat je ze gaat verven. Dit zorgt ervoor dat de verflaag goed kan hechten op de gladde tegels. Dit doe je met Abbondanza Multiprimer, of All-in-One. Breng 1 of 2 lagen aan en laat tussendoor goed drogen. Advies: houd bij gladde tegels liefst een droogtijd aan van 24 tot 48 uur.

Stap 3: Tenslotte breng je Soft Silk aan in de gewenste kleur. Werk ook hier weer in meerdere dunne lagen die je tussendoor goed laat drogen en uitharden. Op deze manier krijg je de meest duurzame en sterke afwerking.

Tip: Alle Abbondanza producten zijn op waterbasis en drogen dus erg snel. De verflaag is dan ook stofdroog na ongeveer een half uur, maar volledig uitharden van een verflaag duurt altijd langer. Hoe langer de grondlaag kan harden voordat je de volgende laag aanbrengt, hoe sterker het uiteindelijke resultaat wordt. Daarom adviseren wij bij gladde en harde oppervlakken een langere droogtijd. Wel kun je tijdens de droogtijden heel voorzichtig gebruik maken van de desbetreffende ruimte, bijvoorbeeld het toilet.

Deuren en kozijnen verven

Vaak krijgen wij de vraag of deuren of kozijnen ook met krijtverf kunnen worden geschilderd. Wij adviseren om voor een duurzame én mooie strakke afwerking altijd te werken met Abbondanza Lak Soft Silk.

Ten eerste krijg je hiermee een veel strakker effect en dit is voor een verzorgd ogend interieur en de waarde van je woning toch wel een vereiste. Ten tweede bevat Soft Silk een ingebouwde verharder en hoef je het naderhand niet meer af te werken met een vernislaag.

En oh ja: krijtverf gebruiken voor keukens, deuren en kozijnen en dan afwerken met was is natuurlijk helemaal uit den boze! Dit is naderhand nooit meer opnieuw te schilderen, tenzij je alle lagen gaat strippen. Waarom zou je jezelf (of de volgende bewoners) dat aan doen?

Buitenschilderwerk

Lak Soft Silk is dus de beste keuze voor deuren en kozijnen binnen, maar ook voor buiten. De verf is krasvast, vlekbestendig en zeer duurzaam voor gebruik op houtwerk, zoals kozijnen, deuren etc. buiten. Een ander groot voordeel  is dat het snel stofdroog is. Zo heb je minder last van stofjes, pluisjes of vliegjes e.d. die in de natte verflaag blijven kleven. Zeg nou zelf; dat is wel erg handig als je buiten aan het werk bent.

buiten schilderwerk met Abbondanza lak

Stappenplan voor het verven van deuren en kozijnen

Dit stappenplan geldt voor houtwerk en schilderwerk dat in goede staat is.

Stap 1: het houtwerk goed ontvetten
Stap 2: dof opschuren met korrel 180 of fijner
Stap 3: breng een grondlaag aan met Abbondanza Multiprimer of All-in-One en laat minimaal 4 uur drogen.
Stap 4: Breng twee of meer lagen Lak Soft Silk aan en laat goed drogen. Voordat je de volgende laag aanbrengt eventuele oneffenheden glad schuren.

Wij wensen je veel succes en plezier met je schilderwerk.

 1. Abbondanza Multiprimer
  Abbondanza Multiprimer Wit
  Waardering:
  96%
  As low as € 21,95
 2. Abbondanza Multiprimer dark
  Abbondanza Multiprimer Dark
  Waardering:
  97%
  As low as € 21,95
 3. Synthetische patentpuntkwast voor watergedragen verf
  Patentpuntkwast Synthetisch
  Waardering:
  97%
  As low as € 6,95
 4. Platte synthetische kwast, speciaal voor watergedragen verfsoorten
  Platte kwast synthetisch
  Waardering:
  96%
  As low as € 5,95
 5. Verfroller set lakvilt, 5-delig
  Verfrollers lakvilt 5-delig
  Waardering:
  98%
  € 12,95
WhatsApp Chat WhatsApp Chat